ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Εστησαν πρωτοχρονιάτικο τραπέζι αγώνα

Η μαχητικότητα και η αισιοδοξία χαρακτήρισαν την κινητοποίηση που έγινε χτες, έξω από τον Οίκο Ναύτου

Στους ίδιους «σέρβιραν» κρασί και ζεστό φαΐ, στους αντιπάλους τους «σέρβιραν» συνθήματα, ξεκαθαρίζοντας ότι ο αγώνας τους θα δυναμώσει
Στους ίδιους «σέρβιραν» κρασί και ζεστό φαΐ, στους αντιπάλους τους «σέρβιραν» συνθήματα, ξεκαθαρίζοντας ότι ο αγώνας τους θα δυναμώσει
Το δικό τους «ρεβεγιόν» για την υποδοχή της Πρωτοχρονιάς διοργάνωσαν χτες το πρωί άνεργοι ναυτεργάτες στον Πειραιά, μπροστά από την είσοδο του Οίκου Ναύτου. Το «γιορτινό» τραπέζι είχε στρωθεί από τις 9 το πρωί. Φασολάδα, ελιές, κρεμμύδια, ψωμί και κρασί. Το σκηνικό συμπλήρωναν τα απανωτά συνθήματα που ακούγονταν στο κέντρο του Πειραιά από την ντουντούκα που είχε στηθεί, ανάμεσα στα οποία κυριαρχούσαν: «Δικό μας έργο η ναυτιλία και μας καταδικάζετε στην ανεργία», «Θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία, την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία». Στο «ρεβεγιόν» συμμετείχαν και ναυτεργάτες από τα πληρώματα των πλοίων «ΠΑΡΑΛΟΣ», «EVRIPOS», «SEA STAR», «PETROIL V», «NISSIROS» και «ΝΙΚΟΛΑΣ Α», που είναι απλήρωτοι και εγκαταλειμμένοι μέσα στα καράβια από τους εφοπλιστές, ακόμα και χωρίς τροφή.

Με αυτόν το συμβολικό τρόπο, οι άνεργοι ναυτεργάτες, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Επιτροπής Ανέργων Ναυτεργατών και με τη συμπαράσταση των ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, «στιγμάτισαν» την πολιτική που διαμορφώνουν επί χρόνια οι κυβερνήσεις των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, οι οποίες για να εφαρμόσουν τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που θωρακίζουν την κερδοφορία των εφοπλιστών - κερδοφορία που συνεχίζεται «ακάθεκτη» και εν μέσω κρίσης - πετούν μαζικά από τα καράβια τους Ελληνες ναυτεργάτες. Τους ωθούν συνειδητά στην εξαθλίωση, με στόχο να τσακίσουν τα συγκροτημένα τους δικαιώματα, να τους μετατρέψουν σε χαμηλόμισθους και ανασφάλιστους. Ηταν χαρακτηριστικό ότι την ίδια ώρα της κινητοποίησης έξω από τον Οίκο Ναύτου, ένας ναύτης του πλοίου «ΠΑΡΑΛΟΣ», σπρωγμένος από οργή και αγανάκτηση, είχε σκαρφαλώσει στο άλμπουρο του πλοίου, απαιτώντας τα λεφτά του.

Επιπλέον, απόδειξη του αντιναυτεργατικού μένους των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, είναι τα εξευτελιστικά επίπεδα στα οποία παραμένει το επίδομα ανεργίας - 294 ευρώ για τους έγγαμους και 235 για τους άγαμους - και οι απαγορευτικές προϋποθέσεις που αφήνουν «εκτός» τη συντριπτική πλειοψηφία των ανέργων. Αυτό το αίσχος επιβεβαιώνεται ακόμα και από τα «μαγειρεμένα» στοιχεία ανεργίας, του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ). Οι «επίσημοι» άνεργοι ναυτεργάτες ήταν το Νοέμβρη 2.215. Επιδοτήθηκαν 543! Εξίσου κραυγαλέα περίπτωση είναι και το επίδομα «Κοινωνικής Αλληλεγγύης» της ντροπής. Οι δικαιούχοι - δηλαδή, οι «τυχεροί» που πληρούν τις εξωφρενικές προϋποθέσεις που τίθενται - είναι όλοι κι όλοι σε όλη την Ελλάδα 231 άνεργοι ναυτεργάτες!

Ασκεί πίεση ο ενωμένος τους αγώνας

Αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων με εκπροσώπους των ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και τον Γιώργο Τούσσα ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, συναντήθηκαν με τον πρόεδρο του Οίκου Ναύτου Θ. Βαρίνο, θέτοντας το σύνολο των προβλημάτων που αφορούν την προστασία των ανέργων, την Υγεία, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ναυτεργατών. Ο πρόεδρος, αφού υπεραμύνθηκε της αντιλαϊκής πολιτικής, παρουσίασε έγγραφο που έχει αποστείλει στο αρμόδιο υπουργείο, δηλώνοντας ότι τα οικονομικά του Ταμείου επιτρέπουν το διπλασιασμό των επιδομάτων και τη θετική τροποποίηση των προϋποθέσεων, ζητώντας σχετική νομοθετική ρύθμιση. Ανέφερε ακόμα ότι υπάρχουν οι πόροι, ώστε, αν δοθεί σχετική απόφαση, να λειτουργήσει το Ναυτικό Νοσοκομείο (ΝΙΕΝ) που είναι επί δεκαετίες εγκαταλειμμένο.

Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε και με τον Γ. Ροΐδη, σύμβουλο της υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, από τον οποίο οι ναυτεργάτες απέσπασαν δέσμευση να καταβληθούν τα δεδουλευμένα των ναυτεργατών των 6 παραπάνω πλοίων, μέσω του ΝΑΤ.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Ενισχυμένη η συμμετοχή και η «Ταξική Ενότητα»

Οι εργαζόμενοι έδωσαν την απόλυτη πλειοψηφία ξανά στις ταξικές δυνάμεις

Τη στήριξή τους στην «Ταξική Ενότητα» επιβεβαίωσαν οι ιδιωτικοί υπάλληλοι στο Ηράκλειο της Κρήτης, καθώς και στις πρόσφατες εκλογές που έγιναν στην Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου η παράταξη αναδείχθηκε ξανά πρώτη και με απόλυτη πλειοψηφία.

Συγκεκριμένα, η «Ταξική Ενότητα» έλαβε 265 ψήφους (από 142 το 2007), ενώ οι δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ δεν κατάφεραν να κατεβάσουν καν ψηφοδέλτιο (138 ψήφους το 2007). Επίσης η «Ταξική Ενότητα» εξέλεξε 5 (από 3) αντιπροσώπους για το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου και 3 (από 2) αντιπροσώπους στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπάλληλων.

Με ανακοίνωσή της, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων καταγγέλλει την πλειοψηφία της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και ιδιαίτερα την παράταξη της ΠΑΣΚΕ στο ΕΚΗ, που έκαναν τα πάντα για να υπονομεύσουν τις εκλογές του σωματείου, επιδιώκοντας να πλήξουν τους δεσμούς που αναπτύσσονται ανάμεσα στους εργαζόμενους και τις ταξικές δυνάμεις. Αρχικά, η πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚΗ αρνήθηκε να παραχωρήσει χώρο για την πραγματοποίηση των εκλογών μέσα στο Σαββατοκύριακο, καταγγέλλει το σωματείο. Δε σταμάτησαν, όμως, εκεί. Χαρακτηριστικό είναι ότι, κατά την «παρέλαση» στελεχών της ΠΑΣΚΕ σε όλη τη διάρκεια της διεξαγωγής των αρχαιρεσιών, πολλοί παρενέβαιναν στην εκλογική διαδικασία. Αποκορύφωμα ήταν η παρέμβαση εκλεγμένου μέλους στη διοίκηση του ΕΚΗ με την ΠΑΣΚΕ και δημοτικού συμβούλου με την παράταξη του Γ. Κουράκη «να κρατήσει τα στοιχεία συναδέλφισσας, ώστε να επιβεβαιώσει στον εργοδότη της ότι εργάζεται! Τέτοια τρομοκρατία και αστυνόμευση ούτε οι ίδιοι οι εργοδότες δεν τόλμησαν τα τελευταία 3 χρόνια να κάνουν στο σωματείο μας!», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΔΕΗ
Συγκεντρώθηκαν ενάντια στους δουλεμπόρους

Συνέχισαν και χτες τις κινητοποιήσεις τους οι απολυμένοι και απλήρωτοι εργάτες από τον ΑΗΣ Αμυνταίου, που δουλεύουν για τη ΔΕΗ μέσω εργολάβου. Εχοντας στο πλευρό τους το Σωματείο Εργαζομένων Ενέργειας (ΣΕΕΝ) συγκεντρώθηκαν στην πύλη του ΑΗΣ Αμυνταίου, απαιτώντας την επαναπρόσληψη των 13 απολυμένων συναδέλφων τους, την καταβολή των δεδουλευμένων τους, καθώς παραμένουν απλήρωτοι πάνω από δύο μήνες, την άμεση πρόσληψη των επιτυχόντων του διαγωνισμού του 2007 και την κατάργηση του δουλεμπορίου των εργολάβων στη ΔΕΗ. Επίσης ζητούν από τη ΔΕΗ να πληρώνει η ίδια τους εργαζόμενους εντός 10ημέρου όταν οι εργολάβοι καθυστερούν την καταβολή των δεδουλευμένων.

Οπως τόνιζαν, θα συνεχίσουν να πραγματοποιούν παρόμοιες συγκεντρώσεις σε καθημερινή βάση, μέχρι την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Σημειώνεται, ότι κάτω από την αποφασιστική παρέμβαση των απεργών εργαζομένων στα έργα που έχουν δοθεί σε εργολάβο, έπεσε στο κενό χτες το πρωί η προσπάθεια στησίματος απεργοσπαστικού μηχανισμού.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΕ STAGE
Δεν τα παρατάνε

Συνεχίζουν τις πολύμορφες κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι με stage, διεκδικώντας μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, κόντρα στην απόφαση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να τους πετάξει στο δρόμο από την αρχή της νέας χρονιάς. Συνεχίζουν έναν αγώνα με τον οποίο κερδίζουν όχι μόνο την αξιοπρέπειά τους, αλλά και πολύτιμη αγωνιστική πείρα που αποτελεί παρακαταθήκη για το σύνολο των εργατοϋπαλλήλων.

Χτες πραγματοποίησαν μαχητική συγκέντρωση έξω από τον ΟΑΕΔ, στη Θεσσαλονίκη, στην οδό Δωδεκανήσου. Στη συνέχεια έκαναν εξορμήσεις σε ΔΟΥ του κέντρου, ενημερώνοντας πλατιά τους εργαζόμενους και περαστικούς για τους αγώνες τους. Παρόμοια παρέμβαση έκαναν οι εργαζόμενοι και προχτές το βράδυ, στην πλατεία Αριστοτέλους, ξεμπροστιάζοντας - δίπλα στο Χριστουγεννιάτικο δέντρο - την υποκρισία και το αντεργατικό έργο που οι δυνάμεις του ευρωμονόδρομου προσπαθούν να καλύψουν πίσω από λαμπιόνια και χρυσόσκονη...

ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ «ΤΑΛΩΣ»
Αναγκάστηκε να κατεβάσει ρολά

Αμεση ήταν η απάντηση της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου και στις νέες μεθοδεύσεις ενάντια στην κυριακάτικη αργία. Την περασμένη Κυριακή το σωματείο έκανε παρέμβαση σε εμπορικά καταστήματα του συγκροτήματος «ΤΑΛΩΣ» καθώς ένα μεγάλο μέρος αυτών λειτουργούσαν κανονικά, αγνοώντας την ξεκάθαρη θέση του σωματείου ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές. Κάτω από τη δυναμική αντίδραση του σωματείου, οι καταστηματάρχες αναγκάστηκαν να συνετισθούν και να κλείσουν τα καταστήματα που λειτουργούσαν.

Με ανακοίνωσή της η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων τονίζει ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει το πρόσχημα του εορταστικού ωραρίου να αποτελέσει προπύργιο για την κατάργηση της Κυριακής αργίας και καλεί εργαζόμενους και μικρομεσαίους ΕΒΕ να διεκδικήσουν μαζί νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής Αργίας, ενιαίο εθνικό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών επιχειρήσεων μέχρι 48 ώρες τη εβδομάδα και 3 απογεύματα κλειστά.

Το θάνατο τριών ακόμα ανθρώπων που είχαν προσβληθεί από τη «νέα γρίπη» ανακοίνωσε χτες το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ). Πρόκειται για άντρα 36 ετών χωρίς ιστορικό υποκείμενης νόσου, γυναίκα 62 ετών με ιστορικό αναπνευστικού νοσήματος και γυναίκα 75 ετών με ιστορικό κακοήθειας. Πλέον οι σχετιζόμενοι με τη «νέα γρίπη» θάνατοι στην Ελλάδα έχουν φτάσει τους 71.

Επίσης εισήχθησαν και νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας σε κρίσιμη κατάσταση πέντε ακόμα άνθρωποι, ανάμεσά τους έγκυος 26 ετών με ιστορικό καρδιαγγειακού νοσήματος και έγκυος 34 ετών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ