ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Οχτώβρη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Στάχτη στα μάτια των αγροτών

Δημιουργεί την απατηλή εντύπωση ότι τα κράτη μέλη ετοιμάζονται να μοιράσουν μέχρι και 15.000 ευρώ σε ατομική βάση

Απατηλές προσδοκίες στους αγρότες και κτηνοτρόφους ότι θα μοιραστεί μέχρι και 15.000 ευρώ επιπλέον κρατική ενίσχυση στον καθένα, δημιουργεί η δημοσιοποίηση σχετικής απόφαση της Κομισιόν, που πάρθηκε στις 27 του Οκτώβρη. Την είδηση άρχισαν να διαλαλούν εντυπωσιοθηρικά τα αστικά ΜΜΕ χωρίς να διευκρινίζεται περί τίνος ακριβώς πρόκειται.

Το εξοργιστικό της υπόθεσης είναι ότι η πολιτική της ΕΕ και της νέας ΚΑΠ έχει οδηγήσει τους αγροτοκτηνοτρόφους στη φτώχεια και την απόγνωση και τώρα τους πετάνε και ένα ξεροκόμματο για να μη διαμαρτύρονται. Τέτοιες ενισχύσεις (που τις χαρακτηρίζουν «ήσσονος σημασίας») είχαν καθιερωθεί με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, αλλά δεν τις είδε κανένας Ελληνας αγρότης. Τώρα η Κομισιόν επιτρέπει να δοθούν μέχρι 15.000 ευρώ σε κάθε γεωργό για μία φορά μόνο, μέχρι το τέλος του 2010. Το αν δοθούν ή όχι, το πώς και σε ποιους, θα το καθορίσει όπως φαίνεται το κάθε κράτος μέλος, με την έγκριση της Κομισιόν.

Ομως, ακόμα κι αν δοθούν από 15.000 ευρώ για μια φορά σε κάθε αγρότη δε λύνεται το πρόβλημα, όσο εφαρμόζεται η νέα ΚΑΠ και η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ. Το υποκριτικό της υπόθεσης είναι ακόμα ότι από τη μία ανακοινώνεται πως μπορούν να δοθούν κρατικές ενισχύσεις μέχρι 15.000 και την ίδια στιγμή η Κομισιόν μελετά περαιτέρω δραστική περικοπή του κοινοτικού προϋπολογισμού για την ΚΑΠ, δηλαδή των επιδοτήσεων που θα δίνονται στους αγρότες μετά το 2013. Οπως αναφέρεται σε σχετικό έγγραφο εργασίας, που είδε το φως της δημοσιότητας, η μελλοντική μεταρρύθμιση της ΚΑΠ «θα πρέπει να ενθαρρύνει την περαιτέρω σημαντική μείωση στο συνολικό μερίδιο του προϋπολογισμού της ΕΕ που διατίθενται για τη γεωργία και την απελευθέρωση των δαπανών για τις νέες προτεραιότητες της ΕΕ».

Μπρος σ' αυτήν την κατάσταση η αγροτιά καλείται να αγωνιστεί για την επιβίωσή της και για την ανατροπή αυτής της αντιαγροτικής πολιτικής, που εφαρμόζουν όποιος κι αν βρεθεί στην κυβέρνηση από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Καλείται να διεκδικήσει: Εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης, καθώς και σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή, τιμαριθμική αναπροσαρμογή τους και κατάργηση όλων των «νόμιμων» και «παράνομων» παρακρατήσεων. Επίσης να διεκδικήσει μείωση του κόστους παραγωγής, κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά εφόδια και μηχανήματα, των φόρων στο πετρέλαιο κίνησης των αγροτών, μείωση των επιτοκίων της ΑΤΕ, επιδότηση βασικών αγροτικών εφοδίων, όπως λιπασμάτων, μηχανημάτων, φυτοφαρμάκων, ζωοτροφών κλπ, καθώς και προστασία της εγχώριας παραγωγής από τις αθρόες εισαγωγές.

ΑΤΥΠΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ
Αντιδραστική θωράκιση προς όφελος του κεφαλαίου

Η ενίσχυση των μονοπωλίων είναι ο κοινός παρονομαστής στις αναμενόμενες αποφάσεις για τη Συνθήκη της Λισαβόνας, τα εργασιακά, την καπιταλιστική κρίση και την «πράσινη οικονομία»

Αβροφροσύνες μεταξύ των πολιτικών εκπροσώπων του κεφαλαίου στη χτεσινή άτυπη Σύνοδο Κορυφής

Eurokinissi

Αβροφροσύνες μεταξύ των πολιτικών εκπροσώπων του κεφαλαίου στη χτεσινή άτυπη Σύνοδο Κορυφής
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (Του απεσταλμένου μας ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ).--

Την άμεση προώθηση νέων ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις και ταυτόχρονα τη συνέχιση της ενίσχυσης των επιχειρηματικών ομίλων και των τραπεζών με χρήματα από τους κρατικούς προϋπολογισμούς, χρήματα δηλαδή του λαού, συμφώνησαν χτες οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ΕΕ στα πλαίσια της άτυπης Συνόδου Κορυφής που ολοκληρώνεται σήμερα στις Βρυξέλλες. Διακηρυγμένος στόχος, η έξοδος του ευρωπαϊκού καπιταλισμού από την κρίση, η διατήρηση και βελτίωση της θέσης των ευρωπαϊκών μονοπωλίων στον παγκόσμιο καπιταλιστικό ανταγωνισμό.

Συγχρόνως, το πολιτικό προσωπικό του ευρωενωσιακού κεφαλαίου συμφώνησε στην τήρηση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και στην αντιμετώπιση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, προαναγγέλλοντας ότι οι λαοί της Ευρώπης θα κληθούν για ακόμα μια φορά να επωμιστούν τα βάρη της κρίσης και της νέας λιτότητας. Μ' αυτό το σκοπό, φρόντισαν να εξαιρέσουν από τη σφιχτή οικονομική πολιτική τα οικονομικά πακέτα που θα κατευθυνθούν προς τους μονοπωλιακούς ομίλους, που, με πρόσχημα τη διασφάλιση της «ανταγωνιστικότητας», θα τους εξασφαλίσουν την απρόσκοπτη συνέχιση της κερδοφορίας τους.

Μέσα σ' αυτό ακριβώς το πλαίσιο, οι «27» συζήτησαν χτες και για την εφαρμογή της «Νέας Ευρωπαϊκής Συνθήκης της Λισαβόνας» («ευρωσύνταγμα») με στόχο τη θωράκιση του ευρωενωσιακού οικοδομήματος. Στο τραπέζι των συζητήσεων μπήκε επίσης και το θέμα της κλιματικής αλλαγής, ενόψει και της Διεθνούς Διάσκεψης για το κλίμα που θα γίνει το Δεκέμβρη στην Κοπεγχάγη. Με πρόσχημα το περιβάλλον, οι Ευρωπαίοι ηγέτες ετοιμάζονται να προσφέρουν «ζεστό» χρήμα στις επιχειρήσεις που θα επενδύσουν στη λεγόμενη πράσινη ανάπτυξη, την ίδια ώρα που οι λαοί της Ευρώπης θα κληθούν να πληρώσουν νέους φόρους για την «εκπομπή των ρύπων» των μεγάλων βιομηχανιών.

Τέλος, στη Σύνοδο τέθηκε το θέμα της «παράνομης μετανάστευσης», με την ΕΕ να προωθεί την ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών, τη δημιουργία στρατοπέδων και τη μαζική επαναπροώθηση των μεταναστών.

«Ζεστό» χρήμα και φτηνότερη εργατική δύναμη

Στο προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου, βάσει του οποίου θα διαμορφωθούν σήμερα οι κεντρικές κατευθύνσεις, στο κεφάλαιο της «οικονομίας και των εργασιακών σχέσεων», αναλύονται όλοι οι αντεργατικοί σχεδιασμοί της Ευρωένωσης. Στο κείμενο τονίζεται ότι για τις κυβερνήσεις «δεν είναι καιρός για εφησυχασμό» και παρά «τη σταθεροποίηση των αγορών και τη βελτίωση του κλίματος» πρέπει άμεσα να προχωρήσουν:

-- Στην προπαρασκευή πακέτων στήριξης που θα κατευθυνθούν για τη στήριξη της οικονομίας και των επιχειρήσεων.

-- Στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις που θα συνεισφέρουν στη βιώσιμη ανάπτυξη βάσει των στόχων της Στρατηγικής της Λισαβόνας.

-- Στην ενίσχυση των «ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης», οι οποίες αποτελούν την προαπαιτούμενη συνθήκη για την οικονομική ανάπτυξη.

Ολα τα παραπάνω αποτελούν σαφή προμηνύματα για την παραπέρα επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης και το τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων, που σε συνδυασμό με τη σκληρή δημοσιονομική πολιτική θα πλήξουν κάθε πτυχή της ζωής των λαϊκών στρωμάτων.

Είναι ενδεικτικό ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μ. Μπαρόζο, προσερχόμενος στη Σύνοδο τόνισε: «Η διόγκωση των ελλειμμάτων θέτει σε κίνδυνο τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών. Πρέπει οι ηγέτες να αποφασίσουν στρατηγική εξόδου από τα ελλείμματα». Μια στρατηγική που θα συνδυαστεί με τεράστιες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες και νέα φοροεπιδρομή στα λαϊκά στρώματα.

Δηλωτικό των παραπάνω είναι και το γεγονός ότι από τις 20 του Οκτώβρη, κατά τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, μετά τη συνάντηση του Ελληνα υπουργού Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, με τον Χ. Αλμούνια, ο επίτροπος της Κομισιόν επισήμανε ότι «η υιοθέτηση ενός φιλόδοξου δημοσιονομικού προγράμματος σταθερότητας για τα επόμενα χρόνια, που θα συνοδεύεται από ένα συνολικό πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της χώρας, αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για την Ελλάδα».

Θωρακίζουν το ευρωοικοδόμημα

Στο πλαίσιο της Συνόδου συζητήθηκαν τα θεσμικά ζητήματα της ΕΕ που θα προκύψουν μετά την επικείμενη επικύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας. Στο προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής των «27» σημειώνεται ότι μετά την επικύρωση από όλα τα κράτη της ΕΕ θα πρέπει να δρομολογηθεί άμεσα η σύσταση της επονομαζόμενης «Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης». Δηλαδή, μιας ευρωπαϊκής υπηρεσίας εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, που θα δυναμώσει ακόμα περισσότερο το ιμπεριαλιστικό οικοδόμημα, αφού θα εφαρμόζει αυτόνομη εξωτερική πολιτική, διασφαλίζοντας ακόμα περισσότερο τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις των ευρωπαϊκών μονοπωλίων.

Ακριβώς αυτός ο νέος ρόλος που έρχεται να παίξει η ΕΕ πυροδότησε ήδη από χτες τις ενδοϊμπεριαλιστικές συγκρούσεις ανάμεσα στα ισχυρά καπιταλιστικά κράτη για τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τις δύο νέες θέσεις, αυτές του προέδρου του Συμβουλίου της ΕΕ και του ύπατου εκπροσώπου για την εξωτερική πολιτική. Για τη θέση του προέδρου υποψήφιοι φέρονται ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ και ο πρόεδρος του Γιουρογκρουπ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Μάλιστα, είναι τέτοια η αποφασιστικότητα των κυβερνήσεων των κρατών - μελών να θωρακίσουν για λογαριασμό του κεφαλαίου το ευρωενωσιακό οικοδόμημα, που ετοιμάζονται να δώσουν εγγυήσεις στην Τσεχία για να κάμψουν τις αντιδράσεις του Προέδρου της, Β. Κλάους, ο οποίος αρνείται να επικυρώσει τη συνθήκη, αφού - εκφράζοντας περισσότερο τα συμφέροντα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ -, τάσσεται κατά της κοινής εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτές καλύπτονται από το ΝΑΤΟ.

Αργά το βράδυ ανακοινώθηκε ότι οι «27» συμφώνησαν στους τυπικούς όρους που έθετε η Τσεχία προκειμένου να ολοκληρώσει την επικύρωση της Συνθήκης, γεγονός που επιβεβαίωσε και η τσέχικη πλευρά.

Κερδοσκοπούν με την «κλιματική αλλαγή»

Το θέμα των κλιματικών αλλαγών αποτέλεσε το κεντρικό θέμα της συζήτησης κατά την πρώτη μέρα της Συνόδου, με τα κράτη - μέλη να χωρίζονται σε «στρατόπεδα», διεκδικώντας το καθένα για λογαριασμό των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων καλύτερη πρόσβαση στις επιδοτήσεις. Αλλά ταυτόχρονα και μειωμένη καταβολή χρημάτων που θα προσφέρουν στη διεθνή χρηματοδότηση για τη μείωση των ρύπων. Σύμφωνα με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι αναπτυσσόμενες χώρες θα χρειασθούν 100 δισ. ευρώ ετησίως, προκειμένου να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2020. Χρήματα που θα καταβληθούν από τους κρατικούς προϋπολογισμούς των κρατών - μελών! Δηλαδή, τα κέρδη και οι επιδοτήσεις στο κεφάλαιο και ο λογαριασμούς στους λαούς.

Η μείωση των ρύπων, ο έλεγχος της ενεργειακής ζήτησης, η διασφάλιση των οικονομικά βιώσιμων επενδύσεων, η «ανταγωνιστικότητα» των αγορών και η συνολικότερη κατεύθυνση προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα με την ενίσχυση των - κερδοφόρων για τα μονοπώλια - νέων τεχνολογιών, είναι μερικές από τις δράσεις που προωθεί η ΕΕ, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τόσο οι κεφαλαιακές επενδύσεις προς την ενέργεια, όσο και η προσαρμογή των επιχειρήσεων σε ένα διαφορετικό ενεργειακό μοντέλο. Με πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος, η ΕΕ επιδιώκει να επωμισθούν οι λαοί το κόστος αυτής της προσαρμογής, η οποία για το μεγάλο κεφάλαιο δεν είναι επιλογή λόγω κάποιας περιβαλλοντικής ευαισθησίας, αλλά μονόδρομος οικονομικής ανάπτυξης.

Στο στόχαστρο οι μετανάστες

Σε ό,τι αφορά στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης, που θα συζητηθεί εκτεταμένα μαζί με την οικονομία σήμερα, στο προσχέδιο των συμπερασμάτων το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο απαιτεί την εφαρμογή «Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου», με αναβάθμιση του ρόλου της Κοινοτικής Υπηρεσίας για τη φύλαξη των Συνόρων της ΕΕ («Φρόντεξ»), η αποστολή της οποίας θα περιλαμβάνει κοινές επιχειρήσεις στη θάλασσα, δρομολόγηση κοινών πτήσεων επαναπροώθησης των μεταναστών, ενώ θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στη δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης με πρώτο στόχο την προσπάθεια προσέγγισης της Λιβύης γι' αυτό το λόγο.

Αίσθηση, πάντως, προκάλεσε η στάση της ΕΕ που διέγνωσε, μέσω του κειμένου των συμπερασμάτων, ότι η Τουρκία έχει κάνει θετικά βήματα σε σχέση με την πολιτική της «παράνομης μετανάστευσης» και εξήρε τον «αναβαθμισμένο διάλογο ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία για το συγκεκριμένο θέμα», την ίδια στιγμή που η Ελλάδα έχει προβάλει τις ενστάσεις της απέναντι στην πολιτική επαναπροώθησης που ακολουθεί η Τουρκία. Μάλιστα, η συγκεκριμένη αναφορά της ΕΕ προκάλεσε την αντίδραση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δ. Χριστόφια, ο οποίος μίλησε για «κατευναστική συμπεριφορά της ΕΕ έναντι της Τουρκίας».

Στα σκαριά εκλογικός νόμος και νέος «Καποδίστριας»

Σε μια προσπάθεια να προσδώσει επιστημονικό κύρος σε δύο βαθιά αντιδημοκρατικές - αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις, η κυβέρνηση, όπως άλλωστε είχε προαναγγείλει με τις προγραμματικές της δηλώσεις, έδωσε χτες στη δημοσιότητα τη σύνθεση των «επιστημονικών επιτροπών» που θα επεξεργαστούν την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την περιβόητη διοικητική μεταρρύθμιση, γνωστή και ως «Καποδίστριας 2».

Η επιτροπή για τον εκλογικό νόμο θα αποτελείται από τους Νίκο Αλιβιζάτο, Αθανάσιο Διαμαντόπουλο, Σωκράτη Δώδο, Ηλία Νικολακόπουλο, Λίνα Παπαδοπούλου, και Φίλιππο Σπυρόπουλο, όλοι πανεπιστημιακοί διαφόρων βαθμίδων. Την επιτροπή για τον «Καποδίστρια 2» θα αποτελούν οι Χαράλαμπος Ανθόπουλος, Ράλλης Γκέκας, Αθανάσιος Καταρτζής, Χαράλαμπος Κουταλάκης, Γιώργος Σωτηρέλης, Θεόδωρος Χατζηπαντελής και Νικόλαος Χλέπας, οι ιδιότητες των οποίων ποικίλλουν από καθηγητές πανεπιστημίου μέχρι μέλη διάφορων ινστιτούτων.

Αναφορικά με τον νέο εκλογικό νόμο, σύμφωνα με τις προγραμματικές δηλώσεις, θα υιοθετεί το λεγόμενο γερμανικό μοντέλο, προσαρμοσμένο στην ελληνική πραγματικότητα. Αναφορικά με τον δεύτερο «Καποδίστρια», η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα έχει αφήσει να διαρρεύσουν, στοχεύει να χρησιμοποιήσει ως βάση για συζήτηση, το σχέδιο που έχει ετοιμάσει το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ), το οποίο προβλέπει: Συρρίκνωση των σημερινών 1.034 δήμων σε 350 έως 360, κατάργηση των 120 υφιστάμενων κοινοτήτων, κατάργηση των νομαρχιών ως εκλεγμένων αυτοδιοικητικών οργάνων και συγχώνευσή τους στις περιφέρειες, εκλογή της περιφερειακής αυτοδιοίκησης με συρρίκνωση του τωρινού αριθμού τους (13).

ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
Με μπούσουλα τα συμφέροντα του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου

Η χτεσινή συνάντηση Παπανδρέου - Γκρουέφσκι στις Βρυξέλλες επιβεβαίωσε τη βαθύτερη ενσωμάτωση της εξωτερικής πολιτικής στα σχέδια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών στην περιοχή

Την ακόμα πιο ενεργή εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τον εγκλωβισμό της εξωτερικής πολιτικής στη μέγκενη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, διεκδικώντας για λογαριασμό του ντόπιου μεγάλου κεφαλαίου πιο ενεργό ρόλο στα Βαλκάνια, που θα του εξασφαλίσει νέες αγορές και διασφάλιση των επενδύσεων.

Σ' αυτήν τη στρατηγική κατεύθυνση εντάσσεται και η χτεσινή άτυπη συνάντηση «γνωριμίας» του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Ν. Γκρουέφσκι, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της 20λεπτης συνάντησης, μετέφερε στον Ν. Γκρουέφσκι τη «βούληση της Ελλάδας να γίνει ο πρωταγωνιστής στα Βαλκάνια και να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ένταξη όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων σύντομα στην ΕΕ».

Μάλιστα, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, ο Γ. Παπανδρέου μίλησε για «νέα ελληνική ώθηση στην ενταξιακή πορεία» των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων συμπεριλαμβανομένης και της ΠΓΔΜ. Σε μια περίοδο που οι ΗΠΑ, αλλά και χώρες της ΕΕ όπως η Αγγλία πιέζουν για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, η ελληνική κυβέρνηση τονίζει ότι θα «ακολουθήσει μια επιθετική, ενεργή εξωτερική πολιτική», προκειμένου να λυθεί το θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας. «Η ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ περνάει μέσα από την επίλυση της ονομασίας», σημείωναν χτες κυβερνητικά στελέχη.

«Ορόσημο» το 2014

Η συνάντηση του Ν. Γκρουέφσκι με τον Γ. Παπανδρέου, σύμφωνα με το πρωθυπουργικό γραφείο, έγινε μετά από προχτεσινό τηλεφώνημα του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ προς τον Γ. Παπανδρέου για να τον συγχαρεί για την «εκλογική του νίκη». Ο Γ. Παπανδρέου, μόλις πληροφορήθηκε ότι ο Ν. Γκρουέφσκι θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες για να παραστεί στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, του πρότεινε να συναντηθούν, πρόταση που αποδέχτηκε αμέσως ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με πληροφορίες διπλωματικών πηγών, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η θέση της Ελλάδας για την επίλυση του θέματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ είναι «η γνωστή κόκκινη γραμμή που περιλαμβάνει μια ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για κάθε χρήση». Πάντως, οι ίδιοι κύκλοι υπογράμμιζαν ότι η ελληνική κυβέρνηση θέτει σαν «ορόσημο» το 2014, ημερομηνία κατά την οποία οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων θα αρχίσουν τις διαπραγματεύσεις για την ενταξιακή τους πορεία στην ΕΕ, ενώ σημείωναν ότι «δεν υπάρχει θέμα απευθείας διαπραγματεύσεων» μεταξύ των δυο χωρών.

«Ενεργή» φιλομονοπωλιακή πολιτική

Μεταφέροντας τους στόχους της κυβέρνησης στην εξωτερική πολιτική, πηγές από το πρωθυπουργικό περιβάλλον υπογράμμιζαν ότι η κυβέρνηση δεν «είναι κλειστοφοβική, ακολουθεί μια ενεργή πολιτική». Με αφορμή μάλιστα τη συνάντηση με τον Ν. Γκρουέφσκι, κυβερνητικοί παράγοντες σημείωναν ότι «αξιοποιούμε ό,τι ευκαιρία έχουμε, αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες, γιατί στόχος μας είναι η Ελλάδα να παίξει ενεργό ρόλο στα Βαλκάνια».

Μάλιστα, οι ίδιοι κύκλοι υπογράμμιζαν ότι αν επιλυθεί το θέμα της ονομασίας «υπάρχουν πολλές δυνατότητες για στενή συνεργασία σε όλα τα επίπεδα ανάμεσα στις δυο χώρες», ανοίγοντας διάπλατα τις πύλες για την έφοδο του ελληνικού κεφαλαίου στην ευρύτερη περιοχή. Την συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με τον Ν. Γκρουέφσκι χαιρέτισε ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκ. Ιβάνοφ, που έκανε λόγο για «σπάσιμο των πάγων», ενώ δήλωσε την πρόθεσή του να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια.

Αύριο, ο Γ. Παπανδρέου θα μεταβεί στο Λονδίνο, όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Αγγλίας Γκ. Μπράουν και τον υπουργό Εξωτερικών Ντ. Μίλιμπανκ. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πρόκειται για έναν κύκλο επαφών του Γ. Παπανδρέου που αφορούν την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, αλλά και τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας.

ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Σε ευθεία σύγκρουση με τις λαϊκές ανάγκες

Να σπείρει αυταπάτες στα λαϊκά στρώματα για το δήθεν διαφορετικό πρόσωπο της σοσιαλδημοκρατίας, επιχείρησε χτες ο Γ. Παπανδρέου, σε μια προσπάθεια να αθωώσει το καπιταλιστικό σύστημα, αλλά και να θολώσει τα νερά γύρω από το σύνολο των αντιλαϊκών θέσεων και προτάσεων που προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και οι ομοϊδεάτες του στην ΕΕ. Ο Ελληνας πρωθυπουργός συμμετείχε χτες το πρωί στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, το οποίο συνεδρίασε στις Βρυξέλλες. Στη συνάντηση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας Γκ. Μπράουν, της Ισπανίας Χ. Θαπατέρο, της Πορτογαλίας Χ. Σόκρατες και της Σλοβακίας Ρ. Φίτσο.

Τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν ήταν οι ευρωπαϊκές πολιτικές για την απασχόληση, υπό τη σκιά της οικονομικής κρίσης, οι προτεραιότητες για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και η Συνθήκη της Λισαβόνας. Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Γ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές «θέλουν μια Ευρώπη της συνοχής» και προκλητικά ισχυρίστηκε ότι «στηρίζουν πολιτικές που θα δώσουν δουλειές για όλους, στηρίζουν τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και μια ευρωπαϊκή κοινωνία, η οποία θα κοιτάζει τον άνθρωπο».

Λίγη ώρα αργότερα, μαζί με τους υπόλοιπους «σοσιαλιστές» πρωθυπουργούς, ο Γ. Παπανδρέου προσυπέγραψε το προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής που προωθούσε τη μερική απασχόληση και τις ενεργητικές πολιτικές, τη διά βίου μάθηση και εκπαίδευση, υποθηκεύοντας το μέλλον εκατομμυρίων εργαζομένων. Εξάλλου, ο ίδιος ο Ελληνας πρωθυπουργός μιλώντας προχτές στο συνέδριο του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Σουηδίας, σημείωσε ότι στόχος των «σοσιαλιστών είναι να αυξήσουν την προσαρμογή των εργαζομένων στη ζήτηση της αγοράς που διαρκώς αλλάζει». Να μάθουν να ζουν δηλαδή, μερικώς εργαζόμενοι, μερικώς ασφαλισμένοι και μερικώς αμειβόμενοι!

Σε ρόλο «πρεσβευτή» των μονοπωλίων στα Βαλκάνια

«Πρωταγωνίστρια» χώρα στην περιοχή θέλει να καταστήσει την Ελλάδα ο Γ. Παπανδρέου, μιλώντας για λογαριασμό της πλουτοκρατίας που προσβλέπει σε μεγαλύτερη οικονομική διείσδυση

Για «πρωταγωνίστρια χώρα των Βαλκανίων», με μια «ενεργή εξωτερική πολιτική», έκανε λόγο χτες ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου κατά την διάρκεια της τοποθέτησής του στο δείπνο των «27», σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γ. Πεταλωτή. Διεκδικώντας ρόλο «πρωταγωνιστικό», με στόχο να ανοίξει τους δρόμους για μεγαλύτερη διείσδυση των ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων στην ευρύτερη περιοχή, ο Ελληνας πρωθυπουργός εμφανίστηκε ως ο καλύτερος «πρεσβευτής» των ευρωενωσιακών σχεδιασμών στην περιοχή. Παράλληλα, έσπευσε να επαναβεβαιώσει τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και να εγγυηθεί ότι η Ελλάδα θα παίξει το ρόλο καταλύτη «για τη βελτίωση των σχέσεων Ευρώπης - Τουρκίας».

Ο Γ. Παπανδρέου επιχείρησε να αφήσει έξω από την χτεσινή του ομιλία στο δείπνο, τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για το «σταθεροποιητικό δημοσιονομικό πρόγραμμα» που θα ακολουθήσει και θα σηματοδοτήσει νέα περίοδο λιτότητας για τον ελληνικό λαό, αφού την κεντρική του παρέμβαση θα την κάνει σήμερα το πρωί. Ωστόσο, με έμφαση σημείωσε ότι «η Ελλάδα έχει ρόλο σε όλα τα θέματα που συζητιούνται», ενώ σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις ευρωενωσιακές κατευθύνσεις σημείωσε ότι η Ελλάδα, θα είναι παρούσα και θα στηρίξει τις αποφάσεις της ΕΕ. Επίσης αναφέρθηκε στην κατάσταση της χώρας από τις πυρκαγιές, αλλά δεν έθεσε συγκεκριμένα ζητήματα απέναντι στην ΕΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ