ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Ιούνη 2000
Σελ. /36
ΝΕΟΛΑΙΑ
Στο ρυθμό του Φεστιβάλ

Η καθημερινή επικοινωνία της ΚΝΕ με τη νεολαία περνάει αυτήν την περίοδο, μέσα από τις πολύμορφες εκδηλώσεις του 26ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», που αυξάνονται μέρα με τη μέρα. Μαθητικά ξεφαντώματα, αθλητικοί αγώνες, εκθέσεις και διαγωνισμοί σκίτσων, γκράφιτι, είναι μερικές από τις μορφές που επιλέγουν οι οργανώσεις τις ΚΝΕ για να απλώσουν τη φεστιβαλική τους δραστηριότητα.

Απόψε, στην παραλία του Βόλου, στις 9 μ.μ., θα μιλήσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Σοφιανός, στην προφεστιβαλική εκδήλωση, αφιερωμένη στον αγώνα για την ειρήνη, που θα περιλαμβάνει, επίσης, εκθέσεις βιβλίου και φωτογραφίας.

Ακόμα, συνεχίζεται για δεύτερη μέρα σήμερα και θα ολοκληρωθεί αύριο, το αθλητικό τουρνουά ποδοσφαίρου, που διοργανώνει η Οργάνωση Πειραιά, στο Γήπεδο Νέου Φαλήρου στο ΣΕΦ (σταθμός ΗΣΑΠ Φαλήρου). Οι αγώνες γίνονται μετά τις 5 μ.μ., με τη συμμετοχή 8 ποδοσφαιρικών ομάδων από σχολεία της περιοχής και είναι αφιερωμένοι στην πάλη της νεολαίας ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά.

Οι υπόλοιπες εκδηλώσεις του 26ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» τις επόμενες μέρες είναι:

  • Σήμερα, Πέμπτη

- Στο Καματερό, στην πλατεία Αϊ - Γιώργη, στις 8 μ.μ., εκδήλωση αφιερωμένη στον αγώνα για την ειρήνη.

- Στην πλατεία ΠαλιάςΠεντέλης, στις 8 μ.μ., με θέμα «Παιδεία».

- Στην πλατεία Γαρδένιας, στου Ζωγράφου, στις 8 μ.μ., με θέμα «Νέες εργασιακές σχέσεις».

- Στα Κάτω Πατήσια, στις 8 μ.μ., με θέμα «Δημοκρατικά δικαιώματα».

- Στην πλατεία Νέας Φιλαδέλφειας, στις 8 μ.μ., με θέμα «Παιδεία».

- Στην κεντρική πλατεία της Καλλιθέας, στις 8 μ.μ., εκδήλωση αφιερωμένη στον αγώνα για την ειρήνη.

- Στην Αμφιάλη, στις 8.30 μ.μ., εκδήλωση αφιερωμένη στην ειρήνη και την αντιιμπεριαλιστική δράση που θα περιλαμβάνει και έκθεση ντοκουμέντων από την Επιτροπή Ειρήνης Κερατσινίου.

- Στην κεντρική πλατεία στα Ανω Λιόσια, στις 8.30 μ.μ., με θέμα «Οι επιπτώσεις του σεισμού στη νεολαία, ένα χρόνο μετά».

- Στον πεζόδρομο της Καλαμαριάς, στη Θεσσαλονίκη, στις 8 μ.μ., με θέμα «παιδεία».

- Στα Μετέωρα Πολίχνης, στη Θεσσαλονίκη, στις 8 μ.μ., με θέμα «Νέα Τάξη του ΝΑΤΟ».

- Στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, στις 8 μ.μ., εκδήλωση αφιερωμένη στην «Παιδεία».

  • Αύριο, Παρασκευή

- Στο Πασαλιμάνι, στις 8:30 μ.μ., εκδήλωση αφιερωμένη στην Παιδεία, όπου θα μιλήσει η Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

- Στην πλατεία Ταπητουργείου στο Βύρωνα, στις 8 μ.μ., με θέμα «Νέες εργασιακές σχέσεις».

- Στο Μαρούσι, στην πλατεία του σταθμού του ΗΣΑΠ, στις 8 μ.μ., με θέμα «Παιδεία».

- Στο Μπραχάμι, στην πλατεία Αρη Βελουχιώτη, στις 8 μ.μ., με θέμα «Νέες εργασιακές σχέσεις».

- Στο κολέγιο «Deree», στην οδό Ξενίας στους Αμπελόκηπους, στις 7 μ.μ., εκδήλωση αφιερωμένη στην αντιιμπεριαλιστική πάλη.

- Στην πλατεία Αγ. Δημητρίου, στους Αμπελόκηπους, στις 8 μ.μ., με θέμα «Ειρήνη και αντιιμπεριαλιστική πάλη».

- Στην πλατεία Αγ. Ελεούσας στην Αγ. Βαρβάρα, στις 8 μ.μ., με θέμα «Παιδεία».

- Στον Αγ. Νικόλαο Νίκαιας, στις 8:30 μ.μ., με θέμα την «ειρήνη».

- Στην Πρόνοια, στο Πέραμα, στις 8:30 μ.μ., με θέμα «παιδεία».

- Στην Παλλήνη, στο μνημείο του Λαμπράκη, στις 8:30 μ.μ., εκδήλωση αφιερωμένη στον αγώνα για την ειρήνη.

- Στην πλατεία Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης, στον Κόκκινο Μύλο, στις 8:30 μ.μ., με θέμα «Παιδεία».

- Στον Ασπρόπυργο, στην πλατεία Δημαρχείου, στις 8:30 μ.μ., με θέμα «Παιδεία».

- Στου Χαριλάου, στη Θεσσαλονίκη, στις 8 μ.μ., εκδήλωση αφιερωμένη στην «Παιδεία».

  • Το Σάββατο 1/7

- Στην πλατεία Ελευθερίας, στον Κορυδαλλό, στις 8:30 μ.μ., εκδήλωση αφιερωμένη στην ειρήνη με ομιλητή το Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκο Σοφιανό.

- Στην πλατεία Λαού, στα Ταμπούρια, στις 8:30 μ.μ., με θέμα «ανεργία και ναρκωτικά» και ομιλητή τον Παναγιώτη Παλαβό, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

- Στην κεντρική πλατεία Μενιδίου, στις 8:30 μ.μ., με θέμα «οι επιπτώσεις του σεισμού ένα χρόνο μετά».

- Στην κεντρική πλατεία Παιανίας, στις 8:30 μ.μ., εκδήλωση αφιερωμένη στην παιδεία και την πάλη των νέων ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά.

- Στις Σάππες Ροδόπης στις 8.30 μ.μ. με θέμα «νέα τάξη του ΝΑΤΟ»

Στην Πάτρα

Το ΝΣ Αχαΐας της ΚΝΕ, στα πλαίσια του 26ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», διοργανώνει τις παρακάτω προφεστιβαλικές εκδηλώσεις

  • Τη Δευτέρα 3 Ιούλη στις 8.30 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας στα Προσφυγικά της Πάτρας εκδήλωση - συζήτηση με θέμα την 9η αντιιμπεριαλιστική συνάντηση της ΚΝΕ στις 8-9 Ιούλη στο Ακτιο και τη Λευκάδα. Θα μιλήσει ο Γιάννης Χριστοδουλόπουλος μέλος του ΝΓ Αχαΐας του ΚΚΕ και θα ακολουθήσει μουσική συναυλία με το συγκρότημα «Background».
  • Την Πέμπτη 6 Ιούλη στις 8.30 μ.μ. στην πλατεία Αγ. Σοφίας στην Πάτρα εκδήλωση με θέμα «αντιιμπεριαλιστικό διήμερο της ΚΝΕ σε Ακτιο και Λευκάδα. Μαθητικό Κίνημα». Θα ακολουθήσει συναυλία με το συγκρότημα «Φωνή Βοώντος».
Νεανική κατασκήνωση στη Λευκάδα

Σταθμός στην πορεία του 26ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», το 9ο αντιιμπεριαλιστικό διήμερο της ΚΝΕ, στις 8 - 9 Ιούλη στη Λευκάδα και τη ΝΑΤΟική βάση του Ακτίου

Παράλληλα με τις καθημερινές προφεστιβαλικές εκδηλώσεις, οι νέοι και οι νέες της ΚΝΕ προετοιμάζονται και για τη διήμερη καλοκαιρινή αντιιμπεριαλιστική τους εξόρμηση, που φέτος θα πραγματοποιηθεί στις 8 και 9 Ιούλη, στο Ακτιο και τη Λευκάδα. Πρόκειται για την 9η χρονιά, που η ΚΝΕ διοργανώνει μια νεανική κατασκήνωση ειρήνης και όλα δείχνουν ότι κι αυτό το αντιιμπεριαλιστικό διήμερο θα ακολουθήσει την επιτυχία που χάραξε ο θεσμός με τη συμμετοχή χιλιάδων νέων απ' όλη την Ελλάδα.

«Από τις μαζικές εξορμήσεις που κάναμε όλες αυτές τις μέρες στα πανεπιστήμια, σε σχολειά, στις γειτονιές και τις πλατείες, συναντήσαμε ένα αρκετά θετικό κλίμα», τόνισε ο Δημήτρης Παπατολίδης, γραμματέας της Οργάνωσης Περιοχής Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ. «Αυτό επιβεβαιώνεται και από τη σημαντική αύξηση της συμμετοχής από την περιοχή, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια». Πολλοί περισσότεροι νέοι και νέες δηλώνουν ότι θα συμμετέχουν στην κατασκήνωση της ΚΝΕ. Η προκήρυξη - κάλεσμα της Οργάνωσης έχει ήδη εξαντληθεί και η αφίσα για το αντιιμπεριαλιστικό διήμερο που έφτιαξε η οργάνωση της ΚΝΕ στην περιοχή έχει γεμίσει τη Δυτική Ελλάδα.

«Το αντιιμπεριαλιστικό διήμερο συνδέεται στη συνείδηση του κόσμου με τη δράση που ανέπτυξε όλο το προηγούμενο διάστημα το Κόμμα και η Οργάνωσή μας ενάντια στην επέμβαση του ΝΑΤΟ και των ιμπεριαλιστών στα Βαλκάνια», σημειώνει ο Δ. Παπατολίδης και συνεχίζει: «Ο κόσμος χαίρεται που το Κόμμα και η ΚΝΕ παραμένουν σταθεροί στην αντιιμπεριαλιστική δράση τους, σε μια περίοδο που όλοι αυτοί που ήθελαν να ακολουθήσουν το αντιιμπεριαλιστικό αίσθημα του λαού την περίοδο του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, τώρα έχουν κάνει στην άκρη».

Η βάση του Ακτίου, που τα νιάτα της ΚΝΕ θα αποκλείσουν συμβολικά, «αποτελεί το "κατασκοπευτικό μάτι" του ΝΑΤΟ για τις επιθέσεις του στη Γιουγκοσλαβία», υπογραμμίζει ο Δ. Παπατολίδης και τονίζει ότι η επιλογή της συγκεκριμένης βάσης για την αντιιμπεριαλιστική εκδήλωση της ΚΝΕ «συνδέεται και με την ανανέωση της συμφωνίας για την παραμονή των βάσεων στη χώρα μας, αλλά και με την επέμβαση του ΝΑΤΟ και των ιμπεριαλιστών στα Βαλκάνια, που, όπως φάνηκε και με την πρόσφατη άσκηση DYNAMIC MIX, πρόκειται να κλιμακωθεί».

  • Αύριο Παρασκευή 30/6 θα γίνει κλήρωση της λαχειοφόρου αγοράς για το αντιιμπεριαλιστικό διήμερο της ΚΝΕ που διοργάνωσε η Οργάνωση Θεσσαλονίκης. Η κλήρωση θα γίνει στις 7.00 μ.μ. στις εγκαταστάσεις του ραδιοφωνικού σταθμού «904 Θεσσαλονίκη Αριστερά στα FM».
ΧΑΪΔΑΡΙ
Ξεφάντωμα μετά τις «ψυχοβγαλτικές» εξετάσεις

Οι μαθητές στο Χαϊδάρι το γλέντησαν με την ψυχή τους, μετά τον εξεταστικό μαραθώνιο
Οι μαθητές στο Χαϊδάρι το γλέντησαν με την ψυχή τους, μετά τον εξεταστικό μαραθώνιο
«Η μόρφωση δεν είναι ζήτημα γνώσης, είναι ζήτημα ζωής». Αυτή η φράση του Δημήτρη Γληνού κοσμούσε ένα ταμπλό της ΚΝΕ στον πεζόδρομο του Δάσους Χαϊδαρίου, όπου οι μαθητικές ΟΒ Χαϊδαρίου της Οργάνωσης έστησαν, προχτές, μια διαφορετική προφεστιβαλική εκδήλωση, ένα «μαθητικό ξεφάντωμα». Κι ακριβώς επειδή η γνώση είναι ζήτημα ζωής, οι μαθητές της ΚΝΕ καλούν τους συμμαθητές τους να μετατρέψουν το άγχος και την αγανάκτησή τους σε δύναμη δημιουργίας και αντεπίθεσης.

Κι αυτό το άγχος και η αγανάκτηση ήταν πράγματι μεγάλα, όπως φάνηκε από την κουβέντα που κάναμε με μερικούς από τους μαθητές που βρέθηκαν στην εκδήλωση, λίγες μέρες αφού «έκλεισαν τα βιβλία». Χαρακτήρισαν το νέο σύστημα «ψυχοβγαλτικό» και, πέρα από τη δυσκολία, όλοι παραπονέθηκαν για την παντελή έλλειψη ελεύθερου χρόνου. Ακόμα και τώρα, το καλοκαίρι, το άγχος δε σταματά. «Τώρα αναγκαζόμαστε να κάνουμε φροντιστήριο, μες στο καλοκαίρι προετοιμασία για την επόμενη τάξη», μας είπαν η Ζωή και η Βούλα, που μόλις τελείωσαν τη Β` Λυκείου. Το φροντιστήριο πια είναι απαραίτητο: «Δεν είχα σκοπό να κάνω φροντιστήριο, αλλά άρχισα στη μέση της χρονιάς γιατί τα βρήκα σκούρα», μας είπε η Ζωή. «Χρειάζεται φροντιστήριο και πολλοί από τους μαθητές που φεύγουν απ' τα λύκεια, είναι γιατί δεν έχουν τα απαιτούμενα χρήματα για να καλύψουν αυτές τις ανάγκες», πρόσθεσε η Παρασκευή.

Αλλά ακόμα και για τα παιδιά που τελείωσαν τη Γ` Λυκείου τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Η αβεβαιότητα για το μέλλον τους χαρακτηρίζει, καθώς «είναι σχεδόν αδύνατο με το καινούριο σύστημα να περάσεις στη σχολή που θες», όπως μας είπαν.

«Ηταν μια χρονιά δύσκολη με πολλές εξετάσεις, συνέχεια σχολείο, φροντιστήριο, σπίτι. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτε άλλο. Δεν είχαμε ελεύθερο χρόνο», μας είπε ο Χρυσόστομος Παπαδόπουλος, και εξήγησε ότι «η ΚΝΕ οργάνωσε μια εκδήλωση με τη μορφή μαθητικού ξεφαντώματος. Ερχονται οι μαθητές να ξεφαντώσουν μετά από ένα χρόνο δύσκολο. Είναι, ας πούμε, μια ξεκούραση...».

Πολλοί ήταν οι μαθητές που μαζεύτηκαν, για να γιορτάσουν το τέλος αυτής της δύσκολης σχολικής χρονιάς, το τέλος του εξεταστικού μαραθωνίου, να «τα πουν» μεταξύ τους, με το δικό τους τρόπο, να ακούσουν μουσική από συγκροτήματα συμμαθητών τους, να τραγουδήσουν, να ξεφαντώσουν. Ηταν, ουσιαστικά, ένα πάρτι της ΚΝΕ, σ' έναν ανοιχτό χώρο που γέμισε από νιάτα, ζωντάνια, τραγούδι και κέφι.

«Τα παιδιά από τα συγκροτήματα είναι όλοι συμμαθητές μας», είπε ο Χρυσόστομος, «ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας, όπως και τα υπόλοιπα παιδιά, που είναι σήμερα εδώ. Ηρθαν για να διασκεδάσουν, γνωρίζοντας την ΚΝΕ και τις θέσεις μας για την παιδεία» και πρόσθεσε ότι μετά από όσα πέρασαν «όλα δείχνουν ότι οι μαθητικοί αγώνες θα συνεχιστούν».

«Ακόμα κι αν τελείωσε η σχολική χρονιά, ο αγώνας για μας δεν τελειώνει ποτέ», μας είπε η Αλέκα, που μόλις τέλειωσε την Α` Λυκείου και πρόσθεσε ότι, έτσι όπως είναι τα πράγματα, «δεν έχουμε πια Πάσχα, δεν έχουμε διακοπές, δεν έχουμε τίποτα». Οσο για την εκδήλωση, το μαθητικό ξεφάντωμα, θεώρησε ότι «κι αυτό κάτι σαν αγώνας είναι. Είναι άλλος ένας τρόπος για να δείξουμε σε κάποιους που δεν καταλαβαίνουν ότι έχουμε προβλήματα... ότι δεν πτοούμαστε και συνεχίζουμε τον αγώνα μας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ