ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Θρασύτατος αντικομμουνισμός στην Πολωνία

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος, με αφορμή την πρόσφατη απαγόρευση με νόμο των κομμουνιστικών συμβόλων

Το έμβλημα του ΚΚ Πολωνίας
Το έμβλημα του ΚΚ Πολωνίας
Σε ανακοίνωση σχετικά με την απόφαση να απαγορευτούν με νόμο τα κομμουνιστικά σύμβολα στην Πολωνία, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει τη θρασύτατη και προκλητική ενέργεια της πολωνικής κυβέρνησης, που, αξιοποιώντας τον αντικομμουνισμό που αναπτύσσεται στους κόλπους της δήθεν δημοκρατικής ΕΕ, απαγόρευσε τη χρήση των κομμουνιστικών συμβόλων στην Πολωνία.

Η νέα αυτή αντικομμουνιστική απαγόρευση έρχεται σε απροκάλυπτη αντίθεση με τους πρόσφατους πανηγυρισμούς των υποστηρικτών του καπιταλισμού για την πτώση του τείχους του Βερολίνου και τα παχιά τους λόγια περί "δημοκρατίας" και "ελευθερίας". Αποκαλύπτει το ψεύδος και την υποκρισία της αστικής δημοκρατίας. Οι απαγορεύσεις των κομμουνιστικών συμβόλων στις χώρες της ΕΕ φανερώνει ότι οι κυβερνήσεις και οι μηχανισμοί φοβούνται τη νέα αντεπίθεση του εργατικού λαϊκού και επαναστατικού κινήματος γιατί γνωρίζουν πόσο μεγάλες και ανυπέρβλητες είναι οι αντιθέσεις και τα αδιέξοδα του καπιταλισμού, και ότι το μέλλον ανήκει σε μια κοινωνία χωρίς την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Ανήκει στο σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Το ΚΚΕ καλεί τον ελληνικό λαό να καταδικάσει και να απαιτήσει να παρθεί πίσω τόσο αυτή όσο και όλες οι προηγούμενες αντικομμουνιστικές διώξεις και απαγορεύσεις στις χώρες της ΕΕ.

Μετά τις χώρες της Βαλτικής και την Ουγγαρία, τώρα πλέον και σε μια ακόμη χώρα - μέλος της ΕΕ την Πολωνία, απαγορεύουν το σφυροδρέπανο και το κόκκινο αστέρι που συμβολίζουν την πάλη για την κατάργηση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. Που συμβολίζουν το αίμα και τη θυσία εκατομμυρίων κομμουνιστών, που πρωτοστάτησαν στον αντιφασιστικό αγώνα και τη συντριβή του φασισμού στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Που συμβολίζουν τους ταξικούς πολιτικούς αγώνες για το 8ωρο, την Κοινωνική Ασφάλιση, τη δωρεάν Παιδεία και Υγεία και άλλες κατακτήσεις, που πέτυχαν οι εργαζόμενοι με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές, χάρη και στην ακτινοβολία που ασκούσε η σοσιαλιστική οικοδόμηση στην ΕΣΣΔ και σε άλλες χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης. Κατακτήσεις, που σήμερα σφαγιάζονται από την αντιλαϊκή πολιτική που υπηρετεί την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και την εκδήλωση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του καπιταλισμού, που δείχνει τα ιστορικά του όρια.

Ο στόχος του ιμπεριαλισμού είναι να ξεριζώσει, με κάθε τρόπο, από τη συνείδηση του πολωνικού και όλων των λαών της Ευρώπης τις επιτυχίες του σοσιαλισμού. Γι' αυτό στην Πολωνία και σε άλλες χώρες της ΕΕ διώκουν την κομμουνιστική ιδεολογία, γι' αυτό απαγορεύουν τα Κομμουνιστικά Κόμματα, γι' αυτό και ξεδιάντροπα διαστρεβλώνουν την Ιστορία, συκοφαντούν με τερατώδη ψέματα το σοσιαλισμό και επιχειρούν να επιβάλουν το ανοσιούργημα της ταύτισης του κομμουνισμού με το φασισμό.

Το ΚΚΕ εκφράζει τη συντροφική αλληλεγγύη του στο Κομμουνιστικό Κόμμα Πολωνίας και σε όλους τους Πολωνούς κομμουνιστές και τους διαβεβαιώνει πως θα βρίσκεται σταθερά και μαχητικά στο πλάι τους, για να αποκρουστεί ο αντικομμουνισμός και η τρομοκρατία όσων αγωνίζονται για το δίκιο και την προοπτική της εργατικής τάξης».

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΝΟ ΑΕΙ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ο σοσιαλισμός είναι επίκαιρος και αναγκαίος

Για τις παρακαταθήκες της Οχτωβριανής Επανάστασης και τα καθήκοντα των κομμουνιστών στο σήμερα, μίλησε ο Α. Παππάς, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του Κόμματος

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στα Γιάννενα
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στα Γιάννενα
Η αναγκαιότητα και επικαιρότητα του σοσιαλισμού σήμερα και η τεράστια ιστορική κληρονομιά, η πείρα από τα διδάγματα της Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης, βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκδήλωσης που διοργάνωσε χτες στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων η ΝΟ ΑΕΙ Ιωαννίνων της ΚΝΕ, με θέμα «Σοσιαλισμός, η απάντηση στην καπιταλιστική βαρβαρότητα».

Στην εκδήλωση, που άνοιξε με πολιτικό τραγούδι και μουσικό αφιέρωμα στην Μαρία Δημητριάδη, μίλησε ο Αποστόλης Παππάς, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΚΕ. Ανάμεσα σε άλλα σημείωσε:

«Η ζωή επιβεβαίωσε τις βασικές εκτιμήσεις μας για τις αιτίες της αντεπαναστατικής καπιταλιστικής παλινόρθωσης όπως διατυπώθηκαν στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Κόμματός μας, το Μάιο του 1995 και στην απόφαση του 18ου Συνεδρίου του ΚΚΕ.

Η αντιμετώπιση από την σοβιετική εξουσία, στον ένα ή στον άλλο βαθμό, τόσων λαϊκών προβλημάτων, αποδείχνει ότι η συνεχής βελτίωση της ζωής και η ανάπτυξη της προσωπικότητας των εργαζομένων βρίσκεται στην φύση και στις εγγενείς δυνατότητες του σοσιαλισμού-κομμουνισμού. Πραγματοποιείται όμως μόνο με ορθή πολιτική από την πλευρά των Κομμουνιστικών Κομμάτων. Οι παρεκκλίσεις και οι παραβιάσεις αρχών γίνονται παράγοντες επιβράδυνσης, στασιμότητας ακόμη και αντεπαναστατικής οπισθοδρόμησης.

Κάθε μέρα, κάθε στιγμή, κάθε λαϊκό πρόβλημα προβάλλει την ανάγκη να γίνουν κοινωνική περιουσία τα πιο σύγχρονα δημιουργήματα της εργασίας, οι υποδομές και τα μέσα μεταφοράς, τα λιμάνια, τα δάση και οι ακτές, να εξασφαλιστεί η προστασία, ανάπτυξη και αξιοποίησή τους με βάση τον κεντρικό σχεδιασμό. Από την παιδεία έως την εξασφάλιση του δικαιώματος για δουλειά, από την φροντίδα για την υγεία και την επίλυση των μεγάλων προβλημάτων που σχετίζονται με τη δημόσια υγεία έως το συνταξιοδοτικό.

Προβάλλει η αναγκαιότητα της κοινωνικής ιδιοκτησίας και της κεντρικά σχεδιασμένης κάλυψης των κοινωνικών αναγκών, της εξασφάλισης αποκλειστικά δημόσιας δωρεάν σύγχρονης παιδείας και φροντίδας υγείας-πρόνοιας για όλους, εργασίας, λαϊκής στέγης, φτηνής, γρήγορης και ασφαλούς μετακίνησης, ελεύθερου χρόνου για όλους, νέους στην μαθητική ηλικία, εργαζόμενους συνταξιούχους.

Αυτή είναι η βάση για την ανάπτυξη της κοινής πάλης μισθωτών, αγροτών και άλλων αυτοαπασχολουμένων ενάντια στα μονοπώλια, στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, ενάντια σε κάθε μορφή αστικής διακυβέρνησης. Αυτή είναι η βάση για την διαμόρφωση της κοινωνικής συμμαχίας για την οποία παλεύει το ΚΚΕ και η οποία θα ανοίξει το δρόμο για την επίλυση του προβλήματος της εξουσίας».

Αλλες εκδηλώσεις

Εκδηλώσεις για την προσφορά και την αναγκαιότητα του σοσιαλισμού διοργανώνονται ακόμα:

-- Το Σάββατο 5/12, στο Αργοστόλι, στις 7.30 μ.μ., στο ΕΚ Κεφαλονιάς, με ομιλητή τον Χρήστο Λουκά, μέλος του Γραφείου του ΣΠ Πελοποννήσου της ΚΝΕ.

-- Την Κυριακή 6/12, στη Ζάκυνθο, στις 7.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο, με ομιλητή τον Π. Κλάδη, γραμματέα του ΝΣ Ζακύνθου της ΚΝΕ.

-- Σήμερα Πέμπτη 3/12, από το ΝΣ Ροδόπης της ΚΝΕ, στην αίθουσα 1 του κτιρίου Ιστορίας Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στην Κομοτηνή. Θα μιλήσει ο Θοδωρής Χιόνης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΚΚ Σλοβακίας

Η Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, είχε χτες συνάντηση στην έδρα του Κόμματος στον Περισσό με τον πρόεδρο του Κομμουνιστικού Κόμματος Σλοβακίας, Γιόζεφ Χρντλίτσκα και τον αντιπρόεδρο του κόμματος Πάβελ Σούσκο. Η αντιπροσωπεία του ΚΚ Σλοβακίας πραγματοποιεί επίσκεψη στη χώρα μας, προσκεκλημένη του ΚΚΕ. Στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συμμετείχαν επίσης τα μέλη της ΚΕ, Ελισαίος Βαγενάς, υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και Κώστας Παπαδάκης, μέλος του Τμήματος. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης υπήρξε ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών σχετικά με την κατάσταση στις δύο χώρες. Επιβεβαιώθηκαν οι καλές σχέσεις των δύο κομμάτων και συμφωνήθηκε η σύσφιξή τους και στο επόμενο διάστημα, στην προσπάθεια ισχυροποίησης της κοινής δράσης του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ