ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Νοέμβρη 2009
Σελ. /32
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ 24 Νοέμβρη
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ
Το λαϊκό συμφέρον απαιτεί Δημόσιο Φορέα Φαρμακοβιομηχανίας

Σε μαζική συμμετοχή στις πανσυνταξιουχικές κινητοποιήσεις στις 9 Δεκέμβρη καλεί η Ομοσπονδία

Από την κινητοποίηση Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων τον περασμένο Σεπτέμβρη
Από την κινητοποίηση Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων τον περασμένο Σεπτέμβρη
«Οταν οι ίδιοι οι φαρμακοβιομήχανοι επικροτούν την ανακοίνωση της κυβέρνησης για τις νέες ρυθμίσεις που αφορούν τα φάρμακα τότε κάτι στραβό συμβαίνει σε αυτή τη πολιτική, οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι πρέπει να ανησυχούν». Αυτό υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ και καλεί όλους τους συνταξιούχους να αντιδράσουν, να μην αποδεχθούν τις αντιλαϊκές πολιτικές. Να συμμετέχουν ενεργά - μαζικά στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στις 24/11 και στις πανσυνταξιουχικές συγκεντρώσεις στις 9 του Δεκέμβρη σε όλη τη χώρα. Ανάλογες αποφάσεις για τις 9 του Δεκέμβρη έχουν πάρει οι Ομοσπονδίες Συνταξιούχων ΟΑΕΕ και Πολιτικών Συνταξιούχων.

Οπως σημειώνει στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ, οι αποδέκτες του ζεστού χρήματος του ΕΣΠΑ - επειδή η κυβέρνηση θέλει να στηρίξει τα κέρδη των βιομηχάνων - «δεν θα μπορούσαν να μην τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση αφού θα δουν τα κέρδη τους να εκτοξεύονται πάνω από το 22,4% που είχαν μέχρι σήμερα. Βλέπουμε καθαρά ότι η κυβέρνηση, για άλλη μια φορά, όπως έκαναν όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, αντιμετωπίζουν το φάρμακο σαν εμπόρευμα με άμεση συνέπεια τη μεγαλύτερη επιβάρυνση των Ταμείων όπως και των συνταξιούχων - εργαζόμενων».

Χαρακτηριστικά αναφέρει, «ίσως κατά την κυβέρνηση αυτή η πολιτική εντάσσεται στις εξαγγελίες της για "ανακούφιση" των οικονομικά ασθενέστερων». Οσο αφορά το «πακέτο» μέτρων που περιέχει η ανακοίνωση της κυβέρνησης σχετικά με την επαναφορά της λίστας, σύμφωνα και με τα στοιχεία των προηγούμενων χρόνων, που ίσχυαν πριν καταργηθεί, η Ομοσπονδία σημειώνει «δεν περιόρισε τις δημόσιες δαπάνες για το φάρμακο αντίθετα της αύξησε. Αλλωστε, τα εκτός λίστας φάρμακα εφ' όσον είναι αναγκαία θα ακριβοπληρώνονται από αυτούς που τα έχουν ανάγκη». Ομως, συνεχίζει, «και ο ηλεκτρονικός έλεγχος των συνταγογραφήσεων εφαρμόζεται για να γίνει έτσι καλύτερη η διαρκής παρακολούθηση των περικοπών που θα αφορούν την φαρμακευτική παροχή».

Τονίζει ότι «όλα όσα ανακοινώνει η κυβέρνηση είναι οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις χωρίς κανένα θετικό αποτέλεσμα για συνταξιούχους - εργαζόμενους παρά μόνο για τους φαρμακοβιομήχανους». Και καταλήγει: «Αυτό που εμείς απαιτούμε και αγωνιζόμαστε να γίνει πράξη είναι, αφ' ενός, δημόσια και δωρεάν περίθαλψη καθώς και δωρεάν φάρμακα και, αφ' ετέρου, δημόσιος φορέας φαρμακοβιομηχανίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το λαϊκό συμφέρον».

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»
«Στενάζει» από τις ελλείψεις

Κοινή ανακοίνωση της ΕΣΑΚ και της ΔΗΠΑΚ του «Ευαγγελισμού»

«Θέλουν να μας πείσουν ότι το μόνο μέτρο κατά της γρίπης είναι το εμβόλιο και αποκρύπτουν με επιμέλεια - και ταυτόχρονα χυδαιότητα - τις βαριές τους ευθύνες εδώ και 20 χρόνια για την κατάσταση στη Δημόσια Υγεία» τονίζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους η «Ενιαία Συνδικαλιστική Αγωνιστική Κίνηση» (ΕΣΑΚ) και η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» Γιατρών (ΔΗΠΑΚ) του «Ευαγγελισμού», με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας και με πανδημία γρίπης στη χώρα.

Η ΕΣΑΚ και η ΔΗΠΑΚ επισημαίνουν ότι ο «Ευαγγελισμός» μετατράπηκε σε Κέντρο Μαζικού Εμβολιασμού, παρά το ότι είναι αρμοδιότητα Υπηρεσιών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), ενώ την υποχρέωση του Τριτοβάθμιου Νοσοκομείου, όπως την ανίχνευση του ιού Η1Ν1, την εκχωρούν σε ΝΠΙΔ. Καλούν τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν τώρα Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου και να αξιοποιηθούν οι γιατροί στις συνοικίες για πρόληψη, ενημέρωση και εμβολιασμούς.

«Απολύουν νοσηλευτές και γιατρούς με ελαστικές εργασιακές σχέσεις (Stage, επικουρικούς, συμβασιούχους) την ώρα που τα νοσοκομεία στενάζουν από έλλειψη προσωπικού» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση και ζητούν να μην απολυθεί κανένας. «Κρατάνε κλειστές εδώ και χρόνια 8 κλίνες Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) την ώρα που χρειαζόμαστε επειγόντως πάνω από 200 επιπλέον πανελλαδικά, λόγω γρίπης, και ταυτόχρονα χρηματοδοτούν σκανδαλωδώς ιδιωτικές ΜΕΘ» καταγγέλλουν η ΕΣΑΚ και η ΔΗΠΑΚ και ζητούν την επίταξη των ιδιωτικών ΜΕΘ για την αντιμετώπιση της «νέας γρίπης».

Αναφερόμενες στις εργασίες που έπρεπε να γίνουν εδώ και χρόνια με κρατικά κονδύλια στα χειρουργεία, η ΕΣΑΚ και η ΔΗΠΑΚ υπογραμμίζουν ότι τώρα γίνονται με την «ελεημοσύνη των τραπεζών που κατάκλεψαν τον κοσμάκη» και τη συνδρομή φιλανθρωπικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στα πλαίσια της διαβόητης Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. «Δε μας λένε όμως με τι προσωπικό θα λειτουργήσουν τα 25 συνολικά χειρουργεία, όταν από τα 14 υπάρχοντα μερικά δε λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού!» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Τέλος η ΕΣΑΚ και η ΔΗΠΑΚ καταγγέλλουν τις περικοπές του χρονοεπιδόματος και των αδειών στους επικουρικούς γιατρούς, τη μείωση κατά 10% των κονδυλίων των εφημεριών, καθώς και την εξέλιξη των γιατρών στο σύστημα.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ «ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ»
Μονομερώς στον εμβολιασμό

Επικεντρωμένη στους εμβολιασμούς επιχειρεί η κυβέρνηση να αναχαιτίσει την πανδημία της «νέας γρίπης» Η1Ν1, παρά τις νέες φάσεις που εκδηλώνονται καθημερινά και με δεδομένες τις μεγάλες ελλείψεις σε επίπεδο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) επιβάλλεται η αξιοποίηση των γιατρών της γειτονιάς που θα κάνουν ενημέρωση, πρόληψη και εμβολιασμούς.

Την ανάγκη αυτή αναδεικνύει και έρευνα που δείχνει ότι 70% των ανθρώπων εμπιστεύονται και για τη «νέα γρίπη» το γιατρό της γειτονιάς, 10-12% εμπιστεύονται τα νοσοκομεία και 10% τα Κέντρα Υγείας. Παρά το ότι και τα νοσοκομεία εντάσσονται στους εμβολιασμούς, μόλις χτες η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου κατέθεσε στη Βουλή ρύθμιση για ένα μέρος του υπολοίπου των εφημεριών του 2009. Επίσης για το 2010 περικόπτει τα κονδύλια για εφημερίες σε 395 εκατ., όταν στο προσχέδιο υπήρχε η πρόβλεψη για 410 εκατ. το 2009 και οι συνδικαλιστές τονίζουν πως χρειάζονται τουλάχιστον 470 εκατ. για το 2009. Επίσης με το ίδιο νομοσχέδιο παρέχεται η δυνατότητα σε περίπτωση πανδημιών να αποζημιωθεί το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, πέραν του ωραρίου εργασίας αν κριθεί απαραίτητη η απασχόλησή του.

Προχτές, τέταρτη μέρα εμβολιασμού, στα 161 εμβολιαστικά κέντρα εμβολιάστηκαν 2.959 άτομα, κυρίως προσωπικό των νοσοκομείων, που ο εμβολιασμός τους ξεκίνησε στις 16.11.2009. Στις 23.11. 2009 θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των ειδικών ομάδων πληθυσμού, όπως τις προσδιόρισε το Εθνικό Επιστημονικό και Επιχειρησιακό Συμβούλιο στις 4.11.2009. Την 1.12.2009 αρχίζει ο εμβολιασμός των υγιών ομάδων του πληθυσμού ηλικίας 4-49 χρόνων και των υπηρετούντων σε υπηρεσίες απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία του κράτους. Στις 7.12.2009 θα αρχίσει ο εμβολιασμός υγιών ατόμων ηλικίας 50 χρόνων και άνω.

Στο μεταξύ, χτες το βράδυ καταγράφηκε το 9ο θύμα της «νέας γρίπης» στη χώρα μας. Είναι ένας άνδρας 40 ετών βουλγαρικής καταγωγής, που νοσηλευόταν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας σε κρίσιμη κατάσταση. Ο ασθενής ήταν παχύσαρκος. Επίσης, μία 40χρονη γυναίκα νοσηλεύεται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας διασωληνωμένη σε κρίσιμη κατάσταση. Επίσης από τη Δευτέρα σε όλη τη χώρα θα κλείσουν τμήματα και τάξεις των σχολείων, όπου διαπιστώθηκε συρροή κρουσμάτων.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

THYSSEN: Με επιτυχία ολοκληρώθηκε χτες και η 48ωρη απεργία των εργαζομένων της «THYSSEN KRUPP ELEVATOR» που απαιτούν την επαναπρόσληψη τριών απολυμένων συναδέλφων τους και την τήρηση των προβλεπόμενων θέσεων εργασίας στα κινητά συνεργεία.

ΜΕΤΑΛΛΟ: Να πάρουν μαζικά μέρος στην παράσταση διαμαρτυρίας που θα κάνει μεθαύριο Δευτέρα, στις 4 μ.μ., έξω από το υπουργείο Εργασίας, καλεί τους εργάτες το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας. Το συνδικάτο, μεταξύ άλλων, διεκδικεί: Εκτακτο βοήθημα στους ανέργους 1.500 ευρώ, να καταβληθούν τα δεδουλευμένα που χρωστά η εργοδοσία σε μια σειρά κλάδους, να σταματήσουν οι απολύσεις κλπ.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ - ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ: Την ετήσια γενική του συνέλευση πραγματοποιεί το Συνδικάτο Καθαριστών - Καθαριστριών Αττικής και Περιχώρων την ερχόμενη Κυριακή, 29/11, στις 5.30 μ.μ., στην αίθουσα λογιστών (Κάνιγγος 27). Στη συνέλευση θα συζητηθεί ο απολογισμός και ο προγραμματισμός της δράσης του συνδικάτου.

ΛΙΘΟΓΡΑΦΟΙ: Γενική Συνέλευση πραγματοποιεί η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων την Κυριακή 29 Νοέμβρη, στην αίθουσα της Πανηπειρωτικής (Κλεισθένους 15, 7ος όροφος, πλατεία Κοτζιά).

ΜΑΝΤΟΥΔΙ: Την ανακοίνωση της Ενωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ Μαντουδίου και περιχώρων Εύβοιας με την οποία ζητά να στελεχωθεί το υποκατάστημα ΙΚΑ Μαντουδίου με τις ειδικότητες οφθαλμίατρου, ορθοπεδικού και παιδιάτρου, κατέθεσαν, προχτές στη Βουλή, με αναφορά τους οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος, Γιώργος Μαυρίκος και Νίκος Παπακωνσταντίνου.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΔΗΜΟΥ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
Σημαντική ενίσχυση της ΔΑΣ

Σημαντικά ενισχυμένες βγήκαν οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, η ΔΑΣ, από τις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου στο Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Γλυφάδας. Συγκεκριμένα, η ΔΑΣ πήρε 131 ψήφους, 3 έδρες και ποσοστό 31,19% (από 103 ψήφους, 2 έδρες και 25,25% το 2007). Η ΠΑΣΚΕ πήρε 192 ψήφους, 4 έδρες και ποσοστό 45,71% (από 217 ψήφους, 5 έδρες και 53,18% που είχαν πάρει αθροιστικά τα δύο ψηφοδέλτια στα οποία συμμετείχαν οι δυνάμεις της το 2007). Τέλος, η ΔΑΚΕ πήρε 97 ψήφους, 2 έδρες και 23,1% (από 88 ψήφους, 2 έδρες και 21,57% το 2007).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ