ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Ιούλη 2000
Σελ. /24
Ενάντια και στους δύο

Παπαγεωργίου Βασίλης

Κριτική κάνει η χτεσινή «Αυγή», στον τρόπο, με τον οποίο ο «Ρ», παρουσίαζε προχτές τη στείρα και αποπροσανατολιστική αντιπαράθεση, όπως και την κλιμακούμενη τεχνητή ένταση, μεταξύ κυβέρνησης και ιεραρχίας. Γράφει συγκεκριμένα: «Είναι, τουλάχιστον, περίεργο αριστερή εφημερίδα να εξομοιώνει ένα παράτυπο και αντισυνταγματικό "Δημοψήφισμα" που έχει ως στόχο την κατάργηση των ατομικών δικαιωμάτων, με την αυτονόητη και αναγκαία στάση της πολιτείας να εφαρμόσει ένα νόμο, που αναγνωρίζει τα δικαιώματα του πολίτη».

Αλήθεια, η «Αυγή» πιστεύει, ότι ολόκληρη αυτή η φασαρία, που μονοπωλεί την επικαιρότητα τον τελευταίο καιρό και καλλιεργεί έναν τεχνητό διχασμό του ελληνικού λαού, οφείλεται, μόνον ή κυρίως, στο δίλημμα, που περιγράφει και, τέλος πάντων, στην αναγραφή ή μη του θρησκεύματος; Αραγε, αδυνατεί ή δε θέλει να δει την εξόφθαλμη και συνειδητή τακτική τεχνητής έντασης και πόλωσης, που έχουν επιλέξει μέχρι σήμερα και οι δυο αντιμαχόμενες πλευρές, άρα τις μεγάλες ευθύνες και των δύο; `Η, μήπως, δε βλέπει ότι και η κυβέρνηση -εκμεταλλευόμενη το όλο θέμα- «πουλά» ανέξοδη... προοδευτικότητα και, κυρίως, προωθεί τις αντιλήψεις ενός κοσμοπολιτισμού του κεφαλαίου; Οπως, βέβαια και η ιεραρχία εκμεταλλεύεται το θρησκευτικό συναίσθημα και διεκδικεί το μερίδιό της. `Η, για να το πούμε με δυο λόγια, θέλει έναν ορθόδοξο κοσμοπολιτισμό του κεφαλαίου.

Ας μας συμπαθά, η «Αυγή», αλλά δεν είμαστε, ούτε με τον ένα ούτε με τον άλλον κοσμοπολιτισμό. Θεωρούμε, ότι και οι δύο, τον ίδιο ακριβώς στόχο εξυπηρετούν: την υποταγή των εργαζομένων και των λαών στο μεγάλο κεφάλαιο, τη διαιώνιση της ανθρώπινης εκμετάλλευσης και της κάθε είδους αδικίας.

Φιλοαγροτική πολιτική...

Λίγα χρόνια πριν, το όριο για την καλλιέργεια των σιτηρών στη χώρα μας ξεπερνούσε τα 9 εκατομμύρια στρέμματα, μέχρι που η Ευρωπαϊκή Ενωση, με τη συμφωνία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, περιόρισε την έκταση που μπορεί να καλλιεργηθεί κατά 3 εκατομμύρια στρέμματα. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τότε, ισχυριζόταν, για να κοροϊδέψει και να κάμψει τις αντιδράσεις των αγροτών, πως δεν υπάρχει, τάχα, κανένα πρόβλημα, αφού η καλλιέργεια στη χώρα μας δεν κάλυπτε το παραπάνω όριο. Ομως, δε χρειάστηκε και πολύς χρόνος, να διαπιστωθούν οι συνέπειες. Οι σιτοπαραγωγοί της χώρας μας καλούνται να πληρώνουν μεγάλα πρόστιμα, πλέον, γιατί η καλλιέργεια ξεπερνά το μειωμένο όριο. Κι αυτό, γιατί έχουν περιοριστεί όλες οι δυναμικές καλλιέργειες και οι τιμές των προϊόντων έχουν γίνει ασύμφορες. Ενα ακόμα δείγμα της φιλοαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ...

... και αγροτική ανάπτυξη!

Από την άλλη, όπως είναι γνωστό, η χώρα μας είναι κατά μεγάλο μέρος ελλειμματική στα κτηνοτροφικά και γαλακτοκομικά προϊόντα. Ομως, το Διευθυντήριο της ΕΕ άλλα συμφέροντα έχει και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ απλώς τα υπηρετεί. Ετσι, η ΕΕ αποφάσισε και η κυβέρνηση σαν υπάκουος εταίρος εφαρμόζει τον περιορισμό της κτηνοτροφικής παραγωγής στη χώρα μας. Αναπόφευκτο είναι το αποτέλεσμα, να εισάγουμε όλο και περισσότερα ζωοκομικά προϊόντα - κρέατα και γαλακτοκομικά - από τα περισσεύματα της Κοινότητας και οι Ελληνες κτηνοτρόφοι να πληρώνουν μεγάλα πρόστιμα, όπως γίνεται και φέτος με τους γαλακτοπαραγωγούς, γιατί... οι αγελάδες τους «κατέβασαν»... λίγο γάλα περισσότερο απ' ό,τι μας επιτρέπουν οι εταίροι. Κι αυτό όταν χρειαζόμαστε εκατοντάδες χιλιάδες τόνους περισσότερους (σε ισοδύναμο γάλακτος) για να καλύψουμε τις ανάγκες μας. Αυτά, όμως, υποχρεωνόμαστε να τα εισάγουμε από τις βόρειες χώρες της ΕΕ. Κατά τα άλλα, η κυβέρνηση τσαμπουνάει τα περί αγροτικής ανάπτυξης στη χώρα μας.

Καταλαβαίνουμε τη στενόχωρη θέση της «Αυγής». Οταν κάποιοι άλλοι, που τάσσονταν κατά της ανάληψης των Ολυμπιακών Αγώνων από τη χώρα μας, έχουν ξεχάσει σήμερα τα όσα έλεγαν τότε και διεκδικούν μερίδιο στην υλοποίηση της διοργάνωσης, πρέπει να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα και να γράφει, όπως χτες: «Το ΚΚΕ "ανακαλύπτει" τώρα τους κινδύνους».

Ολα έχουν κάποιο όριο

Associated Press

Η τουριστική περίοδος, στη χώρα μας, βρίσκεται ουσιαστικά στην αρχή της, αλλά τα προβλήματα των εργαζομένων στον κλάδο αυτό κάνουν έντονη την παρουσία τους. Ολο και περισσότερη δουλιά, έναντι λιγότερης αμοιβής και ασφάλισης, απαιτούν οι μεγαλοξενοδόχοι και τα διάφορα άλλα «αφεντικά» του τουριστικού τομέα και, καθώς, η ανεργία και η υποαπασχόληση έχει γίνει πραγματική μάστιγα δε συναντούν και μεγάλες αντιστάσεις.

Για την ώρα, βέβαια. Οπως όλοι ξέρουν, τα πάντα έχουν κάποιο όριο, ακόμη και η υπομονή. Παράδειγμα, οι Νοτιοκορεάτες εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία της διπλανής φωτογραφίας, που διαδήλωσαν χτες στη Σεούλ, χωρίς να φοβηθούν ούτε τις σιδηρόφραχτες δυνάμεις καταστολής, με τις οποίες συνηθίζει το εκεί καθεστώς να αντιμετωπίζει τα αιτήματα και τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Απάνθρωπη «παγκοσμιοποίηση»

Είναι πράγματι συγκλονιστικά τα πρόσφατα στοιχεία του ΟΗΕ, για τη σημερινή κατάσταση που βιώνει η ανθρωπότητα. Πολεμικές συρράξεις με εκατομμύρια θύματα, αχαλίνωτη βία, συγκέντρωση κολοσσιαίου πλούτου στα χέρια μιας φούχτας μονοπωλίων, ανείπωτη φτώχεια για εκατοντάδες εκατομμύρια συνανθρώπων μας, τεράστιες καταστροφές του φυσικού περιβάλλοντος, συστήματα κοινωνικής πρόνοιας και υγείας σε αποσύνθεση. Το μαύρο και γκρίζο χρώμα κυριαρχούν σήμερα σε όλο τον πλανήτη Γη.

Δεν είναι δύσκολο να εντοπίσουμε τους υπεύθυνους της κατάστασης αυτής, που παίρνει τα χαρακτηριστικά, ενός διαρκούς εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας, της ίδιας της ζωής. Είναι οι σύγχρονες οικονομικές ολιγαρχίες, οι διεθνείς ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί, το ΔΝΤ, η Παγκόσμια Τράπεζα, ο ΟΟΣΑ, η G7, το ΝΑΤΟ, οι διακρατικές ενώσεις των καπιταλιστών, όπως η Ευρωπαϊκή Ενωση και η NAFTA, όλα αυτά τα θεσμικά όργανα που συγκροτούν το οικοδόμημα του «παγκοσμιοποιημένου» καπιταλισμού.

Οσύγχρονος καπιταλισμός αποτελεί μια διαρκή απειλή κατά της ανθρώπινης ύπαρξης, καθώς με τις εφαρμοζόμενες πολιτικές εντείνονται στο έπακρο οι οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες και μάλιστα με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου. Το στοιχείο ότι κατά το 1999, διακόσιοι χρηματιστές ηγεμόνες κατείχαν περιουσιακά στοιχεία 1 τρισ. δολαρίων, ενώ στον άλλο πόλο 582 εκατομμύρια άνθρωποι από τις 43 πιο φτωχές χώρες του πλανήτη είχαν συνολικά έσοδα 43 δισ. δολάρια, πιστοποιεί την εντεινόμενη οικονομική ανισότητα. Σε κάθε μεγιστάνα του χρήματος αντιστοιχούν 5 δισ. δολάρια και σε κάθε φτωχό 251 δολάρια!

Καταδικάζονται σε μαρασμό και εξαθλίωση εκατοντάδες χώρες του τρίτου κόσμου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, το 1998, στις 48 λιγότερο αναπτυγμένες χώρες του πλανήτη οι ξένες άμεσες επενδύσεις ανήλθαν σε μόλις 3 δισ. δολάρια ή το 0,4% του συνολικού ποσού. Σε ακόμα λιγότερο και από το 0,4% ανέρχεται η συμμετοχή των 48 αυτών χωρών στο σύνολο των παγκόσμιων εξαγωγών. Αλλα και στις ίδιες τις αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες εντείνονται οι ανισότητες, καθώς η καπιταλιστική συσσώρευση αυξάνει τον πλούτο των κατόχων των μέσων παραγωγής παράλληλα με τη φτώχεια των άμεσων παραγωγών του πλούτου. Σύμφωνα με τα χτεσινά «Νέα», στις ΗΠΑ, η οικονομία της οποίας αναπτύσσεται σήμερα με ρυθμούς της τάξης του 4%, παρατηρείται αύξηση της φτώχειας μεταξύ των εργαζομένων με πλήρη απασχόληση...

Αν ο Ελληνας εργαζόμενος νομίσει ότι όλα αυτά αφορούν τους άλλους και όχι εμάς, θα πρέπει να του υπενθυμίσουμε ότι η καμπάνα κτυπά και γι' αυτόν. Και δεν το λέμε μόνο εμείς. Το λένε και οι επιχειρηματίες. Η τελευταία έκθεση του ΙΟΒΕ ξεκινά ως εξής: «Η συμμετοχή της Ελλάδας στην ΟΝΕ είναι μια ουσιαστική εξέλιξη όπου θα διευκολύνει ουσιαστικά την ενσωμάτωση της ελληνικής οικονομίας στην παγκόσμια αγορά». Καλώς ήλθατε στην κόλαση της «παγκοσμιοποίησης» Ελληνες εργαζόμενοι!

Το να επισημάνει κάνεις τις δραματικές συνέπειες που έχουν στη ζωή των εργαζομένων οι ασκούμενες σήμερα πολιτικές διεθνώς, είναι και χρήσιμο και αναγκαίο. Δεν είναι όμως αρκετό. Σήμερα απαιτείται ο συντονισμός δράσης όλων των εργαζομένων, όλων όσοι πλήττονται από την καπιταλιστική «παγκοσμιοποίηση». Δράση σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Ο καπιταλισμός ούτε θέλει, άλλα και ούτε μπορεί να γίνει πιο... ανθρώπινος. Τα εκατοντάδες εκατομμύρια των εργαζομένων θα πρέπει να ενωθούν με στόχο να ξεκαθαρίσουν τους λογαριασμούς τους με ένα απάνθρωπο σύστημα που τους καταπιέζει και είναι υπεύθυνο για τα αναρίθμητα βάσανα και τη δυστυχία της ανθρωπότητας.

Νεο-κουρσάροι

Είναι κομψοί

και φινετσάτοι

μ' άσπρα κολάρα

και «Αρμάνι»

και δεν τους λείπει

κανένα μάτι

ούτε κρατάνε

γιαταγάνι.

* * *

Επιχειρήσεις

διευθύνουν

σ' όλα τα πλάτη

και τα μήκη

αρίστη εντύπωση

σου δίνουν,

μα είναι άρπαγες

σαν λύκοι.

* * *

Είναι οι σύγχρονοι

κουρσάροι,

είναι οι αφέντες,

είναι οι Κροίσοι,

που τον κοσμάκη

τον έχουν γδάρει

κι έχουν τα πάντα

λεηλατήσει!


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ