ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /40
Με αμείωτο ρυθμό οι απολύσεις στις ΗΠΑ

Γρηγοριάδης Κώστας

Η ανάκαμψη της αμερικάνικης οικονομίας μπορεί να ξεκίνησε, όμως η ανεργία συνεχίζει απτόητη την ανοδική πορεία της. Οπως προκύπτει από τα πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ, οι αμερικανικές επιχειρήσεις συνέχισαν και το Νοέμβρη τις απολύσεις προσωπικού. Σημειώνεται ότι ο Νοέμβρης ήταν ο όγδοος συνεχής μήνας με αύξηση των απολύσεων. Ετσι, το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε στο 10,2%. Σε άρθρο της «Γουόλ Στριτ Τζόρναλ», προβλέπεται «περαιτέρω επιδείνωση της αγοράς εργασίας παρά το γεγονός ότι η οικονομία των ΗΠΑ εξέρχεται - έστω και με αργούς ρυθμούς - από την οικονομική ύφεση».

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την «ανησυχία» του Αμερικανού Προέδρου, Μπάρακ Ομπάμα, ο οποίος ανακοίνωσε την έναρξη «κοινωνικής διαβούλευσης» για την «απασχόληση». Από τους πιο προβεβλημένους προσκεκλημένους είναι ο οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς, αρχιτέκτονας των προτάσεων της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για την αντιμετώπιση της ανεργίας...

Σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας ΑDP, η οποία καταγράφει τις εξελίξεις στον κλάδο των μισθωτών - πλην του αγροτικού τομέα - οι αμερικανικές επιχειρήσεις απέλυσαν το Νοέμβρη 169.000 εργαζομένους, ενώ οι ειδήμονες υπολόγιζαν ότι οι απολύσεις δε θα ξεπεράσουν τις 150.000. Πρόκειται για το μικρότερο αριθμό νέων ανέργων από τον Ιούλη του 2008, ωστόσο αυτό δεν κρίνεται αρκετό ώστε να καθησυχάσει τις ανησυχίες για το μέλλον.

«Και το 2010 θα έχουμε απολύσεις», δήλωσε ο Ρίαν Σουίτ, επικεφαλής οικονομολόγος της Moody's Economy.com στο Γουέστσεστερ της Πενσιλβάνια. Εξέφρασε, μάλιστα, την εκτίμηση πως ο αριθμός των απολύσεων θα φθάσει το Δεκέμβρη τα 178.000 άτομα.

Η έκθεση δημοσιοποιήθηκε δύο μέρες πριν από την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ, όπου αναφέρεται ότι το Νοέμβρη το ποσοστό της ανεργίας παρέμεινε σταθερό στο 10,2%, ποσοστό που, πάντως, είναι το υψηλότερο των τελευταίων 26 ετών.

Υπενθυμίζουμε ότι πρόσφατα ο κ. Ανχελ Γκουρία, επικεφαλής του ΟΟΣΑ, προέβλεψε πως η παγκόσμια ύφεση μπορεί να κοστίσει συνολικά 25 εκατ. θέσεις εργασίας μέχρι τα τέλη του 2010, όταν το ποσοστό των ανέργων στις 30 χώρες - μέλη του ΟΟΣΑ εκτιμά πως θα φθάσει στο 10%, με αποτέλεσμα να βρεθούν εκτός αγοράς εργασίας συνολικά περί τα 57 εκατ. άνθρωποι. Οι επώδυνες αυτές εξελίξεις είναι, σύμφωνα με το διεθνή οργανισμό, ανεξάρτητες από την ανάκαμψη, καθώς εκτιμά πως όταν αυτή σημειωθεί θα είναι αναιμική και χωρίς τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης. Εκανε, μάλιστα, λόγο για τη δημιουργία μιας χαμένης γενιάς νέων ανέργων, οι οποίοι κινδυνεύουν να παγιδευτούν στη μακροχρόνια ανεργία.

Σε απόλυτους αριθμούς, από τα τέλη του 2007 και μέχρι τον περασμένο Ιούλη, έχουν χαθεί 15 εκατ. θέσεις εργασίας και ο ΟΟΣΑ εκφράζει φόβους πως «αυτή η εκτίναξη της ανεργίας μπορεί να γίνει διαρθρωτικής φύσης».

Η ανεργία στην ΕΕ

Είναι γνωστό ότι τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανεργία κρύβουν την πραγματικότητα. Από τη στιγμή που υπολογίζεται ως εργαζόμενος αυτός που εργάσθηκε έστω και για μια ώρα την εβδομάδα, είναι προφανές ότι ο αριθμός των ανέργων είναι στην πραγματικότητα πολύ μεγαλύτερος απ' αυτόν που ανακοινώνουν οι Βρυξέλλες. Ωστόσο, ακόμα και τα πλαστά στοιχεία της Κομισιόν «μιλούν»...

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, η ανεργία στην «ευρωζώνη» παρέμεινε τον Οκτώβρη στο 9,8%, ποσοστό που είναι ωστόσο το υψηλότερο από το 1998.

Σε απόλυτους αριθμούς, οι άνεργοι στις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης υπολογίζονται σε 22 εκατομμύρια, εκ των οποίων τα 15 εκατομμύρια στην «ευρωζώνη». Σε σχέση με τον Οκτώβρη του 2008 οι άνεργοι στην ΕΕ αυξήθηκαν, σύμφωνα με την Κομισιόν, κατά 5 εκατομμύρια!

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο αφορά στην ανεργία των νέων, το ποσοστό της οποίας υπολογίζεται σε 20,6%. Δηλαδή, τουλάχιστον ο ένας στους πέντε νέους είναι άνεργος.

Το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στους νέους παρουσιάζει η Ισπανία με 42,9% (!) και ακολουθούν η Ιρλανδία (28,4%), η Ιταλία (26,9%) και η Ελλάδα (25,2%, με στοιχεία Αυγούστου).

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η παρατήρηση ότι η ανεργία και η «μερική απασχόληση» λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Ολλανδία, η οποία παρουσιάζει χαμηλό ποσοστό ανεργίας (3,7%), έχει όμως το υψηλότερο ποσοστό εργαζομένων σε καθεστώς «μερικής απασχόλησης».

Με δύο λόγια, το μοίρασμα μιας θέσης εργασίας σε δύο ή τρεις εργαζόμενους (με τον ανάλογο μισθό) αναδεικνύεται σε κύριο μηχανισμό «εξαφάνισης» της ανεργίας.

ΤΥΠΟΣ - ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ Η εφημερίδα «The Washington Times» θα απολύσει 370 εργαζόμενους, περίπου το 40% του εργατικού της δυναμικού, στο πλαίσιο «αναδιαρθρώσεων». Ακόμη, η εφημερίδα «The Miami Herald» ανακοίνωσε ότι καταργεί 24 θέσεις εργασίας σε διεθνές επίπεδο και μειώνει μέρος των εργατοωρών για να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση. Η «Herald», που ανήκει στον όμιλο της «McClatchy Company», μείωσε το προσωπικό της διεθνώς κατά 19% το Μάρτη, απολύοντας 175 εργαζόμενους.

ΡΩΣΙΑ - ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ Στο 8,5% με 8,7% θα ανέλθει ο ρυθμός συρρίκνωσης της ρωσικής οικονομίας το 2009, σύμφωνα με δήλωση του πρωθυπουργού της χώρας Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος τόνισε επίσης ότι η βιομηχανική παραγωγή εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει κατά 13%. Οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό της Ρωσίας είναι ότι θα κινηθεί στο 9%. Ο κ. Πούτιν τόνισε όμως πως «μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι τα χειρότερα της κρίσης έχουν περάσει».

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΑΝΕΡΓΙΑ Περίπου το 10% των θέσεων εργασίας στο χρηματοοικονομικό τομέα της Βρετανίας μπορεί να περικοπεί, ένα ποσοστό που αντιστοιχεί σε περισσότερες από 110.000 θέσεις εργασίας, ανακοίνωσε σήμερα το Unite, το μεγαλύτερο βρετανικό συνδικάτο. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του συνδικάτου Ρομπ Μακ Γκρέγκορ, υπολογίζεται ότι 38.000 θέσεις εργασίας έχουν χαθεί φέτος στον τραπεζικό τομέα και σε άλλες χρηματοοικονομικές εταιρείες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ