ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Οχτώβρη 2009 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
Σήμερα στον ΟΗΕ το ψήφισμα για την Κούβα

Να αρθεί τώρα ο πολύμορφος αποκλεισμός, που της έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ, ζητούν ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος και άλλοι μαζικοί φορείς της χώρας μας

Σήμερα τίθεται σε ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το σχέδιο ψηφίσματος της Κούβας, με αίτημα την άρση του οικονομικού, εμπορικού, χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού που επιβάλλουν εδώ και 50 περίπου χρόνια οι ΗΠΑ στη Νησί της Επανάστασης.

Με αυτήν την ευκαιρία, ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Σερρών, Λάρισας, Βόλου, Λιβαδειάς, Αργοστολίου, η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ), η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Υφεσης και Ειρήνης (ΕΕΔΥΕ) και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδος ΟΓΕ, με κοινή ανακοίνωσή τους, σημειώνουν:

«Για δέκατη όγδοη συνεχή φορά, η Δημοκρατία της Κούβας καταθέτει σήμερα ενώπιον της 64ηςΓενικής Συνέλευσης των κρατών - μελών του ΟΗΕ σχέδιο ψηφίσματος με τίτλο "Η ανάγκη να τερματιστεί ο οικονομικός, εμπορικός και χρηματοπιστωτικός αποκλεισμός που έχει επιβληθεί από τις ΗΠΑ κατά της Κούβας". Οι πρόσφατες ρυθμίσεις που δημοσιεύθηκαν στις 3 Σεπτεμβρίου δεν θίγουν στο ελάχιστο το νομικό πλαίσιο της πολιτικής αποκλεισμού κατά της Κούβας. Ο αποκλεισμός συνεχίζεται χωρίς διακοπή σε όλη του την έκταση.

Τον Οκτώβριο του 2008, η Γενική Συνέλευση των κρατών - μελών για δέκατη έβδομη φορά ζήτησε να τεθεί τέλος στον αποκλεισμό. Στην ιστορική ψηφοφορία, 185 κράτη - μέλη ψήφισαν υπέρ της άρσης. Καταδίκασε την εγκληματική και γενοκτόνο πολιτική του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ που για πενήντα χρόνια έχει γίνει εργαλείο πίεσης για να κάμψει, μέσω της πείνας, των ασθενειών και της έλλειψης πόρων, την αντίσταση του κουβανικού λαού και την καθολική υποστήριξή του στην Επανάσταση και το σοσιαλισμό που ο ίδιος οικοδομεί. Ο ολοκληρωτικός αυτός αποκλεισμός παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, παραβαίνει τις αρχές της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών, αποτελεί πράξη επίθεσης και απειλής και συνιστά προσβολή του δικαιώματος ενός ολόκληρου λαού να ζει ειρηνικά.

Καταγγέλλουμε και θα εξακολουθήσουμε να καταγγέλλουμε την ιμπεριαλιστική και εχθρική πολιτική του ολοκληρωτικού οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού εναντίον της σοσιαλιστικής Κούβας. Απαιτούμε την άμεση άρση του αποκλεισμού. Δηλώνουμε τη χωρίς διακοπή ανάπτυξη της αλληλεγγύης μας μέχρι την ολοσχερή και χωρίς όρους άρση του».

ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΟΝΔΟΥΡΑ
Στο δρόμο του αγώνα ο λαός

Χιλιάδες διαδήλωσαν και πάλι την περασμένη Κυριακή ενάντια στο πραξικόπημα
Χιλιάδες διαδήλωσαν και πάλι την περασμένη Κυριακή ενάντια στο πραξικόπημα
ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ.--

Ο διάλογος για την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης και την αποκατάσταση του προέδρου Μανουέλ Σελάγια στην εξουσία μετά τη βίαιη εκδίωξή του από τη χώρα και το πραξικόπημα της 28ης Ιούνη έχει ουσιαστικά τελειώσει.

Το οριστικό τέλος των διαπραγματεύσεων ήρθε μετά την αντιπρόταση που κατέθεσε η αντιπροσωπεία της πραξικοπηματικής κυβέρνησης υπό τον Ρομπέρτο Μιτσελέτι, όπου επέμενε στην «έγκριση της αποκατάστασης του Σελάγια» από το Κοινοβούλιο και το Ανώτατο Δικαστήριο, τα δύο σώματα που επέβαλλαν το πραξικόπημα! «Η πρόταση ισοδυναμεί με ένα δεύτερο πραξικόπημα» δήλωσε ο πρόεδρος Σελάγια από τη πρεσβεία της Βραζιλίας, στην οποία έχει καταφύγει από την 21η Σεπτέμβρη, την ημέρα που γύρισε κρυφά στην Ονδούρα. Από την άλλη πλευρά η επικεφαλής της αντιπροσωπείας των πραξικοπηματιών, το πρώην μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου Βίλμα Μοράλες προσπάθησε για άλλη μία φορά να ρίξει το φταίξιμο στον πρόεδρο Σελάγια, δηλώνοντας ότι «το αδιέξοδο προήλθε από την αδιαλλαξία του».

Το αδιέξοδο αποκαλύπτει και την «πλήρη αδυναμία διεθνών οργανισμών όπως του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών και του ΟΗΕ» δήλωσε επιπροσθέτως ο πρόεδρος Σελάγια, καταλήγοντας βέβαιος ότι η αποκατάσταση της τάξης θα γίνει... Εξάλλου, το Εθνικό Μέτωπο Αντίστασης στο πραξικόπημα έχει ανακοινώσει εδώ και ημέρες τη συνέχιση του αγώνα όχι μόνο για την αποκατάσταση του προέδρου Σελάγια, αλλά και την εκπλήρωση του στόχου της σύστασης συνταγματικής συνέλευσης. Επίσης με ανακοίνωσή του το Μέτωπο καταγγέλλει τους επιχειρηματίες Τούκι Μπεντάνια, Τίτο Γκιγιέν και Ντάριο Γκόμες, ότι έχουν «προσλάβει» διεφθαρμένα μέλη της αστυνομίας για να «τσακίσουν» τα μέλη του Μετώπου που πρωτοστατούν σε απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στην πραξικοπηματική κυβέρνηση στο οικονομικό και βιομηχανικό κέντρο, στο Σαν Πέδρο Σούλα.

Τέλος, σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της οργάνωσης των Συγγενών των Εξαφανισμένων COFADEH, από την 28η Ιούνη, 21 άνθρωποι έχουν εξαφανιστεί εκ των οποίων 4 είναι εκπαιδευτικοί, ενώ ερευνάται και ο θάνατος άλλων ανθρώπων. Επίσης, έχουν καταγραφεί 4.234 παράνομες συλλήψεις, και σε 114 ανθρώπους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για στάση. Επίσης έχουν καταγραφεί 3 απόπειρες φόνου, 95 απειλές θανάτου, 133 περιπτώσεις βασανιστηρίων, 15 πολύ σοβαροί τραυματισμοί και 394 περιπτώσεις ελαφρότερων τραυματισμών.

«ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ»
Σπρώχνει τις «πράσινες» μπίζνες για τα μονοπώλια

ΛΟΝΔΙΝΟ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ._ Τη σύμπραξη κράτους και ιδιωτικού τομέα στις αναπτυσσόμενες χώρες, ώστε να κάνουν (και εκεί) μπίζνες οι εταιρείες και οι λοιποί φορείς της λεγόμενης «πράσινης οικονομίας», προτείνουν συντάκτες έκθεσης που είχε παραγγείλει το Πρόγραμμα του ΟΗΕ για το Περιβάλλον (UNEP).

«Η έκθεση υπογραμμίζει μια σειρά επιλογών στη χάραξη δημόσιων πολιτικών που αντικατοπτρίζουν τις ποικίλες συνθήκες οι οποίες σήμερα επικρατούν στις αναπτυσσόμενες οικονομίες και δείχνει ότι μπορούν να υπερπηδηθούν τα σημερινά εμπόδια προς μια πράσινη οικονομία» δήλωσε χτες χαρακτηριστικά ο εκτελεστικός διευθυντής της UNEP κ. Ατσιμ Στάινερ.

Μεταξύ άλλων προτείνεται πως το δημόσιο θα μπορούσε να παρέχει κεφάλαια που προσφέρουν οικονομικά αποδοτικά αντισταθμίσματα για τοπικά νομίσματα, τα οποία, στην αντίθετη περίπτωση, δεν θα ήταν διαθέσιμα στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος. Επίσης, προτείνεται βελτίωση του νομικού πλαισίου για τη σύναψη συμφωνιών με στόχο εμπορικώς ελκυστικά προγράμματα και επενδύσεις που ειδικεύονται σε «πράσινα προγράμματα». Τέλος, οι συντάκτες της έκθεσης επιχειρηματολογούν υπέρ των άμεσων επενδύσεων του δημόσιου τομέα σε «πράσινα ταμεία» μέσω «μετοχικών τίτλων πρώτης ζημίας» με στόχο τη μείωση των κινδύνων για τους ιδιώτες επενδυτές.

Πάντως, χτες ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν βρέθηκε στο Σιάτλ των ΗΠΑ, καλώντας την Ουάσιγκτον να ηγηθεί διεθνώς των προσπαθειών, για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου.

ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΠΑΜΕ - ΚΟΥΒΑΝΙΚΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ
Επίσκεψη Κουβανού πρέσβη στο «σχολείο» των μεταναστών

Η ικανοποίηση βασικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, τα οποία στην Κούβα αποτελούν τον κύριο στόχο της κυβέρνησης και στις καπιταλιστικές χώρες παραβιάζονται άγρια, βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης που είχε ο πρέσβης της Δημοκρατίας της Κούβας στην Ελλάδα, Ερμές Ερέρα, με τους μετανάστες που παρακολουθούν τα μαθήματα Ελληνικών του ΠΑΜΕ, την περασμένη Κυριακή. Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο πρωτοβουλιών για να αναδειχθεί η πραγματική κατάσταση με τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κούβα και να πάρει απάντηση η διεθνής προπαγάνδα του κεφαλαίου.

Σε ερώτηση για το «πολίτευμα της Κούβας», ο Ε. Ερέρα απάντησε ότι η πλειοψηφία των εργαζομένων συμμετέχει στη λήψη αποφάσεων μέσα από τις λαϊκές συνελεύσεις, τις Επιτροπές Στήριξης της Επανάστασης στις γειτονιές και τους τόπους δουλειάς, τον εργατικό έλεγχο. Φυσικά, όπως είπε, όλοι απολαμβάνουν το δικαίωμα στην Παιδεία, στον Αθλητισμό, στην Υγεία και την Πρόνοια, σημειώνοντας πως αυτή είναι η πραγματική «δημοκρατία». Στη συζήτηση αναφέρθηκε ακόμα ότι γίνονται αγώνες για να κλείσει η φυλακή του Γκουαντάναμο. Ενας Τούρκος μετέφερε τον αγωνιστικό χαιρετισμό των πολιτικών κρατουμένων στην Τουρκία, λέγοντας πως το παράδειγμα του αγωνιζόμενου κουβανικού λαού τους οδηγεί και τους εμπνέει.

Ο Κουβανός πρέσβης αναφέρθηκε ακόμα στο μακροχρόνιο αποκλεισμό της Κούβας, στις δυσκολίες και τις κατακτήσεις του λαού και στη σημασία να εκφράζεται η αλληλεγγύη των λαών και των εργαζομένων. Στο σημείο αυτό δέχτηκε τη συμπαράσταση των μεταναστών από τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, την Τουρκία, την Κίνα, τη Συρία, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, την Ινδία κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ