ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ
Βαθιές ανατροπές υπέρ του κεφαλαίου

Αποκαλύπτεται ότι κάθε ευρώ και του φετινού προϋπολογισμού θα κατευθυνθεί στην εξυπηρέτηση των γενικότερων συμφερόντων της πλουτοκρατίας

Από τη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή
Toν εξωραϊσμό της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, όπως αυτή αποτυπώνεται και στο φετινό προϋπολογισμό, επιχείρησαν οι υπουργοί που πήραν το λόγο κατά τη διάρκεια της τελευταίας μέρας της συζήτησης στη Βουλή.

-- Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης προανήγγειλε περαιτέρω ένταση της καταστολής σε βάρος του λαϊκού κινήματος, λέγοντας ότι κεντρικό μήνυμα της κυβέρνησης είναι «η μηδενική ανοχή στην ανομία». Εμμεσα αναφέρθηκε στη λήψη μέτρων κατά των λαϊκών διαδηλώσεων λέγοντας ότι στους πρώτους μήνες του 2009 θα υπάρχει «ένας νέος σχεδιασμός για τις συγκεντρώσεις και τις πορείες, έτσι ώστε να μη διατίθενται πολλές αστυνομικές δυνάμεις. Ο κάθε πολίτης, ο κάθε εργαζόμενος, ο οποίος διαδηλώνει να διαδηλώνει ελεύθερα, χωρίς ωστόσο να κλείνουμε τις πόλεις και να δημιουργούμε τεράστια προβλήματα».

-- Την πολιτική της άγριας λιτότητας και των περικοπών στις κοινωνικές δαπάνες υπερασπίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει κρυφό και φανερό πρόγραμμα, ενώ εξήγγειλε νέο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων με τη δημιουργία και εισαγωγή στο χρηματιστήριο εταιρείας συμμετοχών του Δημοσίου. Ανέφερε ότι θα υπάρξει αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας κάτι που πρακτικά σημαίνει ξεπούλημα σε ό,τι έχει απομείνει στην κατοχή του Δημοσίου. Στην ουσία, ο υπουργός προανήγγειλε συνέχιση της πολιτικής του τζογαρίσματος των αποθεματικών των Ταμείων, κάνοντας λόγο για «ενιαία και επαγγελματική διαχείριση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων».

-- Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ε. Βενιζέλος τόνισε ότι μέχρι το τέλος Γενάρη θα ολοκληρωθεί η συνολική επαναξιολόγηση του τρέχοντος και του επόμενου προγράμματος αμυντικών εξοπλισμών, έτσι ώστε αυτά «να συνδέονται άμεσα με την ορθολογική εκτίμηση της απειλής, τον ορθολογικό προσδιορισμό των επιχειρησιακών αναγκών και τη μεταρρύθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων». Επί της ουσίας, περιέγραψε δαπάνες που αφορούν στην πιο αποτελεσματική ενσωμάτωση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και στους στρατούς κατοχής.

-- Αναφορά στις σχέσεις με την Τουρκία έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας και είπε ότι «στη σχέση μας με την Τουρκία θέλουμε ξεκάθαρες κουβέντες και αυτοπεποίθηση, θέλουμε την προσέγγιση, τη συνεργασία και τη βελτίωση του κλίματος στις σχέσεις των δύο χωρών», επαναλαμβάνοντας ότι η Ελλάδα συνεχίζει να στηρίζει την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Αυτό που με επιμέλεια απέκρυψε είναι η στρατηγική της κυβέρνησης να καθορίζει τις διμερείς σχέσεις, με βάση τα συνολικότερα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή.

-- Τη δημοσιοποίηση μέχρι τα τέλη Γενάρη δύο νομοσχεδίων «για τον εξορθολογισμό και την επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης», εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης. Είπε, επίσης, ότι στις αρχές του έτους θα κατατεθεί νομοσχέδιο για την επαναφορά του αυτοδιοίκητου των δικαστηρίων, ενώ στο πρώτο τρίμηνο του 2010 θα κατατεθεί και νομοσχέδιο για την αλλαγή στον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης.

-- Από τη μεριά της, η υφυπουργός Πολιτισμού Α. Γκερέκου στην ομιλία της κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι κληροδότησε στον τομέα του Τουρισμού μια κατάσταση υπέρογκων χρεών και έκανε λόγο για κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος στο πρώην υπουργείο Τουρισμού. Πίσω από αυτές τις κορόνες κρύβεται η πρεμούρα της κυβέρνησης να μετατρέψει ολοκληρωτικά τον Πολιτισμό σε κερδοφόρο για το κεφάλαιο παρακλάδι του Τουρισμού, στόχευση που υπηρετεί και η ενσωμάτωση των δύο υπουργείων.

-- Η υπουργός Οικονομίας Λ. Κατσέλη επιχείρησε να εμφανίσει το νομοσχέδιο για τους δανειολήπτες ως μέτρο στήριξης των αδυνάτων, παρά το γεγονός ότι ακόμα και οι τραπεζίτες παραδέχονται ότι οι προβλέψεις του νομοσχεδίου θα βοηθήσει στην είσπραξη οφειλών που σε διαφορετική περίπτωση δεν είχαν πιθανότητες να τις αποσπάσουν από τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Σαν μέτρο «στήριξης» της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών που στενάζουν από την ακρίβεια, η υπουργός προανήγγειλε τη λειτουργία ενός «παρατηρητηρίου Τιμών».

-- Ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης ανακοίνωσε ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο νομοθετική πρωτοβουλία για το νέο τρόπο επιλογής των στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης, τα οποία θα επιλέγονται από «Ανεξάρτητη Αρχή» που θα λειτουργεί στα πλαίσια του ΑΣΕΠ. Είπε, επίσης, ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση, προκειμένου να προχωρήσει στο νέο χάρτη της αποκέντρωσης της χώρας, προαναγγέλλοντας τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις που φέρνει μαζί του ο «Καποδίστριας 2», αλλά και ο νέος εκλογικός νόμος.

ΣΟΦΙΑ ΚΑΛΑΝΤΙΔΟΥ
Δεν είναι κοινά τα συμφέροντα εργαζόμενων - κεφαλαίου

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ
Η κυβέρνηση με τον προϋπολογισμό της «συνεχίζει την επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα του λαού που παρέλαβε από τη ΝΔ», τόνισε μεταξύ άλλων η βουλευτής του ΚΚΕ, Σοφία Καλαντίδου, προσθέτοντας ότι «το ΚΚΕ προτείνει λύσεις για το σήμερα αλλά κυρίως παλεύει με όλες του τις δυνάμεις για το μέλλον των παιδιών μας». Αναφερόμενη σε συγκεκριμένα μέτρα τόνισε την ανάγκη για «αύξηση της φορολογίας των ΑΕ στο 45%», για «κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης», να μπει «φραγμός στη ληστεία των αποθεματικών» και να «μειωθεί το όριο συνταξιοδότησης», τονίζοντας ότι «η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ είναι διαμορφωμένη με βάση τις ανάγκες του λαού».

Η Σοφία Καλαντίδου άσκησε εντονότατη κριτική στον «πατριωτικό» χαρακτήρα που επιχειρεί να δώσει η κυβέρνηση στην αντιλαϊκή πολιτική της, τονίζοντας ότι «πατρίδα είναι οι άνθρωποί της», δηλαδή οι εργαζόμενοι, αναφέροντας ως παραδείγματα τους εργάτες της κλωστοϋφαντουργίας Λαναρά, τις καθαρίστριες που δουλεύουν εργολάβους, τους εργαζόμενους στα κατεψυγμένα ΑΜΑΣΑ, τους αγρότες, οι οποίοι βιώνουν τις επιπτώσεις των αντεργατικών πολιτικών που εφαρμόζονται.

«Ποια πατρίδα αγαπάτε εσείς, τα κόμματα που κυβερνάτε για χρόνια;» αναρωτήθηκε ρητορικά η βουλευτής του ΚΚΕ, λέγοντας πως «συρρικνώσατε την κλωστοϋφαντουργία στο όνομα της παγκοσμιοποίησης», «νομοθετήσατε ώστε οι εργολάβοι να λυμαίνονται το δημόσιο», ενώ «με τα ψίχουλα της ΚΑΠ ξεριζώνετε τον αγρότη από τη γη του» και «ανοίξατε το δρόμο στις πολυεθνικές με την εφαρμογή των ελαστικών μορφών εργασίας». Ειδικά για το Ασφαλιστικό αναρωτήθηκε «ποια πατρίδα αγαπάτε εσείς του υπουργείου Εργασίας που κινδυνολογείτε για το ασφαλιστικό σύστημα;», ενώ τα προβλήματα των Ταμείων οφείλονται στην «κλοπή των αποθεματικών από τις κυβερνήσεις για λογαριασμό του κεφαλαίου;».

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ
Αυξημένα τα κονδύλια για καταστολή

Ιδιαίτερα γαλαντόμος είναι ο προϋπολογισμός στα κονδύλια που αφορούν τους μηχανισμούς των Σωμάτων Ασφαλείας και την καταστολή του λαϊκού κινήματος επισήμανε στην ομιλία του ο βουλευτής του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος. «Το υπουργείο μετονομάστηκε κατ' ευφημισμόν από "υπουργείο Δημόσιας Τάξης" σε "υπουργείο Προστασίας του Πολίτη Προστασίας", μάλλον, του συστήματος, από τους πολίτες ή, εάν θέλετε, τους εργαζόμενους, οι οποίοι ξεσηκώνονται» επισήμανε χαρακτηριστικά.

Συνέχισε λέγοντας πως «γι' αυτό παίρνονται μέτρα καταστολής. Δεν αλλάζει ο προσανατολισμός της Αστυνομίας με την ευθύνη της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας παλαιότερα και του ΠΑΣΟΚ σήμερα. Αυτό φαίνεται εναργώς και από τον προϋπολογισμό. Κοιτάξτε τα στοιχεία τι λένε: Αυξημένα ποσά θα δοθούν φέτος για εξοπλισμό της Αστυνομίας και για πολεμοφόδια. Ενάντια σε ποιον εχθρό; Το λαό; Και αυξημένες δαπάνες για σύνθετες δαπάνες που περιλαμβάνουν το C4I, δηλαδή το μηχανισμό παρακολούθησης, κάμερες και ό,τι έχει σχέση με ταυτότητες και διαβατήρια, που ήταν απαίτηση των Αμερικανών και των Ευρωπαίων για λόγους παρακολούθησης, να υπάρχουν καλύτερα στοιχεία για να ελέγχονται και οι Ελληνες πολίτες, όπως οι Ευρωπαίοι. Είναι ένας ολόκληρος μηχανισμός που κοστίζει και γι' αυτό είναι αυξημένα τα κονδύλια».

Στον αντίποδα, επισήμανε ο Αντώνης Σκυλλάκος, «υπάρχουν μειώσεις σε ό,τι αφορά το εισόδημα, σε ό,τι αφορά τη μισθοδοσία τους, σημαντικές μειώσεις γύρω στο 10% με 11%. Περιορισμοί στις αμοιβές από νυκτερινά, από υπερεργασία, για το πώς θα πληρώνονται τα Σαββατοκύριακα. Περιορισμοί στις δαπάνες για πυροσβεστικά, για ανταλλακτικά αεροπλάνων, για νοίκιασμα αεροπλάνων για τις πυρκαγιές, για τα χρήματα που δίνονται στο Πυροσβεστικό Σώμα για τις πυρκαγιές».

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΖΑΚΟΣ
Μεγαλώνει η φτώχεια για το λαό

Στην κραυγαλέα αντίθεση ανάμεσα στα υπερκέρδη του κεφαλαίου και την ολοένα αυξανόμενη φτώχεια, εστίασε την παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Καζάκος. Ενδεικτικό ήταν το σχόλιο του για τον προϋπολογισμό του 2010: «Ο προϋπολογισμός σε τι διαφέρει από τους υπόλοιπους; Τι έχουν καταφέρει; Εχουν εισρεύσει όλα αυτά τα χρόνια στη χώρα πακτωλός, εκατοντάδες δισεκατομμυρίων ευρώ ή δραχμών παλιότερα με πολλούς τρόπους, είτε ως συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση για να γίνουν υποδομές είτε ως δανεισμός, εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά και τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ που παράγει ο τόπος, που παράγεται με τον ιδρώτα και το αίμα των εργαζομένων, του λαού μας, της πλειονότητας, δηλαδή, του πληθυσμού της χώρας μας. Και ποιο είναι το αποτέλεσμα; Ποιος είναι ο άθλος; Οτι χρόνο με το χρόνο, μήνα με το μήνα, μέρα με τη μέρα, ο λαός μας, αυτή η πλειονότητα η συντριπτική του λαού μας εξαθλιώνεται όλο και περισσότερο και έχει φτάσει σε αυτήν την απόγνωση, την απελπισία των σημερινών ημερών».

Ο Κ. Καζάκος αναφέρθηκε και στις στατιστικές που κατά καιρούς αναφέρονται, λέγοντας ότι «οι άνθρωποι δεν μετατρέπονται σε νούμερα ό,τι και να κάνουμε. Βγάζουν οι στατιστικές υπηρεσίες, είτε η δική μας, είτε η ευρωπαϊκή, ότι είναι 25% οι νεόπτωχοι Ελληνες που ζούνε με κάτω από 400-450 ευρώ το μήνα. Τι νούμερα είναι αυτά; Τι είναι αυτά τα 2,5 εκατομμύρια Ελλήνων; Δηλαδή, αυτοί που παίρνουν 500 ή 600 ή 700 ή 800 ευρώ το μήνα είναι εύποροι, είναι πλούσιοι; Δεν ξέρουν τι να κάνουν, πού να τοποθετήσουν, να επενδύσουν τα αποθέματα που τους μένουν από τα εισοδήματά τους; Είναι η πλειονότητα του λαού μας που στερείται αυτή τη στιγμή τα αναγκαία για την επιβίωσή της».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΚΑΣ
Παιδεία στα μέτρα των επιχειρήσεων

Την απαξίωση στην οποία οδηγούν τα κονδύλια (και) του φετινού προϋπολογισμού τη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση κατήγγειλε στην ομιλία του ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας. Οπως τόνισε «τα ποσά που δίνονται στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι στα όρια του 2009. Οι δαπάνες για φοιτητική μέριμνα, σίτιση, στέγαση, φοιτητών και σπουδαστών παραμένουν καθηλωμένες. Στη δαπάνη των συγγραμμάτων σημειώνεται μείωση σε σχέση με πέρυσι». Την ίδια στιγμή, επισήμανε, «αυξημένες είναι οι επενδύσεις που ακουμπούν αποκλειστικά στα ευρωπαϊκά προγράμματα και που βέβαια έχουν σαν στόχο την προώθηση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στο χώρο της εκπαίδευσης και ιδιαίτερα στους χρήσιμους τομείς για το κεφάλαιο, της έρευνας και της κατάρτισης».

Συνολικός στόχος, είπε ο Γ. Γκιόκας, είναι «το περιεχόμενο της εκπαίδευσης να καθορίζεται από τις ανάγκες των επιχειρήσεων, το σχολείο να χάσει τον ενιαίο χαρακτήρα του και να φθάσει στο σημείο άλλα να διδάσκονται στην Ελευσίνα και άλλα στον Ασπρόπυργο». Τέλος, σχολιάζοντας τα περί «αλληλεγγύης των γενεών» που επαγγέλλεται η κυβέρνηση για το Ασφαλιστικό, ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε πως «στη δική μας αντίληψη αλληλεγγύη των γενεών δε σημαίνει να δέχονται οι εργαζόμενοι να θυσιάζουν δικαιώματα και κατακτήσεις για να πάρουν τα παιδιά τους μια σύνταξη των 550 ευρώ, ούτε πολύ περισσότερο μια οικογένεια να συντηρεί τα παιδιά της μέχρι τα 35 χρόνια. Αλληλεγγύη των γενεών σημαίνει κάθε γενιά να παραδίδει στην επόμενη περισσότερα».

ΒΕΡΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ
Αντιδραστικός και ο νέος «Καποδίστριας»

Οι πολιτικές μετατροπής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε Ανώνυμη Εταιρεία εκφράζονται μέσα από τον προϋπολογισμό, τόνισε η βουλευτής του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου. Για την Τοπική Αυτοδιοίκηση συνολικά επισήμανε ότι «η κύρια λογική που υπάρχει είναι να αυξηθούν οι τοπικοί φόροι ώστε η σχέση της ΤΑ και των χρηστών των υπηρεσιών της να μη βαρύνει το κράτος». Οσον αφορά στο έργο και τις δημοτικές υπηρεσίες τόνισε ότι η συνταγή είναι «ανώνυμες εταιρείες για τα πάντα. Στο τέλος θα φτάσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση να γίνει μια ανώνυμη εταιρεία». Αναφέρθηκε επίσης στη «δυνατότητα που έχουν οι ΟΤΑ να συμπράττουν με επιχειρήσεις, με τα γνωστά ΣΔΙΤ, να λειτουργούν με κίνητρο το κέρδος και με πρόσχημα την ανταποδοτικότητα ή δυνατότητα να ιδρύουν επιχειρήσεις».

Στην ίδια λογική κινούνται - σημείωσε η Βέρα Νικολαΐδου - και οι κατευθύνσεις για τις εργασιακές σχέσεις. Θύμισε ότι «δήμαρχοι και νομάρχες ήταν οι πρώτοι που εφάρμοσαν τα δίμηνα, τα οκτάμηνα, τα stage, τους ωρομίσθιους», προσθέτοντας ότι σήμερα, την ΤΑ «την ανακηρύσσετε μεσάζοντα για να αντιμετωπίσει την ανεργία με τα τοπικά γραφεία απασχόλησης σε συνεργασία με επιχειρήσεις». Τέλος, όσον αφορά στον «Καποδίστρια 2», επισήμανε ότι στόχος «είναι να δυναμώσει στον κρατικό μηχανισμό τους περιφερειακούς κρίκους ώστε να παρεμβαίνουν πιο αποτελεσματικά για λογαριασμό του κεφαλαίου». Η Β. Νικολαΐδου αναφέρθηκε και στην εξωτερική πολιτική λέγοντας πως «όσο εξακολουθούν και υπάρχουν στρατεύματα κατοχής σε διάφορες χώρες και στοιχίζουν στην Ελλάδα ένα εκατομμύριο ευρώ τη μέρα δεν μπορείτε να μιλάτε ούτε για έξοδο ούτε για έξυπνη διπλωματική εξωτερική πολιτική».

ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ
Πολιτική ερήμωσης της επαρχίας

«Τα καταφέρνετε με την πολιτική που εφαρμόζετε να μην αφήσετε όρθιο κανέναν τομέα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής των κατοίκων των νησιών μας», τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σταύρος Σκοπελίτης, αφιερώνοντας μεγάλο μέρος της χτεσινής του παρέμβασης στους νησιώτες, αφού τίποτε δε διατίθεται γι' αυτούς - όπως είπε - στον προϋπολογισμό του 2010. Ειδικά για την αγροτική παραγωγή στα νησιά επισήμανε πως «έχει κυριολεκτικά συνθλιβεί στις μυλόπετρες της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ». Αναφέρθηκε στις «εξευτελιστικές τιμές που δίνουν οι εμποροβιομήχανοι σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος παραγωγής» που «δεν αφήνουν κανένα περιθώριο κέρδους στους παραγωγούς, αφού δεν καλύπτουν ούτε τα έξοδα καλλιέργειας και εκτροφής των ζώων».

Σε ό,τι αφορά την ποιότητα ζωής, ο Στ. Σκοπελίτης σημείωσε πως «οι παρεχόμενες υπηρεσίες στους τομείς της Υγείας, Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού υποβαθμίζονται από χρόνο σε χρόνο σαν αποτέλεσμα της πολιτικής που θέλει τα κοινωνικά αγαθά να μετατρέπονται σε εμπορεύματα με μοναδικό στόχο να κερδοσκοπήσει το μεγάλο κεφάλαιο». Τέλος, για τις συγκοινωνίες, ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ προώθησαν «την απελευθέρωση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών», με αποτέλεσμα να συνεχίζεται το «ράλι Αντίκας στο Αιγαίο» με τα παλιά πλοία, ενώ «τα ναύλα έχουν πάρει την ανηφόρα» και οι συγκοινωνίες δεν είναι «ούτε τακτικές, ούτε ασφαλείς, ούτε φθηνές».

Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ 2010


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ