ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Ιούνη 2000
Σελ. /36
Σχέδια για την ηγεμονία του γαλλογερμανικού άξονα

Τι φανερώνει και τι κρύβει η ομιλία του Προέδρου της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, στο γερμανικό Κοινοβούλιο

Με ξιπασμένη επίδειξη ισχύος, που θύμιζε τις χειρότερες «ηθικές» μέρες της γαλλικής αποικιοκρατίας, ο ξεπεσμένος Γάλλος Πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, «μαδημένος κόκορας» στο εσωτερικό της χώρας του, απαίτησε με ομιλία την περασμένη Τρίτη ενώπιον του γερμανικού Ράιχσταγκ στο Βερολίνο, τη διά «ευρωπαϊκού νόμου» θέσπιση της γαλλογερμανικής ολιγαρχικής δυαρχίας σε μια «Ευρώπη πρωτοπόρων κρατών».

Πρόκειται για βίαιη απαίτηση ηγεμονίας του γερμανο-γαλλικού άξονα στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), ο οποίος είχε περιέλθει σε αφασία μετά το θάνατο του Γάλλου Προέδρου Φρ. Μιτεράν και την αναγκαστική έξοδο του καγκελάριου Χ. Κολ, και τώρα επανέρχεται δριμύτερος ζητώντας ...και τα ρέστα. Πίσω από τις γαλλικές φαμφάρες της δήθεν «ιστορικής» ομιλίας Σιράκ, του πρώτου ξένου αρχηγού κράτους που μίλησε ενώπιον του επανεγκαταστημένου στο Βερολίνο Ράιχσταγκ, κρύβεται μια πολύ συγκεκριμένη απειλή για τους ευρωπαϊκούς λαούς, που δεν έγκειται μόνο και τόσο στην έκδηλη αλαζονεία των κυβερνώντων.

Γαλλογερμανικές απαιτήσεις

Ο γαλλογερμανικός άξονας, στη βάση της γαλλικής πυρηνικής προστασίας - της μοναδικής στην ευρωπαϊκή ήπειρο - και της γερμανικής οικονομικής και τεχνολογικής δύναμης απαιτεί:

1) Ανευ όρων έγκριση, από τη Διακυβερνητική Διάσκεψη (ΔΔ) για την πολιτική αναθεώρηση της ΕΕ, του δικαιώματος ξεχωριστής «ενισχυμένης συνεργασίας» μεταξύ των ευρωπαϊκών «μεγάλων δυνάμεων», που θα αποκλείει οποιοδήποτε ανεπιθύμητο μικρομεσαίο «εταίρο».

2) Μετεξέλιξη της «ένωσης» σε «Ευρώπη των πρωτοπόρων κρατών», που, όπως δήλωσε ξεδιάντροπα ο Σιράκ, θα μπορεί να «προχωρεί γρηγορότερο» σ' όλους τους τομείς δράσης της ΕΕ, από την ΟΝΕ («πρώτος πυλώνας»), μέχρι την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Πολιτική Αμυνας (ΚΕΠΑΑ - «δεύτερος πυλώνας») και τα θέματα τρομοκρατίας και «εσωτερικής» τάξης και ασφάλειας («τρίτος πυλώνας»). Αυτοί οι ...«πρωτοπόροι» θα μπορούσαν, σύμφωνα με τον Σιράκ, να συσταθούν «ήδη από το 2001» και θα μπορούν να δρουν ξεχωριστά ακόμη και «εκτός των κοινοτικών Συνθηκών, αν χρειαστεί» (Ζ. Σιράκ), δηλαδή καταπατώντας κάθε έννοια δικαίου και δημοκρατικού ελέγχου.

«Ομοσπονδοποίηση»

Η ομιλία Σιράκ ενώπιον του Ράιχσταγκ αποκαλύπτει και τις ξεδιάντροπες βλέψεις που κρύβονται πίσω από το πυροτέχνημα της 12ης Μάη για την ψευδεπίγραφη «ομοσπονδοποίηση της ΕΕ» του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Γ. Φίσερ.

Ο Σιράκ κατέστησε σαφές ότι «κανείς δεν επιθυμεί τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού σούπερ κράτους, που θα αντικαταστήσει τα κράτη-έθνη μια και θα σημαδέψει το τέλος της ύπαρξής τους ως παραγόντων της διεθνούς ζωής». Αντίθετα, ο Πρόεδρος της Γαλλίας στο όνομα της ...«δημοκρατίας» έπλεξε το εγκώμιο της «διαφορετικότητας», δηλώνοντας ευθαρσώς ότι «η διαφορά πολιτικών παραδόσεων, πολιτισμού και γλώσσας αποτελεί τη δύναμη της ένωσής μας». Κοινά συμφέροντα δε σημαίνει και κοινά οφέλη, που έλεγε ένας ξεχασμένος Γάλλος διαφωτιστής, ο Ζαν Ζακ Ρουσό.

Οι «πρωτοπόροι»

Ο Σιράκ δεν αρκέστηκε σε μια γενική επίκληση «διαφορών». Απαίτησε τη δημιουργία μιας «γραμματείας των πρωτοπόρων», που θα είναι «ευέλικτο όργανο», το οποίο θα λαμβάνει «συγκεκριμένες πολιτικές αποφάσεις».

Πρόκειται για διακήρυξη αντίθετη με τις βασικές «αρχές» της υφιστάμενης ΕΕ, η οποία προβλέπει την «επιταχυνόμενη πρωτοπορία» των ευρωπαϊκών «μεγάλων δυνάμεων» και τη δημιουργία ενός καρτέλ εξουσίας σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο και τη διάχυση όλων των ...ξεπερασμένων, αδύναμων εξουσιών σε μια «Ευρώπη των περιφερειών». Η αυθάδεια ξεπέρασε κάθε όριο όταν ο Γάλλος Πρόεδρος έκανε λόγο για ...«ευρωπαϊκό Σύνταγμα». Και κατέστη ιστορική κωμικοτραγικότητα, όταν, σε μια επίδειξη μεγαλοθυμίας, πρότεινε τη Γερμανία ως νέο μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που δεν είναι, πλέον, παρά μια ταμπέλα νομιμοποίησης των οποιωνδήποτε σχεδίων ηγεμονίας των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ σε παγκόσμιο επίπεδο.


Βησσαρίων ΓΚΙΝΙΑΣ

ΟΤΑΝ ΜΙΛΟΥΝ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ
Μικρή αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής

Ανοδο σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή το μήνα Απρίλη, τόσο στη «Ζώνη του ΕΥΡΩ» όσο και στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης των δεκαπέντε. Τα στοιχεία προέρχονται από την τελευταία έκθεση της Eurostat, της επίσημης στατιστικής υπηρεσίας της Κομισιόν. Ομως τα στοιχεία αυτά κάθε άλλο παρά αισιοδοξία προκαλούν. Ο ρυθμός αύξησης της βιομηχανικής παραγωγής μειώθηκε αισθητά και το τελικό αποτέλεσμα βρίσκεται μακριά από τις προσδοκίες των ιθυνόντων της ΕΕ.

Η παραγωγή του συνόλου του βιομηχανικού κλάδου των 11 χωρών της ΟΝΕ αυξήθηκε κατά 0,7% τον Απρίλη του 2000. Σημειώνεται ότι το Μάρτη και το Φλεβάρη σημειώθηκαν αυξήσεις της τάξης των 0,8 και 0,9 ποσοστιαίων μονάδων αντίστοιχα. Ο ίδιος δείκτης στα 15 κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης σημείωσε αύξηση της τάξης του 0,6% τον Απρίλη του 2000.

Η εν λόγω αύξηση ωστόσο, είναι σχετικά περιορισμένη σε σύγκριση με το Φλεβάρη και το Μάρτη του 2000, όταν υπήρξε ανάκαμψη της τάξης του 1,2% και του 0,7%, αντιστοίχως.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι σημαντικότερες αυξήσεις οι οποίες καθόρισαν έως έναν βαθμό τη γενικότερη πορεία του κλάδου, τόσο στη Ζώνη Ευρώ όσο και στο σύνολο της Κοινότητας, σημειώθηκαν στους κλάδους των κεφαλαιουχικών και των διαρκών καταναλωτικών αγαθών.

Σε ετήσια βάση, οι μεταβολές που σημειώθηκαν τόσο στα 11 μέλη της Ζώνης Ευρώ και στα 15 της Ευρωπαϊκής Ενωσης υπήρξαν ιδιαίτερα σημαντικές, της τάξης του 6,5% και 6,0%, αντίστοιχα, με κυριότερες τις αυξήσεις που σημειώθηκαν στη Δανία (14%), στην Ιταλία (8%) και το Βέλγιο (7%).

ΕΥΡΩΒΟΛΕΣ
Τέλειωσαν τα πανηγύρια

Δεν πέρασε ούτε μια βδομάδα και οι πανηγυρισμοί για την απόφαση της Συνόδου της Φέιρα για τη «φορολογική εναρμόνιση» έδωσαν τη θέση τους στο σκεπτικισμό και την απαισιοδοξία. Επιβεβαιώνεται έτσι ότι η επιχείρηση διαμόρφωσης μια κοινής φορολογικής πολιτικής στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι πολύ πιο δύσκολη, ενώ δε λείπουν και αυτοί που υποστηρίζουν ότι είναι αδύνατο να γίνει κάτι τέτοιο.

Ο αρμόδιος για τα θέματα Ενιαίας Αγοράς επίτροπος Φριτς Μπολκστάιν χαρακτήρισε την απόφαση «καλύτερη από το τίποτα» και η γνώμη του φαίνεται πως απηχεί τους γενικότερους προβληματισμούς στους κόλπους της Κομισιόν.

Οι διαφορετικές φορολογικές πολιτικές που ακολουθούν τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι ένα εμπόδιο στην ομαλή λειτουργία των υπόλοιπων «αρχών» της απελευθέρωσης. Από τη μια, η Ευρωπαϊκή Ενωση υποστηρίζει φανατικά την ελευθερία της κίνησης των κεφαλαίων στο εσωτερικό της, ενώ από την άλλη οι διαφορετικές φορολογίες από κράτος σε κράτος αναιρούν ένα σημαντικό μέρος αυτής της «αρχής». Το πρόβλημα παρουσιάζεται με όλη την ένταση στην περίπτωση της Βρετανίας, η οποία αξιοποιεί τη μη συμμετοχή της στην ΟΝΕ για να διατηρεί ένα φορολογικό καθεστώς ιδιαίτερα ευνοϊκό για το μεγάλο κεφάλαιο.

Το αποτέλεσμα αποτυπώνεται στη ραγδαία αύξηση των ξένων επενδύσεων στη Βρετανία, αλλά και στις αποφάσεις μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων να εγκαταλείψουν τα άλλα κράτη - μέλη για να απολαύσουν τις χάρες του βρετανικού «φορολογικού παραδείσου». Ετσι εξηγείται και η δήλωση του Βρετανού υπουργού Οικονομικών Γκόρντον Μπράουν ότι: «Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έλαβαν τη σωστή απόφαση».

Η Φέιρα επιβεβαίωσε ότι η οποιαδήποτε απόπειρα λύσης του προβλήματος της «φορολογικής εναρμόνισης» προσκρούει στην πραγματικότητα της ανισόμετρης οικονομικής ανάπτυξης. Προσκρούει ακόμη και στο ότι η φορολογική πολιτική είναι ένα αναντικατάστατο μέσο στον καπιταλισμό για την προστασία της εθνικής παραγωγής και της εθνικής οικονομίας γενικότερα. Με την έννοια αυτή αποτελεί στοιχείο υπεράσπισης των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Ενας από τους κορυφαίους αναλυτές των ευρωπαϊκών υποθέσεων σημείωνε ότι η επίλυση του προβλήματος της εναρμονισμένης φορολογίας είναι τόσο δύσκολη, όσο και η επίλυση του προβλήματος που αντιμετωπίζει τώρα η ΕΕ με τις προτάσεις για την «ομοσπονδιοποίηση».

Η ομολογία της αποτυχίας στο ζήτημα της «φορολογικής εναρμόνισης» είναι και μια έμμεση αναγνώριση των αδιεξόδων στη συζήτηση για το «αρχιτεκτονικό σχέδιο» της Ευρωπαϊκής Ενωσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ