ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Νοέμβρη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Διευρύνεται το βάθος και το εύρος των ανατροπών

Στο στόχαστρο της κυβέρνησης μπαίνουν η Υγεία και η Παιδεία, δίπλα στις εργασιακές σχέσεις και το Ασφαλιστικό

Η ολομέτωπη επίθεση καθιστά αναγκαία την ενιαία πανεργατική απάντηση, ανεξάρτητα από κλάδο και τομέα δουλειάς
Η ολομέτωπη επίθεση καθιστά αναγκαία την ενιαία πανεργατική απάντηση, ανεξάρτητα από κλάδο και τομέα δουλειάς
Το στίγμα της αντιλαϊκής επίθεσης σε όλα τα μέτωπα έδωσε χτες ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο πρωθυπουργικό γραφείο στη Βουλή. Ο Γ. Παπανδρέου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αναφέρθηκε εκτενώς στις επερχόμενες ανατροπές στο Ασφαλιστικό, στις εργασιακές σχέσεις, την Παιδεία, την Υγεία και την Οικονομία.

«Απαιτούνται ανατροπές εδώ και τώρα, οι οποίες θα αποτελέσουν το αντικείμενο ενός μεγάλου εθνικού και κοινωνικού διαλόγου με πρωτοβουλία του ίδιου του Γιώργου Παπανδρέου», είπε στους δημοσιογράφους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής αμέσως μετά το τέλος της σύσκεψης. Επιβεβαιώνεται έτσι ότι η κυβέρνηση βάζει στο στόχαστρο - εκτός από τα δικαιώματα στην εργασία και την ασφάλιση - κάθε άλλη πτυχή της ζωής των λαϊκών στρωμάτων, με την ταυτόχρονη επιβολή δραστικών περικοπών στις δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα.

Σ' αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση κινήθηκε και η χτεσινή ευρεία κυβερνητική σύσκεψη. Επίσημα, αντικείμενο της σύσκεψης ήταν οι «δράσεις για την οικονομία» που θα αναλάβει η κυβέρνηση, αλλά στο τραπέζι έπεσαν όλες οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που θα προωθηθούν το επόμενο διάστημα, ώστε να υπηρετήσουν τις σύγχρονες ανάγκες και τις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος, ο υπουργός Επικρατείας Χ. Παμπούκης, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λ. Κατσέλη, ο υπουργός Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων Δ. Ρέππας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής.

«Χρειάζεται διάλογος για να ανοίξουν όλα τα θέματα», τόνισαν κυβερνητικά στελέχη, μεταφέροντας το κλίμα της σύσκεψης. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γ. Παπανδρέου θα επιχειρήσει με «θεαματικό» τρόπο να υφαρπάξει τη λαϊκή συναίνεση για την εφαρμογή των σκληρών αντιλαϊκών μέτρων, προτείνοντας ένα «μεγάλο κοινωνικό διάλογο» με πρόσχημα την κρίση. Πίσω βέβαια από την επιχείρηση χειραγώγησης των λαϊκών συνειδήσεων, κρύβεται η απόφαση της κυβέρνησης να επιτεθεί σε κάθε εργασιακό, ασφαλιστικό και λαϊκό δικαίωμα. «Οι αλλαγές θα γίνουν γιατί έτσι έχει αποφασίσει η κυβέρνηση και γιατί πρέπει να προχωρήσει η χώρα», δήλωναν χτες συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Σε εξέλιξη η νέα θύελλα

Βάσει των σχεδιασμών της κυβέρνησης και των νομοσχεδίων που ετοιμάζεται να καταθέσει (νόμος που θα ανοίγει το Ασφαλιστικό στο σύνολό του, νόμος για τις εργασιακές σχέσεις και σχέδιο νόμου για την εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης γυναικών - ανδρών), το αμέσως επόμενο διάστημα θα δρομολογηθούν:

1. Στις Εργασιακές Σχέσεις: Επέκταση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης μέσω των προγραμμάτων «διά βίου εκπαίδευσης και μάθησης», των «stage» στον ιδιωτικό τομέα και των συμβάσεων έργου ορισμένου χρόνου στο Δημόσιο. Παράλληλα, σύμφωνα και με τις αποφάσεις του ΕΚΟΦΙΝ, στο στόχαστρο μπαίνουν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Η απαλλαγή των εργοδοτών από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, στην οποία στοχεύει το πρόγραμμα της 4ετούς επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών, που θα φέρει η κυβέρνηση.

2. Στο Ασφαλιστικό: Εξομοίωση των ορίων ηλικίας ανδρών - γυναικών στο Δημόσιο (ανακοινώθηκε ήδη ότι θα υπάρξει σχέδιο νόμου). Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης μέσω της «οικειοθελούς παράτασης του εργάσιμου βίου». Δημιουργία επαγγελματικών ταμείων με καθαρά κεφαλοποιητικό χαρακτήρα, βάσει του οποίου η σύνταξη θα προκύπτει με βάση τα ποσά που έχει καταβάλει ο εργαζόμενος. Αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων με βάση το σύνολο του εργάσιμου βίου και όχι βάσει της τελευταίας πενταετίας που υπολογίζεται σήμερα. Διαχωρισμός των προνοιακών από τις ασφαλιστικές εισφορές, ώστε να μειωθούν στο ελάχιστο οι κρατικές εισφορές για την Υγεία. Πετσόκομμα των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων. Δραστική μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

3. Στην Παιδεία: Νομιμοποίηση των κολεγίων και των πάσης φύσης εκπαιδευτηρίων και προγραμμάτων με τη δημιουργία «εθνικού συστήματος πιστοποίησης». Σχέδιο νόμου για το σύστημα πρόσληψης των εκπαιδευτικών, την «αξιολόγηση και επιμόρφωσή τους», βάσει του οποίου θα αποσυνδεθεί ακόμα περισσότερο το πτυχίο από το επάγγελμα, αφού ο εκπαιδευτικός θ' εξετάζεται στο ΑΣΕΠ για τις γνώσεις του και μετά θα περνάει περίοδο «δοκιμασίας και αξιολόγησης δυο χρόνων», με τον τίτλο του «δόκιμου εκπαιδευτικού». Αποκέντρωση της εκπαίδευσης μέσω της δημιουργίας του «αποκεντρωμένου σχολείου» μεταθέτοντας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση τις ευθύνες λειτουργίας για το σχολείο, δημιουργώντας έτσι σχολεία πολλών ταχυτήτων. Την παραπέρα σύνδεση του σχολείου και των ΑΕΙ και ΤΕΙ με την αγορά.

4. Στην Υγεία: Δραστικές περικοπές στη φαρμακευτική περίθαλψη, με την επαναφορά της «λίστας φαρμάκων» στο όνομα του περιορισμού της σπατάλης, χωρίς φυσικά να θιγούν τα συμφέροντα των φαρμακοβιομηχάνων. Ανατροπές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με τα ασφαλιστικά ταμεία να καλούνται να πληρώσουν το «πακέτο παροχών» που θα προσφέρεται στους ασφαλισμένους. Παραπέρα απελευθέρωση των υπηρεσιών Υγείας, προς όφελος των ιδιωτών.

5. Στην Οικονομία: Αναθέρμανση της οικονομίας με την προώθηση επενδύσεων και την ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ (κοινοτικών κονδυλίων). Δηλαδή νέα οικονομικά πακέτα προς το μεγάλο κεφάλαιο, που θα «καρπωθεί» τα οφέλη από την «αναθέρμανση της οικονομίας».

Παράλληλα, σε συνδυασμό με την εφαρμογή των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και της οικονομικής ενίσχυσης της ντόπιας πλουτοκρατίας, εξετάζονται δράσεις για τη «δημοσιονομική εξυγίανση». Ο Γ. Παπανδρέου έκανε λόγο χτες για «δραματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας» και πίσω από αυτό το πρόσχημα η κυβέρνηση ήδη έχει αποφασίσει - το προσχέδιο του προϋπολογισμού το μαρτυρά - νέο γύρο φοροεπιδρομής σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων και μεγάλες περικοπές στους τομείς της Υγείας, της Πρόνοιας, της Παιδείας.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Κυρίαρχη η γραμμή της πόλωσης

Τίποτα καλό δεν έχουν να περιμένουν οι εργαζόμενοι και ο λαός, αφού η αντιλαϊκή στρατηγική της ΝΔ είναι δεδομένη

Μακριά και απέναντι από τα συμφέροντα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων κινείται σταθερά η κούρσα διαδοχής στη ΝΔ, με τους δύο επικρατέστερους υποψηφίους να οξύνουν το κλίμα της πόλωσης, η οποία δεν αφορά βέβαια ζητήματα πολιτικής και ιδεολογίας, αλλά εκδηλώνεται στη βάση ψευδεπίγραφων αντιθέσεων και εικονικών διλημμάτων. Την ίδια στιγμή, βέβαια, οι δυο διεκδικητές της αρχηγίας ομόφωνα υπερασπίζονται την στρατηγική των «διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων», βάζοντας πλάτη στην κατεδάφιση των εργασιακών, ασφαλιστικών και λαϊκών δικαιωμάτων και ασκώντας «αντιπολίτευση» στους λαϊκούς αγώνες.

Το επιτελείο της Ντ. Μπακογιάννη εμφανίζεται αποφασισμένο να επιμείνει στην τακτική της κλιμακούμενης πόλωσης, υπενθυμίζοντας διαρκώς το «διασπαστικό» παρελθόν της αντίπαλης «συμμαχίας». Επιπλέον, καλλιεργούν την εικόνα ότι ισχυρά συμφέροντα και ΜΜΕ καθώς και το σύστημα ΠΑΣΟΚ «πολεμά την Ντόρα», ενώ αμφισβητείται η αξιοπιστία των δημοσκοπήσεων που δείχνουν προβάδισμα στον Α. Σαμαρά, μετά τη συμμαχία του με τον Δ. Αβραμόπουλο. Η πλευρά του Α. Σαμαρά ακολουθεί την τακτική των «χαμηλών τόνων», επιλέγοντας να εμφανιστεί ως υπέρμαχος της ιδεολογικής καθαρότητας και της ενότητας της παράταξης.

Στη γραμμή της μετωπικής επίθεσης κινήθηκε η ίδια η Ντ. Μπακογιάννη. Μιλώντας χτες στα Χανιά άφησε σαφείς αιχμές για την πορεία των αντιπάλων της για την αρχηγία, επισημαίνοντας ότι «η πορεία του καθενός από εμάς είναι προάγγελος για το μέλλον». Από την άλλη, αναρωτήθηκε με νόημα: «Είναι προσωπική επίθεση όταν λέω ότι ήμουν πάντα στη ΝΔ και δεν έλειψα από καμιά της μάχη, από καμιά εκλογή, ότι δεν υπέστειλα ποτέ τη σημαία της παράταξης και δεν κατέθεσα ποτέ την κομματική μου ταυτότητα;».

Ταυτόχρονα, πέρασε στην αντεπίθεση καταγγέλλοντας ότι στο αντίπαλο στρατόπεδο έχουν προσχωρήσει τα «γκόλντεν μπόις» στα οποία έχουν «χρεώσει» οι πάντες την εκλογική ήττα. «Εμένα κατηγορούν για μηχανισμούς, αλλά άλλοι αξιοποιούν τα "γκόλντεν μπόις" που χαντάκωσαν την παράταξη και απομάκρυναν την κυβέρνηση από τη βάση μας», τόνισε χαρακτηριστικά η Ντ. Μπακογιάννη.

Από τους υποστηρικτές του Αντ. Σαμαρά, ο Π. Παναγιωτόπουλος επέκρινε την αντίπαλη πλευρά για την «καλλιέργεια κλίματος οξύτητας», εμφανίζοντας ως ισχυρό χαρτί του Α. Σαμαρά ότι «εκφράζει κατά το γνησιότερο και δυναμικότερο τρόπο» την ιδεολογία της παράταξης για μια «σύγχρονη, λαϊκή, φιλελεύθερη κεντροδεξιά του 21ου αιώνα».

«Η υποστήριξη μου στο πρόσωπο του Α. Σαμαρά ήταν σχεδόν αυτονόητη από τη στιγμή που μαζί δώσαμε την πρώτη μάχη για την απαλλαγή της παράταξής μας από τις καταδικασμένες πρακτικές της κομματικής γραφειοκρατίας», αναφέρει σε άρθρο στον «Ελεύθερο Τύπο» ο Δ. Αβραμόπουλος, επισημαίνοντας ότι θεώρησε χρέος του «να παρέμβει στις εξελίξεις, να μη βολευτεί με μισόλογα και υπεκφυγές».

Πέθανε η Αλίκη Καραμανλή

Απεβίωσε σε ηλικία 90 ετών η Αλίκη Καραμανλή, μητέρα του πρώην πρωθυπουργού και απερχόμενου προέδρου της ΝΔ, Κώστα Καραμανλή, η οποία νοσηλευόταν με σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα και σε κρίσιμη κατάσταση από τις 5 Οκτώβρη στο νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν». Η κηδεία της θα γίνει σήμερα, στις 14:00, από τον Ιερό Ναό Παντοβασίλισσας στη Ραφήνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ