ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Ιούνη 2000
Σελ. /32
1848: Ξεσηκώνονται οι εργάτες του Παρισιού

Απο τη εξέγερση των εργατών του Παρισιού τον Ιούνη 1848. Λιθογραφία εποχής.
Απο τη εξέγερση των εργατών του Παρισιού τον Ιούνη 1848. Λιθογραφία εποχής.
Στις 23 Ιούνη 1848 οι εργάτες του Παρισιού ξεχύνονται στους δρόμους και στήνουν οδοφράγματα. Ηταν η απάντησή τους στο όργιο της τρομοκρατίας που εξαπέλυσε η αντεπανάσταση. Η εξέγερση αυτή είναι φανερά προλεταριακή. Στα οδοφράγματα υψώθηκαν κόκκινες σημαίες με τα συνθήματα «Ψωμί ή μολύβι», «Δικαίωμα εργασίας», «Ζήτω η κοινωνική δημοκρατία». Στις προκηρύξεις που τύπωναν οι ξεσηκωμένοι εργάτες, ζητούσαν να διαλυθεί η συντακτική συνέλευση και να περάσουν τα μέλη της από δίκη, να πιαστούν τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής, να απομακρυνθεί ο στρατός από το Παρίσι, να αναγνωριστεί στο λαό το δικαίωμα να καταρτίσει ο ίδιος το σύνταγμα, να διατηρηθούν τα εθνικά συνεργεία και να κατοχυρωθεί το δικαίωμα της εργασίας. «Αν αλυσοδέσουν το Παρίσι τότε θα υποδουλωθεί ολόκληρη η Ευρώπη», έγραφε μια προκήρυξη, τονίζοντας τη διεθνή σημασία που είχε η εξέγερση.

Τέσσερις μέρες, από τις 23 έως τις 26 Ιούνη, γίνονται λυσσασμένες οδομαχίες. Από το ένα μέρος πολεμούσαν 40-45 χιλιάδες εργάτες, και από το άλλο τα κυβερνητικά στρατεύματα, η κινητή φρουρά και σώματα της εθνοφρουράς, που η συνολική τους δύναμη έφτανε τις 250.000 άνδρες. Το πιο στρατηγικό σημείο, στο οποίο στηριζόταν η εξέγερση ήταν το εργατικό προάστιο Σαίντ Αντουάν, όπου είχαν στηθεί οδοφράγματα, που έφθαναν ως το τέταρτο όροφο των σπιτιών, ενώ είχαν γίνει και άλλα οχυρωματικά έργα.

Το σχέδιο που κατέστρωσε ο πρώην αξιωματικός Κερσοζί για μια συντονισμένη επίθεση των επαναστατών κατά του δημαρχείου και των ανακτόρων, δεν κατορθώθηκε να εφαρμοστεί, γιατί προσέκρουσε σε οργανωτικές αδυναμίες. Οι ξεσηκωμένοι δεν μπόρεσαν να συγκροτήσουν μια ενιαία κεντρική διοίκηση και έτσι τα σώματα είχαν μεταξύ τους μια χαλαρή σύνδεση.

Αν και οι εργάτες πολέμησαν ηρωικά, η προλεταριακή εξέγερση του Παρισιού συντρίφτηκε. Στη συνέχεια εξαπολύθηκε μια φοβερή λευκή τρομοκρατία. Οι νικητές σκότωσαν όλους τους τραυματίες επαναστάτες, συνέλαβαν πάνω από 25 χιλιάδες άτομα, άρχισαν τα στρατοδικεία, πάνω από τρεισήμισι χιλιάδες εξορίστηκαν, χωρίς δίκη στις μακρινές αποικίες.

Η εξέγερση του Ιούνη του 1848 είχε πολύ μεγάλη ιστορική σημασία. Ο Κ. Μαρξ την ονόμασε «πρώτη μεγάλη μάχη ανάμεσα στις δύο τάξεις που χωρίζεται η σύγχρονη κοινωνία. Ηταν ένας αγώνας, για να διατηρηθεί, ή να συντριβεί το αστικό σύστημα».

1999: Η «Ολυμπιακή» στα χέρια της «Σπίντγουιν»

Πριν από ένα χρόνο, τέτοια μέρα, στις 23 Ιούνη 1999, η κυβέρνηση και πιο συγκεκριμένα ο τότε υπουργός Μεταφορών Τάσος Μαντέλης ανακοίνωσαν με τυμπανοκρουσίες την εκχώρηση της διοίκησης της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» στην εταιρία «Σπίντγουιν» (θυγατρική της μεγάλης βρετανικής αεροπορικής εταιρίας «Μπρίτις Αιργουέις»). Ηταν το πρώτο βήμα για το ξεπούλημα του εθνικού αερομεταφορέα, με μια σύμβαση διάτρητη και αποικιοκρατικού χαρακτήρα, που καταδικάστηκε απ' τους εργαζόμενους. «Το ξεπούλημα θα σημάνει για τους εργαζόμενους απολύσεις, χειροτέρευση των εργασιακών τους σχέσεων, περαιτέρω μείωση των οικονομικών απολαβών τους, αβέβαιο εργασιακό μέλλον, για το μεγάλο κεφάλαιο παραπέρα προώθηση των στόχων του και για τη χώρα ακόμα μεγαλύτερη παράδοση του πλούτου της», τόνιζε στην ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ. Πριν περάσει ένας χρόνος η ίδια η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να παραδεχτεί ότι η συμφωνία οδηγούσε στη συνεχή απαξίωση της «Ολυμπιακής Αεροπορίας», συνεχίζει όμως την ίδια εγκληματική πολιτική εις βάρος της.

Καιρός

Σε όλη τη χώρα προβλέπεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέχρι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ηπειρωτικά από 16-35, στις νησιωτικές περιοχές από 19-31 και στη Θεσσαλονίκη από 17-33 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπεται αίθριος καιρός με ασθενείς ανέμους. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18-35 βαθμούς.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Στρατή Κόρακα, στη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με την παρουσία του Χαβιέ Σολάνα (σελίδα 8)

Η ΠΡΩΤΗ επικοινωνία σε επίπεδο κορυφής ανάμεσα στην Αίγυπτο και στο Ιράν, έστω και διαμέσου της τηλεφωνικής γραμμής, πραγματοποιήθηκε, αργά το βράδυ της Τετάρτης, μετά από μία εικοσαετία τεταμένων και μάλλον εχθρικών σχέσεων. (σελίδα 10)

ΜΕΤΑ από τη διενέργεια...«κοινωνικού διαλόγου», ο οποίος θα διεξαχθεί, μάλιστα, μέσα στο καλοκαίρι, θα προωθήσει η κυβέρνηση το φορολογικό νομοσχέδιο που θα συνοδέψει τον κρατικό προϋπολογισμό του 2001. (σελίδα 12)

ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ τις αντεργατικές μεθοδεύσεις η νέα εργοδοσία στην «ΑΓΕΤ - ΗΡΑΚΛΗΣ», σε βάρος των εργαζομένων της επιχείρησης (σελίδα 14)

ΞΕΚΙΝΗΣΕ χτες στην Αθήνα η 69η γενική συνέλευση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας οι εργασίες της οποίας ολοκληρώνονται την Κυριακή 25 Ιούνη. (σελίδα 19)

ΜΕ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑΚΕΣ συμφωνίες, στο Σύλλογο Εργαζομένων στο Δήμο Θεσσαλονίκης, οι παρατάξεις ΔΑΚΕ, ΕΝΙΑΙΟ και ΠΑΣΚΕ απέκλεισαν από το προεδρείο την ΕΣΑΚ, παρότι οι εργαζόμενοι την ανέδειξαν με την ψήφο τους σε δεύτερη δύναμη. (σελίδα 23)

ΦΥΣΙΚΑ και ηλεκτρικά ηχοχρώματα σήμερα (9μ.μ.) στο Θέατρο Πέτρας, όπου συμπράττουν οι «Συνήθεις Υποπτοι» και ο Μανώλης Φάμελλος με το συγκρότημά του. (σελίδα 24)

«ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ δεν έχει πια ελπίδα, μένει μόνο το τραγούδι», έλεγε ο Ουγκό. Φράση που ταιριάζει «γάντι» στην αντίληψη του ΥΠΠΟ για τον πολιτισμό, αν και πρέπει να την παραφράσουμε για την περίπτωση, κάπως έτσι: «Οποιος δεν έχει φράγκο, το ρίχνει στα πυροτεχνήματα». (σελίδα 25)

ΠΡΟΣ ΤΟΝ πρωθυπουργό Κ. Σημίτη απευθύνουν τη διαμαρτυρία τους οι πρόεδροι των Παραρτημάτων Βέροιας, Νάουσας της ΠΕΑΕΑ και του Συλλόγου Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης 1941-'44 Νομού Ημαθίας και ζητούν να ανταποκριθεί θετικά στα συνταξιοδοτικά ζητήματα των αγροτών αντιστασιακών. (σελίδα 26)

ΚΑΙ ΤΩΡΑ, στο Euro 2000 αρχίζουν τα δύσκολα... Οι οκτώ ομάδες που κατάφεραν να πάρουν την πρόκριση στα ημιτελικά, ετοιμάζονται να δώσουν μια καινούρια «μάχη», μόνο που αυτή τη φορά θα είναι καθοριστική. (σελίδα 31)

ΓΕΓΟΝΟΤΑ 23 ΤΟΥ ΙΟΥΝΗ

1789 Ο βασιλιάς της Γαλλίας Λουδοβίκος 16ος εμφανίζεται μπροστά στους αντιπροσώπους των γενικών τάξεων και διατάσσει κάθε τάξη να συνεδριάσει χωριστά. Οι αντιπρόσωποι μένουν στις θέσεις τους. Ο εκπρόσωπος του βασιλιά επεμβαίνει: «Κύριοι, δεν ακούσατε τη διαταγή του βασιλιά;». Ο εκπρόσωπος της τρίτης τάξης, κόμης ντε Μιραμπό απαντά: «Φύγετε! Πηγαίνετε να πείτε σ' αυτόν που σας έστειλε πως είμαστε εδώ με την ψήφο του λαού και δε θα φύγουμε παρά μόνο με τη βία». Τρεις βδομάδες αργότερα, η πτώση της Βαστίλλης θα επισημοποιούσε την Επανάσταση.

1944 Τμήματα των Γερμανών χτυπούν το σανατόριο του Ασβεστοχωρίου.

1983 Η κυβέρνηση της Γερμανίας ανακοινώνει ότι θα δώσει χρηματικό «δώρο» ύψους 10.500 μάρκων σε όποιον ξένο εργάτη αποφασίσει να γυρίσει στην πατρίδα του.

1994 Μετά από δεκαετίες διεθνής απομόνωσης και αποκλεισμού, η Νότια Αφρική αποκτά τη θέση της στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ