ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τέχνη για τους αγώνες στη Ζώνη

Ολοκληρώνεται την Κυριακή (13/12) στον πολυχώρο «Μάνος Λοΐζος» (πρώην Μηχανική Καλλιέργεια) του Δήμου Νίκαιας η έκθεση - προσφορά έργων τέχνης για την οικονομική ενίσχυση των αγώνων των εργαζομένων στη Ζώνη. Ολα τα έσοδα από την πώληση των έργων θα διατεθούν για την ενίσχυση των ταξικών σωματείων της «Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος», που αντιμετωπίζουν «βιομηχανία» δικαστικών διώξεων λόγω της αγωνιστικής στάσης τους. Μέχρι σήμερα πολλοί επισκέφθηκαν την έκθεση και γνώρισαν την εικαστική δημιουργία των 137 δημιουργών (ζωγράφων, γλυπτών, χαρακτών, φωτογράφων), συζήτησαν μαζί τους και ενίσχυσαν με την αγορά κάποιου έργου τον αγώνα των εργαζομένων.

Η έκθεση έχει ξεχωριστή σημασία. Αφετηρία της είναι η συνεργασία των καλλιτεχνών με την εργατική τάξη. Η συμπόρευση της δουλειάς των δημιουργών με την εργατική τάξη. Οπως ανέφεραν οι εικαστικοί δημιουργοί, «θέλουμε να μπολιάσει αυτός ο κόσμος το καλλιτεχνικό έργο και ο καλλιτέχνης να λειτουργήσει όπως πρέπει μες στην κοινωνία». Παράλληλα, αποδεικνύει πως «η τέχνη μπορεί να είναι τέχνη για το λαό». Αυτή η διοργάνωση «επιδιώκει να αναδείξει τον κοινωνικό ρόλο του καλλιτέχνη και την επίδραση σ' αυτήν. Μέσα από τη συλλογικότητα και την επικοινωνία και με άλλους καλλιτέχνες μπορούμε να αναδείξουμε στο έργο μας τα προβλήματα της κοινωνίας». Η έκθεση λειτουργεί καθημερινά 5-9μ.μ., Σάββατο - Κυριακή: 10π.μ.-9μ.μ.

«ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ»
Νέοι δρόμοι στην έρευνα

Το μεγαλύτερο θραύσμα του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, το οποίο περιέχει 27 οδοντωτούς τροχούς
Το μεγαλύτερο θραύσμα του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, το οποίο περιέχει 27 οδοντωτούς τροχούς
Νέα ευρήματα που ανοίγουν νέους δρόμους στην έρευνα για τον περίφημο «μηχανισμό των Αντικυθήρων» προσφέρει στη διεθνή επιστημονική κοινότητα το ΑΠΘ.

Ο «Μηχανισμός των Αντικυθήρων», ο πρώτος αναλογικός υπολογιστής που κατασκευάστηκε πριν από 2.000 χρόνια, υπολόγιζε επακριβώς τη θέση του Ηλιου, της Σελήνης, πιθανώς και των πλανητών. Εμφάνιζε τις φάσεις της Σελήνης, προέβλεπε εκλείψεις, έδειχνε το ημερολόγιο και προσδιόριζε την ημερομηνία τέλεσης των αρχαίων στεφανιτών αγώνων.

Από τον Απρίλη του 2008, ξεκίνησε στο Εργαστήριο Αστρονομίας του Τομέα Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ η εκπόνηση διδακτορικής διατριβής για το Μηχανισμό (επιβλέπων καθηγητής Ιωάννης Σειραδάκης, υποψήφια διδάκτωρ Μαγδαληνή Αναστασίου).

Από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα προκύπτουν τα εξής:

- Η πιθανή σύνδεση του Μηχανισμού με την περιοχή της Βορειοδυτικής Ελλάδας (Ηπειρος, Κέρκυρα). Την περιοχή αυτή υποδεικνύουν τρία ανεξάρτητα αποτελέσματα: (α) το ημερολόγιο της σπείρας του Μέτωνα, (β) η αναγραφή μεταξύ των άλλων πανελλήνιων στεφανιτών αγώνων (Ολυμπιακών, Πυθίων, Ισθμίων και Νέμεων), των αγώνων της Δωδώνης «Νάια», και η ανάλυση των αστρικών γεγονότων που αναγράφονται στο Παράπηγμα του Μηχανισμού.

- Ο τρόπος κατασκευής των σπειρών. Οι δύο σπείρες της πίσω πλευράς του Μηχανισμού δεν αποτελούν σπείρες του Αρχιμήδη αλλά σπείρες που δημιουργήθηκαν με δύο ημικύκλια.

- Ο τρόπος κατασκευής του δείκτη της σπειροειδούς έλικας του Μέτωνα. Ο δείκτης δεν είναι στερεωμένος στο κέντρο της έλικας, αλλά πηγαινοέρχεται ελεύθερα για να μπορεί να παρακολουθεί τη σπείρα.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της διατριβής, κατασκευάστηκε αντίγραφο του Μηχανισμού σε πραγματικές διαστάσεις. Πρόκειται για το πιο πρόσφατο, παγκοσμίως, μοντέλο του Μηχανισμού που έχει κατασκευαστεί, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα μέχρι στιγμής δημοσιευμένα αποτελέσματα της έρευνας για το θαυμαστό αυτό τεχνούργημα. Το μοντέλο παρουσιάστηκε πρώτη φορά το Νοέμβρη του 2008 στο Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ, στα πλαίσια της έκθεσης «Ελλάδα και Τεχνολογία: μια διαχρονική προσέγγιση».

«Η Μάχη του Αλγερίου»

Ο αγώνας του αλγερινού λαού για την ανεξαρτησία του από τη γαλλική κατοχή στη δεκαετία του 1950 είναι το θέμα της σπουδαίας ταινίας του Ιταλού σκηνοθέτη, Τζίλο Ποντεκόρβο «Η Μάχη του Αλγερίου» (ασπρόμαυρη αλγερινο - ιταλική συμπαραγωγή, 1966, 121') που προβάλλεται από χθες στο «Τριανόν» (προβολές: 6 μ.μ., 8.30 μ.μ., 11 μ.μ.) από τη «New Star».

Η ταινία βασίστηκε στο βιβλίο Saadi Yacef «Αναμνηστικά από τη Μάχη του Αλγερίου». Ο σκηνοθέτης και ο φωτογράφος του Μαρτσέλο Γκάτι επέλεξαν την όσο το δυνατόν ρεαλιστικότερη αναπαράσταση του συγκλονιστικού αυτού αγώνα, που ξεκινά το 1954 όταν το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο Αλγερίου (FLN) σκοτώνει Γάλλους αστυνομικούς, με τον αρχηγό της κατοχικής αστυνομίας να απαντά με το ματοκύλισμα της Αραβικής συνοικίας. Η ταινία περιγράφει τη σύγκρουση στις φτωχογειτονιές της Κάσμπα (το «κάστρο» του FLN), όπου ο γαλλικός στρατός προχώρησε σε όργιο βίας, με συλλήψεις, βασανισμούς, τρομοκρατία, δολοφονίες και ισοπέδωση ολόκληρων συνοικιών (σ.σ. λες και γυρίστηκε στην κατεχόμενη Παλαιστίνη...).

Το κινηματογραφικό συνεργείο επέλεξε Αραβες ερασιτέχνες ηθοποιούς, που μαζί με το ασπρόμαυρο φιλμ παραπέμπουν σχεδόν σε δραματοποιημένο «ντοκιμαντέρ». Είναι χαρακτηριστικό για τις προθέσεις του σκηνοθέτη, ότι ο μοναδικός επαγγελματίας ηθοποιός που παίζει στην ταινία είναι ο Γάλλος, Ζαν Μαρτίν, που ενσάρκωσε τον συνταγματάρχη Mathieu. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ηθοποιός (κυρίως θεατρικός) είχε χάσει πολλές δουλειές, επειδή καταδίκαζε την αποικιακή πολιτική της γαλλικής κυβέρνησης στην Αλγερία.

Η μουσική είναι του σπουδαίου Ενιο Μορικόνε. Η ταινία απέσπασε το «Χρυσό Λιοντάρι» και το βραβείο των κριτικών στο Φεστιβάλ Βενετίας το 1966, ενώ ήταν υποψήφια και για 3 «Οσκαρ».

Χριστουγεννιάτικο παζάρι

Για πέμπτη χρονιά ο Σύλλογος Γονέων και τα μέλη της Μονάδας Εφήβων και Νέων «Ατραπός» του ΟΚΑΝΑ πραγματοποιεί χριστουγεννιάτικο παζάρι, στο χώρο της μονάδας (Βαρβάκη 9, Γκύζη) στις 18, 19, 20/12 (11πμ- 7μμ). Ολα τα προϊόντα που θα διατίθενται στο παζάρι είναι φτιαγμένα στα εργαστήρια της Μονάδας «ΑΤΡΑΠΟΣ» από τους εφήβους και τους νέους του προγράμματος, τους γονείς και τους εθελοντές. Τα έσοδα θα διατεθούν για την υλικοτεχνική υποστήριξη των εργαστηρίων της Μονάδας Εφήβων και Νέων «ΑΤΡΑΠΟΣ» του ΟΚΑΝΑ, καθώς και για τη χορήγηση υποτροφιών στα μέλη της Κοινωνικής Επανένταξης, προκειμένου να ολοκληρώσουν την εκπαιδευτική τους πορεία.

Παραδοσιακά ακούσματα

Αυθεντικά παραδοσιακά ακούσματα θα προσφέρουν οι «Λαλητάδες» σήμερα και αύριο (10.30 μ.μ.), με τη συμμετοχή της εκλεκτής καλεσμένης τους, Γιώτας Βέη, στο «Τσάι στη Σαχάρα» (Λαοδικείας 18, Ιλίσια, 210 7710611). Χρήση φυσικών οργάνων (κλαρίνο, βιολί, λαούτο, ντέφι, νταραμπούκα, νταούλι), φωνητική συλλογικότητα, σολιστικοί αυτοσχεδιασμοί από την εξαμελή κομπανία που αποτελείται από τους Δημήτρη Ρίζο, Κλαούντια Ροσσίνι, Δημήτρη Ρίζο του Κλέωνα, Μαριφένια Ρίζου, Ματίνα Τζήκα και Δημήτρη Τσίπρα.

  • Μια εξαίρετη εννεαμελής κομπανία από το Γαρδίκι του Ασπροποτάμου (δυτικά των Τρικάλων) εμφανίζεται σήμερα (11/12, 10.30 μ.μ.) στην «Αλλη Οχθη» (Αρτέμωνος 9, Νέος Κόσμος, 210 9270628). Οι Δημήτρης Τσιάκαλος, Αχιλλέας Χαμάμης και Γρηγόρης Χατζηλυμπέρης (τραγούδι) με έξι μουσικούς παρουσιάζουν τραγούδια και σκοπούς από τη γενέτειρά τους, στην καρδιά της Πίνδου. Αύριο (10.30 μ.μ.), στον ίδιο χώρο φιλοξενείται η ηπειρώτικη κομπανία του Λευτέρη Γκιώκα, εξαίρετου κλαρινίστα, από την Πέπελη της Ανω Δερόπολης, που ζει στα Γιάννενα. Ενα αυθεντικό ηπειρώτικο γλέντι, με μοιρολόγια, σκάρους, πολυφωνικά κ.ά.
Μουσική συνάντηση

Ο συνθέτης Δημήτρης Μαραμής και ο τραγουδοποιός Βασίλης Γισδάκης, θα εμφανιστούν στις 12/12 (10.30 μ.μ.), στον «Ιανό» (Σταδίου 24, 210-3217917). Ο Β. Γισδάκης επιλέγει τραγούδια του από την πρόσφατη συμμετοχή του στο δίσκο «Sing city» με τους Σωτηρία Λεονάρδου και Στέλιο Μποτωνάκη, κι ο Δ. Μαραμής από το δίσκο του «Σκηνές από βουβή ταινία» και το «Σκοτεινό έρωτα». Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης τραγούδια των Λ. Πλάτωνος, Ν. Ασιμου, K. Weil, Beatles, Μ. Χατζιδάκι, «Τρύπες» κ.ά. Τραγούδι: Βασίλης Γισδάκης. Πιάνο: Δημήτρης Μαραμής. Φλάουτο: Αννα Θεοδωράτου. Μπάσο: Θόδωρος Ζευκιλής.

Η Καλλιόπη Βέττα τραγουδάει τη Δευτέρα (14/12), στις 8 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννίνων. Τα έσοδα από τη συναυλία θα διατεθούν στη Στέγη Αυτιστικών Ατόμων «Ελένη Γύρα», στη Ζίτσα Ιωαννίνων.

Μουσικές για 230+6 χορδές, σήμερα (8.30 μ.μ.), στην αίθουσα «Φ. Νάκας» (Ιπποκράτους 41), όπου η Εφη Αγραφιώτη (πιάνο) και ο Κώστας Γρηγορέας (κιθάρα) παρουσιάζουν σπάνια, άγνωστα, αλλά και πασίγνωστα κομμάτια, για σόλο πιάνο, σόλο κιθάρα, κιθάρα και πιάνο. Σήμερα (8.30 μ.μ.), επίσης, στην αίθουσα συναυλιών του Ινστιτούτου Γκαίτε, συναντιούνται οι βιρτουόζοι πιανίστες Γιώργος Ψυχογιός και Σάμι Αμίρης, για τζαζ αυτοσχεδιασμό σε δύο πιάνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ