ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Νοέμβρη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ
Καταψήφισε την έκθεση για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες

Τη γιγάντωση των μονοπωλίων στο χώρο και τον περιορισμό της ελευθερίας των χρηστών προωθεί η οδηγία που ενέκρινε η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Αρνητική εξέλιξη για τα δικαιώματα των χρηστών του διαδικτύου αποτελεί η οδηγία της ΕΕ, την οποία καταψήφισε το ΚΚΕ

EUROKINISSI

Αρνητική εξέλιξη για τα δικαιώματα των χρηστών του διαδικτύου αποτελεί η οδηγία της ΕΕ, την οποία καταψήφισε το ΚΚΕ
Η πρόσβαση στο Διαδίκτυο είναι θεμελιώδες δικαίωμα του ανθρώπου, γι' αυτό δίνεται στα κράτη η δυνατότητα να την καταργούν όποτε κρίνουν απαραίτητο! Αυτό αποφάσισε το Ευρωκοινοβούλιο στη σύνοδό του στο Στρασβούργο, καθώς σύμφωνα με την αναθεωρημένη οδηγία - πλαίσιο που υιοθετήθηκε με 510 ψήφους υπέρ, 40 κατά και 24 αποχές, οι αρχές, σε συνεργασία με τα μονοπώλια των τηλεπικοινωνιών, θα μπορούν να διακόπτουν την πρόσβαση στο Ιντερνετ σε όποιον το χρησιμοποιεί για να κάνει κάτι που θεωρείται παράνομο, όπως η ανταλλαγή τραγουδιών που καλύπτονται από πνευματικά δικαιώματα.

Η απόφαση αυτή δίνει κάλυψη σε εθνική νομοθεσία που έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζεται, όπως ο λεγόμενος «νόμος των τριών χτυπημάτων» στη Γαλλία, που επιτρέπει τη διακοπή πρόσβασης στο Διαδίκτυο σε όποιον κάνει τρεις παραβάσεις. Και βέβαια, η υποκριτική απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου δεν αναφέρει με ποιο τρόπο το «δικαίωμα» θα γίνεται πράξη για εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν στη φτώχεια και δε διαθέτουν χρήματα για ηλεκτρονικό υπολογιστή και σύνδεση στο Ιντερνετ.

Αρνητική ήταν η ψήφος της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ σε αυτό το μέτρο, όπως και στο σύνολο του πακέτου ρυθμιστικών μέτρων για τις τηλεπικοινωνίες στην ΕΕ, που ψηφίστηκε στο Στρασβούργο. Η νέα νομοθεσία στοχεύει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών μονοπωλίων των τηλεπικοινωνιών και την ενίσχυση της κερδοφορίας τους. Ανοίγει το δρόμο για νέες καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις σε επίπεδο ΕΕ, με την εναρμόνιση του ραδιοφάσματος και το «λειτουργικό διαχωρισμό» των υπηρεσιών σταθερής τηλεφωνίας και Internet από τις αναγκαίες υποδομές. Ταυτόχρονα, η αυξημένη συνεργασία των ρυθμιστικών αρχών των κρατών μελών για τηλεπικοινωνιακά θέματα, που προβλέπει η οδηγία, δεν αποσκοπεί σε όφελος του καταναλωτή, αλλά στη διευκόλυνση των σχεδίων των μονοπωλιακών ομίλων και των στόχων που έχουν ήδη θέσει από τη Λισαβόνα.

Αιτιολογώντας την ψήφο του ΚΚΕ, ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Γ. Τούσσας, επεσήμανε μεταξύ άλλων:

«Με κριτήρια τον ανταγωνισμό και την ασφάλεια, δηλαδή τη διασφάλιση των κερδών των μονοπωλίων, και τον περιορισμό των ελευθεριών και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, οι κεντροαριστερές και κεντροδεξιές πολιτικές δυνάμεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψηφίζουν το νομοθετικό "πακέτο" για τις τηλεπικοινωνίες και το διαδίκτυο. Η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου προωθεί τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, προκειμένου να γιγαντωθούν οι εταιρείες, στην προοπτική μάλιστα ανάπτυξης της "πράσινης οικονομίας", ώστε να κυριαρχήσουν σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο πολλαπλασιάζοντας τα κέρδη τους σε βάρος των εργαζομένων και των χρηστών των υπηρεσιών τους.

Τα μονοπώλια νομιμοποιούνται στο να παρακολουθούν και να περιορίζουν την πρόσβαση χρηστών στο διαδίκτυο. Καταψηφίζουμε την πρόταση Συμβουλίου - Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στεκόμαστε αλληλέγγυοι με εργαζόμενους και χρήστες των ηλεκτρονικών επικοινωνιών που συνεχίζουν να διεκδικούν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες τους κόντρα στην αντιδραστική πολιτική της ΕΕ των κομμάτων του κεφαλαίου».


Η εκφυλισμένη προπαγάνδα και ο φόβος των αστών

Τρικυμία εν κρανίω ή παντελής έλλειψη επιχειρημάτων; Μάλλον και τα δυο συμβαίνουν με τον Πρετεντέρη του «Βήματος» και η αιτία είναι ο πολύς θυμός του για τη δράση του ΚΚΕ, επειδή αυτή δυσκολεύει την «κοινωνική ευαισθησία» με την οποία το ΠΑΣΟΚ σφαγιάζει τα εργατικά δικαιώματα. Διαφορετικά γιατί σκούζει; Στο χτεσινό οπισθοσέλιδο της εφημερίδας, καταλήγει να μηρυκάζει ξοφλημένα «επιχειρήματα», στις αντιφάσεις των οποίων αναπόφευκτα εγκλωβίζεται και τελικά αυτοαναιρείται. Ούτε λίγο, ούτε πολύ προσπαθεί να αποδείξει ότι για την κινητοποίηση του ΠΑΜΕ ενάντια στο «διάλογο» της απάτης για το Ασφαλιστικό, φταίει το ...Σύμφωνο Μολότοφ - Ρίμπεντροπ και η κυβέρνηση Τζανετάκη! Φταίει ακόμα η Μικρασιατική Καταστροφή και η ήττα του Αλή Πασά στα Γιάννενα, θα προσθέταμε εμείς, αδυνατώντας να αντιπαρατεθούμε με σοβαρά επιχειρήματα στις ανοησίες του αρθρογράφου. Αλλωστε, μόνο με τη μαύρη και ανιστόρητη προπαγάνδα ενάντια στο ΚΚΕ μπορεί να στηρίξει το ΠΑΣΟΚ και την πολιτική του. Πες πες, κάτι θα μείνει. Φαίνεται όμως πως βρίσκονται σε μεγάλα ζόρια, για να εκτίθεται έτσι ο δημοσιολόγος του «Βήματος»...

Από εκεί και κάτω ξεκινάει η πλήρης απαξίωση της λογικής. Γράφει ο Πρετεντέρης: «Μόνο που εκεί ακριβώς εντοπίζεται το ''πρόβλημα ΚΚΕ''. Δεν είναι ότι έχει απόψεις, οι οποίες συμβαίνει να αποδοκιμάζονται από τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού - από το 92,5% στις τελευταίες εκλογές... Είναι ότι θέλει να επιβάλει τις απόψεις αυτές στους υπολοίπους. Πώς; Με κάτι δασύτριχες αρλούμπες ως ιδεολογικό περίβλημα. Στο όνομα μιας υποθετικής εκπροσώπησης κάποιων ταξικών συμφερόντων, τη στιγμή που καμία τάξη της ελληνικής κοινωνίας δεν έχει αναθέσει κατά πλειοψηφία την εκπροσώπησή της στο ΚΚΕ. Αλλά κυρίως με τη φασαρία, με τη φωνή και με το ζόρι. Με άλλα λόγια, το ''πρόβλημα ΚΚΕ'' δεν είναι οι λύσεις που προτείνει αλλά ότι το ίδιο αποτελεί πρόβλημα στο οποίο χρειάζεται μια λύση. Διότι, είτε μας αρέσει είτε δεν μας αρέσει, αυτό το πρόβλημα αρχίζει να έχει κοινωνικό κόστος το οποίο πληρώνουμε όλοι».

Αφήνουμε κατά μέρος τα περί «δημοκρατίας» που υπονοούνται για το ΚΚΕ από το παραπάνω απόσπασμα. Είναι δεδομένο ότι ο αρθρογράφος του «Βήματος» τη θέλει στα μέτρα της ολιγαρχίας. Και του φαίνεται παράξενο να θέλει ένα κόμμα να γίνουν οι θέσεις του πλειοψηφία! Και μάλιστα, ποιο κόμμα; Το ΚΚΕ! Δεν το χωρά ο νους του. Γιατί τη «δημοκρατία» τους τη θέλουν ως εκεί που δεν αμφισβητούνται τα ιερά και τα όσια της εκμετάλλευσης, της ύπαρξης και της διαιώνισης του πλούτου για τους λίγους και της φτώχειας για τους πολλούς. Είναι καθαρό ότι η αστική τάξη και οι γραφίδες της εννοούν σαν δημοκρατία το «δικαίωμα» μιας δράκας αστών να εξουσιάζουν πολιτικά τα εκατομμύρια των εργαζόμενων και του λαού, που αποτελούν και τη συντριπτικά πολυπληθέστερη τάξη στην κοινωνική διαστρωμάτωση, την οποία άλλωστε και ο ίδιος ο αρθρογράφος αναγνωρίζει.

Στην ουσία του πράγματος (αν μπορεί κανείς να βρει ουσία στο βιασμό της λογικής): Πώς γίνεται ένα κόμμα του οποίου οι απόψεις «αποδοκιμάζονται από τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού - από το 92,5% στις τελευταίες εκλογές» - και στο οποίο «καμία τάξη της ελληνικής κοινωνίας δεν έχει αναθέσει κατά πλειοψηφία την εκπροσώπησή της» να αποτελεί πρόβλημα για μια δημοκρατική κοινωνία, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που «να έχει κοινωνικό κόστος το οποίο πληρώνουμε όλοι»; Αφού δηλαδή το ΚΚΕ είναι ένα τίποτα, όπως λένε, γιατί όλοι ασχολούνται μαζί του, ανάγοντάς το μάλιστα σε «πρόβλημα στο οποίο χρειάζεται μια λύση;». Κι αν έτσι έχουν τα πράγματα, τότε γιατί το «Βήμα» φτάνει μέχρι του να δίνει γραμμή στην κυβέρνηση πιο αποφασιστικά να απαλλαγεί από το «πρόβλημα» που λέγεται ΚΚΕ; Εδώ σε θέλω κάβουρα...

Στην εκφυλισμένη προπαγάνδα του «Βήματος», αντανακλάται ο φόβος που τρέφει η αστική τάξη για τη δύναμη που έχουν οι εργαζόμενοι και ο λαός, όταν δέσουν την πείρα τους με την αντιμονοπωλιακή στρατηγική του ΚΚΕ, για τη δυναμική που έχει αυτή η στρατηγική. Ξέρουν επίσης καλά πως αυτό γίνεται πολλαπλάσια επικίνδυνο για τα συμφέροντά τους, όσο επιβεβαιώνεται αυτό που μόνο το ΚΚΕ λέει: Οτι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι στρατηγικά ίδιοι. Ξέρουν ότι αυτή η θέση και γενικότερα οι θέσεις του ΚΚΕ, βρίσκουν ολοένα και μεγαλύτερη απήχηση στο λαό και πως η επιρροή του ξεπερνάει κατά πολύ την εκλογική του δύναμη. Ξέρουν επίσης καλά πως η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ, όπως και σε κάθε αστικό κόμμα, μπορεί να γίνει στάχτη για το ίδιο και την αστική πολιτική, επειδή ακριβώς εφαρμόζει αντιλαϊκή πολιτική. Κανείς δεν ψήφισε το ΠΑΣΟΚ για να απολύσει μονομιάς 30.000 εργαζόμενους. Ούτε το ψήφισε για να σφαγιάσει το Ασφαλιστικό. Ξέρουν πως η δυσαρέσκεια μπορεί να φουντώσει απότομα.

Εδώ είναι που ο φόβος τους μεγαλώνει. Επειδή επιβεβαιώνεται το ΚΚΕ, που πολύ πριν τις εκλογές έλεγε ότι, είτε ΠΑΣΟΚ είτε ΝΔ έρθουν στην κυβέρνηση, το μόνο σίγουρο είναι η νέα αντιλαϊκή λαίλαπα. Και ανησυχούν σοβαρά επειδή το ΚΚΕ έχει την ικανότητα να συσπειρώνει στους αγώνες δυσαρεστημένα από την κυβερνητική πολιτική λαϊκά στρώματα, κόντρα σ' αυτή την πολιτική. Ξέρουν καλά ότι για να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις υπέρ του κεφαλαίου, πρέπει να αποδυναμωθεί ο στρατηγικός αντίπαλος, που δεν είναι άλλος από το ΚΚΕ. Αυτό επιδιώκουν μάταια. Για τα συμφέροντα της αστικής τάξης πασχίζουν εν χορώ. Χαμένος θα πάει ο κόπος τους και αυτή τη φορά. Τους άρρηκτους δεσμούς του ΚΚΕ με τους εργαζόμενους και το λαό, καμιά αστική γραφίδα δεν είναι ικανή να τους συκοφαντήσει και να τους διαβάλλει. Πολύ περισσότερο να τους διαρρήξει. Δεν μπόρεσαν 91 χρόνια που το πασχίζουν. Τώρα θα τα καταφέρουν;


Περ. Κ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ