ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Νοέμβρη 2009
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΣΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ «ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ»
Καλλιεργούν κλίμα αποδοχής από το λαό σκληρών κατασταλτικών μέτρων

Με αφορμή την επίθεση στο αστυνομικό τμήμα καλλιεργείται και από τον αστικό Τύπο η αντίληψη ότι πρέπει να παρθούν σκληρά κατασταλτικά μέτρα που πρέπει να τα αποδεχτεί ο λαός

Eurokinissi

Με αφορμή την επίθεση στο αστυνομικό τμήμα καλλιεργείται και από τον αστικό Τύπο η αντίληψη ότι πρέπει να παρθούν σκληρά κατασταλτικά μέτρα που πρέπει να τα αποδεχτεί ο λαός
Νέα σενάρια που τροφοδοτούν το κλίμα τρομοϋστερίας είδαν το φως της δημοσιότητας μετά την προβοκατόρικη επίθεση στο αστυνομικό τμήμα της Αγ. Παρασκευής. Το στίγμα δίνει άρθρο στο «Βήμα», με τίτλο «Επιμονή στο δόγμα δημοκρατία με πυγμή». Σε αυτό αναφέρεται ότι «ο κ. Χρυσοχοΐδης θεωρεί εξαιρετικά επικίνδυνη τη βεβαία, γι' αυτόν, επαφή μεταξύ του οργανωμένου εγκλήματος και της νέας τρομοκρατίας». Ζήτημα που βεβαίως μπορεί και να είναι υπαρκτό, μόνο που και το ένα και το άλλο είναι αξιοποιήσιμα από διάφορες μυστικές και φανερές υπηρεσίες, προκειμένου να ενισχύεται η κρατική κατασταλτική δράση αλλά και η ιμπεριαλιστική πολιτική κατά των λαϊκών κινημάτων. Και αξιοποιούνται, προκειμένου να καλλιεργηθεί ένα κλίμα αποδοχής, ανοχής ή ακόμα και στήριξης από τα λαϊκά στρώματα των σκληρών κατασταλτικών μέτρων, αξιοποιώντας την προβοκατόρικη δράση αυτών των σκοτεινών μηχανισμών.

Αλλα δημοσιεύματα αναφέρονται σε συμμετοχή Βρετανών πρακτόρων στις σχετικές έρευνες, όπως και τη συγκρότηση ομάδων παρακολούθησης που θα δρουν με μοτοσυκλέτες στο κέντρο της Αθήνας, με πρόσχημα τη δράση των κουκουλοφόρων. Στην πραγματικότητα, όλα τα παραπάνω δημοσιεύματα του αστικού Τύπου στοχεύουν στη δημιουργία ψυχολογίας απεμπόλησης της διεκδικητικής δράσης για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, γιατί τάχα αυτή η λογική τροφοδοτεί την εγκληματική δράση αυτών των «αδίσταχτων τρομοκρατών». Ετσι, λοιπόν, οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα πρέπει να σταματήσουν να βλέπουν στους καπιταλιστές που τους εκμεταλλεύονται, στους ιμπεριαλιστές που κάνουν πολέμους τους αντιπάλους που τους εκμεταλλεύονται και όλοι από κοινού να συνδράμουν στην αντιμετώπιση των προβοκατόρων του κράτους των μονοπωλίων και των ιμπεριαλιστών. Αυτή είναι η βασική τους επιδίωξη, γι' αυτό χρησιμοποιούν τους ύποπτους μηχανισμούς τους σπιλώνοντας τις ιδέες και τις αξίες της μαζικής λαϊκής πολιτικής πάλης, καθώς και την ιστορία του λαϊκού κινήματος, ταυτίζοντάς τες με την ατομική τρομοκρατία των μηχανισμών τους. Ολ' αυτά θέλουν να τα σβήσουν από τις μνήμες και τη συνείδηση του λαού.

Ταυτόχρονα προβάλλουν από τα έντυπά τους όλα τα επικίνδυνα μέτρα κρατικής βίας και καταστολής ως αναγκαία για τη δήθεν αντιμετώπιση των προβοκατόρων τους.

Η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» υποστηρίζει ότι με σχετική διαταγή δημιουργείται στα πλαίσια της Κρατικής Ασφάλειας, ομάδα λεγόμενων «εντοπιστών» (σ.σ. εποχούμενες ομάδες πληροφοριακής κάλυψης). Θα αποτελείται από 200 αστυνομικούς, οι οποίοι με δίκυκλα θα κινούνται στο Λεκανοπέδιο της Αττικής και θα αποτελούν «τα μάτια και τα αφτιά» της Αστυνομίας. Η απόφαση για τη συγκρότηση των ομάδων αυτών πάρθηκε μετά τις επιθέσεις κουκουλοφόρων στο κέντρο της Αθήνας τον περασμένο Οκτώβρη. Αλλο ρεπορτάζ της εφημερίδας αναφέρει πως «υπάρχουν σοβαρότατες ενδείξεις, σύμφωνα με τις οποίες οι διάφορες τρομοκρατικές ομάδες συνδέονται μεταξύ τους και κατευθύνονται από κοινό καθοδηγητικό όργανο. Εχουν στενές διασυνδέσεις με ξένα κέντρα και έχουν εισαχθεί το τελευταίο διάστημα ποσότητες όπλων και εκρηκτικών υλών για διενέργεια σαμποτάζ».

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Εθνος» της Κυριακής, αξιωματικοί της Αστυνομίας εκτιμούν ότι το «γεγονός πως μέσα σε λίγα 24ωρα σημειώθηκαν δύο επιθέσεις δείχνει ότι τα χτυπήματα συντονίζονται από ένα κέντρο». Ρεπορτάζ της εφημερίδας αναφέρει πως «στην Αθήνα παραμένουν και μετέχουν στις έρευνες τρεις αξιωματικοί της "Σκότλαντ Γιάρντ"» (λες και ήρθαν χτες οι συγκεκριμένοι, αφού όλοι γνωρίζουν ότι είναι εγκατεστημένοι στη χώρα μας έτσι κι αλλιώς), ενώ «οι Βρετανοί εκφράζουν απορίες για το θέμα των καμερών, της έλλειψης τράπεζας DNA και άλλων θεμάτων, καθώς πιστεύουν ότι με τα στοιχεία που υπάρχουν οι οργανώσεις αυτές είναι "εξαρθρώσιμες"». Θυμίζουμε ότι με αφορμή τα γεγονότα του περασμένου Δεκέμβρη, πράκτορες ξένων μυστικών υπηρεσιών έβαζαν ξανά το ίδιο θέμα.

«Η Καθημερινή της Κυριακής» αναφέρει ότι η επανεξέταση της δράσης της «17Ν» με την αναψηλάφηση πράξεων που είχαν μείνει ανεξιχνίαστες, και ο «επανέλεγχος» ατόμων που δε δικάστηκαν - ή δικάστηκαν και δεν καταδικάστηκαν - γίνεται στο πλαίσιο της προσπάθειας της ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να ασκήσει «πίεση» σε άτομα που είτε μπορούν να δώσουν πληροφορίες, είτε οι αρχές πιστεύουν ότι έχουν εμπλοκή στον «ιδεολογικό εξοπλισμό» της νέας τρομοκρατίας. Αλλο ρεπορτάζ της εφημερίδας υποστηρίζει ότι «αστυνομικοί της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας συνέδεσαν μόλις τον περασμένο Απρίλη τους τρεις καταζητούμενους για συμμετοχή στους «ληστές με τα μαύρα» με την οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας». Η εκτίμησή τους αυτή βασίζεται σε ευρήματα που προέκυψαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ., σύμφωνα με τα οποία ένας εκ των δραστών στη ληστεία της Εθνικής Τράπεζας στην οδό Σόλωνος, τον Ιανουάριο του 2006, πήρε μέρος στην αρπαγή του όπλου του φρουρού του πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου Γ. Κεδίκογλου στη Γλυφάδα το 2007».

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΕ ΑΠΟΛΟΓΙΑ κάλεσε ο ειδικός εφέτης ανακριτής Γ. Λέκκας τους υπεύθυνους της χρηματιστηριακής εταιρείας «Ακρόπολις» σχετικά με το μεγάλο υπερτιμημένο δομημένο ομόλογο των 280 εκατομμυρίων ευρώ του ΤΕΑΔΥ. Ο Σοφοκλής και ο Θεόδωρος Πρινιωτάκης και ο Γ. Αποστολίδης καλούνται να απολογηθούν τις επόμενες μέρες, για τα κακουργήματα της απάτης, απιστίας, ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, φοροδιαφυγής και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, αδικήματα τα οποία συνδέονται και με τον πρώην πρόεδρο του ΤΕΑΔΥ Αγάπιο Σημαιοφορίδη. Ο τελευταίος είχε απολογηθεί στις αρχές Σεπτέμβρη και είχε αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση 300.000 ευρώ.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα πραγματοποιήθηκε χτες το βράδυ στο πλαίσιο της Διεθνούς Συνόδου Μεταναστευτικών και Αντιρατσιστικών Οργανώσεων, οι εργασίες της οποίας ολοκληρώνονται σήμερα στην ΑΣΟΕΕ. Νωρίτερα, επικράτησε ένταση όταν μέλη της λεγόμενης Επιτροπής Κατοίκων συγκεντρώθηκαν στην πλατεία, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στη διοργάνωση της συναυλίας αλληλεγγύης στους μετανάστες. Τελικά, με την παρέμβαση της Αστυνομίας, η κατάσταση εκτονώθηκε και η συναυλία έγινε κανονικά το βράδυ.

ΣΕ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ, με απόφαση του αρχηγείου της Αστυνομίας, τέθηκαν οι τρεις συνοριοφύλακες, από τους οποίους αφαίρεσαν προχτές το βράδυ ένα περιπολικό. Εις βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία, ενώ εκκρεμεί και Ενορκη Διοικητική Εξέταση για το περιστατικό. Ολα έγιναν λίγο μετά τις 8 το βράδυ της Κυριακής όταν στο 44ο χλμ της Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας, ένας αθίγγανος, κατά τη διάρκεια ελέγχου, απέσπασε ένα τζιπ της αστυνομίας. Το τζιπ εντοπίστηκε περίπου δύο ώρες αργότερα στο Μενίδι, σε αντίθεση με τα τρία άτομα που εμπλέκονται στην υπόθεση και που αναζητούνται.

ΝΕΚΡΟΣ στο κελί του βρέθηκε το πρωί του Σαββάτου ένας 39χρονος κρατούμενος στις φυλακές Κασσαβέτειας, ο οποίος εξέτιε την ποινή του για εμπορία ναρκωτικών. Ο 39χρονος βρέθηκε αναίσθητος στο κρεβάτι του, από συγκρατούμενό του.

Απόλυση ασκούμενης δικηγόρου με πολλά ερωτηματικά

Πολλά ερωτηματικά δημιουργεί η απόλυση ασκούμενης δικηγόρου από δικηγορικό γραφείο. Στο εν λόγω δικηγορικό γραφείο, με την επωνυμία Μαστρογιάννης, είχε προηγηθεί πριν περίπου 10 ημέρες παράσταση διαμαρτυρίας από την «Αγωνιστική Συμπαράταξη Δικηγόρων», με αίτημα να σταματήσει η λειτουργία του κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης. Οπως καταγγέλλει η «Αγωνιστική Συμπαράταξη Δικηγόρων» η απόλυση έγινε επειδή η ασκούμενη διαμαρτυρήθηκε για την τοποθέτηση καμερών. Ταυτόχρονα, η παράταξη καταγγέλλει την απόλυση και ζητά την ανάκλησή της.

Υπενθυμίζεται ότι στο συγκεκριμένο γραφείο ασχολούνται τρεις μισθωτές και μια ασκούμενη δικηγόρος και λειτουργεί κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης, αποτελούμενο από 4 κάμερες, εκ των οποίων η μία στην είσοδο, οι άλλες δύο στους κοινόχρηστους χώρους υποδοχής και η τέταρτη στο γραφείο της ασκούμενης. Οπως ανέφερε η «Αγωνιστική Συμπαράταξη Δικηγόρων» είναι «ειρωνικό να συναντάμε τέτοια φαινόμενα σε επαγγέλματα που υποτίθεται πως έχουν σκοπό τη διαφύλαξη συνταγματικών ατομικών και κοινωνικών ελευθεριών». Οι κάμερες παρακολούθησης στους χώρους δουλειάς, σχολίαζαν από την «Αγωνιστική Συμπαράταξη Δικηγόρων», χρησιμοποιούνται ακριβώς για να λειτουργούν ως μηχανισμός εκφοβισμού των εργαζομένων, φαλκίδευσης των συνδικαλιστικών ελευθεριών και καταρράκωσης της προσωπικότητάς τους.

Στο μεταξύ, η «Αγωνιστική Συμπαράταξη Δικηγόρων» καταγγέλλει την ολοένα εντεινόμενη επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα και λαϊκές ελευθερίες. Η εργοδοτική τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς είναι υπαρκτή. Κάτω από διάφορες δικαιολογίες (ζητήματα ασφάλειας) εφαρμόζεται σε ολοένα και περισσότερα δικηγορικά γραφεία και πατάει στην ήδη υπάρχουσα αντεργατική νομοθεσία. Στόχο έχει να καλλιεργηθεί στη συνείδηση του κάθε εργαζόμενου ως φυσιολογικό, ως αναγκαίο να μην αντιδρά σε τέτοιες απαράδεκτες ενέργειες, συνεχίζει η «Αγωνιστική Συμπαράταξη Δικηγόρων». Επίσης απαιτεί να απομακρυνθεί η κάμερα από το χώρο εργασίας, ενώ καλεί το ΔΣ του ΔΣΑ να καταδικάσει τις ενέργειες του εργοδότη.

Η προγραμματισμένη για χτες δίκη των 14 αγωνιστών αγροτών στην Αχαΐα, μεταξύ αυτών και στελέχη του ΚΚΕ, επειδή πρωτοστάτησαν στις μεγάλες κινητοποιήσεις των μικρομεσαίων αγροτών το 2004, μετατέθηκε για την Τετάρτη 11 Νοέμβρη του 2009.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ