ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /40
ΒΟΥΛΗ - ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
Αντιασφαλιστική σύμπραξη ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ.

Κρεσέντο κινδυνολογίας από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για να καμφθούν οι αντιστάσεις των εργαζομένων

Το κρεσέντο της κινδυνολογίας για να καμφθούν οι αντιστάσεις των εργαζομένων και να ολοκληρωθεί η κατεδάφιση της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης συνεχίστηκε και χτες στη Βουλή, όπου η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εισέπραξε την πλήρη υποστήριξη από τη ΝΔ και το ΛΑ.Ο.Σ. στα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα που ετοιμάζει.

Αποκορύφωμα αυτής της «τρομοκρατίας», ο ισχυρισμός του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Α. Λοβέρδου, πως ούτε λίγο ούτε πολύ, σε λίγα χρόνια, το κράτος δε θα μπορεί να δίνει συντάξεις. Ως προφήτης, μάλιστα, μιλώντας στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων προφήτεψε και ως «έτος καταστροφής και παρόξυνσης το 2015»! Στους ίδιους απειλητικούς τόνους και για να συγκαλύψει το ξεθεμελίωμα της Κοινωνικής Ασφάλισης, υποστήριξε πως «η εθνική οικονομία δεν έχει μέλλον αν δε γίνει ριζική δομική αλλαγή»! Οπου βέβαια ως εθνική οικονομία δεν εννοεί τίποτα άλλο παρά τα ταξικά και ιδιοτελή συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Εχοντας μάλιστα εξασφαλίσει την απόλυτη στήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του ΛΑ.Ο.Σ., ζήτησε από τα κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους τον «εμπλουτισμό» των δομικών αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση, δηλαδή ακόμα πιο επώδυνα μέτρα. Κάτι βέβαια που έτσι και αλλιώς παραμένει ανοιχτό, μέχρι την ψήφιση του τελικού νομοσχεδίου, αφού ήδη στο τραπέζι του «διαλόγου», εκ μέρους του ΣΕΒ, τέθηκε το ζήτημα της ιδιωτικής ασφάλισης, ενώ χτες στην Επιτροπή ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρ. Πρωτόπαππας έκανε ακόμα ένα βήμα και πρότεινε το νέο σύστημα να έχει «στοιχεία κεφαλαιοποιητικού»..!

Συμφωνία σε όλα

Την απόλυτη στήριξη στο αντεργατικό έργο της κυβέρνησης εξέφρασε εκ μέρους της ΝΔ ο βουλευτής της Γερ. Γιακουμάτος λέγοντας πως είναι «υπέρ της συνεννόησης και της σύγκλισης» και τάχθηκε «αλληλέγγυος με όλα τα μέτρα» που θα πάρει η κυβέρνηση. Στους ίδιους κινδυνολογικούς τόνους με την κυβέρνηση υποστήριξε και αυτός ότι «εάν δε λυθούν τα προβλήματα θα χρεοκοπήσουμε» και ότι «το να χαϊδεύουμε αυτιά δεν κάνουμε τίποτε άλλο από το να αυξάνουμε τη γάγγραινα». Συνεχάρη τον Α. Λοβέρδο γιατί «έπιασε τον ταύρο από τα κέρατα» και έθεσε ευθέως θέμα για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στους εργαζόμενους στις τράπεζες και στις πρώην ΔΕΚΟ (ΟΤΕ, ΟΣΕ) αλλά και συνολικά τις «πρόωρες συνταξιοδοτήσεις».

Ευκαιρία να εκφράσει το αντιμεταναστευτικό του μένος βρήκε ο Κ. Βελόπουλος στηρίζοντας ευθέως και αυτός εκ μέρους του ΛΑ.Ο.Σ. την πολιτική της κυβέρνησης. Εστρεψε τα πυρά του ενάντια στους μετανάστες μιλώντας για «το κόστος της υγείας των μεταναστών» και ρώτησε δήθεν να μάθει για τις εισφορές τους στο ασφαλιστικό σύστημα, όταν είναι γνωστό ότι οι μετανάστες είναι τα θύματα της πιο σκληρής εκμετάλλευσης και της ανασφάλιστης εργασίας, βγάζοντας έτσι «λάδι» την εργοδοσία που αποκλειστικά ευθύνεται γι' αυτή την κατάσταση.

Τη συμμετοχή του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ σε μια διαδικασία που η κυβέρνηση επιδιώκει να την παρουσιάσει ως «διαβούλευση» στο πλαίσιο του «κοινωνικού διαλόγου» επιχείρησε να δικαιολογήσει ο βουλευτής του Μ. Κριτσωτάκης, ο οποίος ζήτησε να διευκολυνθεί για να πάρει μέρος στη συζήτηση μιας και υποστήριξε πως «δε θέλουμε να είμαστε έξω από τη λύση», όμως, όπως είπε, η συμμετοχή του ΣΥΝ «κινδυνεύει να καταγραφεί ως μέρος της λύσης που πάει να δοθεί»! Και ενώ η κυβέρνηση ξεθεμελιώνει την Κοινωνική Ασφάλιση ο βουλευτής του ΣΥΝ διαπίστωσε ότι σε όλα αυτά «δεν υπάρχει βάση» για συζήτηση, γεγονός που τον δυσκολεύει «να μπει στα επιμέρους» και να κάνει προτάσεις... Μάλιστα, σε κοινή δήλωσή του με έτερο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, τον Β. Μουλόπουλο, μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής, διαπίστωναν ότι το ΠΑΣΟΚ «...απογοήτευσε όσους είχαν έστω και μικρές ελπίδες για άλλη πολιτική». Παριστάνοντας ότι δε γνώριζαν πως αυτά που προωθεί σήμερα ως κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ είναι φαρδιά - πλατιά γραμμένα στο πρόγραμμά του που συνέταξε το 2007.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΠΑΜΕ
Παλεύουμε για νέες σύγχρονες κατακτήσεις

Παράσταση διαμαρτυρίας έκαναν χτες οι ταξικές δυνάμεις στο υπουργείο Εργασίας

Κλειστές οι πόρτες του υπουργείου για τους εργαζόμενους και τους συνδικαλιστές των ταξικών δυνάμεων, ορθάνοιχτες για τους εργοδότες...
Κλειστές οι πόρτες του υπουργείου για τους εργαζόμενους και τους συνδικαλιστές των ταξικών δυνάμεων, ορθάνοιχτες για τους εργοδότες...
«Θέλουμε νέες, σύγχρονες κατακτήσεις και όχι απλά να διατηρήσουμε κάποια σημερινά κεκτημένα... Τα συνδικάτα, οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες παίρνουμε όλα εκείνα τα μέτρα που χρειάζονται για την επιτυχία της απεργίας στις 17 Δεκέμβρη και της απεργιακής συγκέντρωσης». Το μήνυμα αυτό έστειλαν χτες συνδικαλίστριες των ταξικών δυνάμεων από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα κατά τη διάρκεια παράστασης διαμαρτυρίας που έκανε στο υπουργείο Εργασίας η Γραμματεία Γυναικών του ΠΑΜΕ.

Στο μεταξύ, φάνηκε για ακόμα μια φορά χτες η απαξίωση της κυβέρνησης προς τους εργαζόμενους και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, που περίμεναν για ώρα έξω από το υπουργείο, όταν η ηγεσία του υπουργείου κρατά πάντα ορθάνοιχτες τις πόρτες για τους μεγαλοεργοδότες. Τελικά, μετά από σπρωξίματα με την ασφάλεια του υπουργείου, οι συνδικαλίστριες κατάφεραν να μπουν μέσα και αντιπροσωπεία τους να συναντηθεί τελικά με τον σύμβουλο του υπουργού.

Η αντιπροσωπεία της Γραμματείας Γυναικών κατέθεσε ψήφισμα για τον υπουργό Εργασίας με τις διεκδικήσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος για τις εργαζόμενες γυναίκες, όπως μεταξύ άλλων σύνταξη στα 55 χρόνια και στα 50 για όσες εργάζονται σε ΒΑΕ, πλήρη σύνταξη με 30 χρόνια εργασίας ανεξαρτήτως ηλικίας, απαγόρευση νυχτερινής δουλειάς των γυναικών στη βιομηχανία και τη βιοτεχνία και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της λοχείας, κατάργηση των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς κ.ά.

Ταυτόχρονα ξεκαθάρισαν και με αυτή την ευκαιρία, τη θέση τους απέναντι στο διάλογο - απάτη που έχει στηθεί για το ασφαλιστικό, όταν ο σύμβουλος του υπουργού Εργασίας, Δ. Κωνσταντόπουλος, τις κάλεσε να πάνε στον κοινωνικό διάλογο κι ας αποχωρήσουν μετά..! Φαίνεται είναι τέτοια η πρεμούρα της κυβέρνησης να διατηρήσει αυτό το σικέ παιχνίδι που δε διστάζει μπροστά σε τίποτα. Μάταιος όμως κόπος.

Στα κελεύσματα του εκπροσώπου του υπουργείου, για τον κοινωνικό διάλογο, οι συνδικαλίστριες των ταξικών δυνάμεων απάντησαν ότι ξέρουν την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, γνωρίζουν τα αποτελέσματα τέτοιων διαλόγων, αλλά γνωρίζουν ακόμα καλύτερα να υπερασπίζονται τα συμφέροντα της εργαζόμενης γυναίκας.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ
Μάχη για να μην περάσουν τα μέτρα

Το μαύρο μέτωπο Ευρωπαϊκής Ενωσης - κεφαλαίου, που, μαζί με τον κυβερνητικό - εργοδοτικό συνδικαλισμό, μέσα από στημένους διαλόγους, επιχειρούν να ανατρέψουν ό,τι έχει απομείνει όρθιο από τους αντιασφαλιστικούς νόμους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, καταγγέλλει η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ. Σε ανακοίνωσή της υπογραμμίζει ότι «η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έρχεται να ξεθεμελιώσει το κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα» και ότι «όλα τα νέα μέτρα που έρχεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση υπηρετούν τα κέρδη του κεφαλαίου που με μεγάλη θέρμη στήριξε το ΠΑΣΟΚ για την άνοδό του στον κυβερνητικό θώκο». Η Ομοσπονδία καταδικάζει την αντιασφαλιστική πολιτική της κυβέρνησης και τους υποστηριχτές της. Καλεί τους συνταξιούχους, τα σωματεία τους, με αποφασιστικότητα να δώσουν τη μάχη μαζί με την εργατική τάξη και τη νέα γενιά να μην περάσουν τα μέτρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ