ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Νοέμβρη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη η αντιλαϊκή στρατηγική

Με ψηφοθηρικές κόντρες μεταξύ των υποψηφίων αρχηγών ολοκληρώθηκε την Κυριακή το συνέδριο του κόμματος. Στις 29 Νοέμβρη στήνονται οι κάλπες

Η αδιαπραγμάτευτη πορεία πλεύσης στη στρατηγική των αντιδραστικών «μεταρρυθμίσεων», η ιδεολογικοπολιτική ενότητα στη βάση του «κοινωνικού φιλελευθερισμού» και, ταυτόχρονα, η άγρια διαμάχη για την εξουσία, χαρακτήρισαν το έκτακτο συνέδριο της ΝΔ, που ενέκρινε την αλλαγή του Καταστατικού, ώστε ο νέος αρχηγός να εκλεγεί από τη βάση στις 29 του μήνα.

Ο εσωκομματικός πόλεμος για την ηγεσία εισήλθε μετά το συνέδριο σε νέα φάση, με τους δύο επικρατέστερους υποψηφίους να διαγκωνίζονται για το ποιος είναι ικανότερος να επαναφέρει το κόμμα σε τροχιά κυβερνητικής εξουσίας. Προκειμένου να αναπτερώσουν τις «ελπίδες» της κομματικής βάσης και να εγκλωβίσουν λαϊκές συνειδήσεις, οι δύο υποψήφιοι κατέφυγαν σε «φιλολαϊκές» κορόνες και μάσκες, χωρίς φυσικά να κάνουν βήμα πίσω από την πολιτική «των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων» που εφάρμοσε η κυβέρνηση Καραμανλή, δεσμευόμενοι, μάλιστα, ότι θα αποτελέσουν τον «μπούσουλα» της αντιπολιτευτικής τακτικής που θα ακολουθήσουν.

Οι «δύο τακτικές», που παρουσίασαν για την επάνοδο στην εξουσία, περνούν πάνω από την κατεδάφιση των εργασιακών και λαϊκών δικαιωμάτων και τη στήριξη της κερδοφορίας των μονοπωλίων, ενώ ταυτόχρονα επιδιώκουν να εγκλωβίσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια με ψεύτικες υποσχέσεις, χρεοκοπημένα φιλελεύθερα οράματα και φιλολαϊκές κορόνες.

Η βασική επιδίωξη των δύο επικρατέστερων υποψηφίων είναι να καλλιεργήσουν ψευδαισθήσεις ότι τάχα μπορεί ένα σύγχρονο κεντροδεξιό κόμμα να συμβιβάσει τα συμφέροντα της αγοράς και των μονοπωλίων με αυτά των λαϊκών στρωμάτων, πουλώντας εκ νέου το χιλιοειπωμένο παραμύθι περί «ευημερίας για όλους». Οι «διαφορές» και η πόλωση μεταξύ της Ντ. Μπακογιάννη και του Αντ. Σαμαρά εξαντλούνται στη μέθοδο που θα εφαρμόσουν για την ανασυγκρότηση του κόμματος και τη δημιουργία των προϋποθέσεων για την επάνοδο στην εξουσία.

«Διαφορές» υποταγμένες στην ψηφοθηρία

Από τις ομιλίες των δύο υποψηφίων στο συνέδριο προκύπτει αβίαστα απόλυτη ταύτιση στην ιδεολογικοπολιτική φυσιογνωμία του κόμματος και την αντιπολιτευτική τακτική που πρέπει να ακολουθηθεί, με φραστικές και δημαγωγικού χαρακτήρα διαφοροποιήσεις σε ορισμένα επιμέρους θέματα.

Ειδικότερα:

-- Η Ντ. Μπακογιάννη επανέλαβε ότι «δεν έχουμε ανάγκη νέας ιδεολογίας: Είναι ο κοινωνικός φιλελευθερισμός, τον οποίο όμως πρέπει να υπερασπιζόμαστε με αυτοπεποίθηση και να κερδίζουμε τις μάχες των ιδεών». Στο επίπεδο της πολιτικής πρακτικής, τόνισε ότι «η ΝΔ πρέπει να προτείνει μια νέα στρατηγική μεταρρυθμίσεων», στην οποία φρόντισε να βάλει φιλολαϊκή μάσκα λέγοντας ότι «έχει στόχο μια πιο σύγχρονη και δίκαιη κοινωνία». Υπερασπίστηκε την πολιτική που εφάρμοσε η κυβέρνηση της ΝΔ τονίζοντας ότι «ότι το έργο και την προσφορά του Κ. Καραμανλή είμαι αποφασισμένη να το υπερασπιστώ», ενώ χαρακτήρισε ως σοβαρότερο λάθος την «καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων». Την ίδια στιγμή, προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις περί «κοινωνικής αναλγησίας», αναφερόμενη σε «ισχυρούς του χρήματος που αντί να δημιουργούν επιδιώκουν υπέρμετρα κέρδη μέσα από τις σχέσεις τους από το κράτος», για «ακραία ανισότητα ευκαιριών που αναιρεί τα ίδια τα θεμέλια της δίκαιης κοινωνίας» και για «κοινωνική αλληλεγγύη και δικαιοσύνη».

-- Ο Αντ. Σαμαράς εμφανίστηκε υπέρμαχος της «μάχης των ιδεών», υπογραμμίζοντας την ανάγκη «να ξαναβρούμε την ιδεολογική μας ταυτότητα», που δεν είναι άλλη, βέβαια, από την κυρίαρχη ιδεολογία. Επιχειρώντας να την εξωραΐσει, ο υποψήφιος αρχηγός της ΝΔ υποστήριξε ότι ο κοινωνικός φιλελευθερισμός «παντρεύει την πατρίδα με την ανταγωνιστικότητα», καθώς και την «ανάπτυξη με την κοινωνική δικαιοσύνη». Αναφερόμενος στο ρόλο του κράτους, είπε ότι θα είναι ρυθμιστής των κανόνων προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος και όχι «απλώς νυχτοφύλακας που να βοηθάει τους ισχυρούς να γίνονται ισχυρότεροι σε βάρος των πολλών». Μάλιστα, υποστήριξε ότι όλες αυτές οι ιδέες μπορούν να υποστηριχθούν από ένα «μεγάλο λαϊκό κίνημα αναγέννησης της χώρας», ξεχνώντας, βέβαια, ότι αυτά τα φιλελεύθερα ιδεολογήματα έχουν χρεοκοπήσει στην πράξη εδώ και πολύ καιρό.

Ολα για την επάνοδο στην κυβερνητική εξουσία

Η κόντρα μεταξύ των δύο υποψηφίων που αναδείχθηκε με θόρυβο στο συνέδριο, αφορούσε το «δρόμο» για την επάνοδο στην εξουσία. Η Ντ. Μπακογιάννη τάσσεται υπέρ ενός πολυσυλλεκτικού κόμματος και μιας διεύρυνσης προς τα δεξιά και αριστερά, ενώ ο Αντ. Σαμαράς ενός «καθαρού κεντροδεξιού κόμματος», που δε θα μετακινηθεί προς το ΠΑΣΟΚ όπως είπε, ακολουθώντας τη «νικηφόρα» τακτική των Σαρκοζί και Ομπάμα. Από την πλευρά του, ο Κ. Καραμανλής υπεραμύνθηκε των «βαθιών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», επισημαίνοντας ιδιαίτερα την «επιτακτική αναγκαιότητα για συνέχιση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης», καθώς και της «εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης».

ΣΥΡΙΖΑ
Αντιδράσεις για τις θέσεις και τη στάση του ΣΥΝ

Σε αδιέξοδο έχουν περιέλθει οι διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της Οργανωτικής Συνδιάσκεψης στα τέλη του Νοέμβρη, καθώς οι προτάσεις του ΣΥΝ δε γίνονται δεκτές απ' τις υπόλοιπες συνιστώσες και το αντίστροφο. Μια ύστατη προσπάθεια εξεύρεσης κοινού τόπου θα γίνει σήμερα στη συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αύριο συνεδριάζει για το ίδιο θέμα η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ. Το Σαββατοκύριακο συγκαλείται η ΚΠΕ του ΣΥΝ η οποία θα έχει και τον τελευταίο λόγο για την πρόταση που το κόμμα θα εισηγηθεί στο ΣΥΡΙΖΑ.

Χτες, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας σε συνέντευξή του στον «Αθήνα 9.84» επανέφερε το δίλημμα: Ενιαίο κόμμα με αποδοχή του ευρωπαϊκού προσανατολισμού ή πολιτική συμμαχία με ορισμένες βελτιώσεις στη λειτουργία της. Οπως είπε, «να ανοίξουμε τη συζήτηση για τον μετασχηματισμό, για την επανίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ σ' έναν δημοκρατικό ενιαίο, πολυτασικό φορέα της ριζοσπαστικής Αριστεράς (...) δεν μπορώ να υποστηρίξω μια διά της διολισθήσεως μετεξέλιξη σε έναν κομματικό σχηματισμό, ο οποίος μάλιστα θα είναι και συγκεντρωτικός».

Ο Αλ. Τσίπρας έθεσε ως «μη συζητήσιμους» δύο όρους, τη «δημοκρατική λειτουργία και τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό, τη συμμετοχή στο Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς». «Ολα τ' άλλα - είπε - μπορεί να αλλάζουν αν αλλάζουν οι πλειοψηφίες εντός του κόμματος». Συμπλήρωσε ότι την πρότασή του αυτή θα την εισηγηθεί στην ΚΠΕ, ενώ αν γίνει δεκτή τότε ο ΣΥΝ θα πρέπει να την επικυρώσει στο Συνέδριο.

Η στάση του ΣΥΝ και ιδιαίτερα το δίλημμα που θέτει ο Αλ. Τσίπρας προκαλεί έντονες αντιδράσεις. Σε ανακοίνωση του Πανελλαδικού Συντονιστικού της ΑΚΟΑ στηλιτεύονται «προτάσεις που την εκλαμβάνουν (σ.σ. την προσπάθεια για την αριστερά του 21ου αιώνα) ως ευκαιρία για διεύρυνση του κόμματός τους ή την προβάλλουν διαπραγματευτικά για πρόσκαιρα οφέλη δεν συμβάλλουν καθόλου». Η ΔΕΑ απορρίπτει ως «εγκλωβιστική» την «προγραμματική» αντιπολίτευση που ακολουθεί το σχήμα, αναφέροντας ότι αυτή «σημαίνει την αναζήτηση ενός κεϊνσιανού "κοινού τόπου"» ο οποίος «είναι απλά ανύπαρκτος και η αναζήτησή του είναι δεξιόστροφη».

Την έντονη ενόχλησή τους εκφράζουν και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με αρθρογραφία τους στην ΕΠΟΧΗ για την πρόταση του Αλ. Τσίπρα, γράφοντας ότι «διακρίνεται από ένα κράμα αλαζονείας και "συνδικαλισμού" που εντείνει τις τεχνητές πολώσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, χαράζει ψευδείς διαχωριστικές, συσκοτίζει την ογκώδη πολιτική αμηχανία που χαρακτηρίζει το χώρο την τελευταία περίοδο και, οπωσδήποτε, στρεβλώνει το κομβικό ζήτημα της οργανωτικής ανασυγκρότησής του». Στο μεταξύ, άρχισαν να κυκλοφορούν κείμενα συλλογής υπογραφών με αίτημα ένα «ενιαίο - πολυτασικό κόμμα», τα οποία προσυπογράφουν στελέχη από αρκετές συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και του ΣΥΝ.

ΛΑ.Ο.Σ.
Αποχωρήσεις και τριβές στο εσωτερικό του

Ο βουλευτής Α. Γεωργιάδης εκλέχτηκε την Κυριακή νέος γραμματέας της ΚΕ του ΛΑ.Ο.Σ., ο οποίος - σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο - αντιμετωπίζει εσωτερικούς κραδασμούς, στους οποίους οφείλεται και η εσπευσμένη αντικατάσταση του γραμματέα της ΚΕ Α. Μπαμίχα (είχε εκλεγεί μόλις τον περασμένο Ιούλη). Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, το τελευταίο διάστημα σημειώνονται αποχωρήσεις στελεχών και ομαδοποιήσεις διαφωνούντων, που καταγγέλλουν τη «γραμμή» του Γ. Καρατζαφέρη και την «αυτοκρατορική του συμπεριφορά».

Στο πλαίσιο αυτό αποχώρησε η πρώην βουλευτής Δ. Αράπογλου, καταγγέλλοντας «καπηλεία αξιών» και «παπατζήδες» της πολιτικής, το ιδρυτικό στέλεχος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας Τ. Μπουγάς, ο οποίος αν και αποχώρησε, το όνομά του συμπεριλήφθηκε σε λίστα στελεχών που διαγράφτηκαν για «ανάρμοστη συμπεριφορά». Ακόμα αποχώρησαν ο Α. Μανθεάκης, μέλος της ΚΕ και ο υποψήφιος βουλευτής Θ. Ρουμπάνης. Επισήμως ο ΛΑ.Ο.Σ. τους προσάπτει «εκνευρισμό» επειδή δεν εκλέχτηκαν βουλευτές, ωστόσο οι αποχωρήσαντες φέρονται να προσεγγίζουν ήδη τη ΝΔ, παραπέμποντας όμως τις οριστικές τους αποφάσεις για όταν ξεκαθαριστεί το σκηνικό στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τέλος, αμφισβήτηση της πολιτικής του κόμματος φαίνεται να «έρχεται» και από το χώρο της νεολαίας του.

Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του στην «REAL NEWS» ο Γ. Καρατζαφέρης προτείνει στη ΝΔ να μη στηρίξει τον Κ. Παπούλια για Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να προκαλέσει βουλευτικές εκλογές. Σε άλλη του συνέντευξη στο «ΑΛΤΕΡ» ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. δεν παρέλειψε να συκοφαντήσει τους απεργούς λιμενεργάτες σαν «καλοπληρωμένους» που εξευτελίζουν την Ελλάδα...

Από την πλευρά του, ο νέος γραμματέας Α. Γεωργιάδης, σε συνέντευξή του στον «Κανάλι 1», απείλησε με καταψήφιση του Κ. Παπούλια σαν αντίδραση στην «φρικώδη» πρόθεση της κυβέρνησης να «δώσει πολιτικά δικαιώματα στους μετανάστες». Σε ένα αντιμεταναστευτικό παραλήρημα συμπλήρωσε ότι «δεν υπάρχει καμία χώρα της Ευρώπης που να έχει υιοθετήσει το νόμο που ισχύει σήμερα μόνον στις ΗΠΑ και ο οποίος λέει ότι "όποιος γεννιέται εδώ είναι Ελληνας"». Στο ίδιο πνεύμα προειδοποίησε ότι οι γυναίκες από την Τουρκία θα μεταβαίνουν στα ελληνικά νησιά για να γεννήσουν και να πάρουν τα παιδιά τους ελληνικό διαβατήριο...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ