ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Νοέμβρη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ 24 ΝΟΕΜΒΡΗ
Απάντηση με μαζικό ταξικό αγώνα

Ζήτημα αιχμής στην οργάνωση ενάντια στην ολόπλευρη επίθεση που εξαπολύει το κεφάλαιο και οι υπηρέτες του αποτελεί η επιτυχία των συλλαλητηρίων που το ΠΑΜΕ διοργανώνει σε όλη τη χώρα στις 24 Νοέμβρη. Με χτεσινή της ανακοίνωση η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί εργαζόμενους, εργαζόμενες, άνεργους, συνταξιούχους, μετανάστες, νέους και νέες, εργαζόμενους με stage, συμβασιούχους, να μπουν μαζικά στη δράση για τα συλλαλητήρια στις 24 Νοέμβρη.

Τους καλεί «να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις, ώστε η καπιταλιστική κρίση, η επιθετικότητα της πλουτοκρατίας και η αντιλαϊκή πολιτική να πάρουν απάντηση με μαζικό ταξικό αγώνα, εντείνοντας τις προσπάθειες για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος». Σημειώνει ότι «οι θέσεις της ΓΣΕΕ, οι θέσεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού ήταν και είναι επικίνδυνες. Η εργατική τάξη έχει αντίθετα ταξικά συμφέροντα με το κεφάλαιο, δεν είναι ούτε εταίρος, ούτε συνεταίρος με τους εκμεταλλευτές που πλουτίζουν από το μόχθο της. Η συναίνεση με τους βιομήχανους και τα άλλα τμήματα των εκμεταλλευτών που ακολουθεί η ΓΣΕΕ, αποσκοπεί στη στήριξη των επιχειρηματιών, στην επιβολή μαζικών ομαδικών απολύσεων και άλλων αντεργατικών μέτρων». Ενώ, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση καταλήγει: «Δυναμώνουμε το μέτωπο κατά του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης που έχει κριτήριο τα κέρδη των λίγων. Καταδικάζουμε τις πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, γινόμαστε πιο απαιτητικοί. Γιατί εμείς οι εργάτες και οι εργάτριες, εμείς οι εργαζόμενοι παράγουμε τον πλούτο και έχουμε υποχρέωση να τον διεκδικήσουμε».


ΛΙΜΑΝΙ ΠΕΙΡΑΙΑ
Λυτοί και δεμένοι για να σπάσει η απεργία

Νέα 48ωρη απεργία από χτες το βράδυ κόντρα στην επιχείρηση τρομοκράτησης των εργαζομένων

Νέα 48ωρη απεργία στο λιμάνι από χτες τα μεσάνυχτα και αποχή από την εργασία το Σαββατοκύριακο επέβαλαν χτες οι εργαζόμενοι του ΟΛΠ στις συνδικαλιστικές οργανώσεις του χώρου. Με τη μέχρι τώρα καθολική τους συμμετοχή στους απεργιακούς αγώνες, όπως η τελευταία 48ωρη απεργία που ολοκληρώθηκε χτες, με την αντίθεση που εκφράζουν στην παραχώρηση του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων του ΟΛΠ στα δόντια των πολυεθνικών και συνολικά στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, κάνουν σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν το βάζουν κάτω. Αυτή η αποφασιστικότητα των εργαζομένων ήταν που «στρίμωξε» χτες τις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΠ που πλειοψηφούν στις διοικήσεις της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) και της Ενωσης Λιμενεργατών, αναγκάζοντάς τες να αποφασίσουν συνέχιση της απεργίας μέχρι την Κυριακή.

Στο πλευρό των απεργών του λιμανιού βρίσκεται σταθερά το ΠΑΜΕ, που σήμερα θα περιοδεύσει μαζικά στο ΣΕΜΠΟ στις 12 μ. Επίσης, στις 6 μ.μ. το ΠΑΜΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους του Πειραιά σε πικετοφορία που θα ξεκινήσει από τον ηλεκτρικό σταθμό, αναδεικνύοντας την ανάγκη οι εργαζόμενοι του λιμανιού να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, να συντονιστούν με όλους τους εργαζόμενους αρχίζοντας από αυτούς που θίγονται από την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, διεκδικώντας λιμάνια αποκλειστικά δημόσια, στην υπηρεσία του λαού.

Από την πλευρά τους οι πλειοψηφίες στην ΟΜΥΛΕ και στην Ενωση Λιμενεργατών πήραν μεν απόφαση για νέα απεργία, μένουν όμως πιστές στη λογική της ανταγωνιστικότητας με διεκδικητικό πλαίσιο κόντρα στις διαθέσεις και τα συμφέροντα των εργαζομένων, θεωρώντας δεδομένη την ιδιωτικοποίηση. Οι απαιτήσεις τους περιορίζονται στο εξής: Να συνεχιστεί η λειτουργία του ΣΕΜΠΟ μέχρι τις 15 του Γενάρη με το καθεστώς που λειτουργεί το τελευταίο 15νθήμερο - ο ΟΛΠ υπογράφει τιμολόγια και η πολυεθνική εισπράττει - και να γίνει «ουσιαστικός» διάλογος με την κυβέρνηση για τα ζητήματα που αφορούν «τους αποικιοκρατικούς όρους της Σύμβασης παραχώρησης, τη διασφάλιση των εργασιακών σχέσεων και του δημόσιου ελέγχου», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε η ΟΜΥΛΕ, στο οποίο καταλήγει: «Απέναντι στην άρνηση της κυβέρνησης να υπάρξει διάλογος δεν έχουμε άλλο δρόμο».

Να σημειωθεί ότι αυτές οι συμβιβασμένες πλειοψηφίες έφτασαν στο εξωφρενικό σημείο προχτές το βράδυ να αποδεχτούν να αναλάβει το ρόλο του μεσολαβητή τους με την κυβέρνηση ο Κ. Μίχαλος, πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας. Αυτός δηλαδή που για λογαριασμό της τάξης του επιτίθεται απροκάλυπτα σε βάρος των αγώνων της εργατικής τάξης, όπως και των αγώνων των εργαζομένων του λιμανιού. Αλλωστε, με χτεσινές δηλώσεις του απείλησε ευθέως ότι αν συνεχιστεί η απεργία «επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμο δικαίωμά» του!

Επίδειξη πυγμής από την κυβέρνηση

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε συμπαιγνία με τις εργοδοτικές Ενώσεις και τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές παρατάξεις, από τη μια επιχειρεί να «εγκλωβίσει» τους εργαζόμενους στον «κοινωνικό διάλογο», ενώ εντείνει και το κλίμα τρομοκρατίας σε βάρος τους με τις διαρροές περί πολιτικής επιστράτευσης, ποινικοποίησης του αγώνα, για να μείνουν τα «λιμάνια ανοιχτά». Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η κυβέρνηση χτες διόρισε διευθύνοντα σύμβουλο στον ΟΛΠ ΑΕ τον Γιώργο Ανωμερίτη, πρώην υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, ο οποίος έχει ...ειδικευτεί στην επίδειξη πυγμής και τρομοκρατίας. Ηταν ο υπουργός της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που τον Ιούνη του 2002 υπέγραψε το έσχατο μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης σε βάρος των απεργών ναυτεργατών, αφού πρώτα τους είχε ματοκυλίσει στέλνοντας στο λιμάνι τους «Ράμπο» του Λιμενικού.

Η κυβέρνηση, δήλωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, «θεωρεί ότι η μόνη εφικτή λύση για το θέμα περνάει μέσα από το διάλογο μεταξύ ΟΛΠ και ΣΕΠ για τα ζητήματα της παραχώρησης. Είναι μία λύση η οποία θα προχωρήσει την όλη διαδικασία». Ο ίδιος, βέβαια, έσπευσε να σημειώσει, εκφράζοντας τα συμφέροντα των εμποροβιομηχάνων, ότι «η κυβέρνηση πορεύεται στο ζήτημα αυτό με βάση το δημόσιο συμφέρον που σημαίνει ανοιχτά λιμάνια, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η δυναμική της αγοράς».

Σύμφωνα με τον Γ. Πεταλωτή, στο «διάλογο αυτό θα εξεταστούν τα εργασιακά ζητήματα που έχουν να κάνουν και με τις απαιτήσεις και με τα αιτήματα των εργαζομένων - ζητήματα φορολογικά και ζητήματα ρυθμιστικού πλαισίου». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συνεχίζοντας να εμπαίζει τους εργαζόμενους ισχυρίστηκε ότι «η κυβέρνηση είναι συνεπέστατη με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις (...) Εχουμε μια σύμβαση που υπέγραψε η χώρα μας και κυρώθηκε αρμοδίως. Αρα, με αυτές τις υποχρεώσεις προσπαθούμε να κινηθούμε και να διορθώσουμε ό,τι μπορούμε να διορθώσουμε στη σημερινή κατάσταση». Βέβαια, ο ίδιος έκρυψε επιμελώς ότι το ΠΑΣΟΚ προεκλογικά έταζε στους εργαζόμενους πως τάχα θα προχωρήσει σε «αναθεώρηση της σύμβασης».


ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να ακυρωθεί η συμφωνία για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού

Δηλώσεις για το θέμα έκανε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Δηλώσεις για τις εξελίξεις στο λιμάνι του Πειραιά, έκανε χτες το μεσημέρι η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος, στον Περισσό. Η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε:

«Εχουμε προειδοποιήσει εδώ και αρκετό καιρό τους εργαζόμενους στο λιμάνι αλλά και γενικότερα τον εργαζόμενο λαό, ότι η κυβέρνηση προσφέρεται να κάνει πολλές παγίδες προκειμένου να τυλίξει σε μια κόλλα χαρτί τους εργαζόμενους και να τους πειθαναγκάσει να δεχτούν την ιδιωτικοποίηση, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Αυτά τα δυο πάνε μαζί.

Το θέμα της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους μέσα στο λιμάνι. Μιλάμε για την κεντρική πύλη του εμπορίου της χώρας και είναι βέβαιο ότι η ιδιωτικοποίηση θα έχει τραγικές συνέπειες για τον ελληνικό λαό, μια από τις οποίες συνέπειες είναι το γεγονός ότι θα εκτιναχθούν στα ύψη τα τιμολόγια εισαγωγών και εξαγωγών, χώρια ότι μπορεί η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού να φανεί ακόμα πιο οδυνηρή σε περιόδους που κρίνονται ζητήματα ασφάλειας της ίδιας της χώρας.

Εμείς θεωρούμε ότι το αντικειμενικά ρεαλιστικό σήμερα είναι να ακυρωθεί η συμφωνία της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού. Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από την απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης. Με αυτήν την έννοια καλούμε τους εργαζόμενους να παραμείνουν στις θέσεις τους, να έχουν τη συμπαράσταση ολόκληρου του ελληνικού λαού και να μη νομιμοποιηθεί στη συνείδησή τους η ίδια η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού και ό,τι προκύψει στη συνέχεια».

Πλήγμα για το λαό είναι οι ιδιωτικοποιήσεις

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, σχετικά με το ότι «εκφράζονται οι φόβοι, διατυπώνεται η άποψη, ότι αν τα μαζέψουν οι Κινέζοι και σηκωθούν και φύγουν, αυτό θα αποτελέσει πλήγμα σε ό,τι αφορά την οικονομία», η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε:

«Πλήγμα για το λαό είναι η ιδιωτικοποίηση στρατηγικών τομέων της οικονομίας. Πλήγμα είναι η ιδιωτικοποίηση λιμανιών, αεροδρομίων κλπ. Από εκεί και πέρα όμως πρέπει να ξεκαθαρίσουμε το εξής ζήτημα: Δεν μπορεί ο ελληνικός λαός να δέχεται αντιλαϊκές επιλογές στο όνομα κάποιου εκβιασμού ή ενός υποτιθέμενου κινδύνου. Την ευθύνη εξολοκλήρου πρέπει να την πάρει η ελληνική κυβέρνηση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ