ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 20 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /32
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Μανώλης Μωραΐτης
Μανώλης Μωραΐτης
ΦΩΤΟ

Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τότε που έφυγε από κοντά μας η μητέρα μου και γιαγιά ΚΟΛΙΣΙΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ. Γεννήθηκε το 1931 στο χωριό Βροντισμένη Ιωαννίνων από αγροτική οικογένεια. Το 1947 κατατάχθηκε στο ΔΣΕ. Από το 1949 πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη. Επαναπατρίστηκε το 1975. Μέλος του ΚΚΕ. Μέχρι το τέλος της ζωής της έμεινε πιστή στα ιδανικά του σοσιαλισμού που γνώρισε και από κοντά.

Στη μνήμη της προσφέρουμε 50 ευρώ, μέσω της Αχτίδας Υγείας, για την οικονομική εξόρμηση.

Η κόρη της Τάνια Κολισίκα, ο εγγονός Σ. Κολισίκας.

***

Στη μνήμη του συντρόφου, φίλου και συμμαθητή στο 1ο Γυμνάσιο Πειραιά (Ιωνίδειου), Θ. ΠΑΝΤΕΛΙΔΗ που εκτελέστηκε τον Αύγουστο του 1949, σε ηλικία 21 ετών γιατί έμεινε πιστός στα ιδανικά του ΚΚΕ, προσφέρω για την οικονομική εξόρμηση του Κόμματος 7.700 ευρώ.

Χ.Τ.

***

Στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΡΑΠΤΑΚΗ, προσφέρουμε στο ΚΚΕ, για την οικονομική εξόρμηση, 500 ευρώ.

Η σύζυγος Ειρήνη

Τα παιδιά: Βασίλης - Γιάννης

***

Στη μνήμη της μητέρας μου ΠΑΣΧΑΛΙΝΑΣ ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ που έφυγε στις 19.9.2008, και του πατέρα μου, καπετάνιου του ΕΛΑΣ, ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ (Σκοτεινός), προσφέρω 100 ευρώ στο Κόμμα μας, το ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Κέντρου Ν. Σμύρνης, για την οικονομική εξόρμηση.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΞΥΝΟΤΡΟΥΛΙΑΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΞΥΝΟΤΡΟΥΛΙΑΣ
Χρύσα Παπαστεργίου

***

ΦΩΤΟ

Στις 23 Οκτώβρη συμπληρώθηκαν οχτώ χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή πατέρα μας ΗΛΙΑ ΚΑΡΙΜΑΛΗ. Από μικρός ταξίδευε στα ανηφορικά καλντερίμια της βιοπάλης. Δεν άργησε να συστρατευθεί στις γραμμές της ΕΔΑ. Ανέπτυξε σημαντική καθοδηγητική δράση στην περιοχή της Νέας Σμύρνης. Ως μέλος του ΚΚΕ υπερασπίστηκε τα ιδανικά του ως τον αναπάντεχο θάνατό τους. Οικοδόμος ο ίδιος, ήταν πάντοτε παρών σε όλους τους κοινωνικούς αγώνες και αγωνίστηκε με πάθος για το δίκιο της τάξης του, για να σταματήσει η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Ως συνταξιούχος, συνέχισε τη δράση του στην πατρίδα του την Ικαρία. Ως το θάνατό του ήταν πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου και δημοτικός σύμβουλος Ραχών Ικαρίας, πρωτοπόρος στον αγώνα για την επίλυση των τοπικών προβλημάτων. Εφυγε από τη ζωή, αλλά όχι και από το νου των συνανθρώπων και συντρόφων του.

Ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη του, καθώς, επίσης, στη μνήμη της μητέρας μας ΜΑΡΙΑΣ, την οποία χάσαμε πριν από 13 χρόνια, προσφέρουμε 80 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Αϊ - Γιώργη Κοκκινιάς.

Οικογένεια Σταμάτη Η. Καρίμαλη

***

Στη μνήμη του ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΚΟΥΦΟΠΟΥΛΟΥ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και Μακρονησιώτη, που πέθανε στις 22/12/1981, η οικογένειά του καταθέτει 150 ευρώ για το δυνάμωμα του ΚΚΕ.

ΝΙΚΟΛΟΥΛΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΝΙΚΟΛΟΥΛΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
***

Φωτό

Στη μνήμη του συντρόφου μου ΒΑΣΙΛΗ ΞΥΝΟΤΡΟΥΛΙΑ, που αγωνίστηκε μέσα από τις γραμμές του τιμημένου ΚΚΕ για την εργατική τάξη και τη νεολαία, προσφέρω 50 ευρώ στην οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Φρυγίας Βύρωνα.

Η γυναίκα του Αγγελική Ξυνοτρούλια.

***

Φωτό

Στη μνήμη του συντρόφου μου ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΑΜΜΑ, που υπήρξε πιστός και συνεπής κομμουνιστής ως το τέλος της ζωής του, προσφέρω για την οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ 20 ευρώ μέσω ΚΟ Φρυγίας Βύρωνα.

Η γυναίκα του Ερασμία Μαμμά.

***

Φωτό

Στη μνήμη του ΚΩΣΤΑ ΓΚΟΥΛΙΩΝΗ, η συντρόφισσά του Μαρία και οι κόρες του προσφέρουν, για την οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ, 200 ευρώ, μέσω της ΚΟ Καλαμπάκας, και 20 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

***

ΦΩΤΟ

Στις 4 Νοέμβρη, πριν από 9 χρόνια, το 2000, έφυγε από το ζωή ο πολυαγαπημένος μας ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ, ο σύζυγος, πατέρας και παππούς. Συνεπής και σεμνός αγωνιστής, από τα νιάτα του, από τους πρώτους ΕΠΟΝίτες στην Ικαρία, μέχρι το θάνατό του αγωνίστηκε για τα ιδανικά του ΚΚΕ, για πρόοδο και ειρήνη.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 100 ευρώ στο ΚΚΕ, κάτι που εκείνος θα ήθελε, για την ενίσχυσή του, μέσω της ΚΟ Αγίου Κηρύκου Ικαρίας.

Η γυναίκα του, τα παιδιά και τα εγγόνια του.

***

ΦΩΤΟ 2

Στη μνήμη και προς τιμήν των αδερφιών μου.

Του ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΥΡΟΥΜΑΛΗ, που στις 17 του Δεκέμβρη έκλεισαν τρία χρόνια από το θάνατό του. Γεννήθηκε το 1925 στα Σοφιαρά Κορινθίας. Οταν ήταν 17 ετών, στην τελευταία τάξη του Λυκείου, ήρθαν οι κατακτητές. Μόλις οι Ιταλοί έφθασαν στο χωριό, έκαψαν μερικά σπίτια, μαζί και το δικό μας. Τα παιδιά των πυροπαθών έφυγαν στον ΕΛΑΣ. Με την απελευθέρωση, οι παρακρατικοί μας κυνήγησαν να μας σκοτώσουν και καταδίκασαν τον Γιάννη σε 20 χρόνια φυλακή χωρίς να έχει κάνει τίποτα. Εκανε τα 17 γιατί δεν έκανε δήλωση, όπως του πρότεινε ο πρόεδρος του δικαστηρίου για να πάει στο σπίτι του, αφού έγκλημα δεν αποδείχτηκε. Αυτός αρνήθηκε και τράβηξε το δρόμο των αγωνιστών. Στην πορεία παντρεύτηκε, έγινε πατέρας και παππούς.

ΚΑΡΙΜΑΛΗΣ ΗΛΙΑΣ
ΚΑΡΙΜΑΛΗΣ ΗΛΙΑΣ
Του ΒΛΑΣΣΗ ΚΟΥΡΟΥΜΑΛΗ, μεγαλύτερου από τα 8 αδέρφια. Ηταν στον ΕΛΑΣ και ανέλαβε τις πολιτικές οργανώσεις του χωριού μέχρι που έφυγαν οι Γερμανοί. Με το διώξιμο των Γερμανών, και το κυνήγι μας από τους παρακρατικούς, ενταχθήκαμε στον ΔΣΕ. Ηταν ΚΠ (Κέντρο Πληροφοριών), όπου τοποθετήθηκε από τους καπεταναίους του ΔΣΕ. Ερχόμενη η ενάτη μεραρχία, συνελήφθη και τον έστειλαν στις αντρικές φυλακές Πατρών, απ' όπου τον παρέδωσαν στους παρακρατικούς που τον τύφλωσαν βάζοντάς του καρφιά στα μάτια ζωντανό και μετά τον αποτέλειωσαν, χτυπώντας τον με μαχαιριές 4 άτομα. Ο Βλάσσης Κουρούμαλης του Κωνσταντίνου και της Αγγελικής, ήταν και τραυματίας του Αλβανικού Πολέμου. Επέζησε από τους Αλβανούς και τον σκότωσαν οι συμπατριώτες του παρακρατικοί.

Στη μνήμη τους, ο γιος του Κώστας, η σύζυγος Αφροδίτη, η πεθερά Μαρία, η εγγονή Μαρία και η αδερφή του Βούλα Τοσουνίδου - Κουρούμαλη, προσφέρουν 70 ευρώ στο ΚΚΕ.

***

ΦΩΤΟ

Συμπληρώθηκαν 13 χρόνια από τότε που έφυγε από κοντά μας ο αγωνιστής ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΥΛΗΣ, μέλος του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Ακαδημίας Πλάτωνος, 50 ευρώ για την οικονομική εξόρμηση και 50 ευρώ για το μνημείο της Φλώρινας.

Η οικογένειά του

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΙΜΠΙΔΗ, για την οικονομική εξόρμηση και για τη γιορτή του, η οικογένειά του προσφέρει 100 ευρώ, και για το μνημείο του ΔΣΕ που πήρε μέρος στη συγκεκριμένη μάχη σαν αξιωματικός, άλλα 100 ευρώ.

ΔΟΥΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΔΟΥΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Η οικογένειά του

* Οι σύντροφοι της ΚΟΒ Ακαδημίας Πλάτωνος Κολωνού προσφέρουν, στη μνήμη του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΙΜΠΙΔΗ για την οικονομική εξόρμηση του Κόμματος, 100 ευρώ.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του γονιών μου, ΠΕΤΡΟΥ και ΛΑΜΠΡΙΝΗΣ, των αδερφών μου ΣΩΤΗΡΗ και ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ και του άντρα μου ΒΑΣΙΛΗ ΧΑΡΙΣΗ, προσφέρω στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Πλάτωνα Κολωνού, 50 ευρώ για την οικονομική εξόρμηση του Κόμματος.

Κασσιανή Χαρίση

***

ΦΩΤΟ

Στις 22 Δεκέμβρη συμπληρώνονται 12 χρόνια από το θάνατο του ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΔΟΥΚΑ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε 150 ευρώ, μέσω ΚΟ Βοτανικού Ακαδημίας Πλάτωνα.

Η γυναίκα του Σοφία, η κόρη του Σταυρούλα και ο γαμπρός του Λεωνίδας Σούμπασης.

***

ΦΩΤΟ

Πέρασαν τρία χρόνια από την ώρα που έφυγε για το μεγάλο ταξίδι ο σύντροφος και φίλος ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΑΜΑΣΚΟΥΔΗΣ. Η μνήμη του όμως δε σβήνει.

Σήμερα Κυριακή 20 Δεκέμβρη, πραγματοποιείται μνημόσυνο στην εκκλησία Πέτρου και Παύλου Γιαννιτσών.

Η σύζυγός του Αγγελική και ο γιος του Δημήτρης προσφέρουν, στη μνήμη του, 200 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟ Γιαννιτσών.

***

φωτό

Σήμερα Κυριακή, 20 Δεκέμβρη, στο νεκροταφείο της Καλλιθέας, στις 12 το μεσημέρι, γίνεται το 40ήμερο μνημόσυνο του αγαπημένου μας συντρόφου, συζύγου, πατέρα και παππού, ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΙΚΤΟΠΟΥΛΟΥ, μέλους του ΚΚΕ και αντιστασιακού.

Ο σ. Γιώργος Τικτόπουλος, μέλος του ΚΚΕ και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, πιστός στα ιδανικά του κομμουνισμού για τα οποία πάλεψε μέχρι την τελευταία του ώρα, έφυγε από τη ζωή στις 15/11/09.

Οι σύντροφοι της ΚΟΒας του, τιμώντας τη μνήμη του, προσφέρουν 140 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Κέντρου Καλλιθέας.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΗΜ. ΜΑΝΤΖΙΟΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΗΜ. ΜΑΝΤΖΙΟΣ
***

φωτό

Στις 30 Νοέμβρη συμπληρώθηκαν 26 χρόνια από το θάνατο του μαχητή του Αλβανικού Μετώπου, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, αξιωματικού του ΔΣΕ ΚΩΣΤΑ Κ. ΚΗΠΟΥΡΟΥ (Μαλέτσικου) και στελέχους του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του, η οικογένειά του, μέσω του παραρτήματος Υμηττού της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, προσφέρει 200 ευρώ για την ανέγερση του Μνημείου πεσόντων του ΔΣΕ στη Φλώρινα.

***

φωτό

Στη μνήμη της αγαπημένης μου συντρόφισσας ΠΟΠΗΣ ΔΟΥΡΗ, που έφυγε από τη ζωή πριν τριάμισι χρόνια, προσφέρω στο ΚΚΕ για την οικονομική εξόρμησή του 100 ευρώ, μέσω ΚΟ Ευδήλου Ικαρίας.

Ο σύντροφός της Σταμάτης Δουρής

***

φωτό 2

Στη μνήμη του σ. ΑΛΕΚΟΥ ΣΠΥΡΟΥ και του σ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΝΤΕΛΑΡΟΥ, ο Κώστας Κολυβάς (Μπερδεμπές) και η γυναίκα του Θεοδώρα προσφέρουν, μέσω ΝΕ Λευκάδας, 100 ευρώ για την οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ.

***

φωτό 2

Για την οικονομική εξόρμηση και στη μνήμη των γονιών μου ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ και ΜΑΡΙΑΣ (ΓΕΩΡΓΑΤΟΥ), των αδελφών μου ΣΠΥΡΟΥ, ΠΑΝΑΓΗ και ΕΡΑΣΜΙΑΣ, αντιστασιακών, και στη μνήμη των νεκρών της Μακρονήσου και όλων των αγωνιστών που έδωσαν τη ζωή τους στους αγώνες του ΚΚΕ, προσφέρω 500 ευρώ στο Κόμμα.

Διονύσης Γεωργάτος

***

φωτό 2

Ο Σπύρος και ο Σταύρος Μπλέτσας προσφέρουν 200 ευρώ για την ανέγερση του Μνημείου για τους μαχητές του ΔΣΕ στη Φλώρινα, μέσω της ΚΟ Ζαρουχλέικων Πάτρας, στη μνήμη των γονιών τους ΜΠΛΕΤΣΑ ΘΕΟΧΑΡΗ και ΜΠΛΕΤΣΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ. Επίσης, των θείων της: ΠΟΠΟΤΑ ΝΙΚΟΥ, μαχητή του ΔΣΕ που χάθηκε στο Γράμμο - Βίτσι, και ΠΟΠΟΤΑ ΓΙΩΡΓΟΥ που πέρασε από το ΔΣΕ και στη συνέχεια έζησε πολιτικός πρόσφυγας στο χωριό «Νίκος Μπελογιάννης» στη ΛΔ Ουγγαρίας.

ΜΑΥΡΟΚΕΦΑΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΜΑΥΡΟΚΕΦΑΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
***

Φωτ. 2

Ο Απόστολος και η Παναγιώτα Χονδρογιάννη προσφέρουν στο ΚΚΕ 500 ευρώ, 7η δόση, μέσω ΚΟ Γρεβενών, στη μνήμη των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και μαχητών του ΔΣΕ: ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΖΑΜΑΝΑΚΟΥ, ΓΙΑΝΝΗ ΖΑΜΑΝΑΚΟΥ, ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΝΤΑΓΚΟΥΜΑ, ΜΙΛΤΙΑΔΗ ΣΟΥΛΑ, ΒΑΣΙΛΗ ΜΙΧΟΥ από το χωριό Φιλιππαίοι.

Και από το χωριό Μεσολούρι: ΔΗΜ. ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗ (Ντέρου), Κ. ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗ, ΔΗΜ. ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗ (φωτογραφία), ΔΗΜ. ΧΑΤΖΗ (φωτογραφία), ΧΡΗΣΤΟΥ ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗ, Α. και ΝΙΚΟΥ και ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΚΑΡΑΔΗΜΟΥ, ΑΝΔΡΕΑ ΜΠΙΤΗ, ΧΡΗΣΤΟΥ και ΑΘΑΝ. ΜΥΛΩΝΑ, ΖΗΣΗ ΛΕΤΣΙΟΥ, Θ. ΓΑΚΗ, ΣΩΤ. ΚΑΝΙΑ, ΑΘ. και ΑΧΙΛΛΕΑ και ΝΙΚΟΥ ΛΑΤΣΟΥ, MIX. ΑΙΑΚΟΥ, ΑΛΕΞ. ΤΣΑΝΙΚΑ, ΣΟΥΛΤΑΝΑΣ ΠΑΣΙΑ, ΧΑΡ. ΤΖΙΟΥΒΑΡΑ, ΧΡ. ΜΠΑΡΛΑΓΙΑΝΝΗ, ΑΡ. ΜΠΙΤΗ, Κ. ΤΣΑΚΝΑΚΗ, ΑΧΙΛΛΕΑ ΜΠΑΤΖΙΟΥ, ΑΘΑΝ. ΖΑΨΑΛΗ, ΑΘΑΝ. ΜΥΛΩΝΑ, Θ. ΠΑΠΑΘΩΜΑ, ΑΠ. ΓΚΟΥΝΤΙΠΟΥΛΙΟΥ, ΙΩΑΝ. ΤΖΙΒΗ, ΔΗΜ. ΜΠΙΤΗ, καθώς επίσης και στη μνήμη του ΘΩΜΑ ΤΖΙΟΥΒΑΡΑ, πιστού αγωνιστή και φίλου του ΚΚΕ, καθώς και του υποστράτηγου του ΔΣΕ ΝΙΚΟΥ ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ (Σκοτίδα), από το Κυπαρίσσι Γρεβενών, που σκοτώθηκε στο Γράμμο.

***

Το Δημοτικό Συμβούλιο Λιβαδειάς, μετά το πέρασμα 64 χρόνων αποφάσισε να δώσει σε μια πλατεία της πόλης το όνομα του ανθρωπιστή αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, αξιωματικού του Αλβανικού Μετώπου, του γιατρού ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΡΟΥΤΣΑΛΗ. Η εκδήλωση της μετονομασίας γίνεται σήμερα, Κυριακή 20.12.2009 ώρα 11 το πρωί, στον προσδιορισμένο χώρο, κοντά στο 1ο Γυμνάσιο Λιβαδειάς.

Για τον Ανθρωπο Προυτσάλη, που έδωσε τη ζωή του στα ιδανικά για έναν καλύτερο κόσμο, τα πολλά λόγια είναι περιττά και φτωχά. Ας αρκεστούμε, όμως, σε ένα κείμενο που έγραψε ένας φίλος και σύντροφός του, αφιερωμένο στη μνήμη αυτού του υπέροχου ανθρώπου, που σπανίζουν στην εποχή μας.

ΧΑΡΙΣΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΧΑΡΙΣΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
Κυνηγημένος από ανάξιους και φασίστες. Και αφήνοντας την οικογένειά σου, βγήκες στον αγώνα της Εθνικής Αντίστασης, προσφέροντας τις υπηρεσίες σου σαν γιατρός κρατώντας μαζί και το ντουφέκι σου./

Πλησιάζοντας η λευτεριά της πατρίδας και αποχαιρετώντας τους σταυραετούς στις βουνοκορφές της Ρούμελης, κατέβηκες με τους συναγωνιστές σου στην Αθήνα για να συνεχίσετε τον αγώνα./

Πιστός στον όρκο του Ιπποκράτη πήγες με μεγάλο κίνδυνο της ζωής σου να βρεις φάρμακα για τους τραυματίες. Εκεί, στο σανατόριο «Σωτηρία», έπεσες ηρωικά χτυπημένος από τους δωσίλογους και τους νέους κατακτητές Εγγλέζους, αγκαλιασμένος με την τιμή και τη δόξα που σου ταίριαζε. Αιωνία η μνήμη σου αγωνιστή γιατρέ Κώστα Προυτσάλη.

Δ.Π.

* Στη μνήμη του ΚΩΣΤΑ ΠΡΟΥΤΣΑΛΗ, τα εγγόνια του: Προυτσάλης Κων/νος και Τσιφής Δημήτριος προσφέρουν, για την οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ, το ποσό των 100 ευρώ, μέσω ΚΟ Λιβαδειάς.

***

Φωτό

Στη μνήμη του ΒΑΣΙΛΗ ΜΑΥΡΟΚΕΦΑΛΟΥ (καπετάν Καψάλη) του ΕΛΑΣ, από την Ερισο της Κεφαλονιάς. Για τις φυλακές, τις εξορίες και τα βασανιστήρια που πέρασε για το αγαπημένο του Κομμουνιστικό Κόμμα η οικογένειά του προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Ζαουχλέικων, 250 ευρώ στο ΚΚΕ.

***

φωτό

Στη μνήμη του σ/φου ΔΗΜΗΤΡΗ ΒΟΓΙΑΤΖΗ (Τζίμη), η κόρη του Ειρήνη Μπόντη προσφέρει 300 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Μπουρναζίου.

***

φωτό

Στη μνήμη του λατρευτού συντρόφου μου ΜΠΑΜΠΗ ΖΕΓΚΙΝΗ, κομμουνιστή - αγωνιστή της ΕΑΜικής Αντίστασης, προσφέρω 500 ευρώ για την οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Κουκακίου - Πλάκας.

Ειρήνη Ζεγκίνη.

***

φωτό

Στη μνήμη του αδελφού μου ΓΑΚΗ (ΓΙΩΡΓΟΥ) ΜΑΣΤΟΡΑ, Αγρονόμου, από τα πρώτα στελέχη του ΚΚΕ στην περιοχή Σουλίου Θεσπρωτίας, προσφέρω 200 ευρώ για την οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Αγίας Παρασκευής. Ηταν κρατούμενος στον Αϊ - Στράτη και τη Μακρόνησο από το '36, απ' αυτούς που ο μοναρχοφασισμός παρέδωσε στους κατακτητές και εκτελέστηκε από τους Γερμανούς. Επίσης, για τα αδέλφια μου: ΚΩΣΤΑ και ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΣΤΟΡΑ, το σύζυγό μου ΒΑΣΙΛΗ ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟ, τον πατέρα μου ΤΣΙΛΗ ΜΑΣΤΟΡΑ, το θείο μου ΝΙΚΟ ΚΙΑΜΟ, τη νύφη μου ΠΑΝΩΡΑΙΑ ΜΑΣΤΟΡΑ. Ολοι τους μαχητές και αξιωματικοί της Αντίστασης και του ΔΣΕ, πολιτικοί πρόσφυγες στην Τασκένδη, μετά. Ο Γάννης και η Πανωραία έχουν βραβευτεί, επανειλημμένα, με τα μετάλλια Ανδρείας και Ηλεκτρας, αντίστοιχα.

ΜΙΧΑΛΑΚΟΥ ΣΟΦΙΑ
ΜΙΧΑΛΑΚΟΥ ΣΟΦΙΑ
Αθηνά Γιωτοπούλου.

***

φωτό

Σαν σήμερα 20 Δεκεμβρίου, συμπληρώνονται 2 χρόνια απ' όταν έφυγε από κοντά μας η αγαπημένη μας σύζυγος, μητέρα και γιαγιά, ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ. Συνεχίζει, όμως, να ζει στην καρδιά και τη σκέψη μας.

Στην άσβεστη μνήμη της, προσφέρουμε, μέσω της ΚΟ Παγκρατίου, 500 ευρώ στο ΚΚΕ για την οικονομική εξόρμηση του Κόμματος, το κόμμα στο οποίο έμεινε πιστή από τα νεανικά της χρόνια έως τις τελευταίες στιγμές της. Επίσης, 200 ευρώ για την ανέγερση του μνημείου των ηρωικών μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ που έπεσαν στη μάχη της Φλώρινας, μέσω ΠΕΑΕΑ Παγκρατίου.

Ο σύζυγός της Σωτήρης, τα παιδιά της Παναγιώτης, Δαρεία και Αθηνά, η εγγονής της Ειρήνη.

***

φωτό

Στις 26/12/2009 συμπληρώνονται 4 χρόνια που έφυγε από κοντά μας ο κομμουνιστής ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ. Βασανίστηκε στα χρόνια της δικτατορίας άγρια, σε σημείο να χάσει την ακοή του, για να προδώσει το Κόμμα του και τους συντρόφους του.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε, για την οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ, 100 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Βριλησσίων.

Η σύζυγός του Νίκη, τα παιδιά του Γιάννης - Λένα.

***

φωτό

Στη μνήμη του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΚΟΥ, και αντί μνημοσύνου για τις 40 ημέρες από το χαμό του, προσφέρουμε 300 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Χαλανδρίου, και 200 ευρω στην ΠΕΑΕΑ Χαλανδρίου.

Η μητέρα του Καντιώ, τ' αδέρφια του: Στέλιος και Αλεξάνδρα, τα παιδιά του: Μάξιμος - Χρίστος, Καντιώ, τ' ανίψια του.

***

φωτό

Φέτος, συμπληρώνονται 10 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή ΧΡΗΣΤΟΥ Δημ. ΜΑΝΤΖΙΟΥ. Γεννήθηκε το 1917 στο χωριό Αμπελάκια του νομού Λάρισας. Το 1942 έγινε μέλος του ΚΚΕ. Αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ. Πιστός και αταλάντευτος κομμουνιστής αγωνίστηκε ως το τέλος της ζωής του για τα ιδανικά του σοσιαλισμού.

ΓΕΩΡΓΑΤΟΥ ΜΑΡΙΑ
ΓΕΩΡΓΑΤΟΥ ΜΑΡΙΑ
Στη μνήμη του, καθώς, επίσης και στη μνήμη του αδελφού του ΠΕΡΙΚΛΗ ΜΑΝΤΖΙΟΥ, ο οποίος δολοφονήθηκε από τρομοκράτες ΜΑΥδες το 1949, στο Κόκκινο Νερό Λάρισας, η σύζυγός του Ελένη Μάντζιου προσφέρει 40 ευρώ στην ΚΟ Λάρισας του ΚΚΕ και 30 ευρώ στο «Ριζοσπάστη», που ήταν καθημερινός του σύντροφος.

***

φωτό

Στη μνήμη του αδελφού μας ΣΤΕΛΙΟΥ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗ από τη Μαγνησία Θεσσαλονίκης, προσφέρουμε στο «Ριζοσπάστη» 100 ευρώ.

Τα αδέλφια του.

***

φωτό

Στη μνήμη του ΓΙΑΝΝΗ ΡΟΔΑ από την Καλλιράχη της Θάσου, που εκτελέστηκε για τη δράση του, η νύφη του Πηνελόπη Ροδά προσφέρει 50 ευρώ στη ΝΕ Καβάλας του ΚΚΕ, για την οικονομική εξόρμηση.

***

φωτό

Ο ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ (Δήμος) ΜΟΥΜΟΥΛΙΔΗΣ από την Πτολεμαΐδα ήταν αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και μαχητής (αξιωματικός) του ΔΣΕ. Με το τέλος του εμφυλίου πολέμου έζησε σαν πολιτικός πρόσφυγας στην Ουγγαρία. Με την επιστροφή του στην Ελλάδα εντάχθηκε στην ΚΟ Πτολεμαΐδας του ΚΚΕ και δούλεψε δραστήρια μέχρι το τέλος της ζωής του το Φλεβάρη του 1997.

Στη μνήμη του και για συμβολή στην ανέγερση του μνημείου στη Φλώρινα, προσφέρουμε 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Πτολεμαΐδας.

Μουμουλίδου Ρόιδω και η οικογένειά της

***

Στη μνήμη των γονιών μου: ΟΜΗΡΟΥ και ΙΩΑΝΝΑΣ ΠΑΝΤΕΛΟΠΟΥΛΟΥ από τον Αγιο Αθανάσιο Θεσσαλονίκης και των θείων μου: ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΟΠΟΥΛΟΥ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ και ΜΕΡΟΠΗΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΟΥ, και της συγχωριανής μου ΛΕΛΑΣ ΜΑΥΡΙΔΟΥ, προσφέρω στο ΚΚΕ, για την οικονομική εξόρμηση, 50 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Ιλισίων.

Γεωργία Μαρκάκη

***

φωτό

Στη μνήμη του πατέρα του ΒΑΣΙΛΗ ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΙΟΥ, αγωνιστή και πρωτοπόρου συνδικαλιστή καπνεργάτη, ο γιος του Γιώργος προσφέρει 50 ευρώ για την οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ, μέσω ΚΟ ΕΒΕ Καβάλας.

ΜΑΜΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΜΑΜΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
***

φωτό 2

Ο ΛΑΖΑΡΟΣ (Μακρής) ΤΣΙΛΟΓΛΑΝΙΔΗΣ του Κωνσταντίνου, γεννήθηκε το 1925 στο Μεσόβουνο του νομού Κοζάνης. Το 1941, στις 23 Οκτώβρη, οι Γερμανοί σκότωσαν όλους τους άντρες του Μεσόβουνου, από 16 χρονών και πάνω. Ανάμεσα στους σκοτωμένους και ο πατέρας του Λάζαρου. Στη συνέχεια τα γυναικόπαιδα τα πήγαν στην Πτολεμαΐδα. Εκεί ο Λάζαρος αμέσως οργανώθηκε στο ΕΑΜ. Μέσα από σκληρούς αγώνες ενάντια στους κατακτητές ανδρώθηκε και συνέχισε μέσα από τις γραμμές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Σκοτώθηκε το 1950 στο Βέρμιο.

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ (Γιάγκος) ΤΣΙΛΟΓΛΑΝΙΔΗΣ του Κωνσταντίνου, ήταν αδελφός του Λάζαρου. Γεννήθηκε το 1927 στο Μεσόβουνο. Σε μικρή ηλικία, λόγω της δράσης του αδελφού του, βασανίστηκε στις φυλακές Κοζάνης. Πολέμησε μέσα από τις γραμμές του ΔΣΕ και σκοτώθηκε στο Γράμμο.

Στη μνήμη τους, η αδελφή τους Ουρανία Σπυράτου, προσφέρει 200 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Ιλισίων, για την ανέγερση του μνημείου στη Φλώρινα, για δικαίωση όλων των αγωνιστών.

***

φωτό

Ο σύντροφος ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΑΝΕΣΤΗΣ γεννήθηκε το 1918 στον Πόντο. Πολέμησε κατά τον Ελληνο-ιταλικό πόλεμο το 1940. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής πολέμησε τον κατακτητή μέσα από τις γραμμές του ΕΛΑΣ. Στη διάρκεια του Εμφύλιου ήταν επίτροπος λόχου στο ΔΣΕ. Λίγο πριν πεθάνει έχασε το μικρό του γιο. Παρέμεινε πιστό μέλος του Κόμματος μέχρι την τελευταία μέρα της ζωής του.

ΓΕΩΡΓΑΤΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ
ΓΕΩΡΓΑΤΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ
Στη μνήμη του, η γυναίκα του και ο γιος του προσφέρουν 100 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Πτολεμαΐδας

***

Φωτό

Στις 13/12/09 συμπληρώθηκαν 9 χρόνια από τον απροσδόκητο χαμό της αγαπημένης μας συζύγου, μητέρας και συντρόφισσας, ΣΟΦΙΑΣ ΧΙΝΗ - ΜΙΧΑΛΑΚΟΥ. Γεννήθηκε το 1943. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στα φοιτητικά της χρόνια, ήταν δραστήριο μέλος της νεολαίας της ΕΔΑ και μετά της νεολαίας Λαμπράκη. Στη διάρκεια της δικτατορίας κυνηγήθηκε για την αντιδικτατορική της δράση και της αφαιρέθηκε το διαβατήριο, ως επικίνδυνη για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια. Απέκτησε την ειδικότητα του παιδιάτρου. Το 1974 έγινε μέλος του ΚΚΕ και ανέπτυξε πλούσια κοινωνική και πολιτική δράση. Εξελέγη δημοτική σύμβουλος στο Δήμο Κερατσινίου και μέλος του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά. Εμεινε πάντα πιστή στις αρχές του Κόμματος. Επί πολλά χρόνια ήταν μέλος της ΕΠ της ΚΟ Πειραιά και υπεύθυνη στο χώρο της υγείας και των επιστημόνων του Πειραιά. Ηταν επίσης μέλος του Τμήματος Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας της ΚΕ του Κόμματος.

Η αγάπη μας γι' αυτήν είναι βαθιά χαραγμένη στην καρδιά μας και η θύμησή της πάντα ζωντανή και οδηγεί την πορεία μας.

Στο ΚΚΕ που τόσο αγάπησε και πίστεψε προσφέρουμε 400 ευρώ για την οικονομική εξόρμηση του Κόμματος, μέσω ΚΟΒ ΙΚΑ Πειραιά.

ΖΕΓΚΙΝΗΣ ΜΠΑΜΠΗΣ
ΖΕΓΚΙΝΗΣ ΜΠΑΜΠΗΣ
Ο σύζυγός της Τάκης Μιχαλάκος, οι κόρες της Μαρία, Αμαλία, Γεωργία και ο γαμπρός της Βασίλης Δημητριάδης.

***

Φωτό 2

Στη μνήμη του συζύγου μου ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΝΙΚΟΠΟΛΙΤΙΔΗ, αγωνιστή του ΕΛΑΣ και της Εθνικής Αντίστασης, καθώς και του αδελφού μου ΒΑΣΙΛΗ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗ, ΕΠΟΝίτη, που σκοτώθηκε σε μάχη με τους Γερμανούς κατακτητές, προσφέρω το ποσό των 150 ευρώ μέσω ΚΟΒ Μετεώρων, για την οικονομική εξόρμηση του Κόμματός μας.

Παρθένα Νικοπολιτίδη.


ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΚΗΠΟΥΡΟΣ ΚΩΣΤΑΣ (Μαλέτσικος)
ΚΗΠΟΥΡΟΣ ΚΩΣΤΑΣ (Μαλέτσικος)

ΝΙΚΟΠΟΛΙΤΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΝΙΚΟΠΟΛΙΤΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΓΚΟΥΛΙΩΝΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΓΚΟΥΛΙΩΝΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

ΧΑΤΖΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΧΑΤΖΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΑΜΑΣΚΟΥΔΗΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΑΜΑΣΚΟΥΔΗΣ

ΔΟΥΡΗ ΠΟΠΗ
ΔΟΥΡΗ ΠΟΠΗ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΑΛΗΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΑΛΗΣ

ΠΑΝΤΕΛΑΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΠΑΝΤΕΛΑΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ
ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ

ΡΟΔΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΡΟΔΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΖΙΜΠΙΔΗΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΖΙΜΠΙΔΗΣ

ΦΩΤΕΙΝΗ ΚΟΛΙΣΙΚΑ
ΦΩΤΕΙΝΗ ΚΟΛΙΣΙΚΑ

Βασίλης Κοντογεωργίου
Βασίλης Κοντογεωργίου

ΑΛΕΚΟΣ ΣΠΥΡΟΥ
ΑΛΕΚΟΣ ΣΠΥΡΟΥ

ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ (ΔΗΜΟΣ) ΜΟΥΜΟΥΛΙΔΗΣ
ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ (ΔΗΜΟΣ) ΜΟΥΜΟΥΛΙΔΗΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΙΚΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΙΚΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΤΕΛΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ
ΣΤΕΛΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ

ΛΑΖΑΡΟΣ ΜΑΚΡΗΣ ΤΣΙΛΟΓΛΑΝΙΔΗΣ
ΛΑΖΑΡΟΣ ΜΑΚΡΗΣ ΤΣΙΛΟΓΛΑΝΙΔΗΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΓΚΟΣ ΤΣΙΛΟΓΛΑΝΙΔΗΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΓΚΟΣ ΤΣΙΛΟΓΛΑΝΙΔΗΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ

ΑΝΕΣΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ
ΑΝΕΣΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ

Ελευθερία Μπλέτσα
Ελευθερία Μπλέτσα

Θεοχάρης Μπλέτσας
Θεοχάρης Μπλέτσας

Βλάσης Κουρούμαλης
Βλάσης Κουρούμαλης

Δημήτρης Κάκος
Δημήτρης Κάκος

Βασίλης Γρηγοριάδης
Βασίλης Γρηγοριάδης

Γάκης Μάστορας
Γάκης Μάστορας


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ