ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ»
Δυνατό το μήνυμα της χτεσινής απεργίας

Με δίωρη στάση εργασίας και Γενική Συνέλευση όπου θα καθορίσουν την παραπέρα στάση τους συνεχίζουν σήμερα οι εργάτες

Ταξικά συνδικάτα κι άλλοι εργαζόμενοι της περιοχής βρέθηκαν στο πλευρό των απεργών, που έδωσαν τη μάχη της περιφρούρησης απ' το ξημέρωμα
Ταξικά συνδικάτα κι άλλοι εργαζόμενοι της περιοχής βρέθηκαν στο πλευρό των απεργών, που έδωσαν τη μάχη της περιφρούρησης απ' το ξημέρωμα
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η χτεσινή 24ωρη απεργία των εργαζομένων στην «Ελληνική Χαλυβουργία» στον Ασπρόπυργο, δίνοντας απάντηση στα σχέδια της εργοδοσίας να κάνει 16 απολύσεις, κλείνοντας τέσσερα τμήματα υποστηρικτικά της παραγωγής. Συσπειρωμένοι στο επιχειρησιακό σωματείο και το Συνδικάτο Μετάλλου Θριασίου «Η Μασίνα», με τη συμπαράσταση άλλων συνδικάτων και εργαζομένων της περιοχής, οι απεργοί περιφρούρησαν από τα ξημερώματα την κινητοποίηση και προχώρησαν σε ολιγόλεπτο συμβολικό αποκλεισμό της Εθνικής οδού. Σήμερα, προχωρούν σε στάση εργασίας, 12 μ. - 2 μ.μ., και Γενική Συνέλευση ώστε να αποφασίσουν για τη συνέχιση του αγώνα τους.

Απευθυνόμενος εκ μέρους της Γραμματείας Θριασίου του ΠΑΜΕ στη χτεσινή συγκέντρωση των απεργών, στην πύλη, ο Παντελής Παπαβασιλείου τόνισε: «Οι εργαζόμενοι έδειξαν με την απεργία τους ότι η δύναμή τους είναι στην ενότητα της τάξης τους. Ετσι πρέπει να συνεχίσουν και να κλικαμώσουν. Ταυτόχρονα, πρέπει όλα τα σωματεία και οι εργαζόμενοι της περιοχής να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους γιατί τα τύμπανα χτυπάνε για όλους».

Χαρακτηριστικά της οργής που έχουν προκαλέσει τα εργοδοτικά σχέδια ήταν όσα κατήγγειλαν στον «Ρ»: «Τα έχουμε δώσει όλα για να πάει καλά η επιχείρηση και η απάντηση σήμερα είναι να μην ξέρουμε αν έχουμε αύριο δουλειά», «31 χρόνια μέσα στο εργοστάσιο μέσα στη φωτιά να καίγεσαι και τώρα μας πετάνε σα σκουπίδι», «Εισπράττουμε ένα τίποτα για όσα προσφέραμε, για τη δουλειά με μεροκάματα - ψίχουλα, για την υγεία μας που διαλύθηκε από αυτά που αναπνέουμε»!

Την ίδια στιγμή, το επιχειρησιακό σωματείο καταγγέλλει ότι η απόφαση της εργοδοσίας να καταργήσει τα τμήματα ηλεκτρολόγων, ηλεκτροτεχνιτών, σιδηρουργών και οικοδόμων εγκυμονεί κινδύνους για την ασφαλή λειτουργία του εργοστασίου και κατά συνέπεια τη ζωή όσων βρίσκονται στο χώρο. Οπως τονίζουν ειδικότερα συνδικαλιστές και εργαζόμενοι του χώρου, οι υδραυλικοί έχουν την ευθύνη της συντήρησης και επισκευής όλων των συστημάτων με τις σωληνώσεις που διοχετεύουν το απαραίτητο νερό στην παραγωγή, η οποία γίνεται σε ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες. Το ίδιο κρίσιμη είναι και η δουλειά των ηλεκτροτεχνιτών που επισκευάζουν και συντηρούν όλα τα μοτέρ στα μηχανήματα της παραγωγής. Εξίσου απαραίτητη είναι η απασχόληση των σιδηρουργών (ασχολούνται με όλες τις μεταλλικές κατασκευές) και των οικοδόμων, όταν μάλιστα στο εργοστάσιο υπάρχουν πολλοί χώροι που τα μπετά λόγω παλαιότητας είναι εντελώς σαθρά και επικίνδυνα. Είναι σαφές - επισημαίνουν - ότι χωρίς αυτές τις ειδικότητες εργαζομένων δεν μπορεί να υπάρξει παραγωγή, γι' αυτό θεωρούν βέβαιο ότι τη δουλειά θα αναλάβουν εργολάβοι οι οποίοι είναι γνωστό για τον τρόπο που λειτουργούν!

ΕΠΟΧΙΚΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΝΑΟΥΣΑΣ
Αποκλείονται από το Ταμείο Ανεργίας

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός δε θεωρείται πια εποχική επιχείρηση

Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τον ΟΑΕΔ της Νάουσας πραγματοποίησαν χτες το πρωί δεκάδες εποχικοί εργαζόμενοι από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Νάουσας με μπροστάρη το Εργατικό Κέντρο Νάουσας και το Σωματείο Διαλογής και Ψύξης Φρούτων και Λαχανικών Νάουσας και Περιφέρειας, αντιδρώντας στον αποκλεισμό τους από το Ταμείο Ανεργίας.

Σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ, οι εποχικοί εργαζόμενοι δεν δικαιούνται επίδομα ανεργίας επειδή μετά από έλεγχο που πραγματοποίησαν πρόσφατα οι υπηρεσίες του στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Νάουσας, ανακοίνωσε ότι τον κατατάσσει στις μη εποχικές επιχειρήσεις. Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι που μόλις και μετά βίας κατάφεραν να εξασφαλίσουν τα 100 ένσημα που έπρεπε να συμπληρώσουν για να μπουν στο Ταμείο Ανεργίας ως εργαζόμενοι σε εποχική επιχείρηση, τώρα πρέπει να έχουν συμπληρωμένα 125 ένσημα αφού προηγούμενα αφαιρεθούν τα ένσημα των τελευταίων δύο μηνών.

Το ΕΚ Νάουσας, το Σωματείο Διαλογής και Ψύξης και μαζικά οι εργαζόμενοι απαίτησαν από τον ΟΑΕΔ να αφήσει τα τυπικά κολλήματα και να τους εντάξει στο Ταμείο Ανεργίας, αναγνωρίζοντας ότι οι ίδιοι είναι εποχιακά εργαζόμενοι. Στο πλαίσιο κλιμάκωσης του αγώνα, το Εργατικό Κέντρο Νάουσας και το Σωματείο Διαλογής και Ψύξης, αποφάσισαν δίωρη στάση εργασίας τη Δευτέρα 7 Δεκέμβρη από τις 9 εως τις 11 το πρωί και νέα συγκέντρωση στις 9.30π.μ., στον ΟΑΕΔ της Νάουσας.

Στην περιοχή της Νάουσας οι εποχικοί εργάτες στις επιχειρήσεις διαλογής-ψύξης, μεταποίησης αγροτικών προϊόντων είναι εκατοντάδες. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτής της κατηγορίας εργαζομένων πραγματοποιούν από 30 έως και 100 ημερομίσθια το χρόνο. Αν και οι εργαζόμενοι στην πλειοψηφία τους είναι εποχικοί, οι επιχειρήσεις που εργάζονται χαρακτηρίζονται μη εποχικές και έτσι οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να ενταχθούν στο Ταμείο Ανεργίας με 100 ένσημα. Επίσης, ενώ πρόκειται για εργαζόμενους με εξαρτημένη σχέση εργασίας, οδηγούνται να ασφαλίζονται στον ΟΓΑ και έτσι χάνουν δικαιώματα (ασφαλιστικά - συνταξιοδοτικά κλπ.).

Προχωρώντας σε νέα παρέμβαση για τα προβλήματά τους, η Ομοσπονδία Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών, τα Εργατικά Κέντρα Λάρισας και Νάουσας και τα Σωματεία Διαλογής - Ψύξης Φρούτων και Λαχανικών Νάουσας και Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών Λάρισας έχουν ζητήσει συνάντηση με το υπουργείο Εργασίας, αύριο στις 11 π.μ. Μεταξύ άλλων, διεκδικούν ένταξη στο Ταμείο Ανεργίας με 80 ένσημα, χωρίς να αφαιρούνται οι δύο τελευταίοι μήνες. Δικαίωμα ιατρικής περίθαλψης με 30 ένσημα το χρόνο. Να συνυπολογίζεται και να προσαυξάνεται αναλογικά η σύνταξη του ΟΓΑ με τα ένσημα του ΙΚΑ. Να δοθεί επίδομα 1.500 ευρώ.

ΕΡΓΑΤΕΣ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ
Νέα αγωνιστική κινητοποίηση σήμερα

Παύση εργασιών στις 12 μ. και μηχανοκίνητη πορεία στον Πειραιά

Με νέα αγωνιστική κινητοποίηση σήμερα οι εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης συνεχίζουν τη μάχη συσπειρωμένοι στα ταξικά τους συνδικάτα, για να υπερασπίσουν το δικαίωμά τους στη δουλειά και την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας της ίδιας της Ζώνης. Σήμερα στις 12 το μεσημέρι θα γίνει παύση εργασιών και συγκέντρωση των εργατών στην κεντρική πύλη της Ζώνης στο Πέραμα όπου θα βρίσκονται συγκεντρωμένοι από τις 11 το πρωί και οι άνεργοι του κλάδου. Από εκεί όλοι μαζί θα ξεκινήσουν μηχανοκίνητη πορεία στον Πειραιά όπου θα ακολουθήσει νέα συγκέντρωση στην πλατεία Καραϊσκάκη. Από την πλατεία οι εργατοτεχνίτες θα συνεχίσουν την πορεία τους με πρώτο σταθμό τη Νομαρχία Πειραιά και κατάληξη το κεντρικό κτίριο του ΟΛΠ ΑΕ στην Ακτή Ξαβέρη.

Τους εργατοτεχνίτες ξεσήκωσε στο πόδι η απόφαση της κυβέρνησης να επαναφέρει νόμο του 2002 με τον οποίο χαρακτηρίζεται η ναυπηγοεπισκευαστική βάση της Κυνοσούρας στη Σαλαμίνα αρχαιολογικός χώρος τύπου Α, δηλαδή αντίστοιχης σημασίας με το χώρο της Ακρόπολης και απαγορεύει κάθε επισκευαστική δραστηριότητα. Οι εργάτες και τα σωματεία τους απαιτούν να αποχαρακτηριστεί η Κυνοσούρα από αρχαιολογικός χώρος, να γίνει με νόμο η χωροθέτηση της Ζώνης και να κατοχυρωθούν όλοι οι χώροι που μέχρι σήμερα γίνονται ναυπηγοεπισκευαστικές εργασίες. Να ληφθούν μέτρα για την παραγωγική ανασυγκρότηση και τον εκσυγχρονισμό της Ζώνης και να έρθουν δουλειές.

«WIND»
Απαντούν αγωνιστικά στις «εθελούσιες» απολύσεις

Σήμερα η 24ωρη απεργία

Απεργούν σήμερα οι εργαζόμενοι στη «WIND» ενάντια στο σχέδιο της εργοδοσίας για παραπέρα μείωση του προσωπικού μέσω προγράμματος «εθελούσιας εξόδου», το οποίο ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα και λήγει αύριο Παρασκευή. Απόφαση για απεργία έχουν πάρει το κλαδικό συνδικάτο, το ΣΕΤΗΠ και το επιχειρησιακό σωματείο.

Σε ανακοίνωσή του, το ΣΕΤΗΠ καλεί σε μαζική συμμετοχή στην απεργία και την περιφρούρησή της, σημειώνοντας ότι οι «εθελούσιες» απολύσεις εντάσσονται στα αντεργατικά μέτρα που παίρνει η εργοδοσία με πρόσχημα την κρίση. Οι απολύσεις - επισημαίνει - έχουν πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας, αφού τον τελευταίο καιρό έχουν ανακοινωθεί και προαναγγελθεί στον κλάδο εκατοντάδες. «Αν η διοίκηση καταφέρει και περάσει αυτό το πρόγραμμα, της δήθεν εθελούσιας αποχώρησης», θα είναι πιο εύκολο να περάσει ακόμα σκληρότερα μέτρα, να αναθέσει εργασίες σε άλλες επιχειρήσεις, να απολύσει ακόμα περισσότερους, υπογραμμίζει και καλεί σε ενίσχυση της πάλης για να μη χαθεί καμιά θέση εργασίας, πλήρη και σταθερή εργασία για όλους, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο και άλλα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ