ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Νοέμβρη 2009
Σελ. /40
«Ελλειμματικές» κοκορομαχίες

Παπαγεωργίου Βασίλης

Βαθιά αποπροσανατολιστικός και «σικέ» ο καυγάς που ξέσπασε μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ για τις «προσωπικές» και άλλες ευθύνες όσον αφορά τα «πλαστά» στοιχεία που δόθηκαν στις Βρυξέλλες για την ελληνική οικονομία (έλλειμμα, χρέος κ.ά.). Οι αλληλοκατηγορίες και ο κουρνιαχτός που σηκώνουν γύρω από το ποιος ευθύνεται για την «κακή εικόνα» που δημιουργήθηκε στις Βρυξέλλες, έχει στόχο να αποκρύψει το κυρίαρχο ζήτημα, δηλαδή τη νέα σφοδρή αντιλαϊκή επίθεση σε βάρος των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, της συμπίεσης των μισθών κ.ο.κ. Κυβέρνηση και ΝΔ ακριβώς επειδή συμφωνούν πλήρως στην επιτάχυνση της αντιλαϊκής επίθεσης επιλέγουν να κονταροχτυπηθούν σε ανούσια θέματα, όπως το τεχνητό ή μη «φούσκωμα» των στοιχείων που δόθηκαν στις Βρυξέλλες για το έλλειμμα. Ο ίδιος ο δείκτης του «ελλείμματος» χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, κυρίως ως προπαγανδιστικό «εργαλείο» για να πειθαναγκάζονται τα λαϊκά στρώματα για την επερχόμενη αντιλαϊκή θύελλα. Δεν είναι τυχαίο ότι πάντα εμφανίζεται το έλλειμμα ως ποσοστό του ΑΕΠ δίχως ποτέ να αναφέρεται πώς και γιατί δημιουργήθηκε. Γιατί τότε θα φαινόταν πολύ καθαρά ότι δεν ευθύνονται στο ελάχιστο αυτοί που καλούνται να το πληρώσουν: Δηλαδή οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα. Αν για παράδειγμα έλεγαν την αλήθεια για την «έκρηξη» του ελλείμματος στο τρέχον έτος, θα έπρεπε να ομολογήσουν ότι πίσω της κρύβονται τα κρατικά πακέτα στήριξης των τραπεζών και των μονοπωλίων, που έχουν ξεπεράσει τα 50 δισ. ευρώ...

Η κρίση γιγάντωσε τις τράπεζες

Η παραπέρα συγκεντροποίηση του κεφαλαίου είναι μία από τις σημαντικότερες συνέπειες των καπιταλιστικών κρίσεων και επαληθεύεται και από την τρέχουσα κρίση. Ηδη τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι οι παγκόσμιοι χρηματοπιστωτικοί κολοσσοί, από τους οποίους ξεκίνησε η κρίση, αύξησαν τα κέρδη τους και ενισχύουν τη θέση τους. Είναι χαρακτηριστική η ομολογία του Ε. Ροζενγκρίν, διευθυντικού στελέχους της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), ο οποίος σε ομιλία του στο Λονδίνο υπογράμμισε ότι από τη διεθνή οικονομική κρίση «οι μεγαλύτερες εμπορικές τράπεζες του πλανήτη εξήλθαν ακόμα ισχυρότερες, καθιστώντας συνάμα τα κράτη, στις επικράτειες των οποίων αυτές δραστηριοποιούνται, λιγότερο ικανά να δώσουν λύση στα τρέχοντα προβλήματα».

Ο ίδιος ομιλητής επισήμανε ότι στις ΗΠΑ το αθροιστικό ενεργητικό των τριών μεγαλύτερων τραπεζών - δεν τις κατονόμασε - ισούται πλέον με λίγο περισσότερο από το 30% του αμερικανικού ΑΕΠ του έτους 2005, ισούται δε με περισσότερο κι από το 40% του αντίστοιχου του 2008. Ομως, όσον αφορά τη Γαλλία οι αντίστοιχες αναλογίες διαμορφώθηκαν στο 180% και στο 250% περίπου, για τη Βρετανία διαμορφώθηκαν στο 200% και περισσότερο κι από 400%. Παρέλειψε βέβαια ο υψηλά ιστάμενος Αμερικανός τραπεζίτης να αναφέρει ότι το λογαριασμό της κρίσης θα τον πληρώσουν οι λαοί του κόσμου.

Τα πράσινα... τα λόγια τα μεγάλα

Ο,τι και να επιχειρεί να πλασάρει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στην αγροτιά, προκειμένου να δημιουργήσει ψεύτικες ελπίδες και αυταπάτες, δεν μπορεί να κρύψει την αλήθεια. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα κάνει ό,τι έχει συναποφασιστεί στην ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι θα συνεχιστεί η ίδια αντιαγροτική κοινοτική πολιτική, και, μάλιστα, με χειρότερη μορφή, αφού συνυπάρχουν οι χειρότεροι στόχοι της ΕΕ για τη φτωχή αγροτιά και η καπιταλιστική οικονομική κρίση, που θα πληρώσουν, μαζί με την εργατική τάξη και τους αυτοαπασχολούμενους, οι μικροί και φτωχομεσαίοι αγρότες. Παράλληλα, είναι εμφανές ότι η πολιτική του ΠΑΣΟΚ προωθεί το μοντέλο της μεγάλης αγροτικής καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και το διώξιμο των φτωχών αγροτών, που εξαναγκάζονται να έχουν και εξωγεωργικό εισόδημα προκειμένου να επιβιώσουν. Η πολιτική που πρεσβεύει το ΠΑΣΟΚ δεν προστατεύει την ντόπια παραγωγή για την κάλυψη των εγχώριων διατροφικών αναγκών από εισαγωγές, αν και υπάρχουν οι εδαφοκλιματολογικές συνθήκες και η εργασιακή πείρα του λαού μας για να υπάρξει ποιοτική παραγωγή και αυτάρκεια. Στο αγροτικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και στην πολιτική πρακτική της κυβέρνησης, επιχειρείται να εξωραϊστεί η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, που δημιουργεί νέα φτώχεια, ανεργία, ξεκλήρισμα, ερήμωση της υπαίθρου. Κι όσοι πιστέψουν τα ...πράσινα τα λόγια τα μεγάλα, χάθηκαν. Στον αντίποδα βρίσκεται η θέση του ΚΚΕ για ανάπτυξη της γεωργίας, κτηνοτροφίας και αλιείας, που θα εξυπηρετεί και θα καλύπτει τις διατροφικές ανάγκες του λαού και όχι τα μονοπώλια και την κερδοφορία τους. Θα ενισχύει τη συμμαχία της φτωχής αγροτιάς με την εργατική τάξη και τους αυτοαπασχολούμενους και την πάλη ενάντια στα μονοπώλια, για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης της οικονομίας και της γεωργίας, που θα ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες. Αυτό, όμως, προϋποθέτει το πέρασμα της εξουσίας στο λαό. Δηλαδή, τη Λαϊκή Εξουσία και όχι την κυβερνητική εναλλαγή στην αστική εξουσία.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Απεμπλοκή από το Αφγανιστάν

Εντείνεται η ελληνική στρατιωτική εμπλοκή στην κατοχή του Αφγανιστάν, με την ενίσχυση των εκεί ελληνικών δυνάμεων, στο πλαίσιο της συντονισμένης προσπάθειας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για ένταση του πολέμου. Στο σημερινό ΚΥΣΕΑ αναμένεται να γίνει εξειδίκευση, με βάση και τα χρονοδιαγράμματα του ΝΑΤΟ, από την παρούσα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ της ήδη δρομολογημένης από την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ απόφασης, η οποία, βέβαια, πάτησε στα χνάρια της προγενέστερης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, με βάση πάντα και τον καταμερισμό που κάθε φορά κάνουν τα ΝΑΤΟικά επιτελεία. Να υπενθυμίσουμε ότι η ελληνική εμπλοκή στην κατοχή του Αφγανιστάν ξεκίνησε το 2002 επί κυβέρνησης Κ. Σημίτη και με υπουργό Εξωτερικών τον σημερινό πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου. Εξάλλου, η ελληνική συμμετοχή γενικότερα στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις και η ενεργός συμμετοχή και ενσωμάτωση της Ελλάδα στους νεοταξικούς σχεδιασμούς είναι στο επίκεντρο της στρατηγικής σύμπλευσης ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που με κάθε ευκαιρία επιβεβαιώνεται.

Ετσι η ελληνική στρατιωτική δύναμη στο Αφγανιστάν θα αυξηθεί το επόμενο διάστημα, αφού θα σταλούν επιπλέον τουλάχιστον 19 Ελληνες αξιωματικοί, ως πρώτη δόση, από συνολικά 130 που είναι έτοιμοι για αναχώρηση, για να «εκπαιδεύσουν» τον αφγανικό στρατό, ενώ θα αναληφθεί από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία για ένα χρόνο η διοίκηση του αεροδρομίου της αφγανικής πρωτεύουσας. Ολα αυτά, βέβαια, θα συνοδεύονται με γενναία αύξηση της ελληνικής οικονομικής συνδρομής, καθώς θα απαιτηθούν επιπλέον τουλάχιστον 63 εκατ. ευρώ, τα οποία προστίθενται στα 300 εκατ. ευρώ, που είναι, ήδη, το ετήσιο κόστος της ελληνικής συμμετοχής στις ανά τον κόσμο ιμπεριαλιστικές αποστολές.

Η ουσία της όλης υπόθεσης βρίσκεται στο γεγονός ότι η Ελλάδα συμμετέχει στις κατοχικές δυνάμεις του Αφγανιστάν, όπως στήριξε και την εισβολή των ΗΠΑ και των «προθύμων» συμμάχων τους στη χώρα αυτή στα τέλη του 2001. Καμία σημασία δεν έχει, υπό την έννοια ότι δεν αλλάζει η πολιτική ουσία της εμπλοκής, αν οι ελληνικές δυνάμεις βρίσκονται στη μια ή την άλλη περιοχή του Αφγανιστάν, αν φτιάχνουν δρόμους και γέφυρες για να περνάνε τα κατοχικά στρατεύματα, αν στελεχώνουν νοσοκομεία που περιθάλπουν τους τραυματίες εισβολείς ή κι αν ακόμα είναι στην πρώτη γραμμή του πολεμικού πεδίου. Προβάλλουν το ψευτοδίλημμα «ασφαλής Καμπούλ» ή «επικίνδυνη Χεράτ», αναφορικά με το πού θα εδρεύει η ελληνική δύναμη Αφγανιστάν, λες και η Καμπούλ δεν είναι επικίνδυνη ζώνη. Ο,τι και αν προβάλλουν και προπαγανδίζουν, το κύριο είναι ότι πρόκειται για συμμετοχή ελληνικού στρατού σε κατοχικές δυνάμεις.

Η σημερινή κυβέρνηση έχει ήδη δώσει το στίγμα της πολιτικής της, που είναι ο σεβασμός στις «διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας», δηλαδή ο σεβασμός στα ιμπεριαλιστικά δόγματα. Αυτό που απαιτείται είναι άμεση αποχώρηση από τον άδικο - βρώμικο πόλεμο του Αφγανιστάν, απεμπλοκή από όλες τις ιμπεριαλιστικές αποστολές και διακοπή της στήριξης που παρέχεται στους νεοταξικούς σχεδιασμούς. Εξω από το ΝΑΤΟ. Να γυρίσουν όλα τα ελληνικά στρατεύματα που είναι εκτός συνόρων πίσω στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, διακοπή των δρομολογημένων αλλαγών, τόσο σε επίπεδο δόγματος των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, όσο και δομής τους, που εξελίσσονται σε απόλυτα μισθοφορικές δυνάμεις που θα υπάγονται κατευθείαν στους ΝΑΤΟικούς σχηματισμούς. Που έχουν και ως αποστολή τους τον «εσωτερικό εχθρό» στις χώρες - μέλη της βρώμικης συμμαχίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ