ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Νοέμβρη 2009
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
92η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΟΧΤΩΒΡΙΑΝΗΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΤΑΣΗΣ
Πολύμορφες εκδηλώσεις προς τιμήν του Μεγάλου Οκτώβρη

Σε πολλές πόλεις της Ρωσίας αναμένεται να πραγματοποιηθούν σήμερα εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις και πορείες για να τιμηθεί η 92η επέτειος της Μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης, μιας επανάστασης που αποτελεί το μεγαλύτερο γεγονός του περασμένου αιώνα ως σήμερα, καθώς άνοιξε το δρόμο της εμφάνισης του σοσιαλιστικού συστήματος. Τοσο το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας (ΚΕΚΡ-ΚΚΡ) όσο και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) σχεδιάζουν σειρά πολύμορφων εκδηλώσεων για σήμερα σε δεκάδες πόλεις της Ρωσίας. Παρόμοιες εκδηλώσεις προς τιμήν της Οκτωβριανής Επανάστασης αναμένεται να πραγματοποιηθούν και σε άλλες πρώην σοβιετικής δημοκρατίες.

Αξίζει να σημειωθεί πως από το 2005 οι ρωσικές αρχές, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν το γιορτασμό και να αλλοιώσουν τη σημασία της επανάστασης που συγκλόνισε όλο τον κόσμο, αποφάσισαν η 7η Νοέμβρη να μην είναι πια αργία και στη θέση του γιορτασμού του Μεγάλου Οκτώβρη να γιορτάζεται η ηρωική παρέλαση πριν 68 χρόνια του Κόκκινου Στρατού που αναχωρούσε από τη Μόσχα για το μέτωπο, 50-60 χιλιόμετρα παραέξω, για να αντιμετωπίσει τους ναζί εισβολείς.

Χτες, το άγαλμα του σοβιετικού ηγέτη Βλαντιμίρ Ιλιτς Λένιν στο Καλίνινγκραντ υπέστη βανδαλισμούς από αγνώστους οι οποίοι έριξαν πορτοκαλί μπογιά στο μνημείο. Την ενέργεια αυτή καταδίκασε η τοπική οργάνωση του ΚΚΡΟ που τονίζει πως αποτελεί προσπάθεια αμαύρωσης της επετείου της Οκτωβριανής Επανάστασης αλλά και να μειωθεί η συμμετοχή του λαού στις σημερινές εκδηλώσεις.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΦΙΕΣΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΝ ΑΝΑΤΡΟΠΩΝ
Συνεχίζεται η προπαγάνδα διαστρέβλωσης της Ιστορίας

Από την έκθεση φωτογραφίας στο Βερολίνο, μέρος της προπαγάνδας που επιχειρεί να παρουσιάσει τη ΓΛΔ ως μια «δικτατορία»
Από την έκθεση φωτογραφίας στο Βερολίνο, μέρος της προπαγάνδας που επιχειρεί να παρουσιάσει τη ΓΛΔ ως μια «δικτατορία»
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Οι φιέστες και οι παράτες σπίλωσης και αμαύρωσης του σοσιαλισμού, με αφορμή τη συμπλήρωση «20 χρόνων από την πτώση του τείχους του Βερολίνου», συνεχίστηκαν και χτες. Ενας από τους «κεντρικούς πρωταγωνιστές», ο πρώην ηγέτης της ΕΣΣΔ Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, που συνέβαλε τα μέγιστα στην παλινόρθρωση του καπιταλισμού, «συζήτησε» με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους στο δίκτυο Al Jazeera την «πτώση» του τείχους, ενώ το βρετανικό περιοδικό «Economist» έχει και πάλι αφιέρωμα, με τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ να «εξηγεί γιατί δεν έστειλε τα τανκς στην Ανατολική Ευρώπη».

Εννοείται ότι ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ θα πρωταγωνιστήσει στην εκστρατεία κατασυκοφάντησης της Γερμανικής Λαϊκής Δημοκρατίας και στις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί ανήμερα της επετείου, τη Δευτέρα. Τη Δευτέρα, ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν και η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον θα περάσουν μαζί την πύλη του Βραδεμβούργου. Ανάμεσα στους άλλους προσκεκλημένους θα είναι οι πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και Γέρζι Μπούζεκ, οι ηγέτες των χωρών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ανάμεσά τους και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Γιώργος Παπανδρέου, όλοι όσοι πανηγυρίζουν για το ότι οι κεφαλαιοκράτες εξουσιάζουν σήμερα τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες.

Φυσικά, τη θέση τους θα έχουν και οι πρωτεργάτες των ανατροπών, όπως ο πρώην πρόεδρος της Πολωνίας Λεχ Βαλέσα, που μάλιστα θα σπρώξει το πρώτο κομμάτι του ντόμινο που θα συμβολίζει τη ...σταδιακή ανατροπή.

Επίσης η όλη προπαγανδιστική μηχανή περιλαμβάνει και «θέαμα» με καλλιτεχνικό πρόγραμμα για όλα τα γούστα. Για τη νεολαία ο Μπον Τζόβι, αλλά και για τους διανοούμενους ο Ισραηλινός πιανίστας και συνθέτης, Ντάνιελ Μπαρενμπόιμ, ο οποίος θα διευθύνει μία συναυλία-προπαγάνδα προσπάθειας σύνδεσης του σοσιαλισμού με το φασισμό, αφού θα συνδέσει όπως δηλώνει όλες τις «λιγότερο ευτυχισμένες στιγμές», συμπεριλαμβανομένης της «νύχτας των κρυστάλλων» του 1938 κατά την οποία οι Ναζί είχαν καταστρέψει εβραϊκά σπίτια, μαγαζιά και συναγωγές. Τέτοια είναι η διαστρέβλωση και η παραχάραξη που επιχειρούν σήμερα οι αστοί, μόνο που η Ιστορία με τη θετική και αρνητική πείρα που καταγράφτηκε στη ΓΛΔ επιβεβαιώνει την ανωτερότητα του σοσιαλισμού με τις όποιες αδυναμίες και παρεκκλίσεις σε σχέση με την καπιταλιστική βαρβαρότητα που βιώνουν τα λαϊκά στρώματα σε ανατολή και δύση.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στόχος η ισχυροποίηση των ιμπεριαλιστικών δομών στην Ευρώπη

Το σχέδιο για ενσωμάτωση όλων των πρώην σοσιαλιστικών χωρών στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ περιέγραψε ο Ελληνας αναπληρωτής ΥΠΕΞ, μιλώντας σε εκδήλωση του ΟΑΣΕ για την πτώση του Τείχους

Για εντατικοποίηση των προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης με διακηρυγμένο στόχο την πλήρη ενσωμάτωση ολόκληρης της Ευρώπης στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς της ΕΕ και του ΝΑΤΟ δεσμεύτηκε ο Ελληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και προεδρεύων του ΟΑΣΕ σε ομιλία του στη Βιέννη, στην ειδική πανηγυρική εκδήλωση του Οργανισμού για την «20ή επέτειο της πτώσης του Τείχους του Βερολίνου».

Ο αναπληρωτής υπουργός μίλησε για προσπάθειες που πρέπει να καταβληθούν για να προκύψει «μια ενωμένη Ευρώπη, οικοδομημένη στην αδιαίρετη ασφάλεια και συνεργασία». Επισήμανε ακόμη ότι η ελληνική Προεδρία στον ΟΑΣΕ έχει ξεκινήσει ένα διάλογο για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ασφάλειας, τη «Διαδικασία της Κέρκυρας», για να εξετάσει όλες τις πτυχές της, με στόχο «να ανανεωθούν οι δεσμεύσεις για μια αδιαίρετη, ευρεία ασφάλεια και συνεργασία και την οικοδόμηση νέας πολιτικής θέλησης, για την επίτευξη ασφάλειας σε ολόκληρη την ήπειρο».

Είναι φανερό ότι η ελληνική κυβέρνηση και συνολικά η ΕΕ βλέπουν την «ασφάλεια» στην Ευρώπη μέσα από την ισχυροποίηση των ιμπεριαλιστικών δομών και την επέκτασή τους στις χώρες εκείνες που γνώρισαν το σοσιαλισμό και τα επιτεύγματά του. Σ' αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση, μιλώντας για το Τείχος, ο Δ. Δρούτσας αναμάσησε την επιχειρηματολογία των ιμπεριαλιστών σημειώνοντας ότι «οι ευρωπαϊκοί λαοί έχουν συνειδητοποιήσει, μετά το 1989, την ευθύνη που έχουν να μην επιτρέψουν ποτέ πια να υψωθεί ένα τείχος που θα μπορεί να τους χωρίσει».

Παρουσιάζοντας μάλιστα την Ιστορία με το κεφάλι προς τα κάτω, σημείωσε ότι η 9η Νοέμβρη 1989, μέρα πτώσης του Τείχους του Βερολίνου, «σηματοδότησε το τέλος μιας εποχής δυσπιστίας και διαιρέσεων, ενώ άνοιξε το δρόμο της συνεργασίας με στόχο την οικοδόμηση μιας ειρηνικής, ασφαλούς και σταθερής Ευρώπης».

Είναι προφανές ότι ο Ελληνας υπουργός δεν προσπαθεί μόνο να αντιστρέψει την πραγματικότητα για το ποιος σήκωσε το Τείχος και ποιος επιδίωκε τη διαίρεση για να διασφαλίσει την καπιταλιστική κυριαρχία στις χώρες της Ευρώπης μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Αλλά, επιπλέον, επιχειρεί να διαγράψει από τη συνείδηση εκατομμυρίων ανθρώπων τόσο τα επιτεύγματα του σοσιαλισμού, όσο και την άθλια κατάσταση στην οποία κατρακυλούν συνολικά τα εργασιακά και άλλα δικαιώματα των λαών της Ευρώπης μετά τις ανατροπές της περιόδου '89 - '90.

ΗΠΑ
Ερωτηματικά για το μακελειό στο στρατόπεδο του Τέξας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Δε γνωρίζουμε όλες τις απαντήσεις και εφιστώ την προσοχή στο να καταλήγουμε σε συμπεράσματα πριν γνωρίσουμε όλα τα γεγονότα», δήλωσε σιβυλλικά ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, όσον αφορά το αιματηρό περιστατικό όπου ο ταγματάρχης Νιντάλ Μαλίκ Χασάν άνοιξε πυρ στη στρατιωτική βάση Φορντ Χουντ στο Τέξας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 13 άτομα και να τραυματιστούν 30. Το περιστατικό συνέβη σε μια από τις μεγαλύτερες αμερικανικές βάσεις στον κόσμο με δυναμικό πάνω από 70.000 (στρατιωτικούς και πολίτες) από όπου επίσης αποστέλλονται στρατεύματα στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Ηδη, ο αμερικανικός στρατός έδωσε εντολή να ενισχυθούν τα μέτρα ασφαλείας σε όλες τις στρατιωτικές βάσεις της χώρας.

Οσο για το ίδιο το περιστατικό, ο ταγματάρχης Νιντάλ Μαλίκ Χασάν, στρατιωτικός ψυχίατρος, τραυματίας, έχει τεθεί υπό κράτηση, ενώ οι Αρχές αναζητούν τα κίνητρα του δράστη. Πληροφορίες κάνουν λόγο για δυσαρέσκεια του Νιντάλ Μαλίκ Χασάν για το γεγονός ότι επρόκειτο να σταλεί στο Ιράκ ή το Αφγανιστάν, ενώ συγγενής του δράστη δήλωσε σε τηλεοπτικό δίκτυο ότι παραπονιόταν για παρενοχλήσεις, εξαιτίας της παλαιστινιακής καταγωγής του (με ιορδανική υπηκοότητα). Επίσης έγινε γνωστό ότι προσπαθούσε να φύγει από το στρατό και η «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» ήταν όταν έμαθε ότι θα στέλνονταν σε κάποιο πολεμικό μέτωπο.

  • Ενα νέο μακελειό με 1 νεκρό και έξι τραυματίες σημειώθηκε χθες σε κτίριο γραφείων της εταιρείας «Legions Place», στο κέντρο του Ορλάντο, στη Φλόριντα. Αγνωστοι εισέβαλαν στα γραφεία και άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ