ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Νοέμβρη 2009
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ - ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΙ - ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ
Αγωνιστική απάντηση για μόνιμη και σταθερή δουλειά
  • Σήμερα στις 12.30 το μεσημέρι στα Προπύλαια το πρώτο μεγάλο αγωνιστικό ραντεβού
  • Συσκέψεις αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στάσεις εργασίας και κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας τη Δευτέρα 30 Νοέμβρη

Από την πρώτη άμεση κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στο υπουργείο Παιδείας, μόλις ανακοινώθηκαν οι άξονες του νέου συστήματος πρόσληψης...
Από την πρώτη άμεση κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στο υπουργείο Παιδείας, μόλις ανακοινώθηκαν οι άξονες του νέου συστήματος πρόσληψης...
Σήμερα είναι το πρώτο μεγάλο αγωνιστικό ραντεβού των εκπαιδευτικών που αντιδρούν στη «δαμόκλειο σπάθη» του νέου συστήματος προσλήψεων, τις βασικές παραμέτρους του οποίου έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση και τους έχει αναρτήσει στο διαδίκτυο για «διαβούλευση». Στις 12.30 το μεσημέρι στα Προπύλαια, οι εκπαιδευτικοί από τις Επιτροπές Αγώνα Ωρομισθίων και Αναπληρωτών, που έχουν συγκροτηθεί σε πολλές πόλεις της χώρας, μαζί τους και το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, θα δώσουν την απάντησή τους στους υποτιθέμενους «διαλόγους» της κυβέρνησης, η οποία είναι: Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κάλυψη όλων των κενών με μόνιμους διορισμούς. Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους με κατάργηση του ΑΕΠ και κάθε ελαστικής μορφής απασχόλησης (stage, ωρομίσθιους, αναπληρωτές). Οχι στην αξιολόγηση της προσαρμογής και της υποταγής στο σχολείο - επιχείρηση, στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων.

Εμπαιγμός από την κυβέρνηση και τις παρατάξεις του συμβιβασμού

Οι προτάσεις του υπουργείου Παιδείας οδηγούν στην πλήρη αποσύνδεση του πτυχίου από το δικαίωμα στη δουλειά, στη γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας και στην ομηρία ακόμη και των μόνιμων εκπαιδευτικών τα πρώτα χρόνια του διορισμού, ενώ ανοίγουν δρόμο για την πλήρη διαφοροποίηση του σχολείου (λέγοντας ότι η πρόσληψη μπορεί να γίνεται σε επίπεδο σχολείου).

Παράλληλα, έχουν δημιουργήσει τεράστια αγωνία στους 45.000 εκπαιδευτικούς που είναι εγγεγραμμένοι στους διάφορους πίνακες για διορισμό, που έχουν δουλέψει για χρόνια ή δουλεύουν και τώρα με άθλιες ελαστικές σχέσεις εργασίας και που για χρόνια τους κοροϊδεύουν τόσο οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, όσο και οι συνδικαλιστικές παρατάξεις αυτών των κομμάτων που τους οδηγούσαν να παλεύουν για 18μηνα, 24μηνα και 30μηνα προϋπηρεσίας, νομιμοποιώντας έτσι το «πρώτα ελαστικές σχέσεις και μετά και αν... το δικαίωμα στη δουλειά»!

Και παρά το ότι η κραυγή αγωνίας των χιλιάδων αυτών εκπαιδευτικών ακούγεται ηχηρή ακόμα και μέσα στη διαδικτυακή «διαβούλευση» που κάνει η κυβέρνηση, οι παρατάξεις ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ συνεχίζουν να λένε σε όλον αυτό τον κόσμο που βρίσκεται ...«στον αέρα», που ακούει την υπουργό να του λέει ότι θα ...ξαναξεκινήσει από την αρχή, ότι πρέπει τα πράγματα να μείνουν όπως είναι! Οτι πρέπει οι ίδιοι να διεκδικήσουν να διατηρηθεί αυτή τη αθλιότητα του κυνηγιού των μορίων από πόλη σε πόλη και από νησί σε νησί, η αθλιότητα του ...δουλεύω τρία, τέσσερα, οχτώ χρόνια με 7 ευρώ την ώρα και χωρίς δικαιώματα. Και, μάλιστα, θεωρούν ότι δεν υπάρχει καν λόγος κινητοποίησης και ότι μέσα από τη «διαβούλευση» θα λυθούν όλα. Αυτή ακριβώς ήταν η στάση των παραπάνω παρατάξεων στη Γενική Συνέλευση Προέδρων της ΔΟΕ που έγινε χτες.

Πρόγραμμα δράσης του ΠΑΜΕ και των Επιτροπών Αγώνα

Στον αντίποδα της κυβερνητικής επίθεσης και των δυνάμεων του συμβιβασμού, το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και οι Επιτροπές Αγώνα Ωρομισθίων - Αναπληρωτών έχουν αποφασίσει ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσης τις επόμενες μέρες, αρχής γενομένης από τη σημερινή κινητοποίηση.

  • Αύριο Κυριακή, στην Αθήνα, η Επιτροπή Αγώνα Ωρομισθίων - Αναπληρωτών θα πραγματοποιήσει σύσκεψη, στις 5 το απόγευμα (οδός Χαλκοκονδύλη 37). Την ίδια μέρα στη Θεσσαλονίκη, η Επιτροπή οργανώνει σύσκεψη στις 12 το μεσημέρι, στην ΕΔΟΘ (Προξ. Κορομηλά 51).
  • Τη Δευτέρα 30 Νοέμβρη, κινητοποίηση στις 12.30 το μεσημέρι, στο υπουργείο Παιδείας.
  • Κλιμάκωση στις 10 Δεκέμβρη με συμμετοχή στα πανελλαδικά - πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια.

Να σημειώσουμε ότι απόφαση για συμμετοχή στη σημερινή κινητοποίηση στα Προπύλαια και στην παράσταση στο υπουργείο Παιδείας τη Δευτέρα έχει πάρει και η ΕΛΜΕ Πειραιά.

Ακόμα, τη Δευτέρα 30 Νοέμβρη, οι πέντε ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης προκήρυξαν τρίωρη στάση εργασίας στην πρωινή (11π.μ.-2μ.μ.) και απογευματινή (2μ.μ.-5μ.μ.) βάρδια και καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12 το μεσημέρι στο πρώην υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης τους εκπαιδευτικούς που δε θα συμμετέχουν στην πανελλαδική συγκέντρωση στην Αθήνα. Για τους εκπαιδευτικούς που θα μεταβούν στην Αθήνα προκήρυξαν συμπληρωματικές στάσεις εργασίας από τις 8 π.μ. έως τις 11 π.μ. και από τις 5 μ.μ. έως τις 8 μ.μ.

Αντίστοιχη απόφαση για απεργιακή κινητοποίηση τη Δευτέρα έχει λάβει και το ΔΣ της ΟΛΜΕ.

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ 10 ΔΕΚΕΜΒΡΗ
Για μόρφωση - δουλειά - ζωή

Φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς, εργαζόμενοι οργανώνουν τη δράση τους για την προετοιμασία των συλλαλητηρίων

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι πολύμορφες προετοιμασίες για την καλύτερη οργάνωση των συλλαλητηρίων που θα γίνουν στις 10 Δεκέμβρη σε κάθε πόλη. Φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς, φορείς διαδίδουν σε σχολές, σχολεία, χώρους δουλειάς το μήνυμα - σύνθημα των συλλαλητηρίων: «Οργανώνουμε τον αγώνα μας για μόρφωση - δουλειά - ζωή», υπογραμμίζοντας ότι η Παιδεία είναι υπόθεση όλου του λαού και η απάντηση στις αντιδραστικές αλλαγές που δρομολογούνται πρέπει να είναι ενιαία.

Μέχρι στιγμής συσκέψεις έχουν ήδη πραγματοποιήσει το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, η ΔΗΠΑΚ, ωρομίσθιοι καθηγητές σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, αποφασίζοντας περιοδείες και εξορμήσεις, σχεδιάζοντας ειδική καμπάνια για εργαζόμενους φοιτητές.

Τη συμμετοχή τους στα συλλαλητήρια έχουν αποφασίσει και οι Επιτροπές Αγώνα Ωρομίσθιων - Αναπληρωτών που συγκροτούνται σε διάφορες πόλεις και παλεύουν αυτή την περίοδο για το δικαίωμα όλων των εκπαιδευτικών και εργαζομένων στη μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Σήμερα και αύριο συνεδριάζουν τα συλλογικά όργανα των μαθητών. Το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Πειραιά συνεδριάζει σήμερα, Σάββατο, στις 5 το απόγευμα, στην αίθουσα της ΠΕΜΕΝ (οδός Mπουμπουλίνας 21), με επίκεντρο της συνεδρίασης το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 10 Δεκέμβρη. Το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας συνεδριάζει αύριο, Κυριακή, στις 4 το μεσημέρι, στην αίθουσα του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού (οδός Γλάδστωνος 3, 7ος όροφος, στοά Φέξη - πλατεία Κάνιγγος). Μαθητικό συλλαλητήριο στις 10 Δεκέμβρη διοργανώνει και το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Λάρισας. Για την καλύτερη οργάνωση και την επιτυχία του συλλαλητηρίου, συνεδριάζει αύριο Κυριακή, στις 7.30 το απόγευμα, στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας.

Παγκεφαλληνιακό συλλαλητήριο στις 10 Δεκέμβρη, με την κάθοδο στις 11.30 το πρωί όλων των σχολείων στο Αργοστόλι, διοργανώνει το Συντονιστικό Φορέων Κεφαλονιάς - Ιθάκης, στο οποίο έχουν συσπειρωθεί μαζικά πολλοί φορείς.

ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Παρέμβαση σε σεμινάριο δασκάλων

Μαζική εξόρμηση - παρέμβαση πραγματοποίησε προχτές το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, σε σχολείο του Νέου Ηρακλείου, όπου διεξάγονταν σεμινάριο δασκάλων για τις περιοχές του Νέου Ηρακλείου και της Μεταμόρφωσης.

Δάσκαλοι και καθηγητές από το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, αλλά και από τις τοπικές επιτροπές του ΠΑΜΕ Ν. Ηρακλείου και Μεταμόρφωσης, κρατώντας πανό, σημαίες, κολλώντας αφίσες και μοιράζοντας ανακοινώσεις με αίτημα αιχμής τις ανατροπές στο Ασφαλιστικό, κυρίως για τις γυναίκες, έδωσαν το στίγμα και αποτύπωσαν την ουσία της παρέμβασής τους.

Να σημειωθεί ότι στο σεμινάριο, ένα από τα θέματα συζήτησης ήταν «προτάσεις για την εμπλοκή των γονέων στη διδασκαλία του γλωσσικού μαθήματος». Η παρέμβαση μέσα στο σεμινάριο, έγινε από συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, αλλά και από τον Βασίλη Τόγια, πρόεδρο της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας, ο οποίος μετά την πίεση και την απαίτηση των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ μίλησε στους συγκεντρωμένους δασκάλους, παραθέτοντας τις θέσεις της ΑΣΓΜΕ, οι οποίες είχαν μεγάλη απήχηση και βρήκαν άμεση ανταπόκριση από το ακροατήριο.

1ο ΕΠΑΛ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ
Αμεση κάλυψη των κενών με εκπαιδευτικούς

Στους δρόμους βρέθηκαν χτες το πρωί γονείς, μαθητές και καθηγητές του 1ου ΕΠΑΛ Ιεράπετρας διαμαρτυρόμενοι για τις σοβαρές ελλείψεις σε καθηγητές που έχουν ως αποτέλεσμα να χάνονται εκατοντάδες διδακτικές ώρες, τρεις περίπου μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Οι μαθητές με ανακοίνωση τους καταγγέλλουν το γεγονός των χαμένων ωρών, ακόμα και σε μαθήματα ειδικοτήτων που θα δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις! Αντίστοιχα, προβλήματα σοβαρά δημιουργούνται και στα εργαστηριακά μαθήματα που λόγω της πολυπλοκότητας τους και για την ασφάλεια των μαθητών, απαιτούνται σύμφωνα με το νόμο (σε τμήμα με πάνω από 12 μαθητές) να υπάρχουν δύο καθηγητές. Ηδη στο τμήμα μηχανικών αυτοκινήτων λίγο έλειψε να συμβεί ατύχημα που θα είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό μαθητών!

Γονείς μαθητές και καθηγητές χτες το πρωί πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το σχολείο και με πορεία κατευθύνθηκαν στο Δημαρχείο Ιεράπετρας όπου επέδωσαν το ψήφισμα με τα αιτήματά τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ