ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /40
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Θα είμαστε στους δρόμους όσο χρειαστεί

Μαζικά συμμετείχαν οι συνταξιούχοι στα χτεσινά περιφερειακά συλλαλητήρια που διοργάνωσαν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις

Από τη χτεσινή πορεία των συνταξιούχων στην Αθήνα

Phasma

Από τη χτεσινή πορεία των συνταξιούχων στην Αθήνα
Μάθημα ανυποχώρητου ταξικού αγώνα έδωσαν για ακόμα μια φορά, χτες, οι απόμαχοι εργάτες, οι πρωτοστάτες στους αγώνες συνταξιούχοι, οι οποίοι συμμετείχαν μαζικά, δυναμικά στα περιφερειακά συλλαλητήρια που διοργάνωσαν σε οχτώ πόλεις της χώρας οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές τους Οργανώσεις (ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΠΕΣ-ΝΑΤ και ΟΤΑ). Εστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα στο μαύρο μπλοκ κεφαλαίου - κυβέρνησης - Ευρωπαϊκής Ενωσης ότι «δεν το βάζουν κάτω», χτίζουν «το δικό τους ενιαίο μέτωπο με την εργατική τάξη» και κλιμακώνουν αποφασιστικά τον αγώνα τους για να μην περάσει η σαρωτική αντεργατική - αντιλαϊκή επίθεση, το ξεθεμελίωμα της Κοινωνικής Ασφάλισης, διεκδικώντας την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους. Το επόμενο αγωνιστικό ραντεβού δόθηκε στις 17 του Δεκέμβρη στις απεργιακές συγκεντρώσεις που διοργανώνει το ΠΑΜΕ και γι' αυτό τις μέρες που απομένουν οι συνταξιούχοι ρίχνονται στη μάχη για την επιτυχία τους.

Στην Αθήνα, οι συνταξιούχοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Τη συγκέντρωση άνοιξε ο Διαμαντής Μαυροδόγλου από την Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ, ο οποίος αφού απηύθυνε χαιρετισμό στους συγκεντρωμένους έδωσε το λόγο «στα παιδιά μας, στα εγγόνια μας» που δοκιμάζονται από αυτή την πολιτική, όπως είπε, στον Λυκούργο Φουντούλη, μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Εργαζομένων Stage, αντιπροσωπεία της οποίας βρέθηκε στη χτεσινή κινητοποίηση των συνταξιούχων.

Δεν επαιτούμε, απαιτούμε

Κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, Δήμος Κουμπούρης, ο οποίος υπογράμμισε: «Βρισκόμαστε για ακόμα μια φορά στους δρόμους για να ενώσουμε τη φωνή και τον αγώνα μας με την εργατική τάξη, τη νέα γενιά και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Δεν επαιτούμε, απαιτούμε. Ξεκινάμε από τη λογική ότι εμείς είμαστε οι παραγωγοί του πλούτου». Τόνισε ότι απέναντι σε αυτή τη σφοδρή επίθεση της κυβέρνησης «δίνουμε τη μάχη ενιαία μαζί με την εργατική τάξη» και κατέληξε ότι «στις 17 του Δεκέμβρη πρέπει να στηρίξουμε με κάθε τρόπο και να συμβάλουμε στην επιτυχία της απεργίας. Με την πλατιά ενημέρωση των συνταξιούχων, μοίρασμα υλικού στους τόπους που συγκεντρώνονται οι συνταξιούχοι, να δώσουμε τη μάχη για τη μαζική συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις. Η δυσαρέσκεια και η απέχθεια δε φτάνουν. Χρειάζεται ενεργός συμμετοχή, χρειάζεται κίνημα ανάλογο της επίθεσης».

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες του ΠΑΜΕ με επικεφαλής τον Χρήστο Κατσώτη, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας, και της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, με επικεφαλής την Καλλιόπη Μπουντούρογλου. Χαιρετισμούς στη συγκέντρωση απηύθυναν ο πρόεδρος των συνταξιούχων Δημοσίου, Π. Βαβουγιός, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, Π. Τσάτσης, ο Γ. Κοντονάσιος, εκ μέρους των συνταξιούχων ΕΛΤΑ, ο Γ. Λέκκας, πρόεδρος των συνταξιούχων ΠΕΣ - ΝΑΤ, και ο πρόεδρος του σωματείου συνταξιούχων του ΟΣΕ, Π. Βασιλόπουλος. Τέλος, εγκρίθηκε ψήφισμα με τα αιτήματα των συνταξιούχων. Ακολούθησε πορεία στη Σταδίου που κατέληξε στο υπουργείο Οικονομίας. Αντιπροσωπεία των συνταξιούχων επιδίωξε συνάντηση με τον υπουργό Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος είχε φροντίσει να φύγει νωρίτερα παρότι είχε ενημερωθεί. Οι συνταξιούχοι κατήγγειλαν το γεγονός, ενώ σε ανακοίνωση των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων σημειώνεται ότι «αυτή είναι η αντιμετώπιση των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας από την κατά τ' άλλα "ευαίσθητη" κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ».

Μαζικές οι συγκεντρώσεις στις υπόλοιπες πόλεις

Η μαζικότητα και ο αγωνιστικός παλμός χαρακτήρισαν και τις υπόλοιπες περιφερειακές συγκεντρώσεις των συνταξιούχων. Στη Θεσσαλονίκη, η συγκέντρωση της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας έγινε στο Εργατικό Κέντρο και ακολούθησε πορεία στο πρώην υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Στην Πάτρα, οι συνταξιούχοι της Πελοποννήσου και του Αγρινίου συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της πόλης. Στην Καβάλα, οι συνταξιούχοι της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης και κατέληξαν στη Νομαρχία, όπου επέδωσαν το ψήφισμά τους. Στη Λάρισα η πανθεσσαλική συγκέντρωση έγινε στο Εργατικό Κέντρο, ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης, ενώ στη Νομαρχία επιδόθηκε το ψήφισμα της συγκέντρωσης. Στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου συγκεντρώθηκαν οι συνταξιούχοι από όλη την Κρήτη, οι οποίοι πραγματοποίησαν πορεία που κατέληξε στα γραφεία της Νομαρχίας. Στη Λαμία συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα των ΕΒΕ. Τέλος, στα Γιάννενα η συγκέντρωση έγινε στο Εργατικό Κέντρο της πόλης.

ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Απεργούμε και στις 16 και στις 17 Δεκέμβρη

Ανοιχτή επιστολή προς κάθε δάσκαλο και νηπιαγωγό

Με μια ανοιχτή επιστολή που απευθύνεται σε κάθε νηπιαγωγό και δάσκαλο, το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών αποκαλύπτει τη διασπαστική και υπονομευτική στάση των ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ στο ΔΣ της ΔΟΕ, ενώ καλεί τους εκπαιδευτικούς σε 48ωρη απεργία και στις 16 και στις 17 Δεκέμβρη.

«Στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΟΕ στις 8/12, ο κυβερνητικός - εργοδοτικός συνδικαλισμός των ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ, έδειξε για άλλη μια φορά το αληθινό του πρόσωπο. Εδειξε ποιον πραγματικά θεωρεί αντίπαλό του! Ετσι, λοιπόν, τη στιγμή που εδώ και ένα μήνα, δεκάδες Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, αλλά και εκατοντάδες σωματεία που καλύπτουν σχεδόν όλο το φάσμα του Ιδιωτικού Τομέα, έχουν εξαγγείλει Πανεργατική - Πανελλαδική απεργία για τις 17 Δεκέμβρη, οι άθλιοι της ΔΟΕ (ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ), αποφάσισαν απεργία για τις 16 Δεκέμβρη», επισημαίνουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην ανοιχτή επιστολή και εξηγούν ότι η απόφαση αυτή:

  • «Επιδιώκει να ακυρώσει την ίδια τη δυνατότητα των εργαζομένων να απαντήσουν στην ενιαία και γενικευμένη επίθεση που δέχονται, με ενιαίο και αποτελεσματικό τρόπο και στο Δημόσιο και στον Ιδιωτικό Τομέα.
  • Διασπά την ενότητα δράσης και το ενιαίο μέτωπο των εργαζομένων, διευκολύνει τα σχέδια κυβέρνησης - πλουτοκρατίας, βάζει πλάτες στην αντιλαϊκή πολιτική. Βάζει πλάτες στην ανατροπή των εργασιακών, ασφαλιστικών, μισθολογικών δικαιωμάτων.

Στο μαύρο μέτωπο πλουτοκρατίας - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ το ρόλο του συνδαιτυμόνα, του κοινωνικού εταίρου και του "δούρειο ίππου" στο εργατικό κίνημα τον έχουν αναλάβει εργολαβικά οι ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες της ταξικής προδοσίας. Η απόφαση αυτή, εκτός από το ότι υπονομεύει την ίδια τη δυνατότητα των εκπαιδευτικών στην ενιαία και αποτελεσματική απάντηση, είναι και καθαρός εκβιασμός προς τις ταξικές δυνάμεις αλλά και σε κάθε εργαζόμενο που αντιστέκεται», σχολιάζει το ΠΑΜΕ.

«Μετά και από αυτές τις εξελίξεις, το ΠΑΜΕ στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση καλεί σε 48ωρη απεργία. Απεργούμε και στις 16 και στις 17 Δεκέμβρη. Εκ των πραγμάτων, η απεργία στις 17 Δεκέμβρη αποκτά ξεχωριστό ειδικό βάρος. Και γιατί είναι Πανελλαδική - Πανεργατική σε Ιδιωτικό - Δημόσιο Τομέα και γιατί την καλούν τα ταξικά συνδικάτα, το ΠΑΜΕ. Στις 17 Δεκέμβρη απεργούμε όλοι», τονίζει το ΠΑΜΕ και υπογραμμίζει ότι στη μάχη αυτή «κρίνεται η παλικαρίσια στάση των παιδιών της ταξικής πάλης, των εργαζομένων, όλων αυτών που δεν τους καλύπτει συνδικαλιστικά η ξεπουλημένη πλειοψηφική ηγεσία της ΔΟΕ».

Απευθυνόμενο σε δασκάλους και νηπιαγωγούς το ΠΑΜΕ τονίζει: «Ενα βασικό συμπέρασμα πρέπει να βγάλουμε και είναι επείγον! Οι ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες τύπου ΔΟΕ είναι βαρίδια, είναι μέρος του προβλήματος. Αν δεν απαλλαγούμε από αυτές, κίνημα υπεράσπισης των εργαζομένων, ανασύνταξη του κινήματος δεν μπορεί να υπάρξει». Ετσι, οι ταξικές δυνάμεις καλούν σε έκτακτα ΔΣ, Γενικές Συνελεύσεις, συγκρότηση Απεργιακών Επιτροπών για την οργάνωση της απεργίας και στις 16 και στις 17 Δεκέμβρη. Τα αγωνιστικά ραντεβού που ορίζει είναι στις 16 Δεκέμβρη στις 11 π.μ. στα γραφεία του ΟΠΑΔ και στις 17 Δεκέμβρη στις 11 π.μ. στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Πεδίον του Αρεως.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΟΡΩΠΙΟΥ
Βήμα συντονισμού δράσης των εργατών της περιοχής

Ουσιαστικό βήμα, στην κατεύθυνση του συντονισμού της δράσης και της πάλης των εργαζομένων στη Βιομηχανική Ζώνη Κορωπίου, αποτελεί η συγκρότηση της Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων, στην οποία προχώρησαν εργάτες και εργάτριες από τους κλάδους του Μετάλλου, των Τροφίμων και Ποτών, του Φαρμάκου, των Οικοδόμων, που εργάζονται σε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις της περιοχής. Η Επιτροπή, καλεί «όλους τους εργαζόμενους να γραφτούν στα συνδικάτα τους, να απευθυνθούν στην Επιτροπή για κάθε σχετικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν στους χώρους που εργάζονται», όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση. Στη Βιομηχανική Ζώνη του Κορωπίου - από τις μεγαλύτερες της Αττικής - υπάρχουν μεγάλα εργοστάσια στο Μέταλλο και τις Κατασκευές («ΕΔΡΑΣΗ», «ΖΟΓΟΜΕΤΑΛ», «ΣΒΑΜΠΕ»), στον Τύπο και στα Τρόφιμα - Ποτά.

Τα κύρια θέματα που απασχόλησαν την Επιτροπή Αγώνα στην πρώτη της συνεδρίαση ήταν τα εργασιακά όσο και της περιοχής, ξετυλίγοντας με αυτό τον τρόπο το κουβάρι της κοινής αιτίας των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στους χώρους δουλειάς και στον τόπο κατοικίας. Τέτοια ήταν οι απολύσεις, η παραβίαση των ΣΣΕ, αλλά και η απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο Κέντρο Υγείας Κορωπίου, με την ουσιαστική αδυναμία του - και λόγω έλλειψης προσωπικού - να ανταποκριθεί στις ανάγκες παροχής πρωτοβάθμιας περίθαλψης στους κατοίκους και στους εργαζόμενους της περιοχής. Σε αυτό το πλαίσιο, η Επιτροπή εντείνει τη δράση της συμμετέχοντας στο σχεδιασμό των συνδικάτων μπροστά στην απεργία στις 17 Δεκέμβρη, καλώντας τους εργαζόμενους σε μαζική συμμετοχή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ