ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εικαστική προσφορά για τους αγώνες στη Ζώνη

Εγκαινιάζεται σήμερα (7 μ.μ.) στον Πολυχώρο Μάνος Λοΐζος του Δήμου Νίκαιας. Θα παραβρεθεί η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα

Η αφίσα της έκθεσης
Η αφίσα της έκθεσης
Εκθεση προσφοράς έργων τέχνης, για την οικονομική ενίσχυση των αγώνων των εργαζομένων στη Ζώνη, εγκαινιάζεται σήμερα (7 μ.μ.) στον Πολυχώρο «Μάνος Λοΐζος» (Μηχανική Καλλιέργεια, Θηβών 245 και Π. Ράλλη) του Δήμου Νίκαιας. Η έκθεση με τίτλο «Πέραμα Κλειστόν» θα διαρκέσει από τις 4 έως τις 13 Δεκέμβρη. Στα σημερινά εγκαίνια θα παραβρεθεί η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Περισσότεροι από 150 εικαστικοί καλλιτέχνες (ζωγράφοι, γλύπτες, χαράκτες, φωτογράφοι κ.ά.) εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στους αγώνες των εργατών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος, που, αποφασιστικά και συσπειρωμένα μέσα από τα ταξικά σωματεία, συνεχίζουν αταλάντευτα τον αγώνα τους για το δικαίωμα στη δουλειά, στην αξιοπρεπή διαβίωση αυτών και των οικογενειών τους, ενάντια στην ερήμωση της Ζώνης και τη διάλυσή της. Οι εικαστικοί δημιουργοί βρίσκονται κοντά σ' αυτόν τον πληγωμένο τόπο της ανεργίας του 80%, της εγκατάλειψης, της υποβάθμισης της ζωής των εργαζομένων και των κατοίκων, τον τόπο των εργατικών ατυχημάτων και της ασύδοτης κερδοσκοπίας των μεγαλοεφοπλιστών.

Οι πολιτικές που τόσα χρόνια καταδικάζουν στην ανεργία τη Ζώνη, τώρα με αφορμή την καπιταλιστική κρίση που βαθαίνει, οδηγούν στον αφανισμό τον κλάδο και τους χιλιάδες εργάτες στην ανέχεια. Σήμερα οι εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής είναι αντιμέτωποι με ολόκληρη βιομηχανία δικαστικών διώξεων, αυταρχισμού και καταστολής για την ποινικοποίηση των αγωνιστικών τους κινητοποιήσεων, του μόνου όπλου που έχουν για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους.

Σε ενιαίο μέτωπο με όλους τους εργαζόμενους, οι εικαστικοί δημιουργοί αγωνίζονται για την κατάκτηση του δικαιώματος στην εργασία για όλους και την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων. Τα έργα της έκθεσης θα πωλούνται και τα έσοδα θα διατεθούν εξ ολοκλήρου για την οικονομική ενίσχυση του αγώνα των εργαζομένων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης. Οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης είναι τις καθημερινές 5-9 μ.μ. και τα Σαββατοκύριακα 10 π.μ.- 9 μ.μ.

ΚΟ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδηλώσεις για το Σοσιαλισμό στο Λονδίνο

Στις 12 και 13 Δεκέμβρη. Θα παραβρεθεί και θα μιλήσει ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του Κόμματος

Ο τάφος του Καρλ Μαρξ στο Λονδίνο, όπου την Κυριακή 13/12 θα καταθέσει στεφάνι η ΚΟ Βρετανίας του ΚΚΕ
Ο τάφος του Καρλ Μαρξ στο Λονδίνο, όπου την Κυριακή 13/12 θα καταθέσει στεφάνι η ΚΟ Βρετανίας του ΚΚΕ
Διήμερο εκδηλώσεων με θέμα το Σοσιαλισμό διοργανώνει στο Λονδίνο η ΚΟ Βρετανίας του ΚΚΕ, στις 12 και 13 Δεκέμβρη.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

  • Σάββατο 12 Δεκέμβρη

Στις 7 μ.μ., στο παροικιακό κέντρο, στο Wood Green, αφιέρωμα στο εργατικό λαϊκό τραγούδι με ζωντανή ορχήστρα.

  • Κυριακή 13 Δεκέμβρη

-- Στις 12 μ., κατάθεση στεφανιού στον τάφο του Μαρξ.

-- Στις 2 μ.μ., στη Βιβλιοθήκη του Μαρξ, στην αίθουσα εθελοντών του Ισπανικού Εμφυλίου, θα γίνει πολιτική εκδήλωση με θέμα: «Η συμβολή του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε και η αναγκαιότητά του σήμερα», με ομιλητή τον Ελισαίο Βαγενά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ.

Θα ακολουθήσει επίσκεψη στους χώρους του μουσείου, όπου βρίσκεται και το γραφείο του Λένιν, όταν έμεινε στο Λονδίνο.

Στο κάλεσμά της, η ΚΟ Βρετανίας του ΚΚΕ σημειώνει: «Εμείς πιστεύουμε απόλυτα - και δεν έχουμε χάσει καθόλου την πίστη και την πεποίθησή μας - στην αναγκαιότητα του σοσιαλισμού, αλλά κυρίως στην επικαιρότητά του. Και αναγκαίος, και απόλυτα επίκαιρος είναι. Για μας ο σοσιαλισμός δεν είναι απλώς ένα όραμα, είναι σκοπός της πάλης μας. Δεν το έχουμε κρύψει από κανέναν και από καμιά ότι δεν περιοριζόμαστε στην πάλη για να αποσπάσει ο λαός κάποια μέτρα ανακούφισης στα άμεσα και καθημερινά προβλήματά του.

Αναμφισβήτητα αυτό το κάνουμε, είναι υποχρέωσή μας. Ταυτόχρονα, όμως, μας ενδιαφέρει ο αγώνας του λαού να δημιουργήσει προϋποθέσεις, να πειστεί η πλειοψηφία του λαού ότι δεν πρέπει να περιορίζεται σε διεκδίκηση ορισμένων άμεσων μέτρων, που στις μέρες μας και αυτά δεν υλοποιούνται, αλλά πρέπει να διεκδικήσει βαθιές αλλαγές για να μπουν σε δρόμο λύσης τα καθημερινά του προβλήματα, για να μπορεί να μιλάει για σχεδιασμούς και για οράματα στο μέλλον».

Βιβλιοπαρουσιάσεις από την ΚΟΑ του ΚΚΕ

Συνεχίζονται οι συζητήσεις πάνω σε εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής»

Οι παρουσιάσεις βιβλίων της «Σύγχρονης Εποχής» συνεχίζονται τις επόμενες μέρες από τις Οργανώσεις της ΚΟΑ του ΚΚΕ, σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

Τετάρτη 9/12

-- Στις 7 μ.μ., στο Κέντρο Νεότητας Χαλανδρίου (Δαναΐδων και Αντιγόνης), η Αχτίδα Βορειοανατολικών Συνοικιών της ΚΟΑ διοργανώνει παρουσίαση του βιβλίου «Η διεθνής οικονομική κρίση και η θέση της Ελλάδας. Οι θέσεις του ΚΚΕ». Την παρουσίαση θα κάνει ο Νίκος Καραθανασόπουλος, βουλευτής και μέλος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του 7ου Διαμερίσματος στην οδό Πανόρμου, οι Κομματικές Οργανώσεις Αμπελοκήπων και Οργανώσεις Αθήνας της ΚΝΕ διοργανώνουν παρουσίαση του βιβλίου «Η διεθνής οικονομική κρίση και η θέση της Ελλάδας. Οι θέσεις του ΚΚΕ» (ημερίδα της ΚΕ του ΚΚΕ). Την παρουσίαση θα κάνει ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Οικονομικού Τμήματός της.

Πέμπτη 10/12

-- Στις 7 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΚΟΑ (Θεμιστοκλέους 2 και Πανεπιστημίου), η Αχτίδα Μεταφορών της ΚΟΑ διοργανώσει παρουσίαση του βιβλίου «Η διεθνής οικονομική κρίση και η θέση της Ελλάδας. Οι θέσεις του ΚΚΕ». Την παρουσίαση θα κάνει ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στην Κρήτη

Εκδηλώσεις για την παρουσίαση του βιβλίου του Μάκη Μαΐλη «Από την 4η Αυγούστου ως τις μέρες μας» διοργανώνουν οι ΚΟ Κρήτης του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, με ομιλητή τον Διονύση Αρβανιτάκη, μέλος της ΚΕ του Κόμματος και του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

-- Στο Ρέθυμνο, την εκδήλωση οργανώνει η Οργάνωση Σπουδάζουσας της ΚΝΕ, σήμερα Παρασκευή 4 Δεκέμβρη, στις 2.30 μ.μ., στην αίθουσα ΙΚ του Πανεπιστημίου Ρεθύμνου.

-- Στα Χανιά, την εκδήλωση οργανώνει η ΝΕ Χανίων του ΚΚΕ, σήμερα Παρασκευή 4 Δεκέμβρη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου.

ΝΕ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τιμά τον Γιάννη Ρίτσο

Εκδήλωση τιμής στον Γιάννη Ρίτσο διοργανώνει την ερχόμενη Πέμπτη 10 Δεκέμβρη η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ, στις 7 μ.μ., στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο. Στην εκδήλωση, μεταξύ των άλλων, θα υπάρξει μουσικό πρόγραμμα, οπτικοακουστικό υλικό και έκθεση φωτογραφίας.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Συζητήσεις της ΚΝΕ

-- Εκδήλωση - συζήτηση, με θέμα «Η επανάσταση ως τέχνη - Τα διδάγματα του Οκτώβρη του 1917», πραγματοποιούν την Κυριακή 6 Δεκέμβρη οι Νομαρχιακές Οργανώσεις Αχαΐας - ΑΕΙ και ΤΕΙ Πάτρας της ΚΝΕ, στις 7 μ.μ. στο ξενοδοχείο «Αστήρ» στην Πάτρα. Ομιλητής θα είναι ο Τάσος Τραβασάρος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ και υπεύθυνος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΝΕ.

Επίσης, οι Νομαρχιακές Οργανώσεις Πελοποννήσου - Κεφαλονιάς - Ζακύνθου της ΚΝΕ διοργανώνουν εκδηλώσεις με θέμα: «Η αλήθεια για το Τείχος του Βερολίνου». Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

-- Αύριο Σάββατο 5/12, στο Αργοστόλι, στις 7.30 μ.μ., στο ΕΚ Κεφαλονιάς, με ομιλητή τον Χρήστο Λουκά, μέλος του Γραφείου του ΣΠ Πελοποννήσου της ΚΝΕ.

-- Την Κυριακή 6/12, στη Ζάκυνθο, στις 7.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο, με ομιλητή τον Π. Κλάδη, γραμματέα του ΝΣ Ζακύνθου της ΚΝΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ