ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Νοέμβρη 2009
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ»
Ταλαιπωρία δίχως τέλος για χιλιάδες εργαζόμενους

Κυβέρνηση και διοίκηση του ΗΣΑΠ αρνούνται να πάρουν τα αναγκαία μέτρα, για να τερματιστεί το «μαρτύριο» των επιβατών, εξαιτίας των έργων ανακαίνισης της γραμμής

Οι συρμοί έχουν μειωθεί στο 50% και η συχνότητα των δρομολογίων κατά το 1/3.
Οι συρμοί έχουν μειωθεί στο 50% και η συχνότητα των δρομολογίων κατά το 1/3.
Σε ατέλειωτη ταλαιπωρία υποβάλλονται καθημερινά εδώ και εννέα περίπου μήνες οι 600.000 επιβάτες του «ηλεκτρικού σιδηρόδρομου», καθώς εξαιτίας των έργων ανακαίνισης της γραμμής έχουν μειωθεί πάνω από 50% τα δρομολόγια και έχουν τριπλασιαστεί οι χρόνοι διέλευσης των συρμών από τους σταθμούς.

Οι καθυστερήσεις στα δρομολόγια είναι καθημερινό φαινόμενο, σταθμοί παραμένουν κλειστοί για μεγάλο διάστημα, ενώ τα περισσότερα Σαββατοκύριακα ο «ηλεκτρικός» είναι κομμένος στα δύο και μεγάλα τμήματα του δικτύου τίθενται εκτός λειτουργίας. Την ίδια στιγμή, οι αρμόδιοι σε κυβέρνηση και ΗΣΑΠ επιδεικνύουν προκλητική αδιαφορία και αρνούνται να πάρουν τα αναγκαία μέτρα, για να τερματιστεί το «μαρτύριο» των επιβατών.

Υπενθυμίζεται ότι με Ερώτηση που κατέθεσαν πρόσφατα στη Βουλή, βουλευτές του ΚΚΕ, απαίτησαν από την κυβέρνηση τη λήψη άμεσων μέτρων, ώστε να πάρει τέλος αυτή η απαράδεκτη κατάσταση στον «ηλεκτρικό». Ειδικότερα ζητούν: Να μειωθεί ή να μην καταβάλλεται καθόλου εισιτήριο έως ότου ολοκληρωθούν τα έργα, τα οποία επιφέρουν την παραπάνω κατάσταση. Να δρομολογηθούν ενισχυτικά δρομολόγια με λεωφορεία σε παράλληλες διαδρομές των ΗΣΑΠ και να ενισχυθούν τα συνεργεία, ώστε να επιταχυνθούν τα έργα.

Από 33, οι συρμοί έγιναν 16!

Τα έργα στον «Ηλεκτρικό» άρχισαν στα μέσα του περασμένου Γενάρη, με αρχικό προϋπολογισμό 90 εκατ. ευρώ (από εθνικά και κοινοτικά κονδύλια) και εκτελούνται από την εταιρεία «ΑΚΤΩΡ». Βάσει των χρονοδιαγραμμάτων που προβλέπονται στη σύμβαση, η αποπεράτωσή τους ορίζεται το Μάρτη του 2010. Αν και θεωρητικά απομένουν ακόμα τέσσερις μήνες για την ολοκλήρωση των έργων, τόσο η διοίκηση ΗΣΑΠ όσο και οι αρμόδιοι της κατασκευάστριας εταιρείας, θεωρούν δεδομένο ότι τα αρχικά χρονοδιαγράμματα θα ξεπεραστούν κατά πολύ, καθώς - όπως υποστηρίζουν - παρουσιάζονται πολλά προβλήματα (π.χ. αρχαιολογικά ευρήματα στο τμήμα Φάληρο - Μοσχάτο), ενώ η πρόοδος των έργων εξαρτάται και από τις καιρικές συνθήκες.

Στο μεταξύ, κανείς δεν ενδιαφέρεται για την απερίγραπτη κατάσταση στο εσωτερικό των συρμών, με τους επιβάτες να συνωστίζονται και να ασφυκτιούν. Η κυνική ομολογία που προβάλλουν οι αρμόδιοι των ΗΣΑΠ, είναι ότι από τη στιγμή που αποφασίστηκε να εκτελεστούν τα έργα, με παράλληλη λειτουργία του «ηλεκτρικού», η πολύμηνη ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού θα ήταν ...αναπόφευκτη.

Γεγονός είναι πάντως ότι:

  • Ενώ πριν αρχίσουν τα έργα κυκλοφορούσαν 33 συρμοί, σήμερα έχουν μειωθεί στους 16!
  • Η διέλευση των τρένων από τους σταθμούς ήταν κάθε 2,5 - 3 λεπτά, ενώ εδώ και μήνες γίνεται κάθε 8 λεπτά.
  • Η διαδρομή Πειραιάς - Κηφισιά διαρκούσε 50 λεπτά, ενώ σήμερα πολλές φορές ξεπερνά και τη 1,5 ώρα!

Ολα αυτά, όπως υποστηρίζουν οι αρμόδιοι των ΗΣΑΠ, δεν επιδέχονται την παραμικρή αλλαγή, επειδή σε πολλά τμήματα του δικτύου, λόγω των έργων, γίνεται «αμφιδρόμηση γραμμής», δηλαδή τα τρένα κινούνται μόνο σε μια γραμμή και στην άνοδο και στην κάθοδο και προσθέτουν ότι δεν είναι στις προθέσεις τους να κάνουν κάτι για να βελτιωθεί η σημερινή κατάσταση...

Τεράστιες οι ευθύνες των κυβερνήσεων

Την πρώτη και κύρια βέβαια ευθύνη για τη λειτουργία του «ηλεκτρικού σιδηρόδρομου» την έχει αναμφισβήτητα η κυβέρνηση. Αυτή επιβάλλεται να πάρει άμεσα εκείνα τα αναγκαία μέτρα, ώστε να τερματιστεί η «ομηρία» των επιβατών - εργαζόμενων στη συντριπτική πλειοψηφία τους - και να εξυπηρετούνται όσο το δυνατό καλύτερα, χωρίς να υποβάλλονται σε καθημερινή ταλαιπωρία. Η εμπειρία από τα μέχρι τώρα μέτρα (δρομολόγηση λεωφορείων) δείχνει ότι με αυτό τον τρόπο δε δίνεται λύση στο σοβαρό πρόβλημα μετακίνησης που αντιμετωπίζουν καθημερινά και κυρίως όσοι εξυπηρετούνται από τους σταθμούς που έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας.

Η ουσία είναι ότι πρώην και νυν κυβερνώντες, μαζί με τις διορισμένες διοικήσεις σε ΟΑΣΑ και ΗΣΑΠ, με τις αποφάσεις τους και τις επιλογές τους για τον τρόπο κατασκευής του έργου, είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για την πολύμηνη και ατέλειωτη ταλαιπωρία εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που χρησιμοποιούν καθημερινά για τις μετακινήσεις τους τον «ηλεκτρικό σιδηρόδρομο».

  • Για σήμερα και αύριο ο «ηλεκτρικός» θα λειτουργεί μεταξύ των σταθμών Πειραιάς - Αττική και Ειρήνη - Κηφισιά, ενώ εδώ και ένα μήνα έχει τεθεί εκτός λειτουργίας ο σταθμός των Ανω Πατησίων, στο ρεύμα προς Κηφισιά και πριν 10 μέρες εκτός λειτουργίας τέθηκε και ο σταθμός στο Μαρούσι, επίσης στο ρεύμα της ανόδου. Η μετακίνηση του επιβατικού κοινού για το τμήμα Αττική - Ειρήνη θα γίνεται με τη λεωφορειακή γραμμή «X10».
ΠΑΜΕ
Να σταματήσει η επέλαση της Τροχαίας

Το «κυνηγητό» που έχει εξαπολύσει η Τροχαία κατά μοτοσικλετιστών εργαζομένων, ιδιαίτερα στο κέντρο της Αθήνας, καταγγέλλει με δελτίο Τύπου το ΠΑΜΕ. Οπως επισημαίνει: «Στα γραφεία μας δεχόμαστε καθημερινά πληθώρα τηλεφωνημάτων και ηλεκτρονικών μηνυμάτων διαμαρτυρίας, γιατί η Τροχαία προβαίνει σε απομακρύνσεις μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων με το γερανό της, και σε μαζικές αφαιρέσεις πινακίδων τους που ανήκουν σε εργαζόμενους και μετακινούνται στη δουλειά τους.

Αυτή η μαζική επέλαση γίνεται προφανώς με κυβερνητική κατεύθυνση. Είναι γνωστό σε όλους ότι δεν υπάρχουν χώροι στάθμευσης αλλά και όπου υπάρχουν πληρώνει πανάκριβα ο εργαζόμενος. Είναι απαράδεκτο να καταφεύγει η κυβέρνηση και σε τέτοια μέτρα. Χτυπάει ευθέως το εισόδημα της εργατικής τάξης, όταν για να πάρει κανείς πίσω τις πινακίδες, πρέπει να πληρώσει πάνω απο 100 ευρώ.

Το ΠΑΜΕ απαιτεί να σταματήσει άμεσα αυτή η κατάσταση και να επιστραφούν οι πινακίδες στους δικαιούχους τους. Να καταργηθούν τα δημοτικά παρκόμετρα και τα διόδια. Να δημιουργηθούν επαρκείς χώροι στάθμευσης δωρεάν. Δωρεάν εισιτήρια για την πρωινή ζώνη για τους εργαζόμενους σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς και μείωση για τις επόμενες ώρες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ