ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Θεατρική παράσταση τα περί διαφάνειας

Με επικοινωνιακούς ελιγμούς προσπαθεί να συγκαλύψει τη βαθιά ταξική πολιτική που με συνέπεια υπηρετεί

Οι εργαζόμενοι με stage έζησαν από πρώτο χέρι την ταξική πολιτική της κυβέρνησης που τους πετάει στο δρόμο. Καμιά κατ' επίφαση «διαφάνεια» δεν μπορεί να αλλάξει αυτήν την πραγματικότητα
Οι εργαζόμενοι με stage έζησαν από πρώτο χέρι την ταξική πολιτική της κυβέρνησης που τους πετάει στο δρόμο. Καμιά κατ' επίφαση «διαφάνεια» δεν μπορεί να αλλάξει αυτήν την πραγματικότητα
Σε ένα ζωντανό τηλεοπτικό σόου, που ήρθε να υπηρετήσει το συνολικότερο σχέδιο χειραγώγησης του λαού, εξελίχθηκε η χτεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, με τον πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου, και τους υπουργούς του να εκτοξεύουν για πολλοστή φορά δημαγωγικές κορόνες με φόντο τη «διαφάνεια», επιδιώκοντας εναγωνίως να συγκαλύψουν την ταξική πολιτική που υπηρετούν.

Με αφορμή το νομοσχέδιο για την ανάρτηση όλων των πράξεων και αποφάσεων της δημόσιας διοίκησης στο Διαδίκτυο, καθώς και το νομοσχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), που συζητήθηκαν στην ανοιχτή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Γ. Παπανδρέου στην εισηγητική του ομιλία επιχείρησε να ντύσει με λαμπερό περιτύλιγμα το κυβερνητικό έργο, ώστε να διατηρήσει ανέπαφο τον αντιλαϊκό και βαθιά ταξικό πυρήνα του. Μάλιστα, με πρόσχημα την «καταπολέμηση της διαφθοράς», προετοίμασε το έδαφος για την προώθηση του νέου αντιδημοκρατικού εκλογικού νόμου και του αντίστοιχου νομοσχεδίου για τα οικονομικά των κομμάτων.

Επικοινωνιακοί ελιγμοί

Ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι «η συνοχή της κοινωνίας δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς τη διαφάνεια» και ότι «η έξοδος από την κρίση θα γίνει μέσω της πράσινης ανάπτυξης». Με ιδεολογήματα σαν κι αυτά, στην πραγματικότητα επιδίωξε να κρύψει ότι:

α) Η δημοσιοποίηση των κυβερνητικών αποφάσεων, των νόμων και των κρατικών δαπανών δεν πρόκειται να αλλάξει την ουσία της αντιλαϊκής πολιτικής. Απλά οι εργαζόμενοι θα μάθουν και με ...ηλεκτρονικό τρόπο τους νέους φόρους που θα πληρώσουν, τις περικοπές των κοινωνικών δαπανών, το πάγωμα των μισθών, το πλήθος των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών νομοσχεδίων.

β) Την «πράσινη ανάπτυξη» θα την χρηματοδοτήσουν μέσω του προϋπολογισμού και πάλι τα λαϊκά στρώματα, ενώ τα κέρδη που θα προκύψουν θα τα καρπωθούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι είτε με την απορρόφηση των κρατικών επιδοτήσεων είτε επενδύοντας τα συσσωρευμένα κεφάλαιά τους.

Οι επικοινωνιακοί ελιγμοί της κυβέρνησης και οι ανοιχτές διαδικασίες χρησιμοποιούνται για να εξασφαλιστεί η λαϊκή ανοχή και να μετριαστούν οι αντιδράσεις και διεκδικήσεις, μπροστά στη γενικευμένη επίθεση που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση.

Δεν είναι τυχαίο ότι η τηλεοπτική μετάδοση της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου διακόπηκε όταν ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, θα παρουσίαζε τα αποτελέσματα από την πρόσφατη συνεδρίαση του «Γιουρογκρούπ». Κι αυτό επειδή στις εργασίες του η κυβέρνηση δεσμεύτηκε για την προώθηση νέων ανατροπών στο Ασφαλιστικό, για μείωση των εισοδημάτων των δημόσιων υπαλλήλων, για αύξηση της φορολογίας των μισθωτών, για απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και για περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες.

Η «χρυσόσκονη» της διαφάνειας

Οι βαρύγδουπες ανακοινώσεις του πρωθυπουργού «περί διαφάνειας» έρχονται να ρίξουν στάχτη στα μάτια του λαού, αφού είναι αποσυνδεδεμένες από τον πυρήνα του εκμεταλλευτικού συστήματος που με συνέπεια υπηρετεί η κυβέρνηση. Στόχο έχουν να διαποτίσουν τη συνείδηση των εργαζομένων με τα κελεύσματα περί «συμμετοχικής διακυβέρνησης», καλλιεργώντας ταυτόχρονα την αυταπάτη ότι σε μια ταξική κοινωνία όλοι είναι δήθεν ίσοι και μπορούν να ασκούν έλεγχο. Για να στηρίξει τον ισχυρισμό του μάλιστα ανέφερε ότι «η πρόταση αυτή είχε διατυπωθεί από τις 8 Νοεμβρίου 2005 και αν μας είχαν ακούσει δεν θα υπήρχαν ούτε "κουμπάροι", ούτε "άγονες γραμμές", ούτε "Βατοπέδια"».

Φανερώνοντας συγχρόνως ότι στόχος της κυβέρνησης με όχημα τα πυροτεχνήματα της διαφάνειας είναι να εγκλωβίσει το λαό στη λογική της «διαβούλευσης» και της «κοινωνικής συναίνεσης», ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε: «Πρωταρχικό μέλημά μας είναι να προχωρήσουμε αποφασιστικά με μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όπως είχαμε υποσχεθεί, προς τους πολίτες, προς τους θεσμούς, προς το πολιτικό σύστημα (...). Είμαι σίγουρος πως έχουμε όλοι να κερδίσουμε μέσα από αυτή τη διαδικασία διαβούλευσης και συνεργασίας».

Τις μεγαλόστομες υποσχέσεις περί διαφάνειας, ο Γ. Παπανδρέου τις συνέδεσε με δύο άκρως αντιδημοκρατικά νομοσχέδια που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Στο ζήτημα της «διαφάνειας», ανέφερε ο Γ. Παπανδρέου, «δε θα σταματήσουμε εδώ. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας, με το νέο εκλογικό νόμο, με νέο νόμο για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων». Ο πρωθυπουργός προσπάθησε να εμφανίσει την παραλλαγή του καλπονοθευτικού γερμανικού μοντέλου, που έρχεται για να θωρακίσει το δικομματικό σύστημα εναλλαγής στην εξουσία - που σύμφωνα με πληροφορίες θα έρθει με τη μορφή νομοσχεδίου μέσα στους πρώτους μήνες του 2010 - σαν το επόμενο βήμα «διαφάνειας» της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Μάλιστα, όπως ισχυρίστηκε ο Γ. Παπανδρέου, αυτές οι «πρωτοβουλίες θεσπίζουν αυστηρούς κανόνες για τη διαφάνεια, εμπεδώνουν τη δημοκρατία, ενισχύουν τα δικαιώματα των πολιτών, χτυπούν τη διαφθορά στη ρίζα της». Με άλλα λόγια, ένας εκλογικός νόμος που βιάζει τη λαϊκή βούληση και ένα νομοσχέδιο που έρχεται - με όχημα τα οικονομικά - να μετατρέψει τα κόμματα σε «κρατικοδίαιτους» φορείς, αποκομμένα από την κοινωνία και πλήρως εξαρτημένα από την άρχουσα τάξη, για τον πρωθυπουργό αποτελούν «τομές» που «χτυπούν τη διαφθορά στη ρίζα της».

Πράσινα κέρδη για το κεφάλαιο

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ, ο Γ. Παπανδρέου τις χαρακτήρισε «πρώτης προτεραιότητας επενδυτικά μέσα», για την «παραγωγή νέου πλούτου», που, όπως ισχυρίστηκε, «θα μοιράζεται δίκαια».

Οταν όμως έγινε συγκεκριμένος ο πρωθυπουργός παρουσίασε ένα νομοσχέδιο που είναι κομμένο και ραμμένο για την ενίσχυση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, αφού, όπως ο ίδιος σημείωσε, θα εξασφαλίσει τη «δραστική μείωση του χρόνου αδειοδότησης των ΑΠΕ», ώστε «το μοντέλο αυτό να χρησιμοποιηθεί, να αξιοποιηθεί, συνολικά, για την επενδυτική δραστηριότητα στη χώρα μας, για τις ιδιωτικές και μεγάλες εταιρείες που θα έρθουν να επενδύσουν».

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός ήταν και όταν είπε ότι «οι ιδιώτες και οι χώρες εκείνες που θα πρωτοπορήσουν, που θα είναι μπροστά, θα κερδίσουν το στρατηγικό πλεονέκτημα και θα αποκομίσουν τα οφέλη στο νέο διεθνές οικονομικό περιβάλλον».

Συνέχεια προηγούμενων νόμων βιτρίνας

Παίρνοντας τη σκυτάλη της δημαγωγίας από τον πρωθυπουργό, ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης, στην παρουσίαση του νομοσχεδίου περί διαφάνειας, έκανε λόγο χτες «για θεμελιώδη αλλαγή στη λειτουργία του κράτους» κι ενδεχομένως για «παγκόσμια πρωτοτυπία». Με τον προωθούμενο νόμο, η κυβέρνηση καθιστά υποχρεωτική την ανάρτηση στο διαδίκτυο των αποφάσεων όλων των φορέων του δημοσίου (από τον πρωθυπουργό ως τον τελευταίο διοικητή δημοσίου φορέα), εφόσον η απόφαση αυτή απαιτεί, για την εκτέλεσή της, κρατική δαπάνη. Εξαιρούνται της ανάρτησης οι αποφάσεις που αφορούν την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας.

Επί της ουσίας, δε θεσμοθετείται κάτι καινούριο. Το δικαίωμα πρόσβασης του πολίτη στα δημόσια έγγραφα αλλά και η χρήση της δημόσιας πληροφορίας που υπάρχει σ' αυτά, είχε θεσμοθετηθεί με προηγούμενους νόμους (Ν. 2690/1999, Ν. 3448/2006 κλπ.) ενώ και επί ΝΔ, ο υπουργός εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος με εγκύκλιό του (27/4/2009), υποχρέωνε τα υπουργεία, τις Ανεξάρτητες Αρχές, τις Περιφέρειες, τους ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού και τα ΝΠΔΔ να αναρτούν στην ιστοσελίδα τους όλες τις αποφάσεις και πράξεις τους. Επίσης, από το 2008 ισχύει η υποχρέωση ανάρτησης στο διαδίκτυο όλων των δημόσιων συμβάσεων. Το καινούριο που εισάγεται είναι ότι μια απόφαση δε θα μπορεί να εκτελεστεί αν δεν έχει προηγουμένως αναρτηθεί, ενώ προβλέπεται και η δωρεάν διάθεση - σε ηλεκτρονική μορφή - όλων των τευχών της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ο λαός γνωρίζει την αλήθεια γιατί τη ζει

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Σε σχόλιο σχετικά με το υπουργικό συμβούλιο για το ζήτημα της διαφάνειας, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου θύμιζε κακοσκηνοθετημένη θεατρική παράσταση όπου παρουσιάστηκε και το χιλιοπαιγμένο έργο "διακηρύξεις υπέρ της διαφάνειας".

Ο λαός γνωρίζει την αλήθεια, γιατί τη ζει, ότι γίνεται διαρκώς φτωχότερος για να αυξάνονται τα κέρδη της πλουτοκρατίας. Αν τώρα αυτό γίνεται με λιγότερο αδιαφανή τρόπο, το αποτέλεσμα ουσιαστικά δεν αλλάζει.

Η δημοσιοποίηση των αποφάσεων της κυβέρνησης στο διαδίκτυο μόνο επίφαση της διαφάνειας μπορεί να είναι. Τις κρίσιμες και καθοριστικές αποφάσεις, όπως αυτές που πάρθηκαν πρόσφατα στο ΕΚΟΦΙΝ, τις λαμβάνουν πάντα σε κλειστές αίθουσες κρυφά από το λαό οι κυβερνήσεις, τα όργανα της ΕΕ, μαζί με τους εκπροσώπους των επιχειρηματικών ομίλων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ