ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Νοέμβρη 2009
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Σήμερα η πανελλαδική συνάντηση για την ανασύνταξη του κινήματος

Στις 12 το μεσημέρι στη Φιλοσοφική Σχολή της Αθήνας η πανελλαδική συνάντηση με τη συμμετοχή εκατοντάδων επιτροπών αγώνα και συλλόγων

Με τη συμμετοχή 107 Επιτροπών Αγώνα και 16 συλλόγων από Πανεπιστήμια και ΤΕΙ όλης της χώρας γίνεται σήμερα η πανελλαδική συνάντηση για την ανασύνταξη του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος. Αντιπρόσωποι Επιτροπών και συλλόγων θα συναντηθούν στη Φιλοσοφική Σχολή της Αθήνας, στις 12 η ώρα, με στόχο τη συγκρότηση ενός διακριτού πόλου φοιτητών και σπουδαστών που δε θέλουν την Παιδεία υποταγμένη στους νόμους της αγοράς και παλεύουν για μια ενιαία - αποκλειστικά δημόσια - δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση, με βάση τις λαϊκές ανάγκες, και αγωνίζονται δίπλα στο ταξικό εργατικό κίνημα.

Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα μέτωπο που θα απελευθερώσει ριζοσπαστικές δυνάμεις και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ριζική αλλαγή στην κατάσταση του φοιτητικού - σπουδαστικού κινήματος, θα οδηγήσει σε μαχητικές κινητοποιήσεις ενάντια στην πολιτική που εφαρμόζεται, χρόνια τώρα, απ' τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα απ' το κείμενο που υπογράφουν οι Επιτροπές και οι σύλλογοι που συμμετέχουν στη συνάντηση: «Δε συμβιβαζόμαστε μ' αυτήν την κατάσταση! Ταράζουμε τα νερά! Κάνουμε υπόθεση των φοιτητών και των σπουδαστών την ανασύνταξη του φοιτητικού - σπουδαστικού κινήματος»!

Στη σημερινή συνάντηση θα εκπροσωπηθούν Επιτροπές Αγώνα απ' τα παρακάτω πανεπιστημιακά τμήματα:

Αθήνα: ΑΣΟΕΕ, Πανεπιστήμιο Πειραιά, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, Νομική, Πολιτικό, Οικονομικό, Ιατρική, Νοσηλευτική, ΦΠΨ, Φιλολογικό, Θεολογία, Φυσικό, Μαθηματικό, Χημικό, Βιολογικό, Φαρμακευτικό, Η/Υ, Γεωλογικό, ΣΕΜΦΕ, Τοπογράφοι, Αρχιτέκτονες, Πολιτικοί Μηχανικοί, Χημικοί Μηχανικοί, Μηχανολόγοι, Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί, Μεταλλειολόγοι, Παιδαγωγικά, Πάντειος, ΕΜΜΕ, Τουρκικών Σπουδών, ΤΕΦΑΑ, Ξενόγλωσσων Φιλοσοφικής, Ιστορικό Αρχαιολογικό, Χαροκόπειο, Μουσικό.

Θεσσαλονίκη: Ιατρική, Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί, Χημικό, Φυσικό, Μαθηματικό, Γεωλογικό, Δάσκαλοι, Νομική, Μουσικών Επιστημών, Χημικοί Μηχανικοί, Τοπογράφοι, ΜΜΕ, ΔΕΟΣ, Αρχιτέκτονες, Γεωπονίας, Κινηματογράφου, Βιολογικό, Δασολογίας, Κτηνιατρικής, Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής, Φιλολογικό, Ιστορικό Αρχαιολογικό, Αγγλικό, Θεολογίας, Οικονομικό, Πολιτικών Επιστημών, Βαλκανικών Σπουδών, ΤΕΦΑΑ, Πολιτικών Μηχανικών.

Πάτρα: Χημικό, Ιατρική, Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί, Μηχανικοί Η/Υ. Επίσης οι Επιτροπές Αγώνα: ΦΠΨ Ιωαννίνων, Νομική και ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής, Πολυτεχνείο Ξάνθης, Ιατρική Λάρισας, Αρχιτεκτονικής, Ειδικής Αγωγής, Δάσκαλοι, Μηχανολόγοι, Χωροταξίας, Δικτύων Βόλου, Γεωγραφίας, Κοινωνιολογίας, ΠΤΕ, Περιβάλλοντος, Επιστημών Θάλασσας Μυτιλήνης.

Από τα ΤΕΙ θα εκπροσωπηθούν οι Επιτροπές Αγώνα από τις παρακάτω σχολές:

ΑΣΠΑΙΤΕ, ΣΕΥΠ, ΣΤΕΦ, ΣΔΟ και ΣΤΕΤΡΟΔ Αθήνας, ΣΔΟ και ΣΤΕΦ Πειραιά, ΣΤΕΦ, ΣΤΕΓ, ΣΔΟ και ΣΕΥΠ Θεσσαλονίκης, ΣΤΕΦ και ΣΕΥΠ Πάτρας, ΣΤΕΦ και ΣΔΟ Χαλκίδας, ΣΤΕΦ Κοζάνης, ΣΤΕΦ και ΣΔΟ Σερρών, ΣΤΕΦ, ΣΕΥΠ και ΔΔΕ Λάρισας, Τροφίμων Καρδίτσας, ΣΤΕΦ Λαμίας.

Με απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι απ' τους συλλόγους που ακολουθούν: Φυσικό και ΣΕΜΦΕ Αθήνας, ΣΓΤΚΣ του ΤΕΙ Αθήνας, ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Πειραιά, Πολιτικοί Μηχανικοί, Χημικοί Μηχανικοί, Νηπιαγωγοί και Δάσκαλοι Πάτρας, ΤΕΦΑΑ Τρικάλων, Εστία Ξάνθης. Με απόφαση των Διοικητικών τους Συμβουλίων στη συνάντηση θα συμμετάσχουν και οι σύλλογοι Εικαστικού Θεσσαλονίκης, Εστιών Δουρούτης Ιωαννίνων, Θεατρικών Σπουδών Ναυπλίου, Επιστήμης Τεχνών Ιωαννίνων, Τεχνών Ηχου και Εικόνας Κέρκυρας, Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής Ρεθύμνου.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Προώθηση του «αποκεντρωμένου» σχολείου

Συναντήσεις με αντιπροσωπείες της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ είχε χτες η υπουργός Παιδείας

Τους στόχους της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για το λεγόμενο «αποκεντρωμένο» σχολείο σηματοδότησαν οι χτεσινές συναντήσεις της υπουργού Παιδείας με την ΚΕΔΚΕ και την ΕΝΑΕ. Χαρακτηριστικό είναι ότι μετά τη συνάντηση με την ΚΕΔΚΕ η Αννα Διαμαντοπούλου δήλωσε ότι υπάρχουν «μείζονα ζητήματα που αφορούν το ρόλο των δημάρχων στη χωροθέτηση των σχολείων, στη σχολική στέγη, στη λειτουργία του σχολείου. Αυτά αφορούν τη μεγάλη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας στην οποία η αυτοδιοίκηση και στο χώρο της εκπαίδευσης θα πρέπει να παίξει ένα πολύ σημαντικό ρόλο». Απ' τις δηλώσεις του προέδρου της ΚΕΔΚΕ, Νικήτα Κακλαμάνη, φάνηκε η συμφωνία, αφού διαπιστώθηκε ότι «επί της αρχής υπάρχει ταυτότητα απόψεων για το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τόσο στην προσχολική όσο και στην σχολική εκπαίδευση».

Στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ εξηγείται ότι το «ανοιχτό σχολείο» (ένας άλλος «όρος» για το αποκεντρωμένο «σχολείο»), λειτουργεί ως «τοπική κοινότητα, με ιδιαίτερη ταυτότητα, ικανό να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά και με ποιότητα στις ατομικές ανάγκες κάθε μαθητή ξεχωριστά. Δίνει ρόλο και συμμετοχή στους γονείς, στους περιφερειακούς και τοπικούς φορείς».

Ουσιαστικά μιλάμε για διάσπαση του ενιαίου χαρακτήρα της Παιδείας και διαφοροποίηση - κατηγοριοποίηση των σχολείων, με σταδιακό πέρασμα της συνολικής ευθύνης για τα σχολεία στην Αυτοδιοίκηση και σε ...άλλους φορείς. Δεν πρόκειται για ελληνική πρωτοτυπία, αφού στην Σκανδιναβία, τα σχολεία χρηματοδοτούνται σε ποσοστό 65% έως 75% από φόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που πληρώνουν οι δημότες, από δάνεια και από προσφορές των επιχειρήσεων, οι οποίες βέβαια έχουν λόγο και στη διαμόρφωση του σχολικού προγράμματος. Ηδη, στη χώρα μας, έχουμε πάρει μια πρώτη γεύση απ' την αποκέντρωση στην εκπαίδευση, αφού μέρος της ευθύνης για τα σχολικά κτίρια (ανεύρεση οικοπέδων, συντήρηση των κτιρίων, θέρμανση κλπ.) έχει περάσει στους δήμους, με αποτέλεσμα πρόσθετα «χαράτσια».

Μετά τη συνάντηση με την ΕΝΑΕ η υπουργός Παιδείας μοίρασε υποσχέσεις και δεσμεύσεις για λύση στο πρόβλημα της μεταφοράς μαθητών και τη μείωση των μονοθέσιων σχολείων. Δεν παρέλειψε και εδώ να πει ότι «στα μεγάλα ζητήματα της εκπαιδευτικής στέγης, στόχος μας είναι η αποκέντρωση στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό».

ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΕΑ

*** Παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Διεύθυνσης Β' Εκπαίδευσης Πειραιά διοργανώνουν σήμερα, Παρασκευή, στη 1 το μεσημέρι το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Πειραιά και η Ομοσπονδία Γονέων Πειραιά. Απαιτούν την κάλυψη όλων των κενών στα σχολεία με μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό, το σταμάτημα του καθεστώτος του ωρομίσθιου και του αναπληρωτή, την άμεση καταβολή των απλήρωτων δεδουλευμένων σε εκπαιδευτικούς ωρομισθίους και το σταμάτημα κάθε προσπάθειας εισόδου ιδιωτών στο πρόγραμμα και στη λειτουργία του σχολείου.

*** Σήμερα, Παρασκευή, και το Σαββατοκύριακο γίνονται οι εκλογές του Συλλόγου Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Καθηγητών (ΣΕΦΚ). Οι εκλογές θα γίνουν στα γραφεία του ΣΕΦΚ (Ανδρέα Λόντου 6) σήμερα Παρασκευή 6 Νοέμβρη 9.30 π.μ. - 3.30 μ.μ., αύριο Σάββατο 7 Νοέμβρη 11.30 π.μ. - 5.30 μ.μ., την Κυριακή 8 Νοέμβρη, 11 π.μ. - 7.30 μ.μ. Η «Αγωνιστική Συνδικαλιστική Κίνηση» (ΑΣΚ) καλεί τους εργαζόμενους να απομονώσουν τις δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού των ΔΑΚΕ - ΕΝΟΤΗΤΑΣ (ΠΑΣΚΕ), να γυρίσουν την πλάτη σε όλο το φάσμα του οπορτουνισμού - καιροσκοπισμού, στις ηγεσίες των «Παρεμβάσεων», του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και να ισχυροποιήσουν το ΠΑΜΕ με ταξική ψήφο στην ΑΣΚ.

*** Πορεία και συμβολική κατάληψη της οδού Λάμψα στους Αμπελόκηπους κάνει σήμερα, Παρασκευή, στις 7.30 το πρωί, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 107ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών, διεκδικώντας την απαλλοτριωμένη έκταση 10 στρεμμάτων που βρίσκεται στην περιοχή μεταξύ των οδών Λάμψα, Φλώρου και Γεωργούλα, για να χτιστεί σχολείο. Την ίδια έκταση, σύμφωνα με το σύλλογο, διεκδικεί και η ΔΕΗ για να χτίσει τα κεντρικά της γραφεία.

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Περιοδείες σε χώρους κατάρτισης

Συνεχίζονται οι περιοδείες σε ΙΕΚ, νυχτερινά σχολεία, ΕΠΑΛ και σχολές του ΟΑΕΔ που έχουν προγραμματίσει οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στην Αττική. Ειδικότερα:

Σήμερα Παρασκευή

Στο Νυχτερινό Παλλήνης στις 7.30 μ.μ. με τον Γιάννη Γκιόκα, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτή του ΚΚΕ.

Δευτέρα 9 Νοέμβρη

Στο ΙΕΚ Μαρκοπούλου στις 6 μ.μ. και στις 7.30 μ.μ. στο απογευματινό ΕΠΑΛ Κορωπίου με τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτή του ΚΚΕ.

Τρίτη 10 Νοέμβρη

Στο 1ο απογευματινό ΕΠΑΛ Αχαρνών στις 7 μ.μ. και στο Νυχτερινό ΕΛ Ανω Λιοσίων με τον Γιάννη Πρωτούλη.

Η ΚΝΕ στο «Συρμό»

Πάρτι και συναυλίες περιλαμβάνουν οι εκδηλώσεις της ΚΝΕ στο «Συρμό» αυτές τις μέρες. Το πρόγραμμά τους έχει ως εξής:

Σήμερα Παρασκευή: Αποχαιρετιστήριο λαϊκό γλέντι για τους φαντάρους, με τους «Απροβάριστους», ώρα 10.30 μ.μ.

Σάββατο 7/11: Χιπ - χοπ συναυλία με τους «rebellian connection», «Μέγα» και «ChuchoS.H.S», ώρα 10 μ.μ.

Κυριακή 8/11: Βραδιά κλασικού πιάνου πάνω σε έργα των D. Scarlatti, J. S. Bach, F. Choppin, C. Debussy κ.ά., ώρα 9 μ.μ.

Δευτέρα 9/11: «Τα 18 λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας» από το συγκρότημα και την Ορχήστρα της ΚΝΕ, ώρα 9.30 μ.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ