ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Νοέμβρη 2009
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Να καταργηθούν τώρα όλα τα διόδια

Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε το Κόμμα στη Βουλή

Από την κινητοποίηση της περασμένης Παρασκευής του ΚΚΕ στους σταθμούς διοδίων με αίτημα την κατάργηση όλων των χαρατσιών (φωτό από τις Αφίδνες)
Από την κινητοποίηση της περασμένης Παρασκευής του ΚΚΕ στους σταθμούς διοδίων με αίτημα την κατάργηση όλων των χαρατσιών (φωτό από τις Αφίδνες)
Το αίτημα του ΚΚΕ για κατάργηση όλων των διοδίων έφερε στη Βουλή το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε χτες ο βουλευτής του Κόμματος Σπύρος Χαλβατζής και απευθύνεται στους υπουργούς Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

Το κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης έχει ως εξής:

«Η πολιτική της ιδιωτικοποίησης των εθνικών οδών χαράχτηκε και εφαρμόστηκε πιστά από τις κυβερνήσεις τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ τα τελευταία 17 χρόνια, με αποτέλεσμα ο ελληνικός λαός να χρυσοπληρώνει τα όποια έργα γίνονται και για την κατασκευή τους (από τον κρατικό προϋπολογισμό και τη φορολογία του) και για τη χρήση τους, πληρώνοντας πανάκριβα χαράτσια - διόδια.

Ετσι, η τιμή των διοδίων που πληρώνουν οι οδηγοί στους οδικούς άξονες, μέσα σε 1,5 χρόνο αυξήθηκε πάνω από 200%. Οι οδηγοί που χρησιμοποιούν την Αττική Οδό, κινού­νται δηλαδή στα όρια του Λεκανοπεδίου, αναγκάζονται να πληρώνουν 2,70 ευρώ για κάθε διαδρομή. Το τελευταίο διάστημα "φυτρώνουν" όλο και περισσότεροι σταθμοί διοδίων, μέσα σε αυτούς και οι πλευρικοί, με αποτέλεσμα να χρυσοπληρώνουν οι οδηγοί ακόμα και για μια τοπική μετακίνηση, λίγων χιλιομέτρων, από και προς τη δουλειά ή το σπίτι τους.

Οι υπέρογκες αυτές αυξήσεις, αλλά και όσες θα επακολουθήσουν προβλέπονται από τις συμβάσεις παραχώρησης τύπου Σύμπραξης Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα, που μαζί ψήφι­σαν στη Βουλή και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, παραχωρώντας και το εθνικό οδικό δίκτυο στο μεγάλο κεφάλαιο και συγκεκριμένα σε ορισμένους μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους.

Το ΚΚΕ παλεύει για την κατάργηση όλων των διοδίων. Οι εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα να κινούνται σε δωρεάν σύγχρονους και ασφαλείς αυτοκινητόδρομους γιατί τους έχουν πληρώσει και συνεχίζουν να τους πληρώνουν με τα υπέρογκα τέλη κυκλοφορίας, με τους μεγάλους φόρους στα καύσιμα.

Ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί αν η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην άμεση κατάργηση των ληστρικών συμβάσεων παραχώρησης των δρόμων στις διάφορες κοινοπραξίες, εξασφαλίζοντας το δικαίωμα των εργαζόμενων για δωρεάν σύγχρονους και ασφαλείς αυτοκινητόδρομους χωρίς τέλη, φόρους και διόδια».

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ - ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Διπλή «ανάπλαση» με γνώμονα τα συμφέροντα των επιχειρηματιών

Το όραμα της κυβέρνησης περί «πράσινης ανάπτυξης» όσον αφορά την πόλη της Αθήνας, σημαίνει νέα πεδία κερδοφορίας για το μεγάλο κεφάλαιο με αντικείμενο τις λεγόμενες αναπλάσεις, όπως αυτή του Ελαιώνα όπου χαρίζεται σε επιχειρηματίες ζωτικός χώρος της πόλης για να φτιαχτούν γήπεδα, εμπορικά κέντρα κ.ά., τις παρεμβάσεις σε ιστορικά κτίρια της πόλης κλπ..

Αυτό προέκυψε χτες ύστερα από τη συνάντηση που είχαν η υπουργός Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη με το δήμαρχο Αθηναίων Ν. Κακλαμάνη. Είναι χαρακτηριστικό ότι η υπουργός όσον αφορά τη λεγόμενη διπλή ανάπλαση του Ελαιώνα με την έκταση της Λ. Αλεξάνδρας, δήλωσε: «Θέλουμε αυτό το πρόγραμμα να υλοποιηθεί στο σύνολό του και μιλάω και για τη Λ. Αλεξάνδρας», πρόσθεσε επίσης: «Υπάρχει όμως μια δεσμευτική απόφαση του ΣτΕ και μέσα σ' αυτό το πλαίσιο θα προσπαθήσουμε να βρούμε λύση».

Αφησε έτσι ανοιχτό να δεχτεί ακόμη και μια ενδεχόμενη θετική απόφαση του ΣτΕ για το μεγαθήριο του Βωβού στον Ελαιώνα, καθώς ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας έχει ήδη καταθέσει προσφυγή. Η συγκεκριμένη «ανάπλαση» αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα εμπορευματοποίησης ελεύθερων χώρων της Αθήνας, αφού ο δήμος, εκτός από μια έκταση 75 στρεμμάτων που χαρίζει στους επιχειρηματίες της ΠΑΕ ΠΑΟ, για να φτιάξουν το γήπεδό τους, την επιχορηγεί και με δεκάδες εκατ. ευρώ, της φτιάχνει και πάρκινγκ, ενώ για τη χρήση των εγκαταστάσεων θα είναι υποχρεωμένος να πληρώνει ...ενοίκιο! Παράλληλα την πληρώνει και το περιβάλλον, καθώς μεταφέρεται στον Ελαιώνα συντελεστής δόμησης από την έκταση της Λ. Αλεξάνδρας, και προστίθενται σ' αυτόν τόνοι τσιμέντου από μια έκταση που δεν μπορούσε να κτιστεί!

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ν. Κακλαμάνης δήλωσε: «θα βρούμε σύμμαχο την υπουργό στη σωστή λύση του προβλήματος»...

  • Η Τ. Μπιρμπίλη, απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις, δήλωσε ότι μέσα στο 2010 θα ανακοινωθεί «πακέτο» μέτρων για την ατμοσφαιρική ρύπανση, ενώ στο πλαίσιο αυτών των μέτρων θα μελετηθεί και το θέμα της κυκλοφορίας πετρελαιοκίνητων οχημάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη!
Ανεμοστρόβιλος στην Ηλεία προκάλεσε καταστροφές

Προβλήματα σε όλη τη χώρα από την κακοκαιρία

Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε χτες σε αρκετές περιοχές της χώρας η νεροποντή που συνδυάστηκε με πολύ ισχυρούς ανέμους. Στην Ηλεία έκανε την εμφάνισή του ανεμοστρόβιλος που προξένησε αρκετές ζημιές σε σπίτια, καλλιέργειες και ποιμνιοστάσια. Συγκεκριμένα, τις μεγαλύτερες ζημιές μετρούν τα χωριά Χανάκια, Μυρτιά και Αγιος Ηλίας.

Ο ανεμοστρόβιλος στον Πύργο Ηλείας έκανε την εμφάνισή του για λίγα λεπτά της ώρας λίγο μετά τις 1.30 το μεσημέρι, με αποτέλεσμα να ξηλωθεί στέγη του Δημοτικού Σχολείου στο Δημοτικό Διαμέρισμα Μυρτιάς και να προκαλέσει σημαντικές ζημιές στις εγκαταστάσεις του κτιρίου που δεν είναι σε θέση να ανοίξει αν δεν επιδιορθωθούν. Επίσης, ζημιές καταγράφονται σε περισσότερα από 20 σπίτια και αποθήκες, αλλά ακόμη και σε μνήματα νεκροταφείων. Παράλληλα, εκτός από τον ανεμοστρόβιλο, καλλιέργειες και ποιμνιοστάσια υπέστησαν ζημιές από τη μεγάλη ποσότητα βροχής που έπεσε. Το γεγονός αυτό, αλλά και οι προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για συνέχιση των φαινομένων και τις επόμενες ημέρες, προβληματίζουν τους αγρότες που βλέπουν τη σοδειά τους (κυρίως ελαιόδεντρα και εσπεριδοειδή) να εξαφανίζεται στο νερό.

Από τους πολύ δυνατούς ανέμους, περίπου 100 δένδρα ξεριζώθηκαν σε επτά κοινότητες της Αρχαίας Ολυμπίας, στα Κρέστενα και στην Αμαλιάδα.

Προβλήματα σε όλη τη χώρα

Μεγάλες καταστροφές προκλήθηκαν στο Λούρο Πρεβέζης σε καλλιέργειες πορτοκαλιών, μανιταριών και καλαμποκιού που πλημμύρισαν. Ζημιές όμως υπέστησαν και σπίτια από τα νερά της βροχής στο δρόμο μπροστά από το δημαρχείο καθώς και σε πλατείες του παραπάνω δήμου. Πολλές ήταν οι κλήσεις που δέχθηκε η Πυροσβεστική για αντλήσεις υδάτων σε Μεσολόγγι, Αιτωλικό και Ναύπακτο. Συγκεκριμένα, οι άνδρες του Σώματος συνέδραμαν σε περισσότερες από 35 περιπτώσεις, ενώ στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας έβγαλαν δύο άτομα από τα αυτοκίνητά τους καθώς είχαν εγκλωβιστεί από το πολύ νερό που είχαν οι δρόμοι. Στην ίδια περιοχή, η Πυροσβεστική έσπασε φρεάτιο που είχε βουλώσει και το οποίο βρισκόταν μπροστά από την είσοδο του Γυμνασίου, ώστε να μπορέσουν να μετακινηθούν με ασφάλεια οι μαθητές.

Ουρές χιλιομέτρων σχηματίστηκαν στους περισσότερους δρόμους της Αθήνας. Η Τροχαία αναγκάστηκε να κλείσει, για περίπου 40 λεπτά, την οδό Πειραιώς στο τμήμα της από την Πέτρου Ράλλη έως τη Χαμοστέρνας λόγω συσσώρευσης υδάτων, όπως και την οδό Ελ. Βενιζέλου στη Γλυφάδα, στο τμήμα της από την οδό Πίνδου έως την Λ. Ποσειδώνος. Συνεργεία της Πυροσβεστικής είχαν βγει στους δρόμους προκειμένου να προχωρήσουν σε αντλήσεις υδάτων από καταστήματα και υπόγεια, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις χρειάστηκαν να προχωρήσουν σε κοπές δέντρων που είχαν πέσει από τους ισχυρούς ανέμους. Στη Θεσσαλονίκη οι κεντρικοί δρόμοι παρέμειναν για πολλή ώρα μποτιλιαρισμένοι, ενώ δεκάδες συγκρούσεις, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν σοβαροί τραυματισμοί, σημειώθηκαν στην περιφερειακή οδό.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

-- Στο Λαζαρέτο - Κέρκυρα

Τα κεντρικά της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ καλούν τα μέλη και τους φίλους της Αντίστασης να πάρουν μέρος στην εκδήλωση μνήμης και τιμής που διοργανώνουν, από κοινού, οι: ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ, το ΝΣ της ΚΝΕ και το παράρτημα Κέρκυρας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, για τους εκτελεσθέντες στο ΛΑΖΑΡΕΤΟ της Κέρκυρας, την Κυριακή 8 Νοέμβρη 2009, στο χώρο των εκτελέσεων. Πούλμαν της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ θα αναχωρήσουν από πλ. Κάνιγγος την Παρασκευή 6/11/09, και ώρα 17.00, για Πάτρα. Για συμμετοχή - πληροφορίες: 210.8225.407 και 210.8831.368.

-- Μεζούρλο Λάρισας

Εκδήλωση τιμής στους εκτελεσθέντες αγωνιστές και αγωνίστριες της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, την περίοδο 1946-'50 στο ματοβαμμένο λόφο Μεζούρλο, διοργανώνει την ερχόμενη Κυριακή, 8 Νοέμβρη, στις 11.30 π.μ., το Παράρτημα Λάρισας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

-- Στο Προκόπι Εύβοιας

Επίσης, την Κυριακή 8 Νοέμβρη 2009 και ώρα 11 π.μ. στον Αϊ-Γιώργη στο Προκόπι Εύβοιας, από το παράρτημα ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και τη Νομαρχιακή Επιτροπή Εύβοιας του ΚΚΕ, διοργανώνεται εκδήλωση τιμής για τους ΘΥΜΙΟ ΚΑΨΗ (Καπετάν Ανάποδο) και ΓΙΩΡΗ ΒΛΑΧΟΥΤΣΙΚΟ (Καπετάν Ευβοιώτη), καθώς και για όλους τους ήρωες του ανεξάρτητου Τάγματος Εύβοιας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Από τη Χαλκίδα θα αναχωρήσει πούλμαν, στις 9.30 π.μ., από την πλατεία Αγοράς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ