ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Ιούνη 2000
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ
Με το «όραμα» της ιδιωκοποίησης ζει η πλειοψηφία

Αρχισε το συνέδριο της Ενωσης. «Πλάτες» στην πολιτική ξεπουλήματος της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού βάζουν οι ηγεσίες της ΠΑΣΚΕ της ΔΑΚΕ και του ΣΥΝ

Με τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ Ν. Εξαρχο να υπερθεματίζει του ξεπουλήματος της ΔΕΗ και να επιχειρηματολογεί -δικαιολογώντας την «αναγκαιότητα» της συμβολής της πλειοψηφίας της ΓΕΝΟΠ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΑΔ) στις διαδικασίες ξεπουλήματος-, άρχισαν χτες οι εργασίες του 26ου Απολογιστικού Συνεδρίου της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ. Μιλώντας από το βήμα του Συνεδρίου έφτασε μάλιστα στο σημείο να απευθυνθεί στον υπουργό Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκη και τον πρόεδρο του ΔΣ της ΔΕΗ Δ. Παπούλια, ζητώντας, μέσα από το ξεπούλημα της εταιρίας να δοθεί «όραμα» στους εργαζόμενους της ΔΕΗ «διότι χωρίς όραμα θα είμαστε βαλτωμένοι»!

Το «όραμα» που ευαγγελίζεται ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ και η παράταξή του, αλλά και η ΔΑΚΕ με τη ΣΑΔ (Συν) είναι η παράδοση της μεγαλύτερης δημόσιας επιχείρησης στο χέρια του ιδιωτικού κεφαλαίου. Αυτό είναι το προσωπικό «όραμα» του Ν. Εξαρχου και των επικεφαλής των παρατάξεων ΔΑΚΕ και ΣΑΔ. Ενα «όραμα» που αποτελεί εφιάλτη για τους εργαζόμενους τους συνταξιούχους της ΔΕΗ, αλλά και για το σύνολο του ελληνικού λαού.

Αλλωστε, αν και ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί το «όραμα» της πλειοψηφίας της ΓΕΝΟΠ, στην πορεία ολοκλήρωσής του, έχει προκαλέσει αρκετές ανατροπές στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους της ΔΕΗ και απομένει να τα υποστεί και ο ελληνικός λαός στην πορεία. Το «όραμα» της παράδοσης του ενεργειακού κολοσσού στο μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο, ήδη περνάει μέσα από την κατεδάφιση του ασφαλιστικού συστήματος που συνυπέγραψαν οι ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και η ΣΑΔ, περνάει μέσα από τις κατά παραγγελία εκθέσεις που επιτάσσουν την απόλυση με οποιοδήποτε τρόπο 10.000 και πλέον εργαζομένων, με τις εκθέσεις που κάνουν λόγο για αυξήσεις των οικιακών τιμολογίων για την παράδοση της υποδομής της ΔΕΗ που πληρώθηκε με τρισεκατομμύρια δραχμές από τον ελληνικό λαό στο ιδιωτικό κεφάλαιο κ.ά.

Ο «φαρισαϊσμός» του προέδρου της ΓΕΝΟΠ δεν έχει προηγούμενο, αφού έκανε λόγο και για συμμετοχή των εργαζομένων στην επιχείρηση με την απόκτηση μετοχών μέσω της ιδιωτικοποίησης τη στιγμή που, πέρυσι τέτοιο καιρό, επικουρούμενος από τον Α. Ματσαρίδη και τον Ν. Ρίζο, έσβηναν μονοκοντυλιά τα περιουσιακά στοιχεία των εργαζομένων στην επιχείρηση, που ανέρχονταν σε 3,3 τρισεκατομμύρια δραχμές. Σ' αυτά τα πλαίσια κινήθηκε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, δίνοντας παράλληλα το στίγμα της μετάλλαξης της δράσης του συνδικαλιστικού κινήματος, που από διεκδικητικό πρέπει να προσαρμοστεί στους κανόνες της συναίνεσης και της υποταγής.

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκης διαβεβαίωνε ότι η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη της χώρας, σημείωσε ότι η ιδιωτικοποίηση θα προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς και έκανε σαφές ότι στα νέα πλαίσια του ανταγωνισμού, η ΔΕΗ δεν μπορεί να κινείται με τα βάρη των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, δίνοντας κατ' αυτόν τον τρόπο το στίγμα κατάργησης κάθε κοινωφελούς στοιχείου της ΔΕΗ.

«Σκληρή» κριτική στην κυβέρνηση άσκησε και ο τομεάρχης Ανάπτυξης της ΝΔ Γ. Βουλγαράκης, όχι για την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων που κατά τη ΝΔ καθυστερούν, αλλά για τα στοιχεία διαφάνειας που προκύπτουν από την ιδιωτικοποίηση κάθε δημόσιας επιχείρησης...

Ο Αντ. Σκυλλάκος

«Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, όπως και των άλλων δημοσίων επιχειρήσεων, δε γίνεται για την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας και για την εξασφάλιση της απασχόλησης, αλλά για να αποκομίσει ακόμα μεγαλύτερα κέρδη το μεγάλο κεφάλαιο», σημείωσε στο χαιρετισμό του ο Αντ. Σκυλλάκος, βουλευτής του ΚΚΕ. Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις ποτέ δε σχετίζονται με την αναβάθμιση των υπηρεσιών και της τόνωσης της απασχόλησης, αλλά το αντίθετα, ότι σύμφωνα με τις εκθέσεις αναμένεται να μειωθεί κατά 10.000 και πλέον το προσωπικό της ΔΕΗ, και να αυξηθούν οι τιμές των οικιακών τιμολογίων κ.α Αναφερόμενος στην κατεδάφιση του ασφαλιστικού συστήματος των εργαζομένων της ΔΕΗ διευκρίνισε απευθυνόμενος στους εργαζόμενους ότι «δε θα πρέπει να εφησυχάζεστε με τις δεσμεύσεις, αφού συνολικά γίνεται προσπάθεια ανατροπής του ασφαλιστικού συστήματος».

Αναφερόμενος στην «παγκοσμιοποίηση» και στις «επεκτατικές βλέψεις» της ΔΕΗ στα Βαλκάνια διερωτήθηκε μήπως η «ανάπτυξη της ΔΕΗ θα γίνει με πλιάτσικο κατά των γειτονικών λαών, διότι "παγκοσμιοποίηση" και αλληλεγγύη δεν ταυτίζονται». Σ' όλα αυτά, συνέχισε, εμείς προτείνουμε το μέτωπο αντίστασης σε ό,τι δε συμφέρει για τους εργαζόμενους, χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας που θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις αντίστασης των λαών».

ΟΜΙΛΟΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΔΕΛΤΑ
Αύξηση κερδών 100πλάσια του πληθωρισμού!

Με ρυθμό σχεδόν εκατό φορές μεγαλύτερου του πληθωρισμού αυξήθηκαν πέρσι τα καθαρά κέρδη του ομίλου εταιρίας της γαλακτοβιομηχανίας ΔΕΛΤΑ, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι το μοίρασμα της αγοράς από τις 2 μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες του κλάδου εξασφαλίζει παχυλά και προκλητικά κέρδη. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χτες ο πρόεδρος του ομίλου εταιριών της ΔΕΛΤΑ Δ. Δασκαλόπουλος. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, που παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη Τύπου, προκύπτει ότι:

  • Ο τζίρος για τον Ομιλο ΔΕΛΤΑ παρουσίασε πέρσι αύξηση της τάξης του 9%. Από 115,8 δισεκατομμύρια δραχμές που ήταν ο τζίρος το 1998, ανήλθε πέρσι στο ποσό των 126,6 δισ. δραχμών.
  • Τα καθαρά - προ φόρων - κέρδη του ομίλου αυξήθηκαν κατά 290%. Ειδικότερα, τα συνολικά κέρδη του ομίλου της ΔΕΛΤΑ από 4,5 δισ. δραχμές που ήταν το '98, ανήλθαν πέρσι στα 17,6 δισ. δραχμές.

Κατά τα άλλα, χτες ο κ. Δασκαλόπουλος ανακοίνωσε ότι η ΔΕΛΤΑ σε συνεργασία με τη δανέζικη ARLA FOODS θα ιδρύσουν κοινοπρακτική εταιρία (40%-60%), επιδιώκοντας τη δυναμική είσοδο της ΔΕΛΤΑ στον τομέα του τυριού και του βουτύρου.

ΕΝΤΟΚΑ
Ανοδος των επιτοκίων

Ανοδικά κινήθηκαν τα επιτόκια στη χθεσινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων του δημοσίου, για την κάλυψη των αναγκών του δημόσιου χρέους, εξέλιξη η οποία αποτυπώνει την άνοδο των επιτοκίων στη διεθνή αγορά.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, το μεσοσταθμικό επιτόκιο στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων, δωδεκάμηνης απόδοσης, διαμορφώθηκε στο 6,40%, έναντι 6,39% που ήταν στην προηγούμενη δημοπρασία. Το ύψος των προσφορών ανήλθε σε 142,3 δισ. δραχμές και έγινε αποδεκτό το ποσό των 48 δισ. δραχμών. Αξίζει να σημειωθεί ότι στους αγοραστές (τράπεζες) δόθηκε και προμήθεια 0,45%, γεγονός που ανεβάζει την πραγματική απόδοση των επιτοκίων στο 6,85%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ