ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Βήμα συντονισμού και στον Τουρισμό

Με σύνθημα «Ο τουρισμός είναι λαϊκό δικαίωμα, όχι προνόμιο», ξεκίνησε χτες η διάσκεψη για την ίδρυση Διεθνούς Κλαδικής Οργάνωσης, με τη συμμετοχή συνδικαλιστών από 17 χώρες

Από τη χτεσινή πρώτη μέρα των εργασιών της Συνάντησης
Από τη χτεσινή πρώτη μέρα των εργασιών της Συνάντησης
Με στόχο την εξασφάλιση ενός σημαντικού εργαλείου - όπλου του ταξικού κινήματος για τον παγκόσμιο συντονισμό της πάλης των εργαζομένων του κλάδου ενάντια στην επίθεση των μονοπωλίων του Τουρισμού, ξεκίνησε χτες στην Αθήνα ιδρυτική διάσκεψη με στόχο την ίδρυση Διεθνούς Κλαδικής Οργάνωσης του Τουρισμού της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ). Η συνάντηση, που αποτυπώνει τα βήματα που γίνονται για την ανασυγκρότηση και οργανωτική ενίσχυση της ΠΣΟ, ολοκληρώνεται σήμερα με την έγκριση του καταστατικού και του προγράμματος δράσης της διεθνούς κλαδικής οργάνωσης.

Στη διάσκεψη συμμετέχουν αντιπρόσωποι συνδικάτων στον κλάδο του Τουρισμού και Επισιτισμού από Βιετνάμ, Πακιστάν, Παλαιστίνη, Κούβα, Κροατία, Βραζιλία, Γαλλία, Κύπρο, Λίβανο, Κογκό, Νιγηρία, Συρία, Πορτογαλία, Μπαγκλαντές, Κένυα, Ινδία. Από την Ελλάδα συμμετέχουν αντιπρόσωποι από το κλαδικό Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αττικής και από επιχειρησιακά σωματεία.

«Η διεθνής δράση των μονοπωλίων στον Τουρισμό, τα μεγάλα προβλήματα των εργαζομένων σε αυτόν απαιτούν το διεθνή συντονισμό του ταξικού κινήματος, με όσο γίνεται ενιαίους αντιμονοπωλιακούς στόχους για ισχυρότερη και αποτελεσματικότερη δράση», σημείωσε εισηγητικά ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας και στέλεχος του ΠΑΜΕ στον κλάδο. «Ο τουρισμός - συνέχισε - όπως αναπτύσσεται παγκόσμια υπηρετεί τις ανάγκες του κεφαλαίου, των μονοπωλίων που δρουν σε αυτόν τον τομέα της οικονομίας, για περισσότερα κέρδη, και όχι τις ανάγκες του λαού για αναπαραγωγή της εργατικής δύναμης, για ξεκούραση και αναψυχή». Αντίθετα, «για το ταξικό εργατικό κίνημα είναι αδιαπραγμάτευτο το δικαίωμα των εργαζομένων και των οικογενειών τους στον τουρισμό, στις διακοπές, στην ανάπαυση, στην προαγωγή της υγείας τους, στην αναψυχή. Ο τουρισμός μπορεί αντικειμενικά να συμβάλει στη γνωριμία με άλλους λαούς και πολιτισμούς, στη δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου, στην ψυχική και σωματική ευεξία, στη μόρφωση και στη γνωριμία με την ιστορική κληρονομιά της χώρας μας, στην ανάδειξη του λαϊκού πολιτισμού».

Και μεταξύ άλλων κατέληξε, υπογραμμίζοντας ότι «το ταξικό εργατικό κίνημα προβάλλει και διεκδικεί ένα συγκεκριμένο πλαίσιο στόχων πάλης σε γραμμή αντιπαράθεσης με την πολιτική της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας. Ενα τέτοιο πλαίσιο, το οποίο μπορεί αντικειμενικά να συμβάλει στην κοινή δράση των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ιδιοκτητών, απέναντι στα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο».

Δύναμή μας η ταξική ενότητα

Χαιρετίζοντας τις εργασίες, ο Γ. Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, υπογράμμισε ότι η μόνη δύναμη που μπορεί σήμερα να απαντήσει αποφασιστικά στην επίθεση του κεφαλαίου είναι «η ταξική ενότητα, ο συντονισμός της δράσης και η αλληλεγγύη». Ενώ κατήγγειλε την προχτεσινή, όπως τόνισε, υπαγορευμένη από τις αμερικάνικες πολυεθνικές και τα μονοπώλια, παρέμβαση του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, που ζήτησε το τέλος της σταθερής δουλειάς, παραπέρα ιδιωτικοποιήσεις και νέες απολύσεις.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις των συνδικαλιστών, που καθολικά - μεταφέροντας τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο στις χώρες τους (π.χ., μαζικές απολύσεις, προσπάθεια κατάργησης των ΣΣΕ, δράση του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, διεύρυνση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, κλπ.), αλλά και τα ιδιαίτερα ζητήματα της εργαζομένων της κάθε χώρας - επικρότησαν την ίδρυση της κλαδικής οργάνωσης, που θα συμβάλλει, όπως σημείωσαν, αποφασιστικά στις προσπάθειες συντονισμού της δράσης των εργαζομένων.

Στις τεράστιες προσπάθειες και τα βήματα που κάνει η ΠΣΟ για την οργανωτική της ανασυγκρότηση, αναφέρθηκε αναλυτικά ο αναπληρωτής γραμματέας της, A. Miro. Ενώ ο γγ της Ομοσπονδίας Γ. Μαυρίκος σημείωσε ότι, ιδιαίτερα μέσα στις συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, η ενδυνάμωση της ΠΣΟ αποτελεί κυρίαρχο καθήκον. Υπογράμμισε ότι η ΠΣΟ στηρίζεται σε δυο άξονες: Τα περιφερειακά της γραφεία και τις κλαδικές της οργανώσεις, τα οποία «θέλουμε να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στους αγώνες. Να δρουν κοντά στους εργαζόμενους και κοντά στην ΠΣΟ».

ΑΝΕΚ
Ξεκίνησε απολύσεις ναυτιλιακών υπαλλήλων

Οι εργαζόμενοι να δώσουν απάντηση, στηρίζοντας μαζικά τη ΔΑΣ, στις εκλογές που εξελίσσονται στον ΠΑΣΕΝΤ

Δέκα ναυτιλιακούς υπαλλήλους, πέταξε στον εφιάλτη της ανεργίας η ακτοπλοϊκή εταιρεία ΑΝΕΚ με μεγαλομέτοχο τον Ι. Βαρδινογιάννη, ενώ έχει εξαγγείλει και 16 «οικειοθελείς αποχωρήσεις». Οι τελευταίοι 7 υπάλληλοι απολύθηκαν προχτές από το πρακτορείο της εταιρείας στο Ρέθυμνο. Από τους άλλους τρεις που απολύθηκαν ο ένας ήταν Ατομο με Ειδικές Ανάγκες. Η επίθεση που έχει εξαπολύσει η ΑΝΕΚ, σε βάρος των εργαζομένων, έχει αβάντα την αντιλαϊκή πολιτική των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και Ευρωπαϊκής Ενωσης και σαν πρόσχημα χρησιμοποιεί την κρίση. Ωστόσο η ΑΝΕΚ, σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία που η ίδια δημοσιοποίησε, το τελευταίο 9μηνο του 2009, δηλαδή εν μέσω κρίσης, καταγράφει αύξηση καθαρών κερδών κατά 9%. Σε νούμερο το ποσοστό αυτό δείχνει ότι η ΑΝΕΚ αύξησε τα καθαρά της κέρδη κατά 10,5 εκατομμύρια ευρώ.

Την ώρα που στα ακτοπλοϊκά πλοία παραβιάζει τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας Ακτοπλοΐας, σε βάρος των ναυτεργατών, η ΑΝΕΚ, έρχεται να συμπεριληφθεί στη μακριά λίστα των ναυτιλιακών εταιρειών που αξιοποιώντας την κρίση έχουν κηρύξει τον «πόλεμο» σε βάρος των συγκροτημένων εργασιακών δικαιωμάτων των ναυτιλιακών υπαλλήλων. Ταυτόχρονα με τη «βροχή» απολύσεων, παραβιάζουν ΣΣΕ, ωράρια και πάει λέγοντας. Αέρα στα πανιά της εργοδοσίας δίνει και η τακτική της υποταγής που ακολουθεί η πλειοψηφία ΑΠ, ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, στην απερχόμενη διοίκηση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εργαζομένων στη Ναυτιλία και τον Τουρισμό (ΠΑΣΕΝΤ). Είναι χαρακτηριστικό ότι η πλειοψηφία καλεί τους απολυμένους να απευθυνθούν στις Επιθεωρήσεις Εργασίας για να βρουν το δίκιο τους. Ωστόσο, αυτή η πλειοψηφία έχει το θράσος να διεκδικεί ξανά την ψήφο των εργαζομένων του κλάδου στις εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης που είναι σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθούν στις 18 Δεκέμβρη. Η παράταξη της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» καταγγέλλει τις απολύσεις στην ΑΝΕΚ και καλεί τους εργαζόμενους με την ψήφο τους να αλλάξουν τους συσχετισμούς δύναμης στο σωματείο υπέρ των δικών τους συμφερόντων. Να ενισχύσουν το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ που είναι συσπειρωμένη στο ΠΑΜΕ, μετατρέποντας το σωματείο σε όργανο πάλης στα χέρια τους.

Αύριο η κινητοποίηση για τη Ζώνη

Συγκέντρωση στην πύλη από όπου θα ξεκινήσει μηχανοκίνητη πορεία

Με την ένταση των αγωνιστικών τους κινητοποιήσεων απαντούν οι εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης στις απειλές που σηματοδοτούν αποφάσεις της κυβέρνησης, όπως η επαναφορά νόμου του 2002 με τον οποίο χαρακτηρίζεται η Ναυπηγοεπισκευαστική βάση της Κυνοσούρας αρχαιολογικός χώρος υψίστης σημασίας. Οπως αποφάσισαν τα ταξικά σωματεία, μεθαύριο Πέμπτη θα γίνει παύση εργασιών στις 12 το μεσημέρι. Θα ακολουθήσει μηχανοκίνητη πορεία και προσυγκέντρωση στην πλατεία Καραϊσκάκη του Πειραιά. Από εκεί οι εργατοτεχνίτες συγκροτημένα θα συνεχίσουν την πορεία τους με πρώτο σταθμό τη Νομαρχία Πειραιά και κατάληξη τα κεντρικά γραφεία του ΟΛΠ ΑΕ στην Ακτή Ξαβέρη. Τα σωματεία έχουν απευθύνει το κάλεσμα στους ανέργους του κλάδου στις 11 το πρωί της Πέμπτης να συγκεντρωθούν όλοι στην κεντρική πύλη της Ζώνης στο Πέραμα.

Οι εργατοτεχνίτες απαιτούν να αποχαρακτηριστεί η Κυνοσούρα από αρχαιολογικός χώρος, να γίνει με νόμο η χωροθέτηση της Ζώνης και να κατοχυρωθούν όλοι οι χώροι που μέχρι σήμερα γίνονται ναυπηγοεπισκευαστικές εργασίες. Να ληφθούν μέτρα για την παραγωγική ανασυγκρότηση και τον εκσυγχρονισμό της Ζώνης και να έρθουν δουλειές.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ»
Απεργούν σήμερα ενάντια στις απολύσεις

Στην πύλη του εργοστασίου έχουν δώσει ραντεβού σήμερα τα ξημερώματα οι εργαζόμενοι της επιχείρησης «Ελληνική Χαλυβουργία» στον Ασπρόπυργο, για να περιφρουρήσουν την 24ωρη απεργία που αποφάσισε το ταξικό τους σωματείο, απαντώντας στην επίθεση της εργοδοσίας που απέλυσε 16 εργαζόμενους.

Προχτές, η εργοδοσία ανακοίνωσε ότι θα κλείσει τέσσερα τμήματα στην υποστήριξη παραγωγής και συγκεκριμένα αυτά των υδραυλικών, ηλεκτροτεχνιτών, σιδηρουργών, Οικοδόμων. Οπως σημειώνουν συνδικαλιστές, μετά από χτεσινό έλεγχο του ΣΕΠΕ, εντοπίστηκαν τεράστιες ελλείψεις κυρίως στα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Για το ζήτημα των απολύσεων η εργοδοσία αρνήθηκε ακόμα και να συζητήσει.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρίσκονται από την πρώτη στιγμή οι ταξικές δυνάμεις και άλλοι εργαζόμενοι της περιοχής, αναδεικνύοντας πόσο σημαντικό είναι να στηθεί αγωνιστικό φράγμα στην αυθαιρεσία της εργοδοσίας που με πρόσχημα την κρίση λειτουργεί ανεξέλεγκτα.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΥΧΩΝ ΙΚΑ ΑΘΗΝΑΣ - ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ
Την Κυριακή η Συνέλευση

Ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Επιδοματούχων ΙΚΑ Αθήνας - Περιχώρων καλεί τα μέλη του σε τακτική Γενική Συνέλευση την Κυριακή 6 Δεκέμβρη στις 10 το πρωί στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, στο 2ο όροφο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ