ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
Ετήσιο κατά κεφαλήν χαράτσι 722 ευρώ!

Την πέμπτη θέση μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ στις ιδιωτικές δαπάνες Υγείας καταλαμβάνει η Ελλάδα με 39,7%, ενώ το κράτος καλύπτει μόλις το ένα τρίτο απ' αυτές και τις υπόλοιπες τα ασφαλιστικά ταμεία

Δε φτάνουν οι ουρές στα ιατρεία για τις εξετάσεις. Επεται και το χαράτσι, που ο ΟΟΣΑ το ανεβάζει σε 722 ευρώ το χρόνο
Δε φτάνουν οι ουρές στα ιατρεία για τις εξετάσεις. Επεται και το χαράτσι, που ο ΟΟΣΑ το ανεβάζει σε 722 ευρώ το χρόνο
Η παγίωση των χαρατσιών των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για υπηρεσίες Υγείας αποτυπώνεται και στην τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα, η οποία καταλαμβάνει την πέμπτη σε παγκόσμια κλίμακα θέση στις ιδιωτικές δαπάνες στην ώρα της ανάγκης.

Σύμφωνα με την έκθεση, κατ' εκτίμηση βέβαια, το 39,7% των συνολικών δαπανών Υγείας τις καταβάλλει ο ασθενής όταν χρειαστεί υπηρεσίες Υγείας. Αυτό, με βάση την έκθεση του ΟΟΣΑ, μεταφράζεται σε 1.082,6 δολάρια των ΗΠΑ ή 722 ευρώ κατά κεφαλήν στην Ελλάδα. Η συνολική κατά κεφαλήν δαπάνη Υγείας στην Ελλάδα ανέρχεται σε 2.727 δολάρια των ΗΠΑ ή 1.818,6 ευρώ (με βάση τη χτεσινή ισοτιμία 1 ευρώ=1,4995 δολάρια).

Η δαπάνη αυτή υπολείπεται και απ' το μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ που ανέρχεται σε 2.984 δολάρια ή 1.990 ευρώ. Οπως σημειώνεται στην έκθεση, σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ παρατηρείται μείωση των συνολικών δαπανών Υγείας, που μπορεί να ερμηνευτεί απ' τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης στις υπηρεσίες Υγείας.

Πρώτο σε ιδιωτικές δαπάνες Υγείας έρχεται το Μεξικό με 54,8% και ακολουθούν οι ΗΠΑ (47,8%), η Νότια Κορέα και η Ελβετία (39,8%), η Ελλάδα (39,7%), Καναδάς (27,7%), με τελευταίο το Λουξεμβούργο με 8,2% των ιδιωτικών δαπανών. Βέβαια, η συνολική κατά κεφαλήν δαπάνη στο Μεξικό ανέρχεται σε 823 δολάρια και απ' αυτά το 54,8% βγαίνουν απ' την τσέπη των αρρώστων. Ετσι εξηγείται και ο καλπασμός της επιδημίας της «νέας γρίπης» στο Μεξικό.

Πάντως και απ' το 60,3% των δημόσιων δαπανών Υγείας στην Ελλάδα μόνο το 30% απ' αυτές καλύπτεται απ' το κράτος, ενώ το υπόλοιπο καλύπτεται απ' τα ασφαλιστικά ταμεία, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ. Εμμεσα, δηλαδή, και σε μεγάλο ποσοστό μεταφέρεται στις τσέπες των εργαζομένων.

«Φαρμακερά» χρέη

Εκφραση της κρατικής υποχρηματοδότησης των ασφαλιστικών ταμείων αποτελούν και τα χρέη των Ταμείων προς τους φαρμακοποιούς καθώς, κυρίως, το Δημόσιο (ΟΠΑΔ) έχει σωρεύσει πάνω από 600 εκατ. ευρώ χρέη προς τους φαρμακοποιούς το τελευταίο εξάμηνο.

Η κρατική υποχρηματοδότηση σε συνδυασμό με τη μεγάλη κερδοφορία της φαρμακοβιομηχανίας έχει εκτινάξει τις φαρμακευτικές δαπάνες σε 9 δισ. ευρώ για το 2008, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χτες στη δημοσιότητα ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ). Η πλειοψηφία του ΔΣ του ΠΦΣ ανακοίνωσε ότι θα εισηγηθεί στη Γενική Συνέλευση του ΠΦΣ (12.12.2009) τη διακοπή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους όλων των Ταμείων - πλην ΙΚΑ και ΟΓΑ - απ' τις 20.1.2010 σε περίπτωση που δεν αποπληρωθούν τα χρέη. Αντί δηλαδή η πλειοψηφία του ΠΦΣ να συμπαραταχτεί με τα λαϊκά στρώματα για τη διεκδίκηση της αποπληρωμής απ' τον κρατικό προϋπολογισμό, ακολουθεί την πρακτική «τα λέν' στην πεθερά για να τ' ακούει η νύφη». Στα πλαίσια της ίδιας διαχειριστικής λογικής η πλειοψηφία του ΠΦΣ παρουσιάζει ως λύση την ηλεκτρονική μηχανοργάνωση Ταμείων και φαρμακείων.

Με άλλα λόγια αναδεικνύεται, καθώς η κυβέρνηση ετοιμάζεται να επαναφέρει τη λίστα φαρμάκων, η ανάγκη για τη διεκδίκηση ενός δημόσιου φορέα παραγωγής, εισαγωγής και δωρεάν διανομής των φαρμάκων σε όσους τα έχουν ανάγκη μετά τη συνταγογράφησή τους, με επιστημονικά κριτήρια, απ' τους γιατρούς. Οπως αναφέρθηκε χτες απ' τον ΠΙΣ, η εφαρμογή της λίστας επιβάρυνε μόλις κατά 0,026% τη συνολική φαρμακευτική δαπάνη.

ΚΚΕ ΓΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΥΦΛΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Πρέπει να περάσει στο Δημόσιο

Το θέμα συζητήθηκε στη Βουλή μετά από Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Αγγελου Τζέκη

H διαχρονική, από όλες τις κυβερνήσεις, πολιτική περικοπών στις κοινωνικές δαπάνες έχει οδηγήσει σε κατάσταση διάλυσης τη Σχολή Τυφλών Θεσσαλονίκης, η οποία έχει την ευθύνη εκπαίδευσης και αποκατάστασης των τυφλών όλης της βόρειας Ελλάδας. Το θέμα έφερε στη Βουλή με σχετική Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, αλλά η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου στην απάντησή της αρκέστηκε σε γενικότητες και απλή περιγραφή των προβλημάτων.

Είπε συγκεκριμένα ότι υπάρχει μια μεγάλη αποσπασματικότητα όσον αφορά τις χρηματοδοτήσεις και τη στήριξη των προνοιακών δομών και ανέφερε γενικά και αόριστα ότι «πολύ γρήγορα» η κυβέρνηση θα καταθέσει μια συνολική πρόταση ανασχεδιασμού προκειμένου οι προνοιακές δομές να γίνουν πιο αποτελεσματικές.

Για τη Σχολή Τυφλών της Θεσσαλονίκης είπε ως τρίτος παρατηρητής ότι αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα και αποποιήθηκε κάθε ευθύνης για την κατάσταση του ιδρύματος λέγοντας ότι αυτό είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και ως εκ τούτου η αρμοδιότητα ανήκει στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, ενώ το υπουργείο Υγείας έχει χορηγήσει στη Σχολή 105.000 ευρώ.

Η υπουργός αρκέστηκε σε απλές διαπιστώσεις τόνισε στην παρέμβασή του ο Αγγ. Τζέκης υπογραμμίζοντας ότι οι διαπιστώσεις αυτές κρατάνε χρόνια, αφού το πρόβλημα με την εν λόγω Σχολή υπάρχει εδώ και 15 χρόνια και οι κυβερνήσεις τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ δεν έκαναν το παραμικρό. Πρέπει, είπε, επιτέλους να περάσει στο Δημόσιο η Σχολή ώστε με επαρκή χρηματοδότηση μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό να μπορέσει να παίξει το ρόλο της και να προσφέρει ανωτάτου επιπέδου υπηρεσίες στους τυφλούς συνανθρώπους μας.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ
Καταγγέλλει την τρομοκρατική συγχορδία

Τον προκλητικό εμπαιγμό του δημάρχου Ζωγράφου Γιάννη Καζάκου και μελών της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου απέναντι στο στέλεχος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και απολυμένο από το Δήμο Ζωγράφου Νίκο Ανδρακάκο, καταγγέλλει η Γραμματεία της ΣΕΑΑΝ.

Επισημαίνει ότι εδώ και πολλές μέρες, μετά την τελευταία κινητοποίηση του αγωνιστικού αναπηρικού κινήματος και μαζικών φορέων του Ζωγράφου στις 6 Νοέμβρη, ο δήμαρχος και ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης, στην οποία ανήκει το Κολυμβητήριο Ζωγράφου Βασίλης Θώδας διαβεβαίωναν ότι θα επαναπροσλάβουν τον απολυμένο συνδικαλιστή, μέσω διαφόρων προγραμμάτων του ΟΑΕΔ κλπ. Ομως, δυο μήνες μετά την απόλυση, ο Ν. Ανδρακάκος παραμένει απολυμένος και άνεργος.

Η Γραμματεία της ΣΕΑΑΝ καταγγέλλει ακόμα την τρομοκρατική επιχείρηση που ξεδιπλώνεται σε βάρος των μαθητών του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ) στην Καλλιθέα από στελέχη του ΚΕΑΤ, μετά τη συμμετοχή μαθητών στις κινητοποιήσεις του αγωνιστικού αναπηρικού κινήματος για την 3η Δεκέμβρη κ.α. Και τονίζει ότι οι μαθητές και το αγωνιστικό αναπηρικό κίνημα δε θα αφήσουν αναπάντητες τέτοιες ενέργειες.

Στους 40 οι νεκροί από τη «νέα γρίπη»

Τους 40 έφτασαν στη χώρα μας οι νεκροί από τη νέα γρίπη. Χτες το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας ανακοίνωσε το θάνατο τεσσάρων ακόμα ανθρώπων. Πρόκειται για άντρες 40 ετών, 50 ετών, 54 ετών με υποκείμενα νοσήματα και έναν ακόμα άντρα 56 ετών χωρίς υποκείμενο νόσημα. Επίσης, εισήχθησαν και νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας σε κρίσιμη κατάσταση γυναίκα 49 ετών και άντρας 71 ετών με υποκείμενα νοσήματα και άντρας 52 ετών, χωρίς υποκείμενο νόσημα.

Προχτές Τρίτη εμβολιάσθηκαν 21.838 άτομα ενώ απ' την ημέρα έναρξης του προγράμματος εμβολιασμού έχουν εμβολιαστεί συνολικά 260.602 άτομα.

Εν τω μεταξύ, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) ανακοίνωσε ότι ξεκινά πρόγραμμα εμβολιασμού σε ιδρύματα ή φορείς που δε διαθέτουν υγειονομική υπηρεσία και κατ' οίκον για τα άτομα που δεν μπορούν να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα και επιθυμούν να εμβολιαστούν. Το πρόγραμμα αρχίζει στην Αττική από την ερχόμενη Δευτέρα 14 Δεκέμβρη και περιλαμβάνει δύο κινητές μονάδες του ΚΕΕΛΠΝΟ, ενώ αντίστοιχο πρόγραμμα θα εφαρμοστεί και στην επαρχία. Τα άτομα που ενδιαφέρονται για κατ' οίκον εμβολιασμό, καλούνται να το δηλώσουν στην τηλεφωνική γραμμή για τη «νέα γρίπη» 1135.

Αυξάνουν οι δηλητηριάσεις από ηρεμιστικά

Στην πρώτη θέση στις δηλητηριάσεις από φάρμακα στη χώρα μας βρίσκονται τα ηρεμιστικά και αγχολυτικά, τα οποία, δυστυχώς βρίσκονται σε πολλά σπίτια και αυξάνεται η χρήση τους. Επίσης, τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί η χρήση της παρακεταμόλης και του μεφεναμικού οξέος, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι περιπτώσεις δηλητηριάσεων με τα δυο αυτά παυσίπονα αντιπυρετικά.

Οπως προκύπτει από τον απολογισμό του Κέντρου Δηλητηριάσεων του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» για το 2007, η πλέον ευαίσθητη ηλικία για δηλητηριάσεις είναι τα παιδιά 1 - 5 ετών. Την πρώτη θέση σε όλες τις ηλικίες κατέχουν τα φάρμακα (36,8%) και ακολουθούν τα είδη οικιακής χρήσης (26,7%), διάφορες χημικές ουσίες (7,5%) κ.ά. Στην προσχολική και πρώτη σχολική ηλικία (5 - 10 ετών) τα φάρμακα κατέχουν το 43% των δηλητηριάσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ