ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Ιούνη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Σημαντική συμβολή στην προώθηση του συντονισμού και της κοινής δράσης

Οι βασικές εκτιμήσεις και τα συμπεράσματα της τριήμερης συνάντησης, που ολοκληρώθηκε την Κυριακή, παρουσιάστηκαν χτες σε συνέντευξη Τύπου

Από τη συνέντευξη Τύπου του ΚΚΕ για τα συμπεράσματα, στα οποία κατέληξε η Διεθνής Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων
Από τη συνέντευξη Τύπου του ΚΚΕ για τα συμπεράσματα, στα οποία κατέληξε η Διεθνής Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων
Τα συμπεράσματα και τις εκτιμήσεις της τριήμερης διεθνούς συνάντησης κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων, που έλαβε χώρα στην Αθήνα από τις 23 ως τις 25 Ιούνη, με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, παρουσίασαν χτες σε συνέντευξη Τύπου ο Ορέστης Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, ο Μπάμπης Αγγουράκης και ο Μάκης Μαΐλης, μέλη της ΚΕ, υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και στέλεχος του Γραφείου Τύπου αντίστοιχα.

Στη συνάντηση, την τρίτη κατά σειρά, πήραν μέρος 60 κόμματα από 47 χώρες του κόσμου, τα οποία κατά κύριο λόγο συζήτησαν για τις «Εμπειρίες από τους αγώνες, τις συμμαχίες και τις συνεργασίες των κομμουνιστών σήμερα». Μια σειρά κόμματα, αν και είχαν δηλώσει την επιθυμία τους να συμμετάσχουν δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν τελικά, για λόγους - ανεξάρτητους από τη θέλησή τους - που αφορούν την κατάσταση των χωρών τους.

Ανοίγοντας τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο Ορέστης Κολοζώφ τόνισε μεταξύ άλλων: «Κατά τη διάρκεια των τριήμερων εργασιών έγινε μια πλούσια συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων πάνω στα θέματα της συνάντησης. Γενική ήταν η αποδοχή για τη χρησιμότητα και την αναγκαιότητα τέτοιων συναντήσεων μεταξύ των Κομμουνιστικών και των Εργατικών Κομμάτων. Αρκετοί ήταν οι ομιλητές που αναφέρθηκαν στην ανάγκη να συνεχιστούν και να πυκνώσουν αυτού του είδους οι συναντήσεις που δείχνουν ότι παρά τις δύσκολες διεθνείς και τοπικές συνθήκες που υπάρχουν τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα συνεχίζουν να δρουν, να συναντιούνται και να ανταλλάσσουν την πείρα τους, να αποτελούν μια υπαρκτή δύναμη σε όλες τις ηπείρους με σημαντική δράση».

Στη συνέχεια υπογράμμισε πως κατά τη διάρκεια των εργασιών της συνάντησης τονίστηκε: «Η πολιτική συμμαχιών κάθε κόμματος είναι αναπόσπαστα δεμένη με τους καθημερινούς αγώνες σε εθνικό επίπεδο, αλλά και την απαραίτητη σύνδεση του εθνικού με το διεθνικό. Αρκετοί από τους συμμετέχοντες, στη συνάντηση αναφέρθηκαν επίσης στην ανάγκη να παρθούν πρωτοβουλίες, ώστε να υπάρξουν και διεθνείς συναντήσεις με ειδικά θέματα, καθώς και στην ανάγκη να καθιερωθούν και συναντήσεις κατά περιφέρεια (Αμερική, Αφρική, Ασία, Ευρώπη), όπως και να αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο οι ήδη υπάρχουσες».

«Διαπίστωσαν - συνέχισε ο Ορέστης Κολοζώφ - ότι το χάσμα ανάμεσα στον λεγόμενο Βορρά και Νότο διευρύνεται συνεχώς σε βάρος των λαών του Νότου, που αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού της γης, γεγονός που έχει μετατρέψει το Νότο σε σημαντικό πεδίο σύγκρουσης με τον ιμπεριαλισμό».

Αναφερόμενος στις άλλες εκτιμήσεις της συνάντησης σημείωσε: «Κατά τη συνάντηση τονίστηκε από πολλούς ομιλητές ότι παρά τις διαφορετικές απόψεις που είναι φυσικό να υπάρχουν ανάμεσα στα κόμματα, οι συναντήσεις αυτές, όπως και η σημερινή αναδείχνουν αντικειμενικά και τα κοινά σημεία που υπάρχουν ανάμεσα στα κόμματα στον αγώνα που διεξάγουν κατά του ιμπεριαλισμού, της επιθετικότητάς του και των μεθόδων εκμετάλλευσης των εργαζομένων διεθνώς.

Επίσης, τονίστηκε το νέο στοιχείο που προστίθεται στην πείρα των κομμουνιστών από τις διαδηλώσεις που έγιναν στο Σιάτλ, στο Νταβός, στην Ουάσιγκτον, στην Μπανγκόγκ καθώς και οι διαδηλώσεις που γίνονται τώρα σε κάθε Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, (όπως οι πρόσφατες στην Πορτογαλία). Είναι διαδηλώσεις, όπως τονίστηκε, που στρέφονται κατά της πολιτικής ιμπεριαλιστικών οργανισμών, όπως του ΠΟΕ, του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας που έχουν οδηγήσει πολλές χώρες και λαούς στην εξάρτηση και υποδούλωσή τους με υπέρογκα χρέη. Αναφέρθηκαν, επίσης οι νέες δυνατότητες που ανοίγουν αυτές οι διαδηλώσεις και η ανάγκη της πιο δραστήριας και συντονισμένης συμμετοχής των κομμουνιστών σ' αυτές.

Αρκετοί ομιλητές αναφέρθηκαν στη νέα τάξη που προσπαθεί να επιβάλει ο ιμπεριαλισμός με τη νέα στρατηγική του ΝΑΤΟ, τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία και στην προσπάθεια διαμόρφωσης ενός νέου διεθνούς δικαίου, που θα στηρίζεται στο δίκαιο του ισχυρότερου. Εμφαση δόθηκε επίσης στη σημασία των μαζικών αντιδράσεων που σημειώθηκαν και σημειώνονται κατά της ιμπεριαλιστικής ηγεμονικής πολιτικής των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και των ηγετικών δυνάμεων της ΕΕ, κατά των δυνάμεων ταχείας επέμβασης που συγκροτούνται και τις δυνάμεις που δημιουργούνται για τη διαχείριση κρίσεων, κατά της στρατιωτικοποίησης της Ευρώπης και το νέο αντιβαλλιστικό σύστημα των ΗΠΑ, ενάντια στα πυρηνικά όπλα, την ιμπεριαλιστική επέμβαση και τη στρατιωτική κατοχή, κατά της αλλαγής των συνόρων».

Αναφορικά με τον προβληματισμό που αναπτύχθηκε στη συνάντηση για το συντονισμό της πάλης των συνδικαλιστικών κινημάτων, ο Ορ. Κολοζώφ, ενημέρωσε: «Τονίστηκε η ιδιαίτερη σημασία που έχει ο συντονισμός της πάλης των συνδικαλιστικών κινημάτων και οργανώσεων με επίκεντρο τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και την επίθεση ενάντια στα εργατικά δικαιώματα και κατακτήσεις, η πάλη ενάντια στα διεθνικά μονοπώλια και της επίθεσης που πραγματοποιούν κατά των εργαζομένων, όπως και η ανάγκη συντονισμού αυτού του αγώνα σ' όλες τις θυγατρικές και τα παραρτήματα αυτών των εταιριών, που βρίσκονται σε διάφορες χώρες. Αρκετοί ομιλητές ήταν αυτοί που τόνισαν την ανάγκη διεθνούς συντονισμού μιας τέτοιας πάλης και της ιδιαίτερης συμβολής των κομμουνιστών σ' αυτήν».

Αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ΚΚ σε διάφορες χώρες του κόσμου, ο Ορ. Κολοζώφ συμπλήρωσε πως αρκετοί ήταν οι ομιλητές στη συνάντηση που «εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για τις συνεχιζόμενες απαγορεύσεις, διώξεις και διακρίσεις σε βάρος των κομμουνιστικών κομμάτων, των κομμουνιστών και γενικά όσων αντιστέκονται στην καπιταλιστική βαρβαρότητα και στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις».

Τέλος, ο Ορέστης Κολοζώφ ενημέρωσε πως «κατά τη διάρκεια της συνάντησης παρουσιάστηκε και το πρώτο τεύχος του πληροφοριακού περιοδικού με τον τίτλο "Information bulletin" όπου το κάθε Κομμουνιστικό και Εργατικό Κόμμα μπορεί να δημοσιεύει τα ντοκουμέντα του. Παράλληλα με την παρουσίαση του περιοδικού παρουσιάστηκαν και τα πρώτα θετικά αποτελέσματα από τη λειτουργία του Κέντρου Ταχείας Πληροφόρησης μέσα από το διαδίκτυο, με την ονομασία SOLIDNET.ORG».

«Οι προβληματισμοί - κατέληξε - που αναπτύχθηκαν από τους εκπροσώπους των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων σε αυτή τη συνάντηση πιστεύουμε, πως θα συμβάλλουν στην προσπάθεια που κάνουνε τα κόμματα να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις που επιβάλουν οι σημερινές εξελίξεις, στο συντονισμό και την αντιμετώπιση της αυξανόμενης επιθετικότητας του ιμπεριαλισμού και την ανάγκη που έχει η ανθρωπότητα για μια σοσιαλιστική διέξοδο. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν τις διμερείς τους σχέσεις, να έρθουν σε επαφή με άλλα κόμματα, να ανταλλάξουν απόψεις. Η διεθνής συνάντηση, παρά τις δυσκολίες και τις διαφορετικές προσεγγίσεις που διατυπώθηκαν σε μια σειρά ζητήματα, πιστεύουμε ότι θα συμβάλει στο συντονισμό και την κοινή δράση των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων».


ΟΡΕΣΤΗΣ ΚΟΛΟΖΩΦ
Προχωράμε, συνεχίζουμε την πάλη για το σοσιαλισμό

Η ομιλία, με την οποία το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έκλεισε τις εργασίες της Διεθνούς Συνάντησης των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων

Όι αντιπροσωπείες των κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων που έλαβαν μέρος στη Διεθνή Συνάντηση σε αναμνηστική φωτογραφία έξω από τα Ζάππειο Μέγαρο
Όι αντιπροσωπείες των κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων που έλαβαν μέρος στη Διεθνή Συνάντηση σε αναμνηστική φωτογραφία έξω από τα Ζάππειο Μέγαρο
«Σας εύχομαι να επιστρέψετε στις πατρίδες σας και να προχωρήσετε, να συνεχίσετε την πάλη σας για την εδραίωση της δημοκρατίας και την προώθηση των αγώνων σας για το σοσιαλισμό». Με αυτή την προτροπή προς τις αντιπροσωπείες των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων που πήραν μέρος στην τριήμερη παγκόσμια συνάντηση που διοργάνωσε το ΚΚΕ, ο Ορέστης Κολοζώφ μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, έκλεισε τις εργασίες της συνάντησης, το μεσημέρι της Κυριακής, αφού συνόψισε τα βασικά συμπεράσματα και τις εκτιμήσεις που αναδείχτηκαν.

Παρατίθεται ολόκληρη η ομιλία του Ορέστη Κολοζώφ:

«Σύντροφοι και συντρόφισσες.

Υστερα από ένα κουραστικό τριήμερο φτάνουμε στο τέλος των εργασιών μας. Θα ήθελα, πριν προχωρήσω σε ορισμένες σκέψεις, να ευχαριστήσω τους συντρόφους για τις παρατηρήσεις που μας στείλανε στο σχέδιο ανακοίνωσης, που θα δώσουμε στο τέλος αυτής της συνάντησης σαν ΚΚΕ για τον Τύπο. Πρέπει να σημειώσω ότι η μετάφραση, δυστυχώς, είχε αρκετά λάθη. Το σημαντικότερο όμως ήταν στην εισαγωγή κιόλας, έγινε λάθος, αυτή η συνάντηση δε γίνεται υπό την αιγίδα του ΚΚΕ, αυτή η συνάντηση φιλοξενείται από το ΚΚΕ στην Αθήνα. Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον σύντροφο Σαμ Γουέμπ, πρόεδρο του ΚΚ των ΗΠΑ, για τη σημαντική βοήθεια που μας έδωσε, έτσι ώστε η ανακοίνωση αυτή στα εγγλέζικα να έχει την καλύτερη δυνατή μορφή.

Στιγμιότυπα από τις εργασίες της Διεθνούς Συνάντησης
Στιγμιότυπα από τις εργασίες της Διεθνούς Συνάντησης
Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω όλους σας για την υπομονή που δείξατε και την πειθαρχία, που συνέβαλαν στο να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τις εργασίες μας στους χρόνους που είχαμε προβλέψει. Από τις τοποθετήσεις των αντιπροσώπων των κομμάτων που μίλησαν επιβεβαιώνεται ότι αυτές οι συναντήσεις αποτελούν μια ευκαιρία να ανταλλάξουμε πληροφορίες και προβληματισμούς για τη νέα κατάσταση που ζει η ανθρωπότητα».

Συμμαχίες που ωθούν τους αγώνες

«Σχετικά με το ζήτημα των συμμαχιών ήδη έχει συσσωρευτεί και φαίνεται αυτό από τις παρεμβάσεις που γίνανε, σημαντική πείρα από την πολιτική συμμαχιών που εφαρμόζεται από τα κόμματα. Συμμαχίες στην πάλη που κάνουν τα κόμματα στις διάφορες χώρες με αιχμή την πάλη ενάντια στα μονοπώλια και τη Νέα Τάξη Πραγμάτων, στην πάλη για δημοκρατικές ελευθερίες σε μια σειρά από χώρες. Φυσικά, η πολιτική συμμαχιών ασκείται σε συνθήκες που είναι διαφορετικές από χώρα σε χώρα, αλλά υπάρχουν και διαφορές στην κατεύθυνση προς την οποία κινούνται αυτές οι συμμαχίες, ανάλογα με τις συγκεκριμένες συνθήκες υπό τις οποίες το κάθε κόμμα δουλεύει. Αναδείχτηκε ότι οι συμμαχίες δεν περιορίζονται μόνο στα κόμματα, αλλά και σε μορφές συμμαχιών με κινήματα. Φαίνεται πως πολύ σημαντικές είναι οι συμμαχίες που ωθούν και συμβάλλουν στην ανάπτυξη κινημάτων της δράσης και τους αγώνες στις συγκεκριμένες χώρες που τα κόμματά μας δραστηριοποιούνται. Στο έδαφος αυτών των αγώνων θα αναδειχτεί στην πορεία η δυνατότητα συμμαχιών και σε πολιτικό επίπεδο.


Οπως και να έχει το ζήτημα πολλοί υπογράμμισαν την ανάγκη διατήρησης της αυτοτέλειας των ΚΚ μέσα σ' αυτές τις συμμαχίες και ανέπτυξαν μια σειρά από ανησυχίες στο κατά πόσο μέσα σ' αυτές τις συμμαχίες γίνονται προσπάθειες, για να διαχυθούν τα Κομμουνιστικά Κόμματα σε τέτοιες συμμαχίες και να χάσουν την ταυτότητά τους. Από αυτή την άποψη και σε διεθνές επίπεδο το ζήτημα μια διακριτής παρουσίας των ΚΚ πιστεύουμε πως είναι σημαντικό».

Προτάσεις για καλύτερο συντονισμό

«Εχουμε την αίσθηση ότι από τη συζήτηση αναδείχτηκε πως δεν είναι πάντα εύκολο από το εθνικό επίπεδο να πάμε σε παγκόσμια κοινή δράση. Τόσο σαν συντονισμός και κοινή δράση των ΚΚ όσο και συντονισμός και κοινή δράση ευρύτερων Δημοκρατικών Αντιμονοπωλιακών Αντιιμπεριαλιστικών Πατριωτικών Δυνάμεων.

Εγιναν στις ομιλίες προβληματισμοί πως χρειάζονται συναντήσεις σε περιφερειακό επίπεδο και κατά ήπειρο, καθώς και κατά ομάδες κινημάτων. Θα μπορούσε λοιπόν να ειπωθεί πως τα ΚΚ που σήμερα συμμετείχαν στη συνάντηση μπορούν να μεταφέρουν σαν εμπειρία την παρακάτω πρόταση στις ηγεσίες τους:

α) Να επιδιωχτούν ευρύτερες συναντήσεις κατά περιφέρεια, ανάλογη με αυτή που γίνεται στη Νότιο Αμερική, το Φόρουμ Σάο Πάολο και

β) να επιδιωχτούν συναντήσεις ΚΚ κατά περιφέρεια.

Οι δύο αυτές προσπάθειες δε βρίσκονται σε αντιπαράθεση, αλλά η μία στηρίζει την άλλη.

Σχετικά με τη συνάντησή μας αρκετοί σύντροφοι έκαναν την πρόταση να συνεχιστεί. Εμείς πιστεύουμε πως θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε σε μια νέα συνάντηση, που να ασχοληθεί με τα ζητήματα του μαζικού κινήματος. Ιδιαίτερα του συνδικαλιστικού και του φιλειρηνικού κινήματος και της συμβολής των ΚΚ σε αυτά.

Ακόμα αναδείχτηκε η αναγκαιότητα ανάπτυξης μιας δραστήριας πολιτικής αλληλεγγύης και στήριξης των ΚΚ μεταξύ τους, αλλά και γενικότερα των λαϊκών κινημάτων. Στήριξης των πρωτοβουλιών, που παίρνονται από διάφορα ΚΚ ή κινήματα, όπως αυτό που οργανώνεται στην Πράγα, πρωτοβουλίες που παίρνονται από μαζικά κινήματα, από άλλα κινήματα, με τα οποία πραγματικά δεν έχουμε ακόμα αναπτύξει εκείνους τους δεσμούς που πρέπει να αναπτύξουμε, όπως είναι κινήματα σαν αυτά που πήραν μέρος στις εκδηλώσεις στο Σιάτλ. Για παράδειγμα, αναφέρθηκε εδώ ότι θα μπορούσαν να παρθούν πρωτοβουλίες με ευκαιρία την επόμενη συνεδρίαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Πιστεύουμε πως τέτοιου είδους πρωτοβουλίες μπορούν και πρέπει να στηριχτούν από ΚΚ και φυσικά εφόσον γίνονται σε χώρες που υπάρχουν ΚΚ αυτά θα πρέπει να πάρουν τέτοιες πρωτοβουλίες και να ενημερώνουν άλλα κόμματα για την πορεία οργάνωσης αυτών των εκδηλώσεων.

Εγιναν πολλές σκέψεις για δημιουργία κάποιας γραμματείας, κάποιου συντονιστικού κέντρου, που θα διευκόλυνε το συντονισμό και την κοινή δράση. Νομίζω πως ζητήματα όπως αυτά θα μπορούσαν να απασχολήσουν τις διμερείς επαφές μας, έτσι ώστε να εκτιμηθεί η δυνατότητα ή χρησιμότητα και τα μέσα με τα οποία μπορούν να υλοποιηθούν αυτές οι προτάσεις. Ανάλογες προτάσεις υπάρχουν και για τη δημιουργία ταμείου, όπου θα μπορούσε να βοηθήσει δραστηριότητες κοινές και άλλες.

Ολα αυτά μπορούν και ίσως πρέπει και να συζητηθούν μεταξύ των ΚΚ σε διμερή βάση και να δούμε πώς αυτά τα ζητήματα θα μπορούσαν, εάν υπάρχει η χρησιμότητα και η δυνατότητα, να προωθηθούν. Ομως, οι συζητήσεις που έγιναν σε προηγούμενες περιφερειακές συναντήσεις, για να βρεθούν ορισμένα εργαλεία που να βοηθάνε τη γρήγορη ενημέρωση όλων μας βοηθάει στο συντονισμό μας. Γεννήθηκε εκεί η ιδέα της δημιουργίας ενός κέντρου γρήγορης ενημέρωσης. Το ΚΚΕ προσπάθησε να ανταποκριθεί και σήμερα είναι μια πραγματικότητα το solid net και που στο σύντομο διάστημα που έχει λειτουργήσει φαίνεται πως ανταποκρίνεται στις ανάγκες που θέλαμε να ικανοποιήσουμε με τη δημιουργία του κόμβου. Το solid net μαζί με το red net, τον κόμβο των συντρόφων στις ΗΠΑ, σήμερα είναι σε θέση, και τα δύο αυτά κέντρα πληροφόρησης, να ενημερώνουν για τα βασικά ντοκουμέντα των ΚΚ και τις βασικές ανησυχίες και προβληματισμούς που έχουν.

Ακόμα υπενθυμίζω πως μια σειρά από ανακοινώσεις, καταγγελίες, εκκλήσεις αλληλεγγύης και εκτιμήσεις κομμάτων για συλλήψεις ή άλλα προβλήματα μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μόλις φτάσουν στο solid net στέλνονται σε όλα τα κόμματα που έχουν ταχυδρομική διεύθυνση, αλλά και με φαξ όπου δεν υπάρχει ηλεκτρονική δυνατότητα. Αυτό βοηθά στην πιο γρήγορη ενημέρωση και βοηθά και στα ανακλαστικά αν θέλετε των ΚΚ να αντιδρούν σε αιτήματα τέτοια έκφρασης αλληλεγγύης σε κόμματα ή κινήματα που αντιμετωπίζουν δυσκολίες».

Για την αντιμετώπιση της αντικομμουνιστικής επίθεσης

«Ακόμα πολλοί σύντροφοι σήμερα όπως και στις προηγούμενες συναντήσεις ανέδειξαν την ανάγκη αντιμετώπισης της αντικομμουνιστικής επίθεσης που γίνεται όχι μόνο σε ιδεολογικό επίπεδο - και εδώ υπήρξαν αρκετές σκέψεις για το πώς θα μπορούσαμε να δουλέψουμε - αλλά σαν μορφή καταπίεσης των λαών και περιορισμού στοιχειωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων που με πρόσχημα την αντιμετώπιση του κομμουνισμού επιβάλλονται ιδιαίτερα στα νέα καθεστώτα στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, με τρόπο που θα έλεγα είναι απαράδεκτος για μια χώρα που λειτουργεί στα πλαίσια τουλάχιστον της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου είναι ενσωματωμένη και η χώρα μας.

Στα κόμματα που έχουν τη δυνατότητα και τα οποία γίνονται κοινωνοί αυτών των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν μια σειρά κόμματα σε αυτές τις χώρες, πιστεύουμε πως πέφτει το καθήκον να προβάλλουν αυτές τις αντικομμουνιστικές και αντιδημοκρατικές ενέργειες, την παραβίαση των στοιχειωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων των λαών, στους οποίους αυτοί οι περιορισμοί επιβάλλονται.

Είναι σημαντικό ιδιαίτερα για τα κόμματα της Ευρώπης να αναδειχτεί καλύτερα αυτό το ζήτημα, ακόμα και στα πλαίσια της ΕΕ εμείς σαν κόμμα, στο βαθμό που έχουμε ενημέρωση, προσπαθούμε να το κάνουμε, γιατί δεν μπορεί η ΕΕ να σηκώνει υποκριτικά τη σημαία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ίδια στιγμή να έχει σε σειρά προτεραιότητας την είσοδο στην ΕΕ χωρών, όπου παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπου οι κομμουνιστές δεν μπορούν να διοριστούν πουθενά σε δημόσιες επιχειρήσεις, ακριβώς επειδή είναι κομμουνιστές, όπου οι κομμουνιστές ή ΚΚ οργανωμένα και νόμιμα δεν μπορούν να ασκήσουν τα δημοκρατικά τους δικαιώματα. Ακούσαμε εδώ το παράδειγμα της Ουγγαρίας, όπου απαγορεύεται ακόμα και το μάζεμα υπογραφών για κάποιο ζήτημα. Και νομίζω ότι η προβολή αυτών των προβλημάτων θα δώσει τη δυνατότητα σε όλους μας να συνειδητοποιήσουμε κάτω από πόσο δύσκολες συνθήκες προσπαθεί να αναδιοργανωθεί το κομμουνιστικό κίνημα στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες».

Συνεχίστε τον αγώνα

«Θα ήθελα να κλείσω επισημαίνοντας ότι σ' αυτές τις δύσκολες αντιφατικές συνθήκες που ζει η ανθρωπότητα υπάρχουν στιγμές που το κίνημα έχει επιτυχίες. Σαν τέτοιες αναφέρθηκαν εδώ η νίκη στο Νότιο Λίβανο, η αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων, που είναι το αποτέλεσμα όχι μόνο της πάλης του λιβανέζικου λαού με πρωταγωνιστές τους κομμουνιστές, της πάλης του αραβικού κόσμου στο σύνολο του δημοκρατικού κόσμου, της πάλης όλων των δημοκρατικών κινημάτων σε όλο τον κόσμο, όπως επίσης η θετική εξέλιξη που έχει το πρόβλημα της Κορέας με την τελευταία συνάντηση που έγινε σε επίπεδο κορυφής και που ανοίγει ένα δρόμο ελπίδας για την προώθηση λύσης που θα είναι προς το συμφέρον των λαών της Βόρειας και της Νότιας Κορέας.

Σας ευχαριστώ ξανά για το γεγονός ότι αποδεχτήκατε την πρόσκλησή μας. Τέλος, σχετικά με τις προσκλήσεις ότι μια σειρά από κόμματα δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν, αν και έχουν προσκληθεί, για λόγους όπως οι ίδιοι μας μήνυσαν είτε οικονομικούς είτε ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν στις χώρες απ' όπου θα έρχονταν. Τα κόμματα αυτά στέλνουν μηνύματα στήριξης της συνάντησής μας. Πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι τουλάχιστον στην πρόθεση τη δική μας είναι να μην εξαιρεθούν κόμματα που υπάρχουν και λειτουργούν σε διάφορες χώρες του κόσμου. Σας εύχομαι να επιστρέψετε στις πατρίδες σας και να προχωρήσετε, να συνεχίσετε την πάλη σας για την εδραίωση της δημοκρατίας και την προώθηση των αγώνων σας για το σοσιαλισμό».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ