ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Θέλουμε να συμβάλουμε ώστε να ανέβει η λαϊκή πίεση

Η συζήτηση της Αλέκας Παπαρήγα με τους δημοσιογράφους

Χ. ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ (ΝΕΤ): Γίνεται μια κουβέντα για τις πιέσεις που θέλουν να εξασκήσουν κέντρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση στην κυβέρνηση να πάρει μέτρα, αυτά που εσείς ονομάζετε «θύελλα» και συμβαίνουν επειδή η κυβέρνηση είτε διστάζει, είτε προσπαθεί να αγοράσει ίσως κάποιο λίγο χρόνο, είτε δε θέλει να τα εφαρμόσει έτσι όπως της τα υπαγορεύουν. Αναφερθήκατε κι εσείς για το πρόβλημα που υπάρχει σε ό,τι αφορά με τα αποθεματικά των Ταμείων σε σχέση με το Χρηματιστήριο, υπάρχει κι ένα πολύ σοβαρό θέμα σε ό,τι αφορά το χρέος τη διόγκωσή του και την αποπληρωμή του σε σχέση με τα επιτόκια. Θεωρείτε ότι υπάρχει ένας τρόπος να αντιμετωπιστεί αυτό;

-- Ξαναλέω ότι ως Κόμμα εμείς δεν μπορούμε να αποδεχτούμε αυτά τα αποτελέσματα και με βάση αυτά να κινείται η πολιτική μας. Γιατί τότε δε χρειαζόμαστε να υπάρχουμε. Για ποιο λόγο δηλαδή να υπάρχουμε; Για να νομιμοποιούμε τα αποτελέσματα;

Και ο λαός δεν πρέπει να τα διαχωρίζει, να βλέπει δηλαδή το αποτέλεσμα, αλλά να μη βλέπει και ποιος το προκάλεσε. Εδώ έναν πονοκέφαλο έχεις και κάνεις σαράντα ακτινογραφίες για να δεις τι τον προκάλεσε.

Εδώ υπάρχουν, ενδεχομένως, και τα δύο πράγματα. Το ένα και κυρίως πράγμα που υπάρχει είναι το εξής: Τι σημαίνει Χρηματιστήριο και τα διάφορα άλλα συναφή; Σημαίνει ότι κάποιος τοποθετεί τα κεφάλαιά του με πρόβλεψη ότι θα κερδίσει. Δεν τα τοποθετεί για λόγους φιλανθρωπίας.

Από τη συζήτηση με τους δημοσιογράφους
Από τη συζήτηση με τους δημοσιογράφους
Που σημαίνει ότι, όταν σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και ανάλογα με το πώς χτυπάει ο κύκλος της κρίσης σε κάθε χώρα, κάνει πρόβλεψη ότι κάπου αλλού θα βγάλει κέρδη, θα τα πάρει. Αυτό είναι μέσα στη φύση του καπιταλιστικού συστήματος, μέσα στους νόμους της αγοράς και αυτό είναι και το Ευαγγέλιο όλων των Κομμάτων στην Ελλάδα, πλην ΚΚΕ.

Αυτό που γίνεται σήμερα δεν είναι φυσιολογικό; Δηλαδή, όταν ήρθαν στην Ελλάδα, ήρθαν για να κάνουν καλό στον Καραμανλή; Οχι. Ηρθαν, γιατί σε εκείνη τη φάση τους συνέφερε. Σήμερα τους συμφέρει να πάνε κάπου αλλού. Αυτό το κάνουν και οι Ελληνες επιχειρηματίες. Και αυτοί κλείνουν τα εργοστάσια και πάνε εκεί που τους συμφέρει περισσότερο.

Υπάρχει το στοιχείο της πολιτικής πίεσης; Κοιτάξτε να δείτε, δεν παίρνει ένας επιχειρηματίας τα κεφάλαιά του για να πιέσει πολιτικά την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Τα παίρνει κυρίως για την κερδοφορία. Η πολιτική πίεση μπορεί να είναι η κινδυνολογία πάνω σε αυτό.

Τώρα, γιατί την πιέζουν την κυβέρνηση; Εγώ νομίζω ότι η κυβέρνηση θέλει την πίεση. Θέλει, δηλαδή, να βγαίνουν όλοι και να λένε «μαύρο πρόβατο η Ελλάδα», για να πάρει αυτά τα μέτρα μια ώρα αρχύτερα. Αλλωστε, τα είχε στο πρόγραμμά του το ΠΑΣΟΚ. Δεν ήξερε ότι θα πιεστεί; Ηξερε.

Το ΠΑΣΟΚ μια πίεση θέλει να αποφύγει: Τη λαϊκή πίεση. Ολες τις άλλες πιέσεις, τις θέλει για να μπορεί να δικαιολογεί τα μέτρα.

Ε, λοιπόν, εμείς θέλουμε να συμβάλουμε να ανέβει η λαϊκή πίεση. Αν δεν ανέβει, το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία θα εμφανίζονται το θύμα κάποιων κύκλων, με τους οποίους συναλλάσσονται, συναγελάζονται συνυπογράφουν. Ας αφήσει, λοιπόν, αυτό το παραμύθι. Το ζήσαμε και στις αρχές του '81, «πιεζόμαστε, και πιεζόμαστε, και πιεζόμαστε». Τι θα πει πιέζεσαι; Να τα πεις προεκλογικά, κατ' αρχήν. Αλλά εδώ που τα λέμε εμείς δεν του ασκούμε κριτική όπως κάνουν άλλα Κόμματα. Προεκλογικά, το ΠΑΣΟΚ τα έγραφε στο πρόγραμμά του.

Με επιθετικά αιτήματα η απάντηση στον πόλεμο

Α. ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ (ΑΠΕ):Κυρία Παπαρήγα, ο υπουργός Εργασίας επιμένει κατηγορηματικά ότι πρώτον δε θα αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης, δε θα μειωθούν οι συντάξεις, δε θα αυξηθούν οι εισφορές. Εσείς ισχυρίζεστε ακριβώς τα αντίθετα. Ποιον να πιστέψει ο ελληνικός λαός, κα Παπαρήγα;

-- Ο ελληνικός λαός να πάρει μέρος σε λαϊκές, σε εργατικές συνελεύσεις, να φωνάξει τις διοικήσεις των Ομοσπονδιών, των Συλλόγων που δεν τον ενημέρωναν χρόνια για τίποτε και να τους ζητήσει και αναδρομικά λογαριασμό.

Τι έκαναν οι Ομοσπονδίες στο χώρο των δημοσίων υπαλλήλων με τα STAGE; Και εμάς να 'ρθει να μας πει «τι λέτε για εκείνο, τι λέτε για το άλλο» και εμάς να μας ζητήσει ακόμη περισσότερη μαχητικότητα, να ζητήσει λογαριασμό.

Λοιπόν, λέει «η ενίσχυση των κινήτρων εθελοντικής παραμονής στην εργασία, μετά τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος». Κατ' αρχήν τα 5 χρόνια τα ανέβασε και το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία. Αρα είναι στη φάση για την εφαρμογή. Εχει ανέβει.

Μέσα στο 2010 μπορεί να μην τα ανεβάσει και, τυπικά, θα τα ανεβάσει το '11. Αλλά εδώ λέει το εξής: «Ενίσχυση των κινήτρων εθελοντικής παραμονής στην εργασία μετά τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού». Γιατί να παραμείνουν στην εργασία, αφού υπάρχουν και άνεργοι;

Τα κίνητρα ποια είναι; Είναι γιατί θα έχει μειωμένη σύνταξη. Παίζουμε τώρα; Υπάρχει η δυνατότητα να δουλέψουν μέχρι τα 67. Εμείς λέμε να είναι 60 και 55. Επομένως, τα βάζει με ύπουλο τρόπο. Οταν διατηρείς το καθεστώς της μερικής απασχόλησης, πότε θα φτάσεις να πάρεις σύνταξη;

Εμείς λέμε το εξής πράγμα στο σχέδιο νόμου: Πλήρης σύνταξη ανεξαρτήτως ηλικίας με τη συμπλήρωση 30 χρόνων εργασίας ή 9.000 ενσήμων. Θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος με 4.050 μέρες ασφάλισης.

Προσέξτε όμως, με τις 4.050 μέρες ασφάλισης με τους μισθούς που υπάρχουν και με τα επιδόματα, θα είναι επίδομα. Εμείς όλα αυτά τα συνταιριάζουμε και με ανθρώπινους μισθούς. Γιατί αν δεν έχω ανθρώπινο μισθό, δε θα έχω ανθρώπινη σύνταξη.

Και ποιος είπε δηλαδή ότι ο άνθρωπος που παίρνει σύνταξη στα 60, στα 65 και στα 70 μπορεί να ζήσει με το 40% του μισθού; Δηλαδή απότομα οι ανάγκες του μειώνονται; Γιατί δηλαδή στα 65 ή στα 70 χρόνια δεν έχεις αυξημένες ανάγκες;

Επομένως, δεν το λέει τυπικά, το προωθεί ουσιαστικά. Και αυτό για τον Απρίλη του 2010. Οταν βγαίνει ο κ. Παπακωνσταντίνου την άλλη μέρα και λέει «θα παρθούν επιπρόσθετα μέτρα» και δε μιλάει για επιπρόσθετα μέτρα μόνο στο φορολογικό, μιλάει γενικά, είναι το υπόβαθρο η οικονομία. Λοιπόν; Αυτό δεν είναι;

Αλλωστε, ο πόλεμος που κάνουν στο ΚΚΕ, είναι ακριβώς επειδή δε λέμε ψέματα.

Το αυθόρμητο δεν είναι αυθόρμητο εκ του μηδενός

Μ. ΒΗΧΟΥ («ΑΠΕ»): Τις τελευταίες μέρες έγιναν αθρόες προσαγωγές, κάποιοι αριθμοί μιλάνε για πάνω από 1.000 άτομα. Πιστεύετε ότι αυτός είναι ένας νέος τρόπος δημιουργίας φακέλων;

-- Να το πούμε καθαρά, δεν αντιμετωπίζονται τα προβλήματα αυτά, ακόμα και οι προβοκάτσιες, γιατί εμείς μιλάμε και για προβοκάτσιες, δεν αντιμετωπίζονται με την αστυνομική βία και τις προσαγωγές. Δεν ξέρω, μπορεί να κάνει και φακέλους. Αλλά το κυριότερο, κατά τη γνώμη μου, είναι το κλίμα φοβίας που θέλει να δημιουργήσει, αυτό είναι το πρόβλημα.

Και από τα μέσα της δεκαετίας του '80 έχουμε τέτοια φαινόμενα στα Πανεπιστήμια. Δεν είναι καινούρια και αυτά όλα συμβάδισαν και με την υπονόμευση του φοιτητικού κινήματος. Η εμφάνιση διάφορων ρευμάτων, τα οποία πολλά είχαν και αυθόρμητο χαρακτήρα, αλλά μερικά πράγματα αξιοποιήθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν. Οταν επί 20-25 χρόνια υπάρχει ένα ανύπαρκτο φοιτητικό κίνημα, όσον αφορά την οργάνωση, τις δομές. Οταν τα υφυπουργεία Νέας Γενιάς και άλλα χαϊδεύουν τα αυτιά αναρχοαυτόνομων. Και προσέξτε τα χαϊδεύουν σε αντίθεση με το οργανωμένο κίνημα που προβάλλει το ΚΚΕ και η ΚΝΕ και το οποίο οργανωμένο κίνημα υπάρχει πάντα σε συνδυασμό με το αυθόρμητο και τη λαϊκή πρωτοβουλία.

Το αυθόρμητο δεν είναι αυθόρμητο εκ του μηδενός. Να δεχτούμε ότι μέσα στο κίνημα υπάρχουν και αναρχοαυτόνομες και αναρχικές και όλες οι απόψεις. Ομως εμείς έχουμε καταλάβει ένα πράγμα. Οτι όλες οι απόψεις είναι καλές, ακόμα και αν λένε τα πιο ακραία φραστικά πράγματα και τις πιο ακραίες φράσεις, αλλά αυτό που δεν είναι ανεκτό είναι το μεθοδικό, πάνω σε αντικειμενικά πολιτικά δεδομένα, οργανωμένο κίνημα, που εναλλάσσεται με διάφορες μορφές και που βάζει σαν επίκεντρο την πολιτική εξουσία, να την ανατρέψει. Αυτό το κίνημα δεν είναι αρεστό.

Ολα τα άλλα ρεύματα και ιδίως αν έχουν και ισχυρή δόση αντικομμουνιστικού PH είναι ακόμα πιο αρεστά. Είναι κέντρα προβληματισμού αυτά.

Τα πράγματα είναι πιο σύνθετα και θα σας πω και κάτι. Δεν αντιμετωπίζονται αυτά με τη βία. Εμείς δεχόμαστε ορισμένων τέτοιων μηχανισμών τις επιθέσεις. Και ιδιαίτερα οι ΚΝίτες. Δε θα αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα με βία.

Και εν πάση περιπτώσει δεν έχει ούτε το κύρος ούτε τη φερεγγυότητα η πολιτική εξουσία να εμπνεύσει στους νέους αυτό που λέμε τις αξίες του αγώνα. Δεν έχει την ικανότητα και δεν έχει και τη θέληση.

Επιχειρείται να επιβληθεί η αστυνομοκρατία μέσα στα πανεπιστήμια

Κ. ΑΤΤΙΑΣ (ALTER): Η ερώτηση αφορά το άσυλο, επειδή έχει ανοίξει η κουβέντα. Γνωρίζω την ανακοίνωση που είχατε βγάλει και τις δηλώσεις που έχετε κάνει, αλλά υπάρχουν και προτάσεις καινούριες, τις οποίες έχουμε δει τις τελευταίες ώρες από διάφορους πρυτάνεις. Κάποιοι λένε να υπάρχει άσυλο το βράδυ, να μην υπάρχει το πρωί ή το ανάποδο. Η θέση του κόμματός σας ποια είναι;

-- Δεν έχει αλλάξει και με τα τελευταία επεισόδια που έγιναν, τα απαράδεκτα, και με αυτό το γεγονός της επίθεσης και τον τραυματισμό του πρύτανη, τον οποίο μάλιστα επισκεφτήκαμε.

Και δεν αλλάζουμε θέση για τον εξής λόγο: Διότι το άσυλο πρέπει να το υπερασπιστεί η πανεπιστημιακή κοινότητα, το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα και όταν λέω οργανωμένο εννοώ οι φοιτητικοί σύλλογοι, οι διοικήσεις.

Γίνονται εκλογές, αλλά δε συνεδριάζουν τα όργανα. Οι εκλογές γίνονται για να καταγραφούν οι παρατάξεις.

Και να πω, να ρωτήσω, εκείνη τη μέρα που ήταν η κινητοποίηση έξω στα Προπύλαια, γιατί να είναι ένας πρύτανης μόνο και ορισμένοι άνθρωποι, τους οποίους συμβαίνει να τους ξέρουμε, δίπλα του.

Πού ήταν η ακαδημαϊκή κοινότητα; Δεν έπρεπε να ήταν εκεί;

Πάνω σε υπαρκτά προβλήματα επιχειρείται να επιβληθεί η αστυνομοκρατία μέσα στα πανεπιστήμια. Και αυτό δεν μπορεί κανείς να το επιτρέψει.

Εμείς λέμε η αστυνομία μακριά από τις διαδηλώσεις, που είναι σε ανοιχτό χώρο, πολύ περισσότερο μέσα στα πανεπιστήμια. Και δε μιλάμε για το άσυλο μόνο στα πανεπιστήμια, μιλάμε για άσυλο στα σπίτια μας, μιλάμε για τα εργοστάσια, προστασία από την εργοδοτική αυθαιρεσία και τους μηχανισμούς.

Οι θέσεις μας είναι γνωστές

Κ. ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ («ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ»):Κυρία Παπαρήγα, στα πλαίσια του επονομαζόμενου εθνικού διαλόγου για όλα τα σημαντικά θέματα, η κυβέρνηση προ ημερών προανήγγειλε συνάντηση του πρωθυπουργού με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Παρά τις ριζικές διαφωνίες σας, σε μια τέτοια πρόσκληση θα ανταποκριθείτε, για να εκφράσετε τις αντιθέσεις σας αλλά και τις προτάσεις σας;

-- Κοιτάξτε, η πρόσκληση δεν έχει γίνει. Το λέω γιατί έχει μια σημασία, γιατί ακούω πρόσκληση εδώ, πρόσκληση εκεί. Πρέπει να σας πω το ότι ανεξάρτητα της απάντησης, είτε πάμε είτε δεν πάμε, τα πράγματα δεν αλλάζουν.

Δηλαδή, να πάμε... Θα του δώσουμε τις θέσεις μας. Γιατί; Δεν τις παίρνει και μέσα στη Βουλή; Δεν είναι εκεί το θέμα. Εν πάση περιπτώσει υπάρχει και η τυπική πλευρά, πας. Τι θα φέρει; Πάντως θέση δεν έχουμε πάρει, για να το ξεκαθαρίσω. Αλλά δεν είναι εκεί τώρα το θέμα. Αυτό θα συζητάμε; Πας - δεν πας;

Και πας και τι έγινε; Θα πας ένα φάκελο, θα καταθέσεις τις θέσεις, θα πει αυτά που λέει. Τώρα ας μην κάνουμε δηλαδή επισκέψεις για το θεαθήναι; Ολα αυτά είναι για να κερδηθεί χρόνος...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ