ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Νοέμβρη 2009
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τιμούν τον Γιάννη Ρίτσο

Αφιερωμένη στον Γιάννη Ρίτσο για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του είναι η εκδήλωση που διοργανώνει ο Σύλλογος Φαρακλάδων «Η Εύγερος» Κεφαλονιάς, (29/11, 10.30 π.μ.), στο θέατρο «Αλφα» (Πατησίων και Στουρνάρη). Θα μιλήσει η λογοτέχνιδα Ρίτα Τσιντίλη - Βλησμά. Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τη μεικτή χορωδία - μαντολινάτα και το χορευτικό του συλλόγου. Τιμή εισόδου 10 ευρώ, για την ενίσχυση του συλλόγου.

  • Το Μουσείο Πολιτικών Εξορίστων Αϊ - Στράτη (Αγ. Ασωμάτων 31, Κεραμεικός), στο πλαίσιο των εκδηλώσεών του για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Γιάννη Ρίτσου, θα παρουσιάσει ποιητικούς μονολόγους του από την «Τέταρτη Διάσταση». Συγκεκριμένα: 26-28/11 την «Ισμήνη», 3-5/12 την «Φαίδρα» και 10-12/12 την «Ελένη». Εναρξη παραστάσεων 8.30 μ.μ.
Νέα στοιχεία για τη Βεργίνα

Η εξωτερική πλευρά πρόσφατα αποκαλυφθέντος πύργου του τείχους
Η εξωτερική πλευρά πρόσφατα αποκαλυφθέντος πύργου του τείχους
Νέα τμήματα του τείχους της Βεργίνας έφερε στο φως η πανεπιστημιακή ανασκαφή του ΑΠΘ, με επικεφαλής τον καθηγητή, Π. Φάκλαρη, τη φετινή ανασκαφική περίοδο, που ολοκληρώθηκε προχτές.

Το ΑΠΘ ερευνά τη Βεργίνα από το 1938. Μέχρι τώρα προκύπτει ότι αποτελεί την καλύτερη σωζόμενη οχύρωση της Μακεδονίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του πανεπιστημίου, «πρόκειται για ένα από τα πλέον αξιόλογα σε κατάσταση διατήρησης τμήματα του τείχους (...) Στο ΒΑ τμήμα του οχυρωματικού περιβόλου (...) το τείχος αποκαλύπτεται διατηρημένο σε εξαιρετική κατάσταση και σημαντικό ύψος έως 1,90 μ. Στο σημείο αυτό, η ανασκαφική ομάδα δίνει αγώνα με τις επιχώσεις, καθώς το βάθος στο οποίο αποκαλύπτεται το τείχος, συχνά υπερβαίνει τα 4,5 μ., λόγω του όγκου των φερτών υλών που σώρευσε πάνω του ένας χείμαρρος που έδρασε καταστροφικά κατά την αρχαιότητα. Στο γεγονός αυτό οφείλεται η καλή κατάσταση του μνημείου, καθώς οι τεράστιες αυτές επιχώσεις το προστάτευσαν από τη φυσική και την ανθρώπινη φθορά».

Τα μεταπύργια φθάνουν στο «εντυπωσιακό πάχος» των 2,80 μ., ενισχυμένα κατά διαστήματα «από στιβαρούς ορθογώνιους και ημικυκλικούς πύργους». Ετσι, οι επιστήμονες συμπεραίνουν ότι «το τείχος ήταν σαφώς κατασκευασμένο με πρόνοια για την αντιμετώπιση αλλά και την εγκατάσταση πολεμικών μηχανών». «Η άνοδος στους πύργους και τις επάλξεις γινόταν με χτιστές κλίμακες, πέντε από τις οποίες έχουν ήδη ερευνηθεί. Δίπλα σε πύργους, καλυμμένες από την ημικυκλική προβολή τους, βρέθηκαν πυλίδες που χρησίμευαν για εξόδους αιφνιδιασμού του εχθρού. Σε όλο το αποκαλυφθέν τμήμα του τείχους διαπιστώθηκε η ενσωμάτωση, στην κατασκευή του, οικοδομικού υλικού σε δεύτερη χρήση, προερχόμενου από άγνωστα, κατεστραμμένα δημόσια κτίρια της πόλης».

Τα ευρήματα χρονολογούν την κατασκευή του τείχους επί βασιλείας του Κασσάνδρου (μετά τις αρχές του 3ου αι. π.Χ.), «εποχή κατά την οποία η Μακεδονία γνωρίζει μια ταραχώδη περίοδο, εμφύλιων συγκρούσεων και εξωγενών επεμβάσεων». «Η γεωγραφική θέση της πιερικής αυτής πόλης, πάνω στον αμαξιτό δρόμο που οδηγούσε από τα λιμάνια της Πύδνας και της Μεθώνης προς την Ανω Μακεδονία, καθιστούσε απαραίτητη την οχύρωσή της για την εξασφάλιση και τον έλεγχο της σημαντικής αυτής διάβασης».

Πλήθος ποικίλλων κινητών ευρημάτων συμπληρώνουν την εικόνα της ζωής της πόλης, κυρίως κατά το 2ο και 1ο αι. π.Χ. Αξιόλογο φετινό εύρημα είναι το μεγάλο σύνολο απανθρακωμένων σπόρων από όσπρια, δημητριακά και κουκούτσια ελιάς.

Πρεμιέρες, Αθήνα - Θεσσαλονίκη

«Συμπόσιον»
«Συμπόσιον»
Μια παράσταση επηρεασμένη από το «Συμπόσιο» του Πλάτωνα σε συνδυασμό με ελληνική ποίηση θα παρουσιάσει ο Δημήτρης Λιγνάδης στο θέατρο «Θησείον». Το «Συμπόσιο (Ενα). Περί έρωτος» ανεβαίνει σήμερα. Κείμενα - σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη, σκηνικά - κοστούμια Kenny MacLellan, φωτισμούς Σάκη Μπιρμπίλη. Παίζουν: Δημήτρης Λιγνάδης, Βασίλης Μπουλουγούρης, Γιάννης Χαρτοδιπλωμένος, Γιάννης Παναγόπουλος, Γιώργος Χριστοδούλου, Γρηγόρης Ποιμενίδης, Σάρα Εσκενάζυ, Βύρωνας Κατρίτσης.

«Προσπάθησα - σημειώνει ο Δημήτρης Λιγνάδης - "ακουμπώντας" στους συνδαιτυμόνες του πλατωνικού συμποσίου και χρησιμοποιώντας τους αγαπημένους μου ποιητές με τους οποίους μεγάλωσα, τους γνώρισα ή τους ανακάλυψα μόνος μου και που ήρθαν να "προλογίσουν" ή να "σφραγίσουν" τις πράξεις μου, να μιλήσω περί έρωτος μέσα από τα στόματα και τα σώματα 6 νέων ηθοποιών και μιας γυναίκας. Με άλλα λόγια, βάζω - κυριολεκτικά και μεταφορικά - στο τραπέζι τους, την έννοια του έρωτα και βλέπω πώς τον εκφράζουν, πώς τον "μιλάνε" οι νέοι αυτοί μέσα από τα συγκεκριμένα ποιήματα. Δεν είναι ούτε μια φιλοσοφική, ούτε μια φιλολογική παράσταση. Δεν θα δούμε φυσικά αυτούσιους τον Αλκιβιάδη, τον Φαίδρο, τον Σωκράτη, τον Σωλομό, τον Δροσίνη, τον Εμπειρίκο, αλλά κάποιους... "αντ' αυτών"». Ο σκελετός, απλός και συμβολικός. Ο δάσκαλος, ο Σωκράτης, έχει αποχωρήσει, ίσως πεθάνει, βρίσκεται όμως ανάμεσά τους, ωσεί παρών, και καθοδηγεί τους νέους μαθητές του να εκφραστούν ελεύθερα, απενεχοποιημένα για το ερωτικό ζητούμενο μέσα από τα ποιήματα. Στην παράσταση επικρατεί μια πένθιμη μπεκετική ατμόσφαιρα, η οποία ανατρέπεται.

  • Στο «Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας», στα πλαίσια του χειμερινού προγραμματισμού του Εθνικού Θεάτρου, η ομάδα «Κανιγκούνα» ανεβάζει σήμερα, την καυστική για την εποχή της, τα τέλη του 19ου αιώνα, κωμωδία του Ηλία Καπετανάκη «Βεγγέρα». Κωμωδία που σατίριζε την αμορφωσιά, τη βλακεία, το ξενομανή μιμητικό καθωσπρεπισμό, τις γελοιότητες της μικροαστικής τάξης στο νεοσύστατο νεοελληνικό κράτος. Σκηνοθεσία Γιάννη Λεοντάρη, σκηνικά - κοστούμια Θάλεια Ιστικοπούλου, μουσική Βασίλη Μαντζούκη. Παίζουν (αλφαβητικά): Δημήτρης Αγατζίδης, Θανάσης Δήμου, Ανθή Ευστρατιάδου, Σύρμω Κεκέ, Μαρία Κεχαγιόγλου, Μαρία Μαγκανάρη, Πέτρος Μάλαμας, Ρεβέκκα Τσιλιγκαρίδου.
  • Το προκλητικό έργο του Αλφρέντ Ζαρύ «Ο Υπμύ Βασιλιάς», το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, εγκαινιάζει (πρεμιέρα σήμερα) την Πειραματική Σκηνή του, στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών. Μετάφραση - ελεύθερη απόδοση Βάσια Μπακάκου. Διασκευή - σκηνοθεσία Γιάννης Παρασκευόπουλος. Σκηνικά - κοστούμια Σοφία Παπαδοπούλου. Επιμέλεια κίνησης Κώστας Γεράρδος. Μουσική επιμέλεια Κοσμάς Ευφραιμίδης. Παίζουν: Βασίλης Γαλάτης, Αργύρης Γκαγκάνης, Δημήτρης Γκουτζαμάνης, Ελένη Θυμιοπούλου, Μαρία Καραμήτρη, Βάσια Μπακάκου, Μαγδαληνή Μπεκρή, κ.ά. Ο Υμπύ, λαίμαργος και αφελής, υποκύπτει στην παραίνεση της φιλόδοξης συζύγου του να σκοτώσει τον βασιλιά της Πολωνίας. Με σύνθημα τη λέξη «Σκατά!», κηρύσσει πόλεμο και αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση της χώρας, δολοφονώντας, βασανίζοντας, φορολογώντας και... τρώγοντας. Μια σουρεαλιστική ιστορία; Ενα παραμύθι χωρίς ευτυχισμένο τέλος; Μια καυστική φάρσα που ξεκινά αθώα αλλά καταλήγει τραγική.
Διαχρονικές ερμηνείες

Σήμερα ξεκινούν οι εμφανίσεις του Μανώλη Μητσιά στις «Γραμμές» (Κωνσταντινουπόλεως 111, Βοτανικός, 210 3414.350). Παρουσιάζει ένα μουσικό οδοιπορικό με τραγούδια - διαμάντια από τη 40χρονη πορεία του. Θεοδωράκης, Χατζιδάκις, Ξαρχάκος, Μαρκόπουλος, Λοΐζος, Μούτσης, Μικρούτσικος, Σαββόπουλος, Κραουνάκης, Ανδριόπουλος, Κόκκοτος, Πάνου, Λεοντής, Σπανός είναι μερικοί από τους συνθέτες των τραγουδιών που ερμηνεύει. «Πιρόγα», «Ο Γιάννης ο φονιάς», «Ελευσίνα», «Ποτέ», «Τα χέρια» και πολλά άλλα κομμάτια που φωλιάζουν στις καρδιές μας, μέχρι το «Υπέροχα Μονάχοι» και το «Ενα τσιγάρο και ένας ψεύτης». Μαζί του δύο νέες, ιδιαίτερα εκφραστικές φωνές, η Ρίτα Αντωνοπούλου και η Μάγδα Πένσου. Κάθε Παρασκευή - Σάββατο (10.30 μ.μ.), Δευτέρα (9 μ.μ.). Οι Δευτέρες θα είναι αφιερωμένες σε μεγάλους ποιητές (Σεφέρης, Ελύτης, Γκάτσος, Ρίτσος κ.ά.), με τη συμμετοχή πολλών καλεσμένων του Μ. Μητσιά.

Συνθετική «Αναπαράσταση»

Τον τίτλο του έργου «Αναπαράσταση» του Γιάννη Χρήστου δανείζεται η περφόρμανς «Αναπαράσταση. Πέρα από την εικόνα». Η πρεμιέρα θα δοθεί στις 29/11, στην Πινακοθήκη του Βερολίνου, σε αίθουσα έργων εποχής μπαρόκ, με την υποστήριξη του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού. Η παραγωγή αποτελείται από τέσσερα έργα διαφόρων εποχών και περιοχών: Ιαπωνική μουσική προφορική παράδοση (gagaku), ένα σόλο κρουστών του Ιάπωνα συνθέτη Τασίο Χοσοκάβα (έργο του 1993), «Αναπαράσταση Ι, ο βαρύτονος» του σπουδαίου, πρόωρα και άδικα χαμένου συνθέτη Γιάννη Χρήστου (1965) και το έργο «Spem in alium» του Αγγλου συνθέτη Τόμας Τάλις (16ος αι.). Η «Αναπαράσταση Ι» για βαρύτονο, βιόλα και ενόργανο σύνολο του Γιάννη Χρήστου παρουσιάζεται από το μουσικό σύνολο «Kaleidoskop», με μαέστρο τον Αλέξη Αγραφιώτη και σολίστ τον βαρύτονο Jonathan de la Paz Zaens.

Σειρά τεσσάρων ομιλιών για τη νεοελληνική μουσική διοργανώνει τo Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών, από 1 έως 22/12. Η πρώτη (1/12, 7.30 μ.μ., ΕΙΕ, Β. Κωνσταντίνου 48) θα κάνει ο καθηγητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών και αντιπρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου, Χάρης Ξανθουδάκης («Η συνάντηση με την ευρωπαϊκή μουσική στην Ελλάδα του 19ου αιώνα»). Είσοδος ελεύθερη.

Στο «Ασμα ασμάτων», το ωραιότερο ίσως ερωτικό ποίημα όλων των εποχών, βασίστηκε η μουσική παράσταση - μιούζικαλ «Τα μαγικά του έρωτα», σε μετάφραση Λευτέρη Παπαδόπουλου και μουσική Μάριου Στρόφαλη, που είχε φιλοξενηθεί στο θέατρο «Δίπυλον». Ζωντανή ηχογράφηση αυτής της μουσικοθεατρικής παράστασης, σε δραματουργική επεξεργασία και σκηνοθεσία της Ράιας Μουζενίδου, είναι το CD με τίτλο «Ασμα ασμάτων», που παρουσιάστηκε χτες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ