ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Μεροκάματα πείνας και απασχολησιμότητα προτείνει η ΓΣΕΕ

Πρόσκληση στις εργοδοτικές ενώσεις για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την ΕΓΣΣΕ του 2010 έστειλε χτες η ΓΣΕΕ

Σύμβαση που θα διαιωνίζει τα μεροκάματα πείνας και όλες τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης και υπερεκμετάλλευσης των εργαζομένων και θα εγγυάται τη σταθερότητα στην αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου προσανατολίζεται να υπογράψει η ΓΣΕΕ.

Ο προσανατολισμός αυτός της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ αποτυπώνεται - πέραν κάθε αμφιβολίας - μέσα από το κείμενο πρόσκλησης για διαπραγμάτευση για τη νέα σύμβαση του 2010, που απέστειλε χτες προς τις εργοδοτικές οργανώσεις και από το οποίο απουσιάζουν επιδεικτικά τα πραγματικά αιτήματα και οι ανάγκες των εργαζομένων.

Τη στιγμή, που όπως αναγνωρίζει και η ΓΣΕΕ τουλάχιστον το 14% των εργαζομένων της χώρας μας διαβιούν κάτω από το επίσημο όριο της φτώχειας, η ηγεσία της ψελλίζει για κάποιες αυξήσεις που θα καλύπτουν τον επίσημο πληθωρισμό και ένα ποσοστό σύγκλισης! Για τους νεοεισερχόμενους στην εργασία, και πριν την ποσοστιαία αύξηση, ζητάει ένα εφάπαξ ποσό σε ευρώ, στον κατώτερο μισθό που σήμερα ανέρχεται σε 740 ευρώ μεικτά. Σε κάθε περίπτωση - και με όλες τις παραλλαγές - όποια και αν είναι η τελική αύξηση που θα προκύψει, αυτό που ζητάει η ηγεσία της ΓΣΕΕ δεν είναι τίποτα παραπάνω από λίγα ψίχουλα, είναι ταυτόχρονα μια ηθελημένη άρνηση διεκδίκησης των πραγματικών αναγκών των εργαζομένων και ιδιαίτερα αυτών που αμείβονται με τις χαμηλότερες αμοιβές και μια βάναυση πρόκληση σε ολόκληρη την εργατική τάξη.

Γιατί αυτό που απουσιάζει από το πλαίσιο της ΓΣΕΕ είναι ο πραγματικός εργάτης, με τις ανάγκες και τις αγωνίες του. Απουσιάζει το δικαίωμά του στη σταθερή και μόνιμη εργασία, σε ανθρώπινες συνθήκες και με αμοιβή που θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες της οικογένειάς του.

Αλλά αυτό οι εργάτες δεν μπορεί να το περιμένουν από την ηγεσία της Συνομοσποδίας που θεωρεί «συν-εταίρο» τον ΣΕΒ και κόπτεται για την ανταγωνιστικότητα της «εθνικής οικονομίας», δηλαδή την απρόσκοπτη κερδοφορία των μεγαλοεπιχειρηματιών και των τραπεζιτών. Γι' αυτό, παρά ένα κατεβατό από δήθεν αιτήματα που καταγράφει το κείμενο, εκείνο που στην πραγματικότητα επιδιώκει είναι να ανοίγει «παράθυρα» στην απασχολησιμότητα και στη σκληρή εκμετάλλευση της εργατικής τάξης.

Δίκτυ προστασίας για τα κέρδη της εργοδοσίας

Ετσι ενώ δήθεν κόπτεται για την «προστασία των εργαζομένων», τάσσεται υπέρ της μερικής απασχόλησης και της εκ περιτροπής εργασίας (τριήμερα και τετραήμερα) και όχι της κατάργησής τους, προτείνοντας υποτίθεται κάποια όρια (10% στη μερική) και την προϋπόθεση συμφωνίας του μισθωτού για την εκ περιτροπής εργασία. Με τα γνωστά της τερτίπια, η ΓΣΕΕ δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να επαναλαμβάνει τη γνωστή λογική που επέδειξε και όταν ψηφίζονταν όλα τα σχετικά νομοθετήματα των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, τα οποία υποστήριξε γιατί δήθεν έτσι θα έμπαινε φραγμός στην ασυδοσία της αγοράς.

Το ίδιο τάσσεται υπέρ της διευθέτησης του χρόνου εργασίας με την οποία έχει δοθεί η δυνατότητα στην εργοδοσία να καταργεί το 8ωρο, αλλά και των εργολαβιών στις ΔΕΚΟ στο Δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Ολες οι δήθεν τροποποιήσεις που προτείνει η ΓΣΕΕ και γι' αυτά τα ζητήματα, σε τίποτα δεν αλλάζουν το βασικό: Δηλαδή το δικαίωμα των επιχειρήσεων να απασχολούν εργαζόμενους σε εργολάβους, αποσπώντας με αυτό τον τρόπο επιπλέον κέρδη, αλλά και να κάνουν «λάστιχο» το σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, ανάλογα με τις ανάγκες τους και πάντα σε βάρος των εργαζομένων. Ανάλογη είναι η θέση της και για τις ομαδικές απολύσεις τις οποίες η ΓΣΕΕ αποδέχεται, αρκεί η εταιρεία να καταθέτει «κοινωνικό σχέδιο» με εναλλακτικές προτάσεις για την τύχη του απολυμένου, ενώ σε άλλες περιπτώσεις να υπάρχει «αιτιολόγηση των απολύσεων». Λες και για την εργοδοσία είναι δύσκολο να «βρει» και να «αιτιολογήσει» τις απολύσεις.

ΠΑΜΕ
Ανοίγουν επικίνδυνους δρόμους

Την προσπάθεια του κεφαλαίου να φορτώσει νέα βάρη στις πλάτες των εργαζομένων ενισχύει η πρόταση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ

Σε ανακοίνωσή της για την πρόταση που κατέθεσε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ σχετικά με τη ΕΓΣΣΕ του 2010, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ επισημαίνει:

«Με την πρόσκληση για διαπραγμάτευση για την ΕΓΣΣΕ που έστειλε η ΓΣΕΕ στον ΣΕΒ και τις άλλες εργοδοτικές οργανώσεις ξεκινά μια νέα συντονισμένη προσπάθεια να πληρώσουν οι εργαζόμενοι ξανά τις συνέπειες της αντεργατικής πολιτικής.

Το πλαίσιο διεκδικήσεων της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες των εργαζομένων αλλά ανοίγει επικίνδυνους δρόμους να φορτωθούν οι εργαζόμενοι νέα βάρη στο όνομα της κρίσης και να τους αφαιρεθούν κατακτήσεις δεκαετιών.

Τα οικονομικά αιτήματα που διεκδικεί η ΓΣΕΕ είναι σχεδόν ανύπαρκτα ως γνωστόν, τη στιγμή που αποδεδειγμένα τα κέρδη των επιχειρήσεων εν μέσω κρίσης είναι ξανά στα ύψη.

Το πλαίσιο προσπαθεί να ανοίξει το δρόμο ακόμη περισσότερο στη μερική απασχόληση, θεσπίζοντας ανώτερο όριο για κάθε επιχείρηση 10% του προσωπικού της!

Για την εκ περιτροπής εργασία όχι μόνο δεν απαιτούν την κατάργησή της, αλλά την εφαρμογή της με έγγραφη συμφωνία εργοδότη - εργαζόμενου όπως υπήρχε το 1954 με το νόμο 2961!!

Το πλαίσιο διεκδικεί οι εργολαβίες στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και στις ΔΕΚΟ όχι να καταργηθούν αλλά να νομοθετηθούν κανόνες εφαρμογής τους !!

Για τους μαθητευόμενους που κάνουν πρακτική και αποτελούν φτηνή εργατική δύναμη για τους εργοδότες η ΓΣΕΕ ζητά να αποτελούν το 10% του προσωπικού των επιχειρήσεων!!

Για το τεράστιο θέμα των απολύσεων, η ΓΣΕΕ όχι μόνο δεν απαιτεί την απαγόρευση αλλά ότι πρέπει να αιτιολογούνται γραπτώς από τον εργοδότη!! και για τους εργαζόμενους της τελευταίας πενταετίας πριν τη σύνταξη να επιτρέπεται μόνο για σπουδαίο λόγο!!

Το ΠΑΜΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους να καταδικάσουν τη ΓΣΕΕ, τον ΣΕΒ, την κυβέρνηση και τη ΝΔ μαζί με όλα τα στηρίγματά τους που προσπαθούν να τους φορτώσουν νέα βάρη στις πλάτες τους καταδικάζοντάς τους στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Να διεκδικήσουν τον πλούτο που παράγουν, η κρίση δεν είναι των εργαζομένων είναι της πλουτοκρατίας και αυτή πρέπει να πληρώσει.

Να οργανώσουν την πάλη τους και μέσα από τα συνδικάτα τους να διεκδικήσουν:

  • 1.400 βασικό μισθό
  • Σταθερή δουλειά για όλους
  • Σταμάτημα των απολύσεων
  • Κατάργηση του νόμου για την εκ περιτροπής εργασία μαζί και με τ' άλλα τερατουργήματα που νομοθέτησαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για λογαριασμό του κεφαλαίου και τους αφαιρούν δικαιώματα και κατακτήσεις».
ΔΙΑΣΩΛΗΝΩΜΕΝΟΣ 72ΧΡΟΝΟΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
Εφτασε στις Σέρρες αναζητώντας ΜΕΘ!

Περίμενε σε λίστα αναμονής επί 24 ώρες

Το μεγάλο πρόβλημα των δραματικών ελλείψεων σε κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στα νοσοκομεία της Θεσσαλίας, όπως και γενικότερα, έφερε στο προσκήνιο ένα ακόμη περιστατικό που θα μπορούσε να στοιχίσει μία ανθρώπινη ζωή, αναδεικνύοντας τις εγκληματικές ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που απαξιώνουν τη δημόσια υγεία στα πλαίσια της πολιτικής εμπορευματοποίησής της. Το περιστατικό αφορά ένα 72χρονο Λαρισαίο, ο οποίος, επί 24 ώρες, από προχτές μέχρι χτες το βράδυ, βρισκόταν διασωληνωμένος, με πιθανή σηψαιμία, στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο, στην αναμονή, για να βρεθεί άδειο κρεβάτι σε ΜΕΘ. Ομως, κρεβάτι δε βρέθηκε και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στη ΜΕΘ του Νομαρχιακού Νοσοκομείου Σερρών, μετά από την τεράστια ταλαιπωρία που υπέστη, δεδομένου ότι ο δρόμος στα Τέμπη είναι κλειστός.

Οι ελλείψεις νοσηλευτικού, κυρίως, προσωπικού είναι η αιτία που σήμερα παραμένουν πολλά κρεβάτια κλειστά στις ΜΕΘ, στα νοσοκομεία της Θεσσαλίας, εκ των οποίων τα 10 στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Αποτέλεσμα, να μεταφέρονται οι ασθενείς σε άλλα νοσοκομεία, κάτι που στοιχίζει ή απειλεί τη ζωή πολλών ασθενών. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι γιατροί στην προσπάθειά τους να βρουν κρεβάτι σε νοσοκομείο των Αθηνών πήραν την απάντηση ότι «για τις ΜΕΘ της Αθήνας ήδη υπάρχουν 200 ασθενείς σε αναμονή»...

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Συνεχίζεται η διακίνησή του

Συνεχίζεται η διακίνηση του ημερολογίου του ΠΑΜΕ για το 2010, που φέτος είναι αφιερωμένο στη διεθνιστική αλληλεγγύη. Τις σελίδες του ημερολογίου «κοσμούν» φωτογραφίες από την πολύμορφη διεθνιστική δράση που το ΠΑΜΕ αναπτύσσει σταθερά από την ίδρυσή του. Το φετινό ημερολόγιο συνοδεύεται από ένα CD με ένα τραγούδι που αναφέρεται στο ΠΑΜΕ, προσφορά του μουσικοσυνθέτη Στέφανου Ψαραδάκου και των συνεργατών του. Η τιμή του ημερολογίου μαζί με το CD είναι 6 ευρώ και διατίθεται από τα γραφεία του ΠΑΜΕ στην Αθήνα (Αγίας Φιλοθέης 5β, πλατεία Μητρόπολης, 2ος όροφος) και από τις Τοπικές Γραμματείες του ΠΑΜΕ σε όλη την Ελλάδα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ