ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /32
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Τριτοβάθμια οργάνωση απεργοσπαστών η ΓΣΕΕ

Δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σχετικά με τη σημερινή απεργία, την εργοδοτική τρομοκρατία και την απεργοσπαστική στάση της ΓΣΕΕ

Σε δήλωσή της σχετικά με τη σημερινή απεργία, την εργοδοτική τρομοκρατία και την απεργοσπαστική στάση της ΓΣΕΕ, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, έκανε χτες την ακόλουθη δήλωση:

«Απευθύνομαι εκ μέρους του Κόμματος πριν απ' όλα στην κυβέρνηση, έστω και αν οι μηνυτές και οι υποκινητές αυτής της ιστορίας είναι η εργοδοσία. Είναι φανερό ότι υπάρχουν δύο ειδών δημοκρατίες: Η δημοκρατία των καπιταλιστών, η δημοκρατία των μονοπωλίων και η δημοκρατία των εργαζομένων. Αυτές οι δύο δημοκρατίες είναι ασυμβίβαστες και αντιμάχονται μεταξύ τους κόντρα σε όσα λέει ο πρωθυπουργός για την εθνική συναίνεση.

Καταγγέλλουμε τις εργοδοτικές παρεμβάσεις για να βγάλουν παράνομη και καταχρηστική την απεργία στο χώρο των ναυτεργατών και του Καζίνο της Πάρνηθας και καλούμε όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα αν οι διοικήσεις τους έχουν αποφασίσει συμμετοχή ή όχι στην απεργία, να σταθούν αλληλέγγυοι και όλοι μαζί, σαν μια γροθιά, να διεκδικήσουν και τα δίκαια αιτήματά τους, αλλά και να παρεμποδίσουν το νέο αντιδημοκρατικό κατήφορο. Ελπίζοντας ότι λιγότεροι δικαστές θα δείξουν φόβο και συστολή απέναντι στην εργοδοσία.

Ταυτόχρονα, πραγματικά έγινε ένα πρωτόγνωρο γεγονός, απ' όσο θυμάμαι, στην ιστορία του σύγχρονου εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος. Η ΓΣΕΕ βγαίνει επίσημα σαν απεργοσπαστικός μηχανισμός και λέει ότι δεν πρέπει να απεργήσουν οι εργαζόμενοι και εκείνων των σωματείων που καλύπτονται νόμιμα από την απεργία. Εμείς απευθυνόμαστε στους εργαζόμενους και τους λέμε: Οταν η ΓΣΕΕ πραγματοποιούσε απεργίες με αιτήματα τα οποία δεν ανταποκρίνονταν στα συμφέροντα των εργαζομένων, υπήρξε κομμουνιστής, υπήρξε Σωματείο, υπήρξαν Ομοσπονδίες στις οποίες συμμετέχουν οι κομμουνιστές και που να καλούσε τους εργαζόμενους σε απεργοσπασία; Η ΓΣΕΕ, λοιπόν, δεν είναι απλώς οργάνωση των εργοδοτών, είναι τριτοβάθμια οργάνωση απεργοσπαστών».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ετοιμη με κάθε μέσο να στηρίξει τους εφοπλιστές

Ετοιμη να προστατεύει τα συμφέροντα των εφοπλιστών με κάθε τρόπο είναι η κυβέρνηση. Από την πλευρά της κυβέρνησης χτες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδης, στη διάρκεια «άτυπης» συνάντησης με τους ναυτιλιακούς συντάκτες, όχι μόνο αρνήθηκε να σχολιάσει τις προχτεσινές υποδείξεις της Ενωσης Επιχειρήσεων Ναυτιλίας (Ακτοπλοΐας) προς την κυβέρνηση που την αφήνουν εκτεθειμένη, αλλά δεν αρνήθηκε τη «συνδρομή» των δυνάμεων καταστολής σε περίπτωση που του ζητηθεί «να ληφθούν μέτρα τάξης»! Ανέφερε δε ότι τα αιτήματα των ναυτεργατών δεν αφορούν το δικό του υπουργείο, αλλά το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Λες και τα δύο υπουργεία είναι δύο διαφορετικές κυβερνήσεις. Ο υπουργός της κυβέρνησης «προστασίας των καπιταλιστών» έπαιξε το ρόλο του καλά. Δε με νοιάζει η ζωή των εργατών, είπε. Ο ρόλος μου είναι να αντιμετωπίζω τις διεκδικήσεις τους με την κρατική καταστολή της οποίας προΐσταμαι.

Με προχτεσινή της επιστολή η Ενωση ζητούσε από το «Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να εξασφαλίσει το δικαίωμα απρόσκοπτης μετακίνησης στους ταξιδιώτες, το δικαίωμα εργασίας στους μη επιθυμούντες να απεργήσουν και το δικαίωμα των πλοιοκτητών στη συνέχιση του έργου τους και στη λειτουργία των επιχειρήσεών τους υπερασπιζόμενοι τη βιωσιμότητά τους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ