ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /32
Να σπάσουν η τρομοκρατία και οι αυταπάτες

«Απλώνει» η παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων στους χώρους δουλειάς για την επιτυχία της απεργίας στις 17 Δεκέμβρη

Mε ζητούμενο την ενίσχυσης της ταξικής οργάνωσης και συνείδησης των εργαζομένων συνεχίζονται καθημερινά οι προετοιμασίες για την επιτυχία της απεργίας στις 17 Δεκέμβρη. Με πολύμορφες παρεμβάσεις οι ταξικές δυνάμεις ρίχνονται στη μάχη για να σπάσει η εργοδοτική τρομοκρατία και το κλίμα ηττοπάθειας, να οξυνθεί η ιδεολογική διαπάλη με την εργοδοσία, την κυβέρνηση, τις συμβιβασμένες πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, να οργανώσουν οι εργαζόμενοι την αντεπίθεσή τους προτάσσοντας συνολικά τις σύγχρονες ανάγκες τους.

Ομόφωνη απόφαση συμμετοχής στην απεργία έλαβαν οι διοικήσεις των Εργατικών Κέντρων Λευκάδας και Αρτας, καλώντας τα σωματεία να λάβουν αντίστοιχες αποφάσεις και να συντονίσουν τη δράση τους με συσκέψεις και περιοδείες στους χώρους δουλειάς. Σε αυτήν την κατεύθυνση, το Εργατικό Κέντρο Αρτας πραγματοποιεί σύσκεψη στις 9 Δεκέμβρη, στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο, ενώ στη Λευκάδα συνεδριάζουν αυτή τη βδομάδα τα ΔΣ των σωματείων Οικοδόμων και Συμβασιούχων.

Να συμμετάσχει στην απεργία αποφάσισε χτες και το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ», ενώ το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αθήνας πραγματοποίησε σύσκεψη με τις διοικήσεις επιχειρησιακών σωματείων του κλάδου. Στην οργάνωση της δουλειάς για την απεργία προχωρά και το Σωματείο Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα και Συναφών επιχειρήσεων Αττικής που συγκρότησε απεργιακή επιτροπή.

Στη μάχη της απεργίας εντάσσονται η οργάνωση της πάλης και για κάθε ζήτημα που προκύπτει σε κάθε κλάδο. Σ' αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να αξιοποιηθεί και η πείρα από την επιτυχία της χτεσινής απεργίας στο εργοτάξιο της ΕΡΚΑΤ του υπό κατασκευή ΕΡΑΣΙΝΕΙΟΥ Ογκολογικού Νοσοκομείου στο Κορωπί, που έγινε με απόφαση του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας και την καθολική συμμετοχή των εργατών και στην περιφρούρηση της απεργίας. Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν την πάλη για να πάρουν τα δεδουλευμένα που τους χρωστά η εργοδοσία εδώ και τέσσερις μήνες.

Αντίστοιχη σημασία αποκτά και η επιτυχία της 24ωρης απεργίας που προκήρυξε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας στην επιχείρηση «ΔΙΟΣΚΟΥΡΟΙ ΑΕ» (από τις 12 π.μ. μεθαύριο Παρασκευή 4 Δεκέμβρη μέχρι τις 12 μ.μ. της 5ης Δεκέμβρη), όπου η εργοδοσία χρωστά δεδουλευμένα δύο μηνών, υπερωρίες, αναδρομικές αυξήσεις κτλ.

Την ίδια στιγμή, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καλεί τα μέλη του σε μαζική συμμετοχή στη Γενική Συνέλευση της επόμενης Κυριακής 6 Δεκέμβρη (10 π.μ. στα γραφεία του, Μητροπόλεως 10), καθώς η επίθεση των μεγαλεμπόρων εντείνεται όπως φαίνεται και από τη νέα επιχείρηση για κατάργηση της αργίας της Κυριακής.

Επιπλέον, για την καλύτερη προετοιμασία της μάχης έχουν προγραμματιστεί:

  • Σήμερα, Τετάρτη, σύσκεψη διοργανώνει η Γραμματεία Καβάλας του ΠΑΜΕ στις 6.30 μ.μ. στο ξενοδοχείο «Γαλαξίας».
  • Μεθαύριο Παρασκευή 4/12 το Εργατικό Κέντρο Λάρισας διοργανώνει ημερίδα με θέμα «Ασφαλιστικό και η θέση των εργαζομένων», στις 5 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου.
Απάντηση στους υποστηρικτές της εργοδοσίας

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην απεργία της 17ης Δεκέμβρη και στη συγκέντρωση, που στο Βόλο θα γίνει στις 11 το πρωί στην πλατεία Ελευθερίας, απηύθυνε με χτεσινή συνέντευξη Τύπου η Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ. Μεταξύ άλλων, σημειώθηκε πως η επιτυχία της απεργίας πρέπει να γίνει υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων, ειδικά την ώρα που η επιθετικότητα των εργοδοτών εντείνεται και οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες τους απλώνουν «χείρα βοηθείας». Χαρακτηριστικά είναι όσα εξελίχθηκαν στο Συνέδριο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Βόλου που ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - Αυτόνομη Παρέμβαση προσπάθησαν να εκφυλίσουν, κρύβοντας ταυτόχρονα την αγαστή συνεργασία που τις συνδέει. Σ' αυτή τη βάση, η ΑΠ όπως και η ΔΑΚΕ αρνήθηκαν πρόσφατα ακόμα και να συζητηθεί η συμμετοχή στην απεργία στις 17 Δεκέμβρη. Ακόμα οι παρατάξεις αυτές έχουν «πετάξει στο καλάθι των αχρήστων» αίτημα του κλαδικού συνδικάτου και επιχειρησιακών σωματείων μετάλλου για κινητοποιήσεις ενάντια στο μπαράζ απολύσεων εργαζομένων του κλάδου κτλ. Φέτος, η ΑΠ δεν όρισε δικούς της υποψήφιους για την Εφορευτική Επιτροπή καθώς και για αντιπροσώπους στη ΓΣΕΕ. Κάτι ανάλογο έγινε και στο προηγούμενο Συνέδριο όπου δεν κατέβασε ψηφοδέλτιο με εκπροσώπους για τη ΓΣΕΕ.

ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΤΟ Ν/Σ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΑΚΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ
Στάχτη στα μάτια του λαού

Εγκρίθηκε χτες στη Βουλή το ν/σ που το κεφάλαιο αξιοποιεί ως αντιπερισπασμό στην ολομέτωπη επίθεση που εξαπολύει

Οχι στη λογική του «πτωχοκομείου», είπε χτες στη Βουλή το ΚΚΕ, καταψηφίζοντας το - καθ' όλα υποκριτικό, όπως κατάγγειλε - νομοσχέδιο του υπουργού Οικονομικών για την «έκτακτη οικονομική ενίσχυση κοινωνικής αλληλεγγύης» που προβλέπει εφάπαξ επίδομα 400 ευρώ για τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους. Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός παρουσίασε το νόμο ως ...εκπλήρωση των προεκλογικών της υποσχέσεων.

«Με πολιτική φιλοδωρημάτων δε γίνεται αναδιανομή του πλούτου και δεν αντιμετωπίζονται τα αίτια της φτώχειας», τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, θυμίζοντας πως «έτσι έκανε και η ΝΔ με το επίδομα θέρμανσης», δηλαδή έχουμε «διαχείριση της φτώχειας τότε και σήμερα». Σημείωσε, παράλληλα, πως η κυβέρνηση το νομοσχέδιο «το παρουσιάζει ως δήθεν φιλολαϊκό γιατί ετοιμάζει ολομέτωπη επίθεση στα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα», ενώ και οι βιομήχανοι «απαιτούν να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις που αφορούν το Ασφαλιστικό, τις εργασιακές σχέσεις, τη φορολογία των επιχειρήσεων, ό,τι ακριβώς αποφασίστηκε στις Βρυξέλλες». Ξεκαθαρίζοντας, μάλιστα, τη θέση του ΚΚΕ, σημείωσε πως «δε στηρίζουμε την πολιτική που γεννάει την φτώχεια και την εξαθλίωση», γι' αυτό και καταψηφίζει το νομοσχέδιο, επαναφέροντας την πρόταση για 1.400 ευρώ κατώτερο μισθό. Πρόσθεσε επίσης ότι στο ίδιο νομοσχέδιο περιέχονται φοροαπαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο. «Προτιμούμε να είμαστε άνθρωποι ενάντια στη βαρβαρότητα του καπιταλισμού παρά ...φιλάνθρωποι», σχολίασε στην ομιλία της η βουλευτής του ΚΚΕ, Σοφία Καλαντίδου.

Με το νομοσχέδιο «ενισχύουμε στην πράξη χωρίς εξαιρέσεις εκατομμύρια ασθενέστερων συμπολιτών μας», υποστήριξε, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, λέγοντας επίσης πως «υπηρετούμε αυτά για όσα εμείς δεσμευθήκαμε». Επίσης ανέφερε ότι αποτελεί αντίληψη της κυβέρνηση η «κοινωνική αλληλεγγύη»...

Στήριξη παρείχε η ΝΔ, με τον εισηγητή της Μ. Τζήμα να τονίζει ότι «θα σταθούμε δίπλα στην κυβέρνηση σε κάθε δημιουργική της προσπάθεια», επισημαίνοντας απλώς πως «χρειάστηκαν 60 ημέρες για να έρθει το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης στη Βουλή. «Παρών» ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ με τον εισηγητή του Β. Μουλόπουλο να υποστηρίζει ότι χρειάζονται «μόνιμα μέτρα αναδιανομής», προτείνοντας την επαναφορά της φορολογίας των κερδών των ΑΕ στο 35%. Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε και ο ΛΑ.Ο.Σ.

ΓΣΕΕ
Σπεύδει στο διάλογο - απάτη

Tους εκπροσώπους της στη δεκαμελή Επιτροπή Ειδικών, η οποία στο πλαίσιο του διαλόγου των κοινωνικών εταίρων έχει αναλάβει την εξέταση των οικονομικών, λειτουργικών και αναλογιστικών δεδομένων του Ασφαλιστικού, όρισε χτες η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Η δεύτερη συνάντηση των «εταίρων» έχει ήδη οριστεί για τις 8 του Δεκέμβρη. Σε επιστολή της προς τον υπουργό Εργασίας, η ΓΣΕΕ κάνει γνωστό ότι εκ μέρους της στην Επιτροπή θα συμμετάσχουν οι Σ. Ρομπόλης και Γ. Ρωμανιάς, επιστημονικοί συνεργάτες του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ. Επιχειρώντας μάλιστα να δικαιολογήσει τη συμμετοχή της στο διάλογο - απάτη, ισχυρίζεται ότι αυτή «πρέπει να θεωρηθεί ως θετική ανταπόκριση στην υπαρκτή ανάγκη επιστημονικής διερεύνησης όλων των πεδίων του ασφαλιστικού συστήματος».

Με την ίδια επιστολή η ΓΣΕΕ επαναλαμβάνει την ατζέντα της με την οποία συμμετέχει στο στημένο διάλογο, από όπου επιδεικτικά απουσιάζει η παραμικρή αναφορά στο καθεστώς των εξευτελιστικών συντάξεων που λαμβάνει η συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων. Δε βγάζει μιλιά για το αντιασφαλιστικό οικοδόμημα των 20 τελευταίων ετών, ειδικά των νόμων Σιούφα και Ρέππα, το οποίο επί της ουσίας αποδέχεται και νομιμοποιεί, ενώ, αντίθετα, υιοθετεί την άποψη των κυβερνήσεων και της εργοδοσίας ότι οι συντάξεις είναι βάρος για τα οικονομικά του κράτους.

Γράφει χαρακτηριστικά η ΓΣΕΕ πως «...το Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΣΚΑ) ενώ επιβαρύνει τα Δημόσια Οικονομικά δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί ως τέτοιας φύσης ζήτημα...». Δηλαδή, αφού πρώτα η ΓΣΕΕ υιοθετεί όλη την αντιασφαλιστική προπαγάνδα, ότι δηλαδή οι πενιχρές συντάξεις επιβαρύνουν τη δημοσιονομική σταθερότητα, αφού κάνει τη βρώμικη δουλειά, ζητάει από την κυβέρνηση δήθεν να μην το αντιμετωπίσει ως τέτοιο.

Στην ίδια λογική ενώ ζητάει το «νοικοκύρεμα» και την αποκατάσταση ανισορροπιών από τις ενοποιήσεις του νόμου 3655/08 (Πετραλιά), την ίδια στιγμή ζητά να εξεταστούν αρχές και μέθοδοι «περαιτέρω ενοποιήσεων». Και αυτά ενώ οι ασφαλισμένοι ξέρουν πολύ καλά ότι όλες οι «ενοποιήσεις» οδήγησαν σε αφαίρεση ασφαλιστικών δικαιωμάτων, ενώ στον ίδιο στόχο αποβλέπουν και αυτές που σχεδιάζονται. Επιπλέον και αυτή ζητάει να ληφθούν μέτρα για την «αντιμετώπιση του δημογραφικού» αναπαράγοντας με τη σειρά της ένα από τα ιδεολογήματα που ανασύρεται από τη φαρέτρα κάθε φορά που προετοιμάζονται επώδυνα μέτρα για τους εργαζόμενους.

«Πατρίδα» έχουν το κέρδος

Κάθε άλλο παρά απαρατήρητο πέρασε το χτεσινό επικοινωνιακό «τρικ» του πρωθυπουργού που επέδειξε σπουδή για να μιλήσει στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης. Στην ομιλία του μάλιστα δεν παρέλειψε να εξάρει το ...«πνεύμα πατριωτισμού» των βιομηχάνων που αποδέχθηκαν να συνδράμουν οικονομικά προκειμένου να βρεθούν τα απαραίτητα χρήματα. «Η παρουσία του πρωθυπουργού την ώρα των δελτίων ειδήσεων, είναι μάταιη» σχολίασε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Μαυρίκος, τονίζοντας πως «η πλειοψηφία του λαού αντιλαμβάνεται». Οσο για τους «πατριώτες» βιομηχάνους ο Γ. Μαυρίκος θύμισε πως «οι Ελληνες βιομήχανοι είναι πρωταθλητές σε ποσοστό κέρδους», σχολιάζοντας μάλιστα ότι ...«πατρίδα για τους καπιταλιστές είναι μονάχα το κέρδος».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ