ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Ιούλη 2000
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΚΚΛΗΣΙΑ
Το διχαστικό «κήρυγμα» συνεχίζεται

Επαναλήφθηκαν και χθες δηλώσεις ένθεν και ένθεν που συντηρούν την ένταση

«Εχω την εντολή του Θεού να προχωρώ μπροστά και το ποίμνιο πρέπει να ακολουθεί τον ποιμένα του»! Με την παραπάνω φράση επένδυσε το χτεσινό του κήρυγμα ο κ. Χριστόδουλος, ο οποίος αφού εμφανίστηκε ως άλλος... Μωυσής, φρόντισε να τροφοδοτήσει το κλίμα αντιπαράθεσης των ημερών με την κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για «σκοτεινές δυνάμεις που θέλουν το θρησκευτικό αποχρωματισμό» του κράτους, ενώ κάνοντας λόγο για «επιθέσεις» τις οποίες δέχεται, υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει άλλος άνθρωπος που να έχει συκοφαντηθεί τόσο όσο ο ίδιος».

Ομως και η άλλη πλευρά της ανούσιας αντιπαράθεσης που έχει ξεσπάσει με αφορμή τις ταυτότητες, φρόντισε να τροφοδοτήσει με τη σειρά της την «κόντρα». Χαρακτηριστικές είναι οι τοποθετήσεις υπουργών, όπως ο Κ.Λαλιώτης, ο οποίος δήλωσε ότι «υπάρχουν και όρια», συμπληρώνοντας ότι οι ιεράρχες είπαν πολλά» ή του Α. Παπαδόπουλου, ο οποίος σχολίασε ότι «έχει χαθεί το μέτρο» εκ μέρους της Εκκλησίας. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ο Ν.Σηφουνάκης, ο οποίος κατηγόρησε τον κ.Χριστόδουλο ότι με τη στάση του θα καταλήξει «να ταυτιστεί με μια παράταξη». Από την πλευρά του ο Θ.Πάγκαλος, περιορίστηκε να αναφέρει ότι υπάρχει ανάγκη «πυροσβεστήρα».

Ας σημειωθεί ότι χτες, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του πρωθυπουργού με τους Π. Ευθυμίου, Δ. Ρέππα και Τ. Χυτήρη, όπου εξετάστηκε εκ νέου η κατάσταση που έχει προκύψει.

Μετά τη σύσκεψη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι «η θέση της κυβέρνησης έχει διατυπωθεί με σαφήνεια και κατηγορηματικότητα» σε ό,τι αφορά το θέμα με τις ταυτότητες. Στην ερώτηση αν θα υπάρξει κάποια πρωτοβουλία για την εκτόνωση της κρίσης, ο υπουργός απάντησε ότι «η διαδικασία του διαλόγου, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ένα τέτοιο αποτέλεσμα, από τη δική μας την πλευρά αντιμετωπίζεται θετικά. Η δυνατότητα της Ιεραρχίας παραμένει απόλυτο δικαίωμά της να ανταποδώσει την επίσκεψη στον αρμόδιο υπουργό ή να ζητήσει τη συζήτηση θεμάτων που μας απασχολούν, αλλά το συγκεκριμένο θέμα, ασφαλώς, δεν μπορεί να είναι ανάμεσα σ' αυτά. Στο συγκεκριμένο θέμα - κατέληξε - η κυβέρνηση έχει διατυπώσει την τελική θέση της».

Από τη δική του πλευρά, ο υπουργός Παιδείας, αναφερόμενος στην προχτεσινή συνάντησή του και τον εναγκαλισμό του με τον αρχιεπίσκοπο, μίλησε για «κοινωνικές σχέσεις» που «δεν πρέπει να εμπλέκονται» με το τρέχον θέμα.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, τέλος, με τον οποίο επίσης είχε συνάντηση ο πρωθυπουργός, όταν ρωτήθηκε αν θα αναλάβει κάποια πρωτοβουλία απάντησε ότι «δεν υπάρχει τίποτε νεότερο και τίποτε ανακοινώσιμο», ενώ όσον αφορά τη φημολογία περί παραίτησής του, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει τέτοιο θέμα».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Πιθανή η ένταξη μόνο του ελληνικού τμήματος της Κύπρου

Ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Γερμανός επίτροπος Γκίντερ Φερχόιγκεν, σε συνέντευξή του στο μηνιαίο έντυπο «EUROPE» που εκδίδεται από τη διπλωματική αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) στην Ουάσιγκτον, δήλωσε ότι η ένταξη μόνο του ελληνικού τμήματος της Κύπρου στην ΕΕ «είναι και αυτή μια δυνατότητα, αλλά δεν υπάρχει κανόνας ή εγγύηση περί αυτού».

Πρόκειται για δηλώσεις του αρμοδίου επιτρόπου της Κομισιόν που ερμηνεύουν με συνέπεια τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ελσίνκι (10/11 Δεκέμβρη 1999) σύμφωνα με τις οποίες «η πολιτική επίλυση του προβλήματος θα διευκόλυνε την προσχώρηση της Κύπρου στην ΕΕ. Εάν μέχρι την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων προσχώρησης δεν έχει επιτευχθεί λύση, η απόφαση του Συμβουλίου, όσον αφορά την προσχώρηση, θα ληφθεί, χωρίς το ανωτέρω να αποτελεί προϋπόθεση. Εν προκειμένω, το Συμβούλιο θα λάβει υπόψη όλα τα σχετικά στοιχεία».

Ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ένταξης στην ΕΕ μόνο του ελληνικού τμήματος της Κύπρου, δήλωσε τα εξής: «Ναι, είναι κι αυτή μια δυνατότητα, αλλά δεν υπάρχει κανόνας ή εγγύηση. Η πιθανότητα αυτή δεν μπορεί να αποκλειστεί κι αυτό αποτελεί ένα κίνητρο για αμφότερες τις πλευρές. Στην πρόσφατη επίσκεψή μου στην Κύπρο είχα τη δυνατότητα να ασκήσω πιέσεις και προς τις δύο πλευρές. Είπα στους Ελληνοκύπριους ότι δεν τους έχει δοθεί καμία εγγύηση ότι η ΕΕ θα δεχτεί ως μέλος την Κύπρο, αν δεν έχει επιλυθεί η πολιτική διαμάχη. Είπα, δε, στους Τουρκοκύπριους ότι δεν μπορούν να είναι σίγουροι ότι δε θα αποδεχτούμε την Κύπρο, εάν δεν έχει επιλυθεί η διαμάχη». Ο Γκ. Φερχόιγκεν επανέλαβε ότι η ενταξιακή διαδικασία «θα διευκολύνει» την επίλυση του πολιτικού προβλήματος, και ότι κατέστησε σαφές «και προς τις δύο πλευρές» πως θα ήταν προτιμότερο να προηγηθεί η επίλυση της οριστικής ένταξης, κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης προενταξιακής διαδικασίας.

Ο επίτροπος εκτιμά ότι υπάρχει «κινητικότητα» στο ζήτημα αυτό από την τουκροκυπριακή πλευρά, αφού ο Ρ. Ντενκτάς φέρεται να έχει αντιληφθεί ότι χωρίς επίλυση του πολιτικού ζητήματος κινδυνεύει να απομονωθεί. Σύμφωνα με τη δήλωση Φερχόιγκεν «η Ελλάδα είναι κράτος - μέλος, η Τουρκία προετοιμάζεται για ένταξη, ενώ οι Ελληνοκύπριοι ήδη διαπραγματεύονται την προσχώρηση. Αυτό θα αφήσει τους Τουρκοκύπριους απομονωμένους, γεγονός που δεν είναι προς το συμφέρον τους».

Στους πιλότους αποδίδουν την ευθύνη...

Πόρισμα εμπειρογνωμόνων για το αεροπορικό δυστύχημα στην Αντίκυρα

Στους γνωστούς «ενόχους», στους πιλότους του μοιραίου «Φάντομ», που σκόρπισε το θάνατο στην Αντίκυρα, αποδίδει πόρισμα εμπειρογνωμόνων της Αεροπορίας, όπως δημοσιεύτηκε χτες σε απογευματινή εφημερίδα, τις ευθύνες του δυστυχήματος.

Σύμφωνα με το πόρισμα, λοιπόν, τα δύο αεροσκάφη του σχηματισμού που συμμετείχαν σε άσκηση πέρασαν πολύ κοντά το ένα με το άλλο το ύψωμα πριν την Αντίκυρα. Το μοιραίο αεροσκάφος, όταν ο πιλότος του διαπίστωσε ότι ήταν πολύ κοντά με το πρώτο, έκανε στροφή προς τα δεξιά και ανοίχτηκε. Δευτερόλεπτα μετά, με νέο ελιγμό, «αντιστρέφει» για να περάσουν μαζί από το «λαιμό» και στη συνέχεια από την άκρη της Αντίκυρας. Κατά τους βίαιους αυτούς χειρισμούς, εκτιμάται ότι ο χειριστής ξεπέρασε κάποιο όριο αεροδυναμικής επιτάχυνσης. Ετσι, το αεροπλάνο έφτασε το όριο στήριξής του στον αέρα και μπήκε σε μη ελεγχόμενη πτήση. Το ιδιαίτερα χαμηλό ύψος, η ταχύτητα και η γωνία βύθισής τους δεν άφηναν περιθώρια επαναφοράς σε κανονική πτήση.

Ο κυβερνήτης Κ. Αλεξανδράκης, αναφέρεται, μετά το βίαιο ελιγμό που έκανε πριν από το χωριό είχε αντιληφθεί ότι θα καρφωνόταν, καθώς το αεροσκάφος βούλιαζε. Αλλά για να μην πέσει το αεροπλάνο στην παραλία του χωριού, που ήταν γεμάτη κόσμο, δεν εγκατέλειψαν το αεροσκάφος, το οποίο, τελικά, αφού δεν μπόρεσε να σηκωθεί, έπεσε πάνω στο τελευταίο σπίτι του χωριού, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν, εκτός από τους πιλότους, και οι δύο ανύποπτες εξαδέλφες Ειρήνη και Ηρώ, που μελετούσαν εκείνη την ώρα.

Πέρα από το βάσιμο ή μη των παραπάνω, αναπάντητα μένουν τα ερωτήματα γιατί στην άσκηση της Αεροπορίας προβλεπόταν τέτοια χαμηλή και επικίνδυνη πτήση πάνω από κατοικημένη περιοχή στο χωριό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ