ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Νοέμβρη 2009
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Αυξάνεται η συμμετοχή για την πανελλαδική συνάντηση

102 Επιτροπές Αγώνα και 14 σύλλογοι από Πανεπιστήμια και ΤΕΙ όλης της χώρας θα συμμετάσχουν στην πανελλαδική συνάντηση για την ανασυγκρότηση του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος, σύμφωνα με χτεσινά στοιχεία

Από τη συμμετοχή Επιτροπών Αγώνα φοιτητών στην πανεργατική απεργία, τον περασμένο Απρίλη
Από τη συμμετοχή Επιτροπών Αγώνα φοιτητών στην πανεργατική απεργία, τον περασμένο Απρίλη
Αυξάνεται ο αριθμός των Επιτροπών Αγώνα και των συλλόγων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ που θα συμμετάσχουν στην πανελλαδική συνάντηση για την ανασύνταξη του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος, αύριο Παρασκευή 6 Νοέμβρη, στις 12 το μεσημέρι, στη Φιλοσοφική Σχολή της Αθήνας. Οι Επιτροπές Αγώνα έχουν φτάσει τις 102 και οι σύλλογοι είναι, πλέον, 14.

Την ίδια ώρα, οι Επιτροπές Αγώνα δε σταματούν τη δράση τους, συνεδριάζουν, συζητούν, εκλέγονται αντιπρόσωποι για την πανελλαδική συνάντηση και οργανώνουν κινητοποιήσεις. Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Αγώνα της ΣΤΕΦ, στο ΤΕΙ Πειραιά, προχθές, συζητήθηκαν τα προβλήματα των σπουδαστών, αλλά και δηλώθηκε η αποφασιστικότητα για διεκδικήσεις και κινητοποιήσεις. Η επιτροπή υπερψήφισε το κάλεσμα για την αυριανή πανελλαδική συνάντηση και κάλεσε σε Γενική Συνέλευση σήμερα, με σκοπό να πάρει απόφαση για συμμετοχή και ο σύλλογος. Παράλληλα, εκλέχτηκε οκταμελής γραμματεία, καθώς και είκοσι αντιπρόσωποι για την πανελλαδική συνάντηση.

Το λόγο πήραν σπουδαστές που αναγκάζονται να δουλεύουν για να στηρίξουν το οικογενειακό εισόδημα, άλλοι που κάνουν την πρακτική τους στο γνωστό ανασφάλιστο καθεστώς με αμοιβή επιβίωσης, σπουδαστές που νιώθουν τις σπουδές τους να απαξιώνονται από την πολιτική που θέλει το 70% - 80% των καθηγητών έκτακτους, με ελαστικές μορφές απασχόλησης και απλήρωτους για μήνες... Η συνέλευση της Επιτροπής αποφάσισε να οργανώσει κινητοποίηση στον πρόεδρο του ΤΕΙ, μαζί με την Επιτροπή Αγώνα της ΣΔΟ Πειραιά με μια σειρά αιτήματα, ενώ αποφασίστηκε εξόρμηση στο εργοστάσιο της ΔΕΛΤΑ.

Ο Πασχάλης Καγιάννης, φοιτητής στο ΤΕΙ, τόνισε στον «Ρ» την ανάγκη ενιαίου μετώπου φοιτητών - σπουδαστών, απέναντι στην κυβερνητική πολιτική και την πολιτική της ΕΕ σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, ενώ περιέγραψε και την εκρηκτική κατάσταση στη ΣΤΕΦ Πειραιά: «Πάνω από το 60% των σπουδαστών δουλεύει παράλληλα με τις σπουδές, ενώ δεν υπάρχει Εστία για τις χιλιάδες των σπουδαστών που έρχονται από την επαρχία, οι ανάγκες για εκπαιδευτικό προσωπικό δεν καλύπτονται, με αποτέλεσμα οι καθηγητές να μην επαρκούν για την κάλυψη των εργαστηριακών μαθημάτων, οι σπουδαστές στην πρακτική είναι ανασφάλιστοι, χωρίς δικαίωμα για απεργία, αμείβονται με 176 ευρώ το μήνα, 580 ευρώ στην καλύτερη των περιπτώσεων»!

Υπογράμμισε ότι «στην πλειοψηφία τους, τα παιδιά που σπουδάζουν στα ΤΕΙ είναι παιδιά από φτωχές, λαϊκές οικογένειες, με το τσεκούρι της απόλυσης πάνω από τα κεφάλια τους. Η ανάγκη συμπόρευσης του σπουδαστικού κινήματος με το ταξικό εργατικό κίνημα είναι διακριτή, βγαίνει μέσα από τη ζωή. Η επιτροπή αγώνα του συλλόγου είναι μία ανάσα, γιατί φέρνει σε επαφή τους σπουδαστές με το ΠΑΜΕ, οργανώνει την πάλη τους κόντρα στις επιλογές των κομμάτων που έχουν την ΕΕ για θεό».

Στο μεταξύ, συνεχίζονται, για δεύτερη μέρα, οι κινητοποιήσεις των Επιτροπών Αγώνα Δασκάλων, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μηχανικών Η/Υ, Χημικού και Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών και των Επιτροπών της ΣΤΕΦ και ΣΕΥΠ από το ΤΕΙ, με αίτημα για δωρεάν μετακίνηση. Χθες, πραγματοποίησαν παρέμβαση στα γραφεία του αστικού ΚΤΕΛ της Πάτρας, ενώ θα προχωρήσουν σε αποκλεισμό της νομαρχίας, σήμερα στις 12, για το ίδιο θέμα.

ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ
Μειώνονται κατά 50% και πάνω οι δαπάνες για συγγράμματα και υποδομές!

Αποκαλυπτικά τα στοιχεία του φετινού προϋπολογισμού του ιδρύματος

Ούτε τις στοιχειώδεις αυξημένες ανάγκες λειτουργίας του ιδρύματος, δεν καλύπτει ο νέος προϋπολογισμός του ΤΕΙ Κρήτης, ο οποίος είναι πολύ πίσω, όχι μόνο από τις πραγματικές ανάγκες, αλλά και σε σχέση με τον περσινό προϋπολογισμό του 2009. Η χρόνια υποχρηματοδότηση που έχει περιορίσει τις λειτουργίες του ιδρύματος, είναι επιλογή των κυβερνήσεων (και της τωρινής και της προηγούμενης), καθώς αποτελεί μέσο πίεσης προς τα ιδρύματα, ώστε από τη μια να διασυνδεθούν με τις επιχειρήσεις αναζητώντας πόρους και από την άλλη να πουλούν υπηρεσίες, να λειτουργούν ανταποδοτικά.

Οπως προκύπτει από το φετινό προϋπολογισμό του ΤΕΙ Κρήτης, τα τακτικά έσοδα του ιδρύματος για το 2010 από τις κρατικές δαπάνες είναι μειωμένα σε σχέση με το 2009 κατά 2,75 % (από 22.515.077,39 ευρώ πέφτουν στα 21.895.000 ευρώ, δεν υπολογίζουμε τα μεταφερόμενα υπόλοιπα από το προηγούμενο έτος, διότι αλλοιώνει την πραγματική εικόνα). Η μείωση εγγράφεται κυρίως στις δαπάνες φοιτητικής μέριμνας, αμοιβών του εκπαιδευτικού προσωπικού και στις δαπάνες για εξοπλισμό, ενώ αντίθετα, κονδύλια που έχουν σχέση με εργολαβίες και με την είσοδο του ιδιωτικού κεφαλαίου στο ίδρυμα εμφανίζουν αύξηση!

Συγκεκριμένα:

1. Οι πληρωμές διδασκόντων έχουν μειωθεί κατά 15% σε σχέση με το 2009 και (από 7.490.000 ευρώ το 2009, έπεσαν στα 6.374.000 ευρώ).

2. Εχει μειωθεί δραστικά ο προϋπολογισμός για τη φοιτητική μέριμνα. Καταργήθηκε η δυνατότητα για χορήγηση επιδότησης ενοικίου και ενοικίασης ξενοδοχείων, γεγονός που έχει φέρει σε απόγνωση οικογένειες που δεν μπορούν να στείλουν τα παιδιά τους για σπουδές στην Κρήτη, καθώς δεν μπορούν να πληρώνουν νοίκια. Συνολικά, οι δαπάνες του ΤΕΙ για επιδοτήσεις και χορηγίες κοινωνικής πρόνοιας (νοσήλια, μεταφορικά φοιτητών για λόγους εκπαίδευσης, σίτιση, φοιτητικά πάσο) μειώνονται κατά 862.156 ευρώ ή κατά 27% (από 3.212.156 ευρώ πέρσι πέφτουν στα 2.350.000 ευρώ).

3. Επίσης, οι δαπάνες για βιβλία έχουν μειωθεί κατά 61% σε σχέση με πέρσι!

4. Οι δαπάνες για συντήρηση, επισκευή κτιρίων, μηχανημάτων, στατικότητα κτιρίων, ανέγερση νέων για κάλυψη νέων αναγκών, κ.τ.λ. είναι απελπιστικά μειωμένες κατά 71,50%!

5. Οι δαπάνες για εξοπλισμό εργαστηρίων (όργανα ακριβείας, υγειονομικού - φυτοπαθολογικού - χημικού υλικού, άλλα υλικά εκπαίδευσης κλπ. εξοπλισμού) εμφανίζονται τραγικά μειωμένες κατά 50%!

Αλήθεια, τι επιφυλάσσει μια τέτοια προοπτική όταν οι πάγιες και διαρκείς ανάγκες αυξάνονται και οι δαπάνες σε αυτά μειώνονται;

Η ΚΝΕ στο «Συρμό»

Κινηματογραφικές προβολές και ποικιλία μουσικών ταξιδιών περιλαμβάνουν οι εκδηλώσεις της ΚΝΕ στο «Συρμό» αυτήν τη βδομάδα. Θυμίζουμε ότι ο «Συρμός» είναι στο Μεταξουργείο (Κολωνού και Οδυσσέως, πλατεία Καραϊσκάκη).

Το πρόγραμμα για τις επόμενες μέρες έχει ως εξής:

Σήμερα Πέμπτη: Προβολή ταινίας «Η Γη», ώρα 9.30 μ.μ.

Αύριο Παρασκευή: Αποχαιρετιστήριο λαϊκό γλέντι για τους φαντάρους, με τους «Απροβάριστους», ώρα 10.30 μ.μ.

Σάββατο 7/11: Χιπ - χοπ συναυλία με τους rebellian connection, Μέγα και ChuchoS.H.S, ώρα 10 μ.μ.

Κυριακή 8/11: Βραδιά κλασικού πιάνου πάνω σε έργα των D. Scarlatti, J. S. Bach, F. Choppin, C. Debussy κ.ά., ώρα 9 μ.μ.

Δευτέρα 9/11: Τα 18 λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας από το συγκρότημα και την Ορχήστρα της ΚΝΕ, ώρα 9.30 μ.μ.

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Περιοδείες σε χώρους κατάρτισης

Συνεχίζονται οι περιοδείες σε ΙΕΚ, νυχτερινά σχολεία, ΕΠΑΛ και σχολές του ΟΑΕΔ που έχουν προγραμματίσει οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στην Αττική. Ειδικότερα:

Αύριο Παρασκευή

Στο Νυχτερινό Παλλήνης στις 7.30 μ.μ. με τον Γιάννη Γκιόκα, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτή του ΚΚΕ.

Δευτέρα 9 Νοέμβρη

Στο ΙΕΚ Μαρκοπούλου στις 6 μ.μ. και στις 7.30 μ.μ. στο απογευματινό ΕΠΑΛ Κορωπίου με τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτή του ΚΚΕ.

Τρίτη 10 Νοέμβρη

Στο 1ο απογευματινό ΕΠΑΛ Αχαρνών στις 7 μ.μ. και στο Νυχτερινό ΕΛ Ανω Λιοσίων με τον Γιάννη Πρωτούλη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ