ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Νοέμβρη 2009
Σελ. /32
Ορατός ο δρόμος

Να ακούς απ' το πλάι στην τιβί την Ντόρα να μιμείται το άι χεβ ε ντριμ του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ για να περιγράψει πώς θέλει τη ΝΔ, να διαβάζεις στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ότι οι κομμουνιστές στείρωναν τους Τσιγγάνους, έχοντας ήδη διαβάσει Κεχαγιά στα ΝΕΑ να παριστάνει τον Παπούλια της κυριακάτικης ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ (με τα γνωστά ρεπορτάζ του στιλ «στις 1,17 τη νύχτα κι ενώ το σκοτάδι σκέπαζε τα πάντα, ο Μαΐλης πέρασε την πόρτα του Περισσού για να συναντήσει στο δεύτερο υπόγειο τον Μεντρέκα που του έφερνε τη γραμμή από τον Γόντικα που ήταν στο τρίτο υπόγειο, για να την πάει στο πρώτο υπόγειο που ήταν η Αλέκα»), ε, συγνώμη, αλλά όχι γρίπη δε φοβάσαι, τίποτα δε σε πιάνει όταν αυτά και μόνο αυτά έχεις αντέξει.

Τα πράγματα δεν είναι καλά. Για την αστική τάξη δεν είναι καλά γιατί οξύνεται ο ενδοκαπιταλιστικός ανταγωνισμός κι όταν χορεύουν τα βουβάλια - μονοπώλια κάποια ποντίκια του βάλτου (ορισμένοι από τους καπιταλιστές) θα χάσουν τ' αυγά και τα πασχάλια. Ο μόνος τρόπος για να έχουν όλοι περισσότερα κέρδη (είναι νόμος το κυνήγι του περισσότερου κέρδους, αλλιώς δεν μπορούν να υπάρχουν) είναι να γονατίσουν περισσότερο τους εργάτες.

Με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ επιχείρησαν να ισχυροποιήσουν τα ευρωπαϊκά μονοπώλια έναντι των ανταγωνιστών τους και σε βάρος των Ευρωπαίων εργατών, που για να φάνε κάποτε με «χρυσά κουτάλια» θα έπρεπε να μοιραστούν το ίδιο όνειρο με τους καπιταλιστές. Δηλαδή, να σφίξουν οι εργάτες το ζωνάρι για να αυξήσουν οι καπιταλιστές τα κέρδη τους. Καθώς ο χρόνος κυλά το όνειρο γίνεται εφιάλτης για τους εργάτες. Κι εκεί και εδώ. Εδώ η αστική τάξη παίρνει το δαχτυλίδι από τη ΝΔ και το δίνει στο ΠΑΣΟΚ με την ελπίδα ότι θα τα καταφέρει καλύτερα. Και κάπου εκεί σκοντάφτουν ξανά στο «πρόβλημα ΚΚΕ» σε σημείο που να αναγκάζεται ο Πρετεντέρης στο ΒΗΜΑ να ζητήσει να λυθεί επιτέλους το πρόβλημα. Οτι ο Χίτλερ είχε χαρακτηρίσει «τελική λύση» ό,τι έκανε στους Εβραίους είναι μόνο σύμπτωση. Ο Πρετεντέρης δε διαβάζει το «Ο Αγών μου», του αρκεί που το συγκρότημα Λαμπράκη έχει ανά τις δεκαετίες σταθερή αντικομμουνιστική γραμμή.

Εδώ είμαστε: Στην αρχή ακόμα μιας σφοδρής ιδεολογικής επίθεσης ενάντια στην εργατική τάξη, την ιστορία της, τις αξίες της, το Κόμμα της, το Κομμουνιστικό. Και για να μη τα χρεώνουμε όλα στο συγκρότημα Λαμπράκη, από την ΕΤ-1 χτες το βράδυ, από την εκπομπή της γνωστής Θεολογίδου, μάθαμε πως η δημιουργία των ασφαλιστικών ταμείων δεν ήταν τίποτα άλλο από μια κομπίνα των κυβερνήσεων που έτσι μάζεψαν λεφτά για να τα χρησιμοποιήσουν στους πολέμους! (δεν αντέξαμε το παρακάτω...).

Να επανέλθουμε όμως στο συγκρότημα: Επιλέξαμε για τη βάση της σελίδας τρεις ιστορίες από τα ΝΕΑ, μιας και το συγκρότημα έχει αποκτήσει με τα χρόνια μια καταπληκτική εμπειρία στο να παρουσιάζει ό,τι πιο αντιδραστικό ως λαϊκό. Χτες ως και το ζώδιο, η στήλη της μεταφυσικής, δηλαδή, που όμως διαβάζεται από πολλούς από τους αναγνώστες του, έδινε εντολή: Διάλογος και μακριά από εντάσεις. Σε άλλη σελίδα δινόταν με διδακτικό τρόπο ένα παράδειγμα γιατί δεν πρέπει να ξεγελάμε την εταιρεία και σε μια τρίτη βρίσκουμε και ολίγον από εξέγερση.

Κάπου εκεί μπερδεύει το πράγμα. Αν δεχτούμε την πρόταση για τον Καμύ, το ΚΚΕ και λίγα κάνει όταν αναλαμβάνει ρόλο Προμηθέα. Ο Καμύ, βέβαια, δεν προτείνει καμία επανάσταση. Απλά αντιλαμβάνεται το αδιέξοδο του Σίσυφου που όλο κουβαλάει το βράχο κι όλο πέφτει και επειδή καταλαβαίνει ότι αυτό δεν πιάνει προτείνει γενικά εξέγερση, μια ισορροπία δηλαδή στο σύστημα.

Εμείς κρατάμε το δικαίωμα του Προμηθέα να εξεγείρεται «για τους άλλους»...

Κι από τη δεύτερη ιστορία κρατάμε αυτό που υπολανθάνει: Οτι η εργαζόμενη του παραδείγματος δεν έχει Κοινωνική Ασφάλιση. Εχει ιδιωτική. Που της κόβει το επίδομα όταν στο facebook την είδαν να χορεύει. Εγείρει η ίδια ένα θέμα πώς ξεκλειδώθηκε το προφίλ της, μα το καλύτερο είναι πως η θέση της εταιρείας είναι ισχυρότερη από τη θέση του γιατρού. Τι μένει σαν μήνυμα: Μην ξεγελάς την εταιρεία και ως αυτονόητο ότι αυτό είναι το μέλλον της ασφάλισης.

Γι' αυτό οι αστοί έχουν πρόβλημα με το «πρόβλημα ΚΚΕ». Γιατί τέτοιες μπούρδες τις πετάει στα σκουπίδια και λέει στους εργάτες να δουν το απλό, το προφανές: Παράγουν τα πάντα, τους κλέβουν την ίδια τη ζωή, δικαιούνται να ζητήσουν τα πάντα. Με κάθε μορφή αγώνα, χωρίς κανένα «καθωσπρέπει».

Ασχετο: Ενας χτες στην τιβί έδειχνε ένα μπουκάλι νερό κι έλεγε πως το αγόρασε πουλώντας δύο κιλά γάλα. Πόσους λόγους θέλει ακόμα για να καταλάβει ποιος είναι ο αντίπαλος και τι πρέπει να κάνει για να τσακίσει αυτόν τον αντίπαλο πριν τον ξεκάνει εκείνος; Ο μετανάστης οικοδόμος που βγήκε στη συνέλευση του συνδικάτου και μίλησε έχει κάνει ένα σπουδαίο βήμα. Ο επιστήμονας που αποκάλυψε πως ο ιός της γρίπης βγήκε από εργαστήριο έκανε επίσης ένα σπουδαίο βήμα. Μένουν πολλά ακόμα, αλλά ο δρόμος είναι ορατός.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΚΑΤΙ ΛΕΙΠΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΔΡΟ

ΤΟ ΛΕΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΖΩΔΙΟ: «Ανατροπές φέρνει η μέρα, με την όψη Σελήνης - Ουρανού. Κρατήστε απόσταση από εντάσεις και διαχειριστείτε με ψυχραιμία και διαλλακτικότητα αποκαλύψεις σε κάθε τομέα» (το ζώδιο του Τοξότη, δηλαδή αυτής της περιόδου, στα ΝΕΑ).

ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ: «Εργαζόταν για την ΙΒΜ και τον τελευταίο ενάμισι χρόνο είχε αναρρωτική άδεια, αφού είχε διαγνωστεί με σοβαρή κατάθλιψη. Επαιρνε τον μισθό της από την ασφαλιστική εταιρεία Μanulife, όμως οι πληρωμές σταμάτησαν φέτος το φθινόπωρο. Οταν επικοινώνησε με τη Μanulife, "μου είπαν ότι είμαι σε θέση να εργαστώ, εξαιτίας του Facebook". Της περιέγραψαν αρκετές φωτογραφίες που είχε δημοσιεύσει στον δημοφιλή ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης, ανάμεσα στις οποίες μερικές που την έδειχναν να διασκεδάζει σε μπαρ, στο πάρτι γενεθλίων της (...) Η Μπλανσάρ απορεί πώς βρήκε η εταιρεία τις φωτογραφίες της (το προφίλ της στο Facebook είναι κλειδωμένο). Ο γιατρός τής είχε συστήσει να προσπαθεί να διασκεδάζει για να ξεχνάει τα προβλήματά της» (το θέμα στα ΝΕΑ).

ΕΞΕΓΕΡΣΗ: «Η μοίρα του ανθρώπου βρίσκεται ανάμεσα στη φιγούρα του Σίσυφου και σ' εκείνη του Προμηθέα. Αυτές τις δύο φιγούρες προσπάθησε, επίμονα αλλά μάταια, να συμφιλιώσει ο Καμύ. Ο Προμηθέας, ο ήρωας του "Εξεγερμένου ανθρώπου", επιλέγει να ζήσει μια ζωή για τους άλλους, να εξεγερθεί κατά της δυστυχίας τους (...) η άρνηση γίνεται μια πράξη κατάφασης: "Εξεγείρομαι, άρα υπάρχουμε"» (το θέμα επίσης στα ΝΕΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΛΑΟΥ ΔΙΑΔΗΛΩΣΑΝ διεκδικώντας ικανοποίηση των αναγκών τους

ΕΘΝΟΣ: ΕΡΧΕΤΑΙ καυτός Δεκέμβρης

ΤΑ ΝΕΑ: Πάρτε μέτρα πάμε για χρεοκοπία

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Σήμα κινδύνου για δυσκολίες στον δανεισμό της Ελλάδας

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Προβόπουλος «ΚΑΡΦΩΝΕΙ» Παπανδρέου

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Φορολογική επιδρομή στην ιδιοκτησία

Ο ΛΟΓΟΣ: ΔΙΠΛΟ επίδομα αλληλεγγύης

Η ΧΩΡΑ: Βρώμικος πόλεμος

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Βόμβα ΤτΕ για τα ομόλογα

Η ΑΥΓΗ: Ο Αγιος Δομήνικος να βάλει το χέρι του

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΣΕ ΡΟΛΟ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 500 οι δήμοι 10-15 τοπικές κυβερνήσεις

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΕΠΕΛΕΞΑ ΣΑΜΑΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ για τις εγκυμονούσες

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Ο ιός που πουλάει

«Αίσθηση προκάλεσε διεθνώς, χθες, το άρθρο του 75χρονου επιφανούς Αυστραλού ιολόγου Αντριαν Γκιμπς, σχετικά με την προέλευση του Η1Ν1, στην επιστημονική επιθεώρηση «Virology Journal». Ο Γκιμπς και οι συνεργάτες του Τζον Αρμστρονγκ και Τζέιν Κρόουνι, αφού ερεύνησαν αναλυτικά το γενετικό χάρτη του Η1Ν1, καταλήγουν στο συμπέρασμα πως είναι πολύ πιο πιθανό ο ιός (που έχει γονίδια απ' τους ιούς της γρίπης των πτηνών, των χοίρων και του ανθρώπου) να προήλθε μετά από παρέμβαση του ανθρώπινου παράγοντα (δηλαδή στο εργαστήριο...) απ' ό,τι στη φύση» (το θέμα στον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ).

...κι ο εργάτης που μαθαίνει

«Διωγμένοι από την πατρίδα μας από τον πόλεμο (...) κυνηγημένοι, οι περισσότεροι χωρίς χαρτιά, για να μας εκμεταλλεύονται τα αφεντικά πιο εύκολα. Αλλά και για τους Ελληνες εργαζόμενους τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Πολλοί οικοδόμοι δεν έχουν δουλειά και λένε ότι φταίνε οι μετανάστες για την ανεργία και όσοι δουλεύουν, το μεροκάματο είναι λίγο, τους κλέβουν τα ένσημα. Τα αφεντικά μας χρησιμοποιούν για να μας χωρίσουν από τους Ελληνες εργαζόμενους. Για να αλλάξουμε τη ζωή μας πρέπει να πολεμήσουμε τα αφεντικά ενωμένοι, όπως μας λέει το συνδικάτο (...) Εμείς φτιάχνουμε βίλες. Πού τα βρίσκουν τα λεφτά; (...) Οι κυβερνήσεις, το κράτος, η ΕΕ μας θέλουν παράνομους (...) Πρέπει να βοηθήσουμε όλους τους συναδέλφους οικοδόμους να καταλάβουν πως μακριά από το Συνδικάτο κανένα πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί (...) είμαστε οι πολλοί, εμείς έχουμε το δίκιο. Εμείς χτίζουμε, έχουμε δικαίωμα να ζούμε καλύτερα. Δεν παρακαλάμε κανένα. Αυτό το δίκιο θα το διεκδικήσουμε!»... (τοποθέτηση 25χρονου Αφγανού μαρμαρά στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας/ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ