ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Ιούνη 2000
Σελ. /36
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΥΡΩ 2000
Σύγκρουση γιγάντων

Ιταλία και Ολλανδία σήμερα  στις 7 μμ

Κλείνει σήμερα η αυλαία της ημιτελικής φάσης του «ΕΥΡΩ 2000», όπου από το παιχνίδι μεταξύ της Ιταλίας και Ολλανδίας (19:00 ΕΤ 1) θα βγει η έταιρη ομάδα του τελικού της ερχόμενης Κυριακής. Στο ολλανδικό στρατόπεδο η νίκη με 6-1 επί της Γιουγκοσλαβίας έχει φέρει ένα άνεμο αισιοδοξίας που προβληματίζει τον Ολλανδό προπονητή, Φρανκ Ράικαρντ, ο οποίος προσπάθησε να «προσγειώσει» τους παίκτες του λέγοντας: «Η Ιταλία είναι τελείως διαφορετική ομάδα από τη Γιουγκοσλαβία. Είναι ειδικοί στην άμυνα και νομίζω πως θα είναι ένα αρκετά σφιχτό παιχνίδι, γεμάτο ένταση». Οι διοργανωτές έχουν ξεχάσει τις υπηρεσίες των Ρόι Μακάι, που χειρουργήθηκε, και του Αρθουρ Νούμαν.

Στην αντίπερα όχθη, οι Ιταλοί, εκτός των άλλων, έχουν το μυαλό τους στο βαρύ όπλο των αντιπάλων τους, τον Πάτρικ Κλάιφερτ. Ο Αλεσάντρο Νέστα που έχει αναλάβει το ρόλο του «αστυφύλακα» του Ολλανδού, τόνισε:: «Οι προσωπικές μονομαχίες θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο. Ομως, αυτό που θα μετρήσει είναι η γενική παρουσία της άμυνάς μας και όχι μόνο η μονομαχία Νέστα - Κλάιφερτ». Ο Πάολο Μαλντίνι από την πλευρά του δήλωσε: «Η Ιταλία δεν έπαιξε ποτέ όπως η Ολλανδία και αυτό είναι δεδομένο εδώ και πολλά χρόνια. Η ιστορία, όμως, έχει αποδείξει ότι η φιλοσοφία μας είναι η πιο επιτυχημένη, ιδιαίτερα στα μεγάλα παιχνίδια». Πάντως, παρά τη δυσκολία του αγώνα, οι Ιταλοί δείχνουν αποφασισμένοι να πάρουν τη νίκη που θα τους δώσει το εισιτήριο για τον τελικό ακόμα και μέσα στην έδρα των αντιπάλων τους. Από τη «σκουάντρα τζούρα» θα απουσιάσει ο Μάρκους Ιουλιάνο που τραυματίστηκε.

ΣΤΙΒΟΣ - ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΕΙΑ
«Ανεμος» η Θάνου

Χωρίς να πραγματοποιήσει νέο πανελλήνιο ρεκόρ, χτες, η Κατερίνα Θάνου «έκλεψε» τις καρδιές των φίλων του στίβου, που παρακολούθησαν τη διεξαγωγή του γκραν πρι «Τσικλητήρεια 2000». Η παγκόσμια πρωταθλήτριά μας έκοψε πρώτη το ...νήμα στην 2η σειρά των 100 μ. γυναικών, με χρόνο 11.01, αφήνοντας πίσω «μεγαθήρια» αντιπάλους της, όπως τις Αμερικανίδες Εντουαρντς (2η) και Μίλερ. Ωστόσο, καλύτερο χρόνο στο αγώνισμα είχε η Αμερικανίδα Γκέινς, η οποία, αγωνιζόμενη στην 1η σειρά των 100 μ., τερμάτισε σε χρόνο 10.99 (4η καλύτερη φετινή επίδοση). Εκπληκτική, παράλληλα, ήταν και η παρουσία της πρωταθλήτριάς μας στον ακοντισμό Μιρέλλας Τζελίλη. Η 22χρονη αθλήτρια πήρε την 2η θέση στο αγώνισμα μόλις στην τελευταία της βολή που «σημάδεψε» τα 64.51 μ. «Στην αρχή, δεν πήγα καλά, λόγω ελλείψεως αγώνων. Είμαι ικανοποιημένη από την επίδοσή μου και πιστεύω ότι θα πάω καλύτερα στη συνέχεια», δήλωσε, μετά την επιτυχία της, η Μιρέλλα Τζελίλη. Την πρώτη θέση στον ακοντισμό, πήρε η Κουβανή Μενιέντες με βολή στα 66.35 μ. Στα υπόλοιπα αθλήματα, ξεχώρισε ο Κουβανός Γκαρσίας, νικητής των 110 μ. με χρόνο 13.09, που αποτελεί καλύτερη φετινή επίδοση), ενώ στην πολυδιαφημισμένη κούρσα των 100 μ. ανδρών τα πράγματα δεν κύλησαν, όπως αναμενόταν. Μετά από τρεις άκυρες εκκινήσεις, ο Αμερικανός Σάντλερ πήρε τελικά την πρώτη θέση με 10.08, χρόνο ιδιαίτερα αργό. Το φαβορί της κούρσας και παγκόσμιος πρωταθλητής Μόρις Γκριν κατετάγη μόλις 4ος.

ΒΟΛΕΪ
Σερβίς στο Σχοινιά

Σερβίς, έχουμε σήμερα στην καυτή άμμο του Σχοινιά Αττικής, όπου ανοίγει η αυλαία του 6ου Τουρνουά του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Μπιτς βόλεϊ ανδρών και γυναικών. Μετά τη Θεσσαλονίκη και το Λευκό Πύργο, το θέαμα «κατασκηνώνει» στον Σχοινιά και μάλιστα με τη συμμετοχή ακόμη περισσότερων ομάδων, αφού στα προκριματικά του τουρνουά συμπεριελήφθησαν και οι Αργεντίνοι Νταλ Κότο και Παλεβετσίνο αλλά και οι Ελληνες Δημητρακάκος και Φάκας.

  • Στον Πειραιά θα συνεχίσει την καριέρα του ο Τάσος Κουμπλής, όχι όμως και στον Ολυμπιακό. Οπως όλοι πίστευαν μετά το «ναυάγιο» της συνεργασίας των «ερυθρολεύκων» με τον Ιταλό τεχνικό Ντανιέλε Ρίτσι, πιθανότερος για την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας των φετινών πρωταθλητών θεωρήθηκε ο Τάσος Κουμπλής. Ο πρώην, ωστόσο, προπονητής του Ολυμπιακού, άλλαξε ρότα και αίφνης βρέθηκε στον πάγκο του Ιωνικού Νίκαιας. Η ομάδα της Νίκαιας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία γνωστοποιεί ότι ο Τάσος Κουμπλής ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της ομάδας, ενώ ο ίδιος ο τεχνικός παραδέχτηκε ότι οι μετεγγραφές του συλλόγου, έγιναν ύστερα από δική του εισήγηση.
ΠΑΟ
Μεταγραφικός πυρετός

Για όλους και για όλα... που τον τελευταίο καιρό απασχολούν τον Παναθηναϊκό μίλησε χτες στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Αγγελος Φιλιππίδης. Ο «πράσινος» πρόεδρος, αναφερόμενος, αρχικά, στη μεταγραφολογία της ομάδας, έβαλε πρόωρα τέλος στην έντονη φημολογία περί αποχώρησης του Νίκου Λυμπερόπουλου από το «τριφύλλι» και την πιθανολογούμενη ανταλλαγή του με τον Χιλιανό άσο της Ιντερ, Ιβάν Ζαμοράνο. Χαρακτηριστικά είπε: «Πρόθεση της διοίκησης είναι να κρατήσει τον Λυμπερόπουλο και προσωπικά πιστεύω ότι θα μείνει». Παράλληλα, με τα λεγόμενά του ο πρόεδρος της ΠΑΕ, επιβεβαίωσε την ύπαρξη συμφωνίας με την Ιντερ για την ενσωμάτωση του Πάουλο Σόουζα στο έμψυχο δυναμικό των «πρασίνων» και πρόσθεσε πώς το μόνο που απομένει είναι η υπογραφή του παίκτη. Παρόμοια, όμως, είναι και η εξέλιξη στην υπόθεση μετακόμισης του Κροάτη Ντάνιελ Σάριτς, για τον οποίο χαρακτηριστικά είπε: «Αύριο (σ.σ σήμερα) θα βρεθεί στην Αθήνα προκειμένου να συζητήσει με τους διοικούντες του Παναθηναϊκού το ενδεχόμενο ένταξής του στην ομάδα». Ο Αγγελος Φιλιππίδης, τόνισε επίσης, πώς ενδέχεται, όταν ολοκληρωθούν οι μεταγραφές των Σόουζα και Σάριτς, η διοίκηση να κινηθεί για την απόκτηση ενός ακόμη παίχτη, ο οποίος θα είναι επιθετικός. Τα σχέδια, όμως, του Παναθηναϊκού δεν περιορίζονται μόνο στο μεταγραφικό τομέα. Ο κ. Φιλιππίδης, εξέφρασε τη βεβαιότητα πώς η «Λεωφόρος» θα είναι το «σπίτι» του ΠΑΟ μόνο για τρία χρόνια, αφού μετά από αυτό το χρονικό όριο θα μετακομίσει σε δικό του γήπεδο στο Γουδί.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Σειρά παίρνει ο Αλβες

Ο Παρ Ζέτερμπεργκ είναι και τυπικά το νέο απόκτημα του Ολυμπιακού. Ο Σουηδός ποδοσφαιριστής συμφώνησε χτες σε όλα με την ομάδα του Πειραιά και θα αποτελέσει την τρίτη μεταγραφή του πειραϊκού συλλόγου μετά τους Ζε Ελίας και Γεωργίου. Στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Ολυμπιακού αναφέρεται: «Η συμφωνία για την οριστικοποίηση της μεταγραφής του Παρ Ζέτερμπεργκ ολοκληρώθηκε χτες. Ο διεθνής Σουηδός μεσοεπιθετικός της Αντερλεχτ που θα είναι παίκτης του Ολυμπιακού για τα επόμενα τρία χρόνια, έρχεται στην Αθήνα την ερχόμενη Τρίτη για να υποβληθεί στον απαραίτητο ιατρικό έλεγχο. Μια ημέρα αργότερα θα έρθει ο μάνατζερ τού Ζέτερμπεργκ ο οποίος θα συναντηθεί με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ολυμπιακού, Γιώργο Λούβαρη για την τακτοποίηση και των τελευταίων λεπτομερειών».

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να «κλείσει» και η μετακίνηση του Αλβες στους πρωταθλητές καθώς το μόνο που απομένει είναι οι τελευταίες λεπτομέρειες. Τέλος, πέρα από τον Ουρουγουανό ποδοσφαιριστή, οι διοικούντες του πειραϊκού συλλόγου, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν συμφωνήσει με την Ιντερ για την επιστροφή του Γρηγόρη Γεωργάτου στη χώρα μας.

Αθλιότητες IAAF

Αδικη και απαράδεκτη χαρακτήρισε η Ομοσπονδία Στίβου της Κούβας την απόφαση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου, να τιμωρήσει τον Χαβιέ Σοτομαγιόρ με αποκλεισμό από κάθε αγωνιστική δραστηριότητα μέχρι τις 30 Ιούλη του 2001. Ο Κουβανός πρωταθλητής, μετά από αντιντόπινγκ έλεγχο που υποβλήθηκε κατά τη διάρκεια των περσινών Παναμερικανικών Αγώνων, είχε βρεθεί «θετικός» στη χρήση κοκαΐνης. Παρ' όλα αυτά όμως, ο ίδιος δε σταμάτησε ούτε στιγμή να δηλώνει αθώος και να κάνει λόγο για πλεκτάνη συμφερόντων εις βάρος του, άποψη που ενστερνίζονται όλοι οι συμπατριώτες του και πρώτος απ' όλους ο Πρόεδρος της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο. Ο πρόεδρος της Κουβανικής Ομοσπονδίας, σε δηλώσεις, μίλησε για την πικρία των Κουβανών για την άδικη - όπως υποστηρίζουν - απόφαση, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δηλώνουμε για μια ακόμη φορά την απόλυτη στήριξή μας στον Σοτομαγιόρ. Η απόφαση της IAAF είναι εντελώς απαράδεκτη και μη αποδεκτή. Προφανώς, δεν εξέτασε την υπόθεση σε βάθος, για να καταλήξει σ' αυτήν την απόφαση. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα για τη δικαίωση του Χαβιέ».

ΜΠΑΣΚΕΤ
Κόντρα ΑΕΚ - Τσακαλίδη

Φρένο στα όνειρα του Ιάκωβου Τσακαλίδη για καριέρα στο ΝΒΑ βάζει η ΑΕΚ μέσω του νομικού της εκπροσώπου Σωκράτη Λαμπρόπουλου, που ειδοποίησε τους Κλίβελαντ Καβαλιέρς ότι η ελληνική ομάδα δεν προτίθεται να λύσει το συμβόλαιό της με τον παίκτη. Σε δηλώσεις σε εφημερίδες του Κλίβελαντ ο εκπρόσωπος των «κιτρινόμαυρων», θέλοντας να καταστήσει σαφές ότι η ελληνική ομάδα δεν προτίθεται να υποχωρήσει, είπε: «θα ειδοποιήσω τη διοίκηση των Καβαλιέρς πως δε σκεφτόμαστε να αφήσουμε ελεύθερο τον παίκτη με χρήματα. Το αποφασίσαμε την Τρίτη το βράδυ πως θέλουμε να κρατήσουμε τον Τσακαλίδη τουλάχιστον για δύο χρόνια. Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα θα δούμε το θέμα από άλλο πρίσμα». Πάντως η Ενωση άφησε και ένα παράθυρο ανοιχτό, τονίζοντας εμμέσως ότι εάν η αμερικανική ομάδα θέλει τον υψηλόσωμο σέντερ θα πρέπει... να ξηλωθεί. «Δεν πρόκειται να συζητήσουμε για κανένα ποσό εκτός αν πρόκειται για κάποιο τεράστιο ποσό, πάνω από τρία εκατομμύρια δολάρια» τόνισε ο Ιάκωβος Λαμπρόπουλος.

  • Ο Στεφάν Ρισασέ αποτελεί και επισήμως παίκτη του Ολυμπιακού από χτες το μεσημέρι. Η «ερυθρόλευκη» ΚΑΕ ανακοίνωσε την απόκτηση του 28χρονου Γάλλου φόργουορντ, ο οποίος θα ρίξει άγκυρα στο λιμάνι για τα επόμενα 3 (2+1) χρόνια. Ο πρώην παίκτης της Ορτέζ είναι προσωπική επιλογή του Ηλία Ζούρου και αποτελεί την 4η μεταγραφική επιτυχία του Ολυμπιακού μετά τους Οικονόμου, Ράτζα, Ρίβερς.
  • «Δικέφαλο χτύπημα» πραγματοποίησε το Μαρούσι που απέκτησε τον Γιώργο Μασλαρινό και τον Σωτήρη Νικολαΐδη από τον ΠΑΟΚ. Ο πρώτος υπέγραψε συμβόλαιο ενός χρόνου και ο δεύτερος για δύο χρόνια.
ΓΑΛΛΙΑ-ΠΟΡΤΟΓΑΛΛΙΑ 2-1
Ξαφνική... πρόκριση

Ενα ... ξαφνικό πεναλτι στο 109` (χέρι του Ξαβιέ) στην διάρκεια της παράτασης χρειάστηκαν οι Γάλλοι για να ξεπεράσουν το εμπόδιο της Πορτογαλίας και να προκριθούν στον τελικό της ερχόμενης Κυριακής. Η εύστοχη εκτέλεση του Ζιντάν ήταν αυτή που έδωσε την νίκη-πρόκριση με 2-1 στους «τρικολόρ» με την διαδικασία του χρυσού γκολ που ισχύει σε τέτοιες περιπτώσεις Στην κανονική διάρκεια του αγώνα οι Γάλλοι είχαν κατά διαστήματα την υπεροχή στον αγώνα. Σε ένα νεκρό σημέιο όμως ο Νούνο Γκόμεζ εκμεταλλεύτηκε μια ολιγορία της άμυνας και με ξαφνικό γυριστό σουτ άνοιξε το σκορ στο 19' . Οι Γάλλοι στην συνέχεια πίεσαν για την ισοφάριση, που ήρθε με αμφισβητούμενο γκολ του Ανρί ύστερα από πάσα του Ανελκά στο 50' . Στην συνέχεια οι «τρικολόρ» έχασαν δύο κλασσικές ευκαιρίες αλλά το αποτέλεσμα παρέμεινε 1-1.Παντως οι Πορτογαλλοι φάνηκαν να χάνουν τον έλεγχο στο Β` μέρος αλλα οστόσω στην διαδικασία της παράτασης ανέκαμψαν και είχαν καποιες κλασικές ευκαιρίες να πετύχουν αυτοί το «χρυσό γκολ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ