ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Ιούλη 2000
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ
Εντείνονται οι μεθοδεύσεις για το ξεπούλημα

Εντείνονται οι διεργασίες για τις ιδιωτικοποιήσεις των ΔΕΚΟ. Ξεπουλιούνται και τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Προς την άμεση λήψη νέων αποφάσεων για το μέλλον μιας σειράς Δημόσιων Οργανισμών και Επιχειρήσεων πορεύεται η κυβέρνηση, καθώς η εντολή που έχει πάρει το οικονομικό επιτελείο είναι να επιταχυνθούν άμεσα οι λεγόμενες διαρθρωτικές αλλαγές. Σ' αυτά τα πλαίσια πραγματοποιήθηκε χτες σύσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, ενώ μέσα στο βδομάδα έχουν προγραμματιστεί ειδικές συσκέψεις που θα αφορούν συγκεκριμένους χειρισμούς γύρω από ορισμένες ΔΕΚΟ. Η τύχη της ΕΤΒΑ και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου βρέθηκε στο επίκεντρο χτεσινής σύσκεψης συναρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.

Κάθε συζήτηση για ιδιωτικοποίηση της ΕΤΒΑ μπορεί να είναι αποτελεσματική μόνο αν η Τράπεζα απεμπλακεί από τις σχέσεις που έχει με τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά . Αυτό φέρονται να λένε τώρα τα κυβερνητικά στελέχη που ασχολούνται με το ξεπούλημα της Τράπεζας που κατέχει το 51% των μεγαλύτερων ναυπηγείων της χώρας και της Ανατολικής Μεσογείου και δίνουν σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις προβάδισμα στο ξεπούλημα τους. Σ' αυτή την κατεύθυνση, στη γρήγορη ιδιωτικοποίηση των ναυπηγείων, κινούνται και οι μεθοδεύσεις που προωθούν από κοινού τα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Ανάπτυξης. Οσο για το χρόνο, αυτός επιδιώκεται να είναι ο γρηγορότερος δυνατός, αφού μόνο έτσι θεωρείται ότι μπορεί να επισπευστούν οι διαδικασίες για ην ιδιωτικοποίηση της ΕΤΒΑ. Στη χτεσινή σύσκεψη επιβεβαιώθηκε η απόφαση της κυβέρνηση να ιδιωτικοποιήσει την ΕΤΒΑ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, συζήτησαν χωρίς να γίνει κάτι περισσότερο γνωστό και προτάσεις για την ιδιωτικοποίηση του Σκαραμαγκά.

Σε ό,τι αφορά το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο συζητήθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες δύο σενάρια. Αυτό που φαίνεται πως υιοθετήθηκε, έχει ακουστεί και παλαιότερα. Προβλέπει τη μετατροπή του σε τράπεζα και τη μετέπειτα εκποίησή του είτε τμηματικά είτε «πακέτο» προς κάποιο τραπεζίτη που θα ενδιαφερθεί να ενισχύσει τον όμιλό του, με την πελατεία και τον «αέρα» του Ταχυδρομείου Ταμιευτηρίου. Το άλλο σενάριο, το οποίο τελικά δεν προκρίθηκε προέβλεπε τη συγχώνευση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου με την ΕΤΒΑ, ώστε να ενδυναμωθεί η συγκεκριμένη τράπεζα, αξιοποιώντας το δίκτυο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου που είναι σαφώς «πλουσιότερο» από αυτό της ΕΤΒΑ. Το σενάριο προέβλεπε ότι στην πορεία η ενισχυμένη ΕΤΒΑ θα αναζητήσει στρατηγικό επενδυτή ή και ενδιαφερόμενο τραπεζίτη να την αποκτήσει.

Κατά τη χτεσινή σύσκεψη αποφασίστηκε να δοθεί και σε άλλες ΔΕΚΟ (κύρια στον ΟΣΕ και τη ΔΕΗ) η δυνατότητα να δραστηριοποιηθούν στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, μια προοπτική που συζητείται ευρέως τουλάχιστον τα δύο τελευταία χρόνια και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις προκρίνεται από τους κυβερνώντες σε μια προσπάθεια να αποκτήσουν μεγαλύτερη τιμή οι υπό εκποίηση επιχειρήσεις του δημοσίου.

Μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να κλείσουν επίσης τα θέματα που αφορούν το ξεπούλημα της Ολυμπιακής Αεροπορίας και τους επόμενους χειρισμούς στο θέμα του ΟΤΕ. Κοινός παρονομαστής και των δύο περιπτώσεων είναι ότι η κυβέρνηση αναζητά αγωνιωδώς «στρατηγικούς επενδυτές» που θα αναλάβουν τη διοίκηση των δύο επιχειρήσεων. Σε ό,τι αφορά τα ειδικά ζητήματα για μεν τον ΟΤΕ αναμένεται να παρθούν οι αποφάσεις που θα αφορούν το ποσοστό των μετοχών που τελικά θα παραχωρηθεί σε ιδιώτες, ενώ ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί το αντίστοιχο ποσοστό για την ΟΑ. Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση ήδη ενέκρινε αύξηση των εισιτηρίων εσωτερικού της ΟΑ κατά 5% -ενδεχόμενα από την επόμενη βδομάδα- και 3% από τον Οχτώβρη, ενώ οι αυξήσεις στην Αεροπλοΐα θα φτάσουν το 7%.

Τέλος, μέσα στη βδομάδα θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας σύσκεψη για την επικείμενη απελευθέρωση των αγορών ενέργειας και τηλεπικοινωνιών.


ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
Ικανοποίηση για την ένταξη στην ΟΝΕ

Με την αναγωγή σε μείζον ζήτημα, αυτό της παραμονής της χώρας στην ΟΝΕ και την επίτευξη της «πραγματικής σύγκλισης» με τις οικονομίες των άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι μεγαλέμποροι της χώρας, σε συνέχεια των «απειλών» των βιομηχάνων, παίρνουν τώρα τη «σκυτάλη» των πιέσεων, απαιτώντας τη λήψη μια σειράς δραστικών - αντιλαϊκών μέτρων που κατ' αυτούς αποτελούν τη «λυδία λίθο» μεγιστοποίησης των κερδών τους. Αυτό είναι το γενικότερο συμπέρασμα που εξάγεται από τη συνάντηση που είχε χτες ο Χ. Φώλιας, πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, (ΕΣΣΕ) με τους εκπροσώπους του Τύπου, όπου μεταξύ άλλων, είχε την ευκαιρία να διατυπώσει και πάλι τις γνωστές θέσεις των μεγαλεμπόρων.

Χαρακτηρίζοντας ως «μεγάλη επιτυχία» την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ και δίνοντας... συγχαρητήρια σε όλους όσοι εργάστηκαν γι' αυτή την «επιτυχία», άδραξε την ευκαιρία για να κινδυνολογήσει λέγοντας πως απαραίτητη προϋπόθεση για την πραγματική σύγκλιση της ελληνικής οικονομίας με τις οικονομίες των άλλων χωρών της ΕΕ είναι η λήψη των μέτρων που επιτάσσει το μεγάλο κεφάλαιο. Σ' αυτά τα πλαίσια και αναφερόμενος ως επί το πλείστον στο δημόσιο, χαρακτήρισε ως βασική προτεραιότητα την επίσπευση των διαρθρωτικών αλλαγών, δηλαδή το ξεπούλημα του δημόσιου τομέα, την εκλογίκευση των μισθών των εργαζομένων, και τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων. Τα παραπάνω, υπό το πρίσμα της μείωσης του δημοσίου ελλείμματος.

Αναφερόμενος στη μείωση των επιτοκίων που ανακοίνωσαν πρόσφατα οι περισσότερες τράπεζες, επισήμανε ότι η συγκεκριμένη κίνηση αποτελεί βασική προϋπόθεση ανάπτυξης των επιχειρήσεων που τώρα έχουν τη δυνατότητα φθηνής χρηματοδότησης και κατ' επέκταση στη βελτίωση της «ανταγωνιστικότητας» των εξαγωγών, του κόστους, αλλά και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Σε ό,τι αφορά τα δραματικά ποσοστά ανεργίας, για το οποίο ο Χ. Φώλιας άσκησε «κριτική» στην κυβέρνηση που με την πολιτική του επιδόματος ανεργίας συντηρεί την ανεργία, οι μεγαλέμποροι, όπως και οι μεγαλοβιομήχανοι, θέτουν ευθέως το ζήτημα τα κατάργησης του επιδόματος ανεργίας και την απόδοση των συγκεκριμένων κονδυλίων στις επιχειρήσεις με το καθεστώς των κινήτρων της επιδοτούμενης εργασίας. Επίσης, εξέφρασε τη διαμαρτυρία του για τη μη καταβολή από την κυβέρνηση των 75 δισεκατομμυρίων δραχμών που οφείλει στο νεοσύστατο φορέα ασφάλισης (Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ