ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Νοέμβρη 2009
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Απεργία - απάντηση στις 17 Δεκέμβρη

Εκτακτη συνέντευξη Τύπου έδωσε χτες η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ δίνοντας το σύνθημα για άμεση απεργιακή κλιμάκωση ενάντια στην αντεργατική ομοβροντία

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ
Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ
Να προκηρύξουν 24ωρη απεργία για τις 17 του Δεκέμβρη καλεί τις Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα και τα σωματεία η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου, ώστε να αντικρούσουν τον αντεργατικό τυφώνα και με σχέδιο να οργανώσουν την απεργιακή μάχη απευθυνόμενοι πλατιά σε όλους τους εργαζόμενους. Σήμερα - υπογράμμισαν χτες σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου τα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας - είναι επιβεβλημένη η κλιμάκωση του αγώνα, οι εργαζόμενοι να ορθώσουν το ανάστημά τους και να πουν: «Φτάνει πια. Καμία νέα θυσία»!

Απ' αυτόν τον αγώνα δεν πρέπει να λείψει κανείς, υπογράμμισε ο Γιώργος Πέρρος, και κάλεσε μαζί με τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους μετανάστες, τους συμβασιούχους και τους εργαζόμενους στα stage, να δώσουν αγωνιστικό «παρών» οι αυτοαπασχολούμενοι, οι φτωχοί αγρότες, η νεολαία. «Να συνταχθεί μαζί μας στον αγώνα κάθε τίμιος αγωνιστής, κάθε συνδικαλιστής που σέβεται τον εαυτό του και θέλει να παλέψει για τα εργατικά συμφέροντα και ας μη συμφωνεί σε όλα με το ΠΑΜΕ».

Εχουμε καθυστερήσει

Μας κατηγορούν, είπε ο συνδικαλιστής του ΠΑΜΕ, ότι «βιαζόμαστε να κάνουμε κινητοποιήσεις και δεν περιμένουμε να δούμε... Εμείς όμως εκτιμούμε ότι έχουμε καθυστερήσει. Γιατί οι απολύσεις των εργαζομένων στα stage δε θα γίνουν κάποτε στο μέλλον, αλλά ήδη γίνονται. Οι απλήρωτοι εργάτες δε θα υπάρξουν κάποτε, αλλά ήδη υπάρχουν και είναι εκατοντάδες. Οι ανασφάλιστοι εργάτες δεν είναι κάτι που αναμένεται, αλλά είναι εδώ ανάμεσά μας και είναι εκατοντάδες χιλιάδες.

Δεν υπάρχει τίποτα να περιμένουμε. Το τι θα γίνει έχει ήδη εξαγγελθεί. Εχει αναγγελθεί η μείωση των συντάξεων, η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, η αύξηση της φορολογίας στους εργαζόμενους και στα λαϊκά στρώματα, το πάγωμα των μισθών. Την ίδια ώρα αυξήθηκαν τα διόδια, αυξάνονται οι τιμές στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στα τρόφιμα, στα φάρμακα.

Επικαλούνται τα ελλείμματα. Γιατί όμως υπάρχουν ελλείμματα; Μήπως υπάρχουν υψηλοί μισθοί, υψηλές συντάξεις, καλό επίπεδο παροχών στην Υγεία; Τα ελλείμματα υπάρχουν, γιατί υπάρχουν υψηλά κέρδη. Γιατί είναι αμέτρητες οι χαρισματικές εισφοροαπαλλαγές στην εργοδοσία. Γιατί το ΙΚΑ και ο ΟΑΕΔ χρησιμοποιούνται σαν μεγάλα πορτοφόλια για το κεφάλαιο και όχι για καλές συντάξεις και όχι γιατί είναι υψηλό το επίδομα ανεργίας».

Η βία του κεφαλαίου

Μας κατηγορούν - είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Γιώργος Πέρρος - για αντιδημοκρατική και βίαιη συμπεριφορά. Τους απαντάμε: «Για την κυβέρνηση, τον ΣΕΒ, τη ΓΣΕΕ, δημοκρατία είναι ό,τι συμφέρει τα κέρδη. Είναι άραγε δημοκρατία ο εργάτης να αμείβεται σήμερα με 740 ευρώ μεικτά και τα κέρδη των επιχειρήσεων να θεριεύουν, να ξεχειλίζουν;

Είναι δημοκρατία ο εργάτης να μην έχει δουλειά και η εργοδοσία να επιδοτείται για να μεταφέρει αλλού τα κεφάλαιά της και τις επιχειρήσεις της, όπως έκανε ο Λαναράς; Να επιδοτείται για τις ασφαλιστικές εισφορές και από την άλλη να πληθαίνουν οι ανασφάλιστοι εργάτες, να τους ρυθμίζουν και να τους χαρίζουν τα χρέη;

Για εμάς, για το ταξικό κίνημα, βία είναι οι απλήρωτοι εργάτες. Βία είναι η ανεργία. Βία είναι ο συνταξιούχος να πληρώνει το 50% της σύνταξης στα φάρμακα. Βία είναι να χρειάζεται να κάνεις μια εξέταση και να σου λένε, έλα μετά από πέντε και έξι μήνες. Γι' αυτό δεν μπορεί να απολύονται εργάτες, να μένουν στο δρόμο χιλιάδες νέα παιδιά και εμείς να μοιράζουμε ανθοδέσμες και φιλοφρονήσεις στην εργοδοσία... Εμείς μία ανησυχία έχουμε: Πώς το κίνημα, η εργατική τάξη, θα αντιστοιχήσει τις μορφές πάλης και τον αγώνα της στη βιαιότητα της αντεργατικής επίθεσης. Δεν μπορούμε να ανεχθούμε πάνω από 700.000 να είναι άνεργοι και ταυτόχρονα να υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό στα νοσοκομεία, στην Παιδεία, στις κοινωνικές υπηρεσίες, να μην καλύπτονται κοινωνικές ανάγκες σε κρίσιμες υποδομές, όπως τα αντιπλημμυρικά έργα, η αντισεισμική θωράκιση, η πρόληψη και η πυροπροστασία. Δεν μπορούμε να ανεχθούμε μισθούς των 400 ευρώ, ωράρια 10 και 12 ωρών, ενώ την ίδια στιγμή η παραγωγικότητα έχει ανέβει και υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να μειωθεί ο χρόνος εργασίας, να γίνει πραγματικότητα το 7ωρο, 35ωρο, 5ήμερο».

Οι εργάτες πλήρωσαν το «διάλογο»

Παρουσιάζοντας την ξεκάθαρη στάση των ταξικών δυνάμεων απέναντι στο διάλογο της απάτης το στέλεχος του ΠΑΜΕ σημείωσε: « Τον λεγόμενο κοινωνικό διάλογο δεν τον έχουμε πρώτη φορά. Τι απέδειξε ο διάλογος όλα τα προηγούμενα χρόνια; Αξιοποιήθηκε ως Δούρειος Ιππος για να αφαιρεθούν εργατικά δικαιώματα. Για να αφοπλιστεί η εργατική τάξη. Με "διάλογο" πέρασαν τους νόμους Σιούφα, Ρέππα, Πετραλιά στο Ασφαλιστικό. Με διάλογο στραπατσάρησαν τις εργασιακές σχέσεις, επέκτειναν τη μερική απασχόληση, νομιμοποίησαν τα δουλεμπορικά γραφεία. Με διάλογο ιδιωτικοποίησαν τον ΟΤΕ, τα λιμάνια, τα Ναυπηγεία του Σκαραμαγκά, ξεπούλησαν το δημόσιο πλούτο».

Απαντώντας στο συντονισμένο μπαράζ επίθεσης που εξαπέλυσαν ενάντια στις ταξικές δυνάμεις διάφορα κέντρα ξεκαθάρισε: «Δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση, στην κυβέρνηση και στην εργοδοσία, ότι θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να σταθούμε εμπόδιο στο αντεργατικό τους έργο. Οπως κάναμε και κατά τη διάρκεια διακυβέρνησης της ΝΔ, που έγιναν οι περισσότερες κινητοποιήσεις από κάθε άλλη χρονική περίοδο και όλες φέρνουν τη σφραγίδα των ταξικών δυνάμεων». Σχολιάζοντας, τέλος, τις δηλώσεις του προέδρου της ΓΣΕΕ, ο Γ. Πέρρος είπε: «Αν θέλει ο Γ. Παναγόπουλος και αν μπορεί, αυτά που λέει στα κανάλια, ας πάει να τα πει στους χώρους δουλειάς, ας πάει να τα πει στους εργαζόμενους με τα stage και τους συμβασιούχους. Ας πάει να τα πει στους απολυμένους εργάτες. Για να πάρει απάντηση ο ίδιος και οι πλειοψηφίες στη ΓΣΕΕ και στην ΑΔΕΔΥ. Να μάθει τι λένε πραγματικά οι εργάτες για τη στάση του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού».

ΣΕΤΕ
Θέλει συμμετοχή στην ΕΓΣΣΕ

Ρόλο στη διαμόρφωση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) διεκδικεί ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), που εκδήλωσε την πρόθεσή του να λάβει μέρος στις διαπραγματεύσεις, με επιστολή του προς τους «κοινωνικούς εταίρους» και τα αρμόδια υπουργεία.

Σημειώνει ότι «ο τομέας του Τουρισμού, εκπροσωπούμενος ενιαία από τον ΣΕΤΕ, πρέπει πλέον απαραίτητα να εκφράζεται αυτόνομα και ανεξάρτητα, τόσο σε επίπεδο συλλογικών διαπραγματεύσεων και συμβάσεων εργασίας, όσο και σε επίπεδο δράσεων κοινωνικών εταίρων».

Ο ΣΕΤΕ εκπροσωπεί 12 πανελλήνιες κλαδικές ενώσεις τουριστικών επιχειρήσεων.

Από τη συνάντηση με τις κλαδικές οργανώσεις που συσπειρώνονται στην ΠΣΟ
Από τη συνάντηση με τις κλαδικές οργανώσεις που συσπειρώνονται στην ΠΣΟ
ΠΑΜΕ
Συνάντηση με τις κλαδικές της ΠΣΟ

Πραγματοποιήθηκε προχτές, στα γραφεία του ΠΑΜΕ, συνάντηση με τους επικεφαλής των διεθνών κλαδικών Οργανώσεων της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας. Το ΠΑΜΕ συμμετέχει ενεργά στις διεθνείς οργανώσεις των Οικοδόμων, Δημοσίων Υπαλλήλων, Μεταφορών, Μετάλλου, Ενέργειας, Τραπεζοϋπαλλήλων.

Με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ σημειώνει ότι «στη συνάντηση εκφράστηκε απ' όλους, ότι η αλληλεγγύη είναι απαραίτητο και βασικό χαρακτηριστικό για το ταξικό κίνημα. Ζητήθηκε από το ΠΑΜΕ να πάρει πρωτοβουλίες για τις διώξεις και τις δολοφονίες συνδικαλιστών στην Κολομβία και να αναπτύξει σχέσεις με συνδικάτα στη Ν. Αφρική και αλλού για να δυναμώσουν οι κλαδικές οργανώσεις και η ΠΣΟ. Οι συνδικαλιστές ευχαρίστησαν το ΠΑΜΕ για την πολύμορφη δράση του, τονίζοντας την ιδιαίτερη και σημαντική συμβολή του στη νέα πορεία της ΠΣΟ. Από το ΠΑΜΕ έγινε σαφές, ότι ο αγώνας για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων όλης της εργατικής τάξης, ο συντονισμός, η οργάνωση και η ανάπτυξη του διεθνούς ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, η ανασυγκρότησή του ήταν, είναι και θα είναι στόχοι του ΠΑΜΕ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ