ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Νοέμβρη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στον «αέρα» το Αρχαίο Θέατρο Λάρισας

Την άμεση χρηματοδότηση για τη συνέχιση της αποκάλυψης του Αρχαίου Θεάτρου Λάρισας ζητά από τον υπουργό Πολιτισμού - Τουρισμού το ΚΚΕ, με Ερώτηση των βουλευτών Αντώνη Σκυλλάκου και Αποστόλη Νάνου.

Στην Ερώτηση σημειώνεται ότι από το τέλος του περασμένου Σεπτεμβρίου βρίσκονται στο δρόμο οι 27 εργαζόμενοι στο μνημείο, «διότι το έργο σταμάτησε λόγω διακοπής της χρηματοδότησής του». «Οι υποσχέσεις του πρώην υπουργού Πολιτισμού κ. Σαμαρά το περσινό καλοκαίρι ότι θα υπάρξει έγκαιρη και επαρκής χρηματοδότηση δεν υλοποιήθηκαν. Αλλά και οι διαβεβαιώσεις από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ότι με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ θα συνεχίζονταν απρόσκοπτα οι εργασίες, δεν οδήγησαν σε ουσιαστικό αποτέλεσμα».

«Σύμφωνα με την απάντηση του πρώην υπουργού (6/7/2009) σε Ερώτησή μας, αλλά και σύμφωνα με την προφορική ενημέρωση και τις πληροφορίες που υπάρχουν σήμερα επί ΠΑΣΟΚ, όλα επαφίενται στην ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ (Δ' ΚΠΣ), είτε μέσω της Περιφέρειας Θεσσαλίας είτε μέσω του υπουργού Πολιτισμού. Την τελευταία φορά, η χρηματοδότηση σταμάτησε για 1,5 χρόνο, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να παραμείνουν άνεργοι. Συνεπώς είναι αβέβαιο εάν και πότε θα χρηματοδοτηθεί ξανά το έργο από το ΕΣΠΑ. Σήμερα υπάρχει ένα ποσό 250.000 ευρώ που δεν εκταμιεύθηκε για το έργο, από το οποίο οι 100.000 ευρώ θα εκταμιεύονταν σύμφωνα με επίσημο έγγραφο. Κάτι τέτοιο όμως δεν συνέβη».

«Αμεση λύση είναι: Να εκταμιευθούν άμεσα τα 250.000 ευρώ για να συνεχιστεί το έργο. Να δοθεί χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους για να προχωρήσει απρόσκοπτα το έργο, έστω και ως προκαταβολή έναντι των χρημάτων που απομένονται από το ΕΣΠΑ».

Τέλος, ερωτάται ο υπουργός: «Εάν θα εξασφαλίσει άμεσα επαρκή χρηματοδότηση για τη συνέχιση του έργου. Εάν και με ποιο χρονοδιάγραμμα θα ολοκληρωθεί το έργο, όταν είναι γνωστό ότι χρειάζονται πάνω από 10.000.000 ευρώ. Εάν προτίθεται να μονιμοποιήσει χωρίς όρους και προϋποθέσεις το υπάρχον προσωπικό το οποίο είναι πλέον υψηλής εξειδίκευσης και με τεράστια πείρα και που θα είναι χρήσιμο στην αρχαιολογική υπηρεσία και μετά την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου».

Θέατρο, Θεσσαλονίκη - Αθήνα

Το ΚΘΒΕ παρουσιάζει τις εξής παραστάσεις: Την αριστουργηματική κωμωδία «Βαβυλωνία», του Δημητρίου Κ. Βυζάντιου, στο «Βασιλικό Θέατρο». Διασκευή - σκηνοθεσία, σκηνικό, χορογραφία, φωτισμοί: Δήμος Αβδελιώδης. Σκηνικά - κοστούμια: Μαρία Γεράρδη-Πασσαλή. Μουσική - στίχοι: Βαγγέλης Γιαννάκης. Παίζουν: Πάνος Αργυριάδης, Αννα Γιαγκιώζη, Ηλέκτρα Γωνιάδου, Δημήτρης Διακοσάββας, Λευτέρης Λιθαρής, Χρίστος Νταρακτσής κ.ά. Συμμετέχει μεγάλη ορχήστρα. Την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή από τη Νεανική Σκηνή του ΚΘΒΕ (Μονή Λαζαριστών). Μετάφραση Σοφίας Νικολαΐδου, σκηνοθεσία Τάσου Ράτζου. Σκηνικά - κοστούμια: Ανδρέας Παρασκευόπουλος. Μουσική: Βαγγέλης Φάμπας. Κίνηση: Κική Μπάκα. Παίζουν: Μάνος Ζαχαράκος, Ευσταθία Τσαπαρέλη, Κρίστη Παπαδοπούλου, Ιορδάνης Αϊβάζογλου, Κίμων Κουρής κ.ά. Μουσικοί: Ελσα Μουρατίδου (τραγούδι), Χρήστος Μπάρμπας (ακορντεόν, πιάνο, νέι, καβάλ, φλογέρα, γκάιντα), Νίκος Ψοφογιώργος (κρουστά). Στη Μονή Λαζαριστών φιλοξενεί την Πειραματική Σκηνή του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου με την παράσταση «Ινκόγκνιτο» (Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών, 10,11/11). Ο έρωτας, η τρέλα, το όνειρο, η απώλεια, η ελπίδα, η αναμέτρηση με το χρόνο είναι τα θέματα με τα οποία δύο περφόρμερ ξετυλίγουν πολλές μικρές ιστορίες. Ερευνα - επιμέλεια κειμένων: Στέλλα Φυρογένη. Μουσική επιμέλεια - διασκευή τραγουδιών - σύνθεση: Γιώργος Χριστοδουλίδης, Στέλλα Φυρογένη. Παίζουν: Στέλλα Φυρογένη, Γιώργος Χριστοδουλίδης.

  • Το θέατρο «Αττις» επαναλαμβάνει το έργο του Χάινερ Μίλερ «Μάουζερ». Το έργο, εμπνευσμένο από το διδακτικό δράμα του Μπρεχτ «Το μέτρο», αλλά και την αισθητική του ιαπωνικού θεάτρου «Νο», τοποθετείται στην εποχή του ρωσικού εμφυλίου πολέμου, μεταξύ μπολσεβίκων και τσαρικού καθεστώτος. Μετάφραση Ελένης Βαροπούλου, σκηνοθεσία - σκηνικό Θεόδωρου Τερζόπουλου, μουσική Παναγιώτη Βελιανίτη, δραματουργική συνεργασία Κώστα Αρβανιτάκη, φωτισμοί Θ. Τερζόπουλου - Κωνσταντίνου Μπεθάνη. Παίζουν: Θανάσης Αλευράς, Στάθης Γράψας, Αντώνης Μυριαγκός, Αλέξανδρος Τούντας. Συμμετέχουν: Μαρία Μπέικου, Θεόδωρος Τερζόπουλος.
«Εφυγε» ο Νότης Περγιάλης

Ενας σπουδαίος συγγραφέας και στιχουργός, ένας αξιολογότατος ηθοποιός, ένας ευαίσθητος και γλυκύτατος άνθρωπος, ο Νότης Περγιάλης, που τα τελευταία χρόνια ζούσε στους Αγ. Θεοδώρους Κορινθίας, «έφυγε» χτες από κοντά μας σε ηλικία 89 χρόνων. Ανήσυχος και δραστήριος πάντα, εραστής μέγας της τέχνης του, δεν την εγκατέλειψε ποτέ. Ανέβαζε παραστάσεις με νέους ανθρώπους στην πόλη όπου ζούσε. Ανθρωπος πολιτικοποιημένος, κοντά πάντα στους αγώνες του ΚΚΕ και στην πάλη για την ειρήνη, πριν 3 χρόνια είχε δηλώσει στον «Ριζοσπάστη»: «Εμείς, σαν λαός, δε σκύψαμε το κεφάλι και ούτε πρόκειται να το σκύψουμε. Είμαστε λαός που θυμώνει και δεν ξεχνάει. Είναι ακατανόητο τι κατεργάζονται για τους λαούς. Καινούρια αίματα; Καινούριες περιπέτειες και διώξεις; Δε θα περάσουν αυτά. Υπάρχει τεράστια πείρα στους λαούς. Οι λαοί ξέρουν να αμυνθούν. Υπάρχει ο λόγος που δε σβήστηκε ακόμα ούτε από τα δέντρα, ούτε από τις πολιτείες, ούτε από τα χωριά. Αν έρθει άλλος ένας τρόπος για να καταπιέσουν τους λαούς, δε θα περάσει. Γιατί οι λαοί ξέρουν».

Γεννήθηκε στις 16 Αυγούστου του 1920 στα Ανώγεια Σπάρτης. Σπούδασε στο Θεατρικό Σπουδαστήρι του Βασίλη Ρώτα. Από το 1949 εργάστηκε ως ηθοποιός και συγγραφέας στο θέατρο, τον κινηματογράφο και το ραδιόφωνο. Εγραψε πολλά θεατρικά έργα όπως «Το κορίτσι με το κορδελλάκι», «Χρυσό χάπι» και «Αντιγόνη της Κατοχής» (Λαϊκό θέατρο Μάνου Κατράκη 1954, 1958 και 1960 αντίστοιχα) κ.ά.

Είναι ο στιχουργός του διάσημου τραγουδιού «Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι», τη μουσική του οποίου έγραψε ο Μάνος Χατζιδάκις. Επίσης στιχουργός των τραγουδιών «Ο λεβέντης», «Τι να την κάνω τη χαρά», «Το μπλόκο της Καισαριανής» που μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης, του τραγουδιού «Γκρεμισμένα σπίτια» με μουσική Γιάννη Μαρκόπουλου, «Νυφιάτικο τραγούδι» κ.ά.

«Ο Χριστός ξανασταυρώνεται», σε σενάριο των Νότη Περγιάλη και Γεράσιμου Σταύρου, αποτελεί την τηλεοπτική διασκευή του ομώνυμου μυθιστορήματος του Νίκου Καζαντζάκη. Η σειρά προβλήθηκε το 1975 σε 50 σαρανταπεντάλεπτα επεισόδια.

Συγγραφέας των βιβλίων «Οταν σηκώθηκαν τα δένδρα» (νουβέλα 1971), «Ο Ατάρ δεν πεθαίνει ποτέ» (1971), «Το κόκκινο πουλί», εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή» κ.ά. Επίσης των θεατρικών έργων «Η γειτονιά του Τσέχωφ» (1976) «Μαγική πόλη» (1963), «Ανοιξε την πόρτα» (1986) κ.ά.

Τιμούν τον Γιάννη Ρίτσο

Εκδήλωση αφιερωμένη στον Γιάννη Ρίτσο, διοργανώνει αύριο (6.30 μ.μ.) στο Δημοτικό Θέατρο Λιβαδειάς (οδός Δωδεκανήσου, δίπλα στο ΚΑΠΗ), το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Ν. Βοιωτίας. Ποιήματα θα απαγγείλει η ηθοποιός Λίλα Καφαντάρη.

Επίσης, εκδήλωση για τον Γιάννη Ρίτσο πραγματοποιεί σήμερα (7μ.μ.) στο χώρο της (Σίνα 16, 1ος όροφος), η Πολιτιστική Επιτροπή του Συλλόγου Υπαλλήλων Τράπεζας Ελλάδος σε συνεργασία με τον Σύλλογο Συνταξιούχων. Μιλούν οι: Χρίστος Αλεξίου, Γιώγια Σιώκου. Ποιήματα θα απαγγείλουν οι: Δήμητρα Χατούπη, Νιόβη Πεπέ, Δήμητρα Σιγάλα. Θα προβληθεί η ταινία μικρού μήκους «Στιγμές της ζωής του» (αρχείο Γιώργου και Ηρώς Σγουράκη). Μελοποιημένα ποιήματα ερμηνεύουν οι: Νεοκλής Νεοφυτίδης (πιάνο), Παναγιώτης Μπούσαλης (κιθάρα - τραγούδι).

Μελωδικό βράδυ
  • Η Αρλέτα, ιδανική ερμηνεύτρια ενός ολόκληρου μουσικού ρεύματος, δίνει συναυλία σήμερα (9μμ), στο «Παλλάς» (Βουκουρεστίου 5, 210.3213.100). Στη μοναδική της εμφάνιση γι' αυτό το χειμώνα, η τραγουδοποιός παρουσιάζει κομμάτια της σαραντάχρονης πορείας της και επιλογές από το νέο της CD «Και πάλι Χαίρετε», σε πρώτη παρουσίαση.
  • Οι Ηρακλής Βαβάτσικας και Μόρφω Τσαϊρέλη παρουσιάζουν σήμερα (10μμ) ένα πρόγραμμα «Για φωνή και ακορντεόν», στο «Black Duck Multiplarte» (Χρ. Λαδά 9Α), με κομμάτια σημαντικών Ελλήνων συνθετών και του Ηρ. Βαβάτσικα. Είσοδος ελεύθερη.
  • Τη δική του εκδοχή για τον αγαπημένο του Μάνο Χατζιδάκι παρουσιάζει ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και σήμερα, στο «Μετρό» (Γκύζη 47 και Κάλβου, 210 6461980). Μαζί του οι Νότης Μαυρουδής, Αναστασία Μουτσάτσου και Παναγιώτης Μάργαρης.
Μουσικής απώλεια

Η σημαντική λυρική 85χρονη ερμηνεύτρια Αρντα Μαντικιάν πέθανε (8/11) μετά από μακρόχρονη ασθένεια. Η κηδεία της θα γίνει την Πέμπτη στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών. Γεννημένη το 1924 στη Σμύρνη, από Αρμένιους γονείς, σπούδασε μουσική στην Αθήνα (ήταν συμμαθήτρια και φίλη της Μαρίας Κάλλας), όπου πρωτοεμφανίστηκε ως σοπράνο το 1942. Το 1949 πήγε στην Αγγλία, όπου διακρίθηκε (1950) στην «Oxford Opera Society» ως «Διδώ» στους «Τρώες» του Μπερλιόζ. Από το 1954 εμφανιζόταν με τον Αγγλικό Ομιλο Οπερας, κυρίως με έργα του Μπρίττεν. Μεταξύ των μεγάλων ρόλων της, ήταν η Ηλέκτρα στον «Ιδομενέα» του Μότσαρτ και ο πρωταγωνιστικός ρόλος στην «Savitri» του Χολστ. Είχε τραγουδήσει στις σημαντικότερες αίθουσες συναυλιών. Διατέλεσε μέλος των ΔΣ της Λυρικής Σκηνής και του Συλλόγου Φίλων Μουσικής και πρόεδρος του Σωματείου «Υποτροφίες Μαρία Κάλλας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ