ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Νοέμβρη 2009
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αδιάλλακτο το Τελ Αβίβ, εντείνει τον εποικισμό

Αρχισαν, χτες τα ξημερώματα, οι εργασίες επέκτασης του εποικισμού Γκίλο στην αν. Ιερουσαλήμ, παρά τις αντιδράσεις
Αρχισαν, χτες τα ξημερώματα, οι εργασίες επέκτασης του εποικισμού Γκίλο στην αν. Ιερουσαλήμ, παρά τις αντιδράσεις
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Παρά τις αντιδράσεις, οι ισραηλινές αρχές προχώρησαν, χτες, στην έναρξη των εργασιών ανοικοδόμησης 900 νέων κατοικιών στον εποικισμό Γκίλο στην κατεχόμενη ανατολική Ιερουσαλήμ, ενώ παράλληλα συνεχίζουν τις καθημερινές κατεδαφίσεις παλαιστινιακών κατοικιών στην ίδια πλευρά της πόλης με το πρόσχημα ότι δεν έχουν «τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα». Τόσο ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Αμπάς, όσο και ο πρωθυπουργός Σαλάμ Φαγιάντ, αλλά και άλλοι αξιωματούχοι υποστήριζαν ότι «είναι πλέον προφανές ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση για διάλογο και ότι το Ισραήλ επιδιώκει να δημιουργήσει δεδομένα τέτοια που να μην είναι δυνατή η ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους».

Για «δημιουργία επικίνδυνης κατάστασης που θα οξύνει τα πνεύματα με τους Παλαιστινίους και δε θα συμβάλλει στην ασφάλεια του Ισραήλ» έκανε λόγο ο Αμερικανός Πρόεδρος Ομπάμα, που ζήτησε, ανοιχτά πλην ματαίως, από την ισραηλινή ηγεσία να μην προχωρήσει στην απόφασή της για επέκταση του Γκίλο. Τη «θλίψη» της εξέφρασε, εκ μέρους της ΕΕ, η σουηδική προεδρία, καταδικάζοντας τόσο την εποικιστική δραστηριότητα όσο και τις κατεδαφίσεις και τις απελάσεις Παλαιστινίων από την ανατολική Ιερουσαλήμ. Συμπλήρωσε ότι «με τον τρόπο αυτό υποσκάπτεται το τελικό καθεστώς της πόλης» και υπενθύμισε ότι «δεν έχει αναγνωριστεί η προσάρτηση της ανατολικής Ιερουσαλήμ από το Ισραήλ».

Την ισραηλινή απόφαση κατήγγειλαν, επίσης, μεταξύ άλλων, ο ΟΗΕ, η Γαλλία, η Βρετανία. Αξιωματούχοι της Π. Αρχής, πάντως, σχολίαζαν ότι «καλά είναι τα λόγια, όμως χρειάζονται πράξεις».

ΙΡΑΝ - ΔΕΑΕ
«Οχι» της Τεχεράνης, τελικά, στην εξαγωγή ουρανίου

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

«Ανέφικτη» χαρακτήρισε την πρόταση της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας για εξαγωγή προς περαιτέρω εμπλουτισμό του ουρανίου της η Τεχεράνη, δίνοντας, τελικά, μετά από περίπου ένα μήνα αρνητική απάντηση. Οπως υποστήριξε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μανουσέρ Μοτακί, «εξετάστηκε η πρόταση από οικονομικής και τεχνικής άποψης και καταλήφθηκε ότι δεν είναι προς το συμφέρον του Ιράν να εξαχθεί το, σε χαμηλό ποσοστό (3,5%), εμπλουτισμένο ουράνιό του προκειμένου να εμπλουτιστεί περαιτέρω σε Γαλλία - Ρωσία, για να χρησιμοποιηθεί, στη συνέχεια, ως πυρηνικό καύσιμο».

Ο Μοτακί συμπλήρωσε ότι η Τεχεράνη θα ξανακαθίσει στο τραπέζι των διαβουλεύσεων με τη ΔΕΑΕ και τους «6» (πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας - ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία, Βρετανία, Κίνα - και τη Γερμανία) για να διαπραγματευτεί «τη, διά μέσου αυτών, απευθείας προμήθεια πυρηνικού καυσίμου». Η ιρανική απάντηση δεν υπήρξε «κεραυνός εν αιθρία» καθώς η πολυήμερη καθυστέρηση είχε, ήδη, δώσει το στίγμα. «Εξαιρετικά αρνητική» έσπευσε, πρώτο, να χαρακτηρίσει την ιρανική αντίδραση το Παρίσι, διαβεβαιώνοντας, όμως, ότι θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις.

  • Πέθανε υπό συγκεχυμένες συνθήκες ένας από τους νεαρούς γιατρούς που κατήγγειλαν τα βασανιστήρια συλληφθέντων στις μετεκλογικές διαδηλώσεις του Ιούνη. Ο Ράμιν Πουρανταρτζανί φέρεται είτε να έπαθε καρδιακή προσβολή είτε να υπέκυψε μετά από τροχαίο είτε να αυτοκτόνησε. Η υπόθεση αναζωπύρωσε τις κατηγορίες της λεγόμενης «μεταρρυθμιστικής» αντιπολίτευσης κατά της ηγεσίας Αχμαντινετζάντ.
ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΟΝΔΟΥΡΑ
Επιτακτική λαϊκή ανάγκη η σύσταση Συντακτικής Συνέλευσης

ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ.--

«Κοροϊδία και απάτη» χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Ονδούρας Μανουέλ Σελάγια τη συμφωνία Σαν Χοσέ/Τεγκουσιγκάλπα, ενώ τόνισε ότι δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στην «αξιοπιστία» του προέδρου του Κοινοβουλίου Αλφρέντο Σααβέδρα, που ανακοίνωσε ότι η ψηφοφορία στο Κογκρέσο για την αποκατάσταση του Σελάγια στην προεδρία μετατέθηκε για τις 2 Δεκεμβρίου, δηλαδή τρεις ημέρες μετά τις εκλογές της 29ης Νοεμβρίου. Μία ακόμη προφανής κίνηση των πραξικοπηματιών να «σταματήσουν το χρόνο» και να μπορέσουν να νομιμοποιήσουν το πραξικόπημα.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος Σελάγια τόνισε ότι «θα είναι σχεδόν αδύνατο» να υπάρξει κάποια συμφωνία μετά τη διενέργεια των εκλογών, αναφερόμενος και στη συνάντηση που είχε με τον απεσταλμένο των ΗΠΑ Κρεγκ Κέλι, ο οποίος επισκέφθηκε την Τεγκουσιγκάλπα για δεύτερη φορά μέσα σε μια εβδομάδα, δηλώνοντας ότι «συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε και με τις δύο πλευρές» εννοώντας τον Πρόεδρο Σελάγια και το πραξικοπηματικό καθεστώς. Επίσης, ο Σελάγια μιλώντας σε εγχώριο ραδιοφωνικό σταθμό κάλεσε εκ νέου το λαό να μποϊκοτάρει τις εκλογές. Το Μέτωπο ενάντια στο Πραξικόπημα, πάντως, έχει ήδη αρχίσει την εκστρατεία μποϊκοταρίσματος των εκλογών με κεντρικό σύνθημα, «ψηφίζοντας λέμε «ναι» στο πραξικόπημα», ενώ παράλληλα στελέχη τόνισαν ότι με βάση τις εξελίξεις γίνεται ακόμη επιτακτικότερη η ανάγκη για τη σύσταση Συντακτικής Συνέλευσης.

Τέλος, μετά από πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής και η Ισπανία ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τα αποτελέσματα των εκλογών εάν δεν υπάρξει αλλαγή και δεν αποκατασταθεί η συνταγματική τάξη σύμφωνα με τις δηλώσεις του Χουάν Πάμπλο δε Λαϊγκλέσια υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για τις Ιβηροαμερικανικές σχέσεις.

ΧΙΛΗ - ΠΕΡΟΥ
Διπλωματική ένταση

ΣΑΝΤΙΑΓΟ - ΛΙΜΑ.--

«Υπεροπτικές και προσβλητικές» χαρακτήρισε η πρόεδρος της Χιλής Μισέλ Μπατσελέτ τις δηλώσεις από μέρους του ομολόγου της του Περού, Αλαν Γκαρσία, σχετικά με υπόθεση κατασκοπείας, που ανακίνησαν την προαιώνια ένταση μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών.

Ο Γκαρσία απαίτησε λεπτομερειακές εξηγήσεις από το Σαντιάγο την Δευτέρα και η Λίμα έθεσε υπό κράτηση αξιωματικό της πολεμικής αεροπορίας του Περού που κατηγορείται για εσχάτη προδοσία - καθώς φέρεται να δρούσε ως κατάσκοπος για λογαριασμό της Χιλής. Επισήμως η κυβέρνηση της Χιλής αρνείται κατηγορηματικά οποιαδήποτε ανάμιξη.

Παράλληλα, το Περού ανακοίνωσε ότι η έρευνα για την υπόθεση κατασκοπείας διευρύνεται και ανακαλύφθηκαν στοιχεία που εμπλέκουν άλλα έξι άτομα, πέραν του αξιωματικού της αεροπορίας αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες για τους υποτιθέμενους υπόπτους ενώ έχει ανακαλέσει τον πρεσβευτή του στη Χιλή.

Οι σχέσεις των δύο χωρών είναι ιδιαίτερα τεταμένες καθώς μόλις τον προηγούμενο μήνα η Χιλή έκανε στρατιωτική άσκηση πολύ κοντά στα αμφισβητούμενα σύνορα με το Περού ενώ οι δύο χώρες έχουν βεβαρημένο «ιστορικό» εδαφικών διεκδικήσεων, από τα τέλη του 19ου αιώνα.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Ενταση λόγω κυβερνητικών υποκλοπών

ΑΓΚΥΡΑ.--

Απειλές εναντίον των αντιπάλων της κυβέρνησης του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) που θέλουν να προχωρήσουν σε μια νέα προσπάθεια «απαγόρευσης του ΑΚΡ» εξαπέλυσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Τζεμίλ Τσιτσέκ. Τη νέα ένταση στο πολιτικό σκηνικό τροφοδότησαν οι πληροφορίες ότι το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης επέτρεψε τις τηλεφωνικές υποκλοπές σε δικαστές και εισαγγελείς και των θεσμών του κράτους, με την πάγια δικαιολογία της έρευνας για την υπόθεση Εργκένεγκον, που υποστηρίζεται ότι υπονομεύει την κυβέρνηση και σχεδίαζε πραξικοπηματική ανατροπή της.

Ο Τζ. Τσιτσέκ ισχυρίστηκε ότι όλες οι υποκλοπές έγιναν με δικαστική απόφαση, συμπληρώνοντας ότι «απόπειρα να κλείσει το ΑΚΡ θα έχει συνέπειες στην οικονομική και πολιτική σταθερότητα».

ΣΟΥΔΑΝ
Αιματηρές φυλετικές συγκρούσεις

ΧΑΡΤΟΥΜ - TZOYMΠΑ.--

Οι ένοπλες συγκρούσεις κτηνοτροφικών κοινοτήτων στο νότιο Σουδάν που σημειώθηκαν το τελευταίο 28ωρο είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο 47 ατόμων και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων.

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, αφορμή για τις συγκρούσεις προκάλεσε η επίθεση ενόπλων της φυλής Μουντάρι σε δύο χωριά της φυλής Ντίνκα με σκοπό την κλοπή ζώων σε μία περιοχή που απέχει περίπου 60 χλμ απ' την πρωτεύουσα του νότιου Σουδάν, Τζούμπα..

Κατά τις συγκρούσεις που ακολούθησαν δεκάδες εστίες έγιναν παρανάλωμα πυρός καθώς και τα γραφεία ανθρωπιστικής οργάνωσης που δρούσε στην περιοχή.

Υπολογίζεται ότι σε ανάλογες συγκρούσεις έχουν σκοτωθεί απ' την αρχή του χρόνου πάνω από 2.000 άτομα στο νότιο Σουδάν.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΡΩΣΙΑΣ - ΕΕ
Ενταξη στον ΠΟΕ το συντομότερο...

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.--

Το «συντομότερο δρόμο» για την ένταξη της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) θα επιλέξει η Μόσχα, δήλωσε χτες ο Πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά τη σύνοδο κορυφής Ρωσίας - ΕΕ στην πρωτεύουσα της Σουηδίας. Υποστήριξε ακόμα πως η Ρωσία δεν έχει ακόμα αποφασίσει αν θέλει να γίνει μέλος του ΠΟΕ ως μεμονωμένη χώρα ή μαζί με το Καζακστάν και τη Λευκορωσία, χώρες με τις οποίες έχει υπογράψει συμφωνία τελωνειακής ένωσης.

Κατά τη διάρκεια της συνόδου Ρωσίας - ΕΕ συζητήθηκαν ακόμα ζητήματα που άπτονται της ενεργειακής συνεργασίας και της ασφάλειας για τα οποία, ο Μεντβέντεφ δήλωσε πως υπήρξε «μια καλή αμοιβαία κατανόηση».

Στο περιθώριο της Συνόδου υπήρξε και συνάντηση του Ρώσου Προέδρου με τον Σουηδό πρωθυπουργό και προεδρεύοντα της ΕΕ Φρέντρικ Ράινφελντ, όπου σύμφωνα με τον τελευταίο υπήρξε μια ανταλλαγή απόψεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία στη Ρωσία. «Πρόκειται για μια πηγή ολοένα μεγαλύτερης ανησυχίας», υποστήριξε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ