ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ «ΚΑΡΙΠΙΔΗ»
Απαίτησαν τα δεδουλευμένα τους

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησαν χτες το πρωί. Στο πλευρό τους οι ταξικές δυνάμεις και ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Παπακωνσταντίνου

Με τα παιδιά τους διαδήλωσαν χτες οι εργαζόμενοι
Με τα παιδιά τους διαδήλωσαν χτες οι εργαζόμενοι
«Τα λεφτά μας εδώ και τώρα!», όπως αναγραφόταν και στο πανό τους, απαίτησαν χτες το πρωί με παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας οι περίπου 30 εργαζόμενοι στην εταιρεία πλαστικών και ελαστικών εξαρτημάτων «ΚΑΡΙΠΙΔΗΣ» στο Βοτανικό, που τους οφείλονται δεδουλευμένα από τον περασμένο Φλεβάρη και το δώρο Χριστουγέννων. Στο πλευρό τους, εκτός από την Ομοσπονδία Εργαζομένων στη Χημική Βιομηχανία, βρέθηκαν και το Συνδικάτο Μετάλλου, αντιπροσωπεία εργαζομένων στον «Παπουτσάνη», καθώς και ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Παπακωνσταντίνου.

«Εχουμε φτάσει στο απροχώρητο. Εμένα μου χρωστάει συνολικά 7.000 ευρώ και έχω και δύο παιδιά να θρέψω. Εχουμε χάσει πια την αξιοπρέπειά μας. Πάμε και ζητιανεύουμε για τα λεφτά που έχουμε δουλέψει...», λέει ο Νίκος. Η Φρόσω έχει πάει στην κινητοποίηση με τα δύο της παιδιά. Δουλεύει πάνω από 11 χρόνια στην επιχείρηση και αμείβεται με μόλις 900 ευρώ το μήνα. «Μου χρωστάει σχεδόν 8.000 ευρώ. Και είμαι και διαζευγμένη, μόνη μου μεγαλώνω τα παιδιά. Ολο αυτό το διάστημα ζούμε με δανεικά. Δεν υποχωρούμε αν δεν πληρωθούμε. Αυτός έχει τις επιχειρήσεις του κι εμείς δεν έχουμε ούτε τις γιορτές να περάσουμε σαν άνθρωποι», υπογραμμίζει. Ο 28χρονος Πέτρος, νέος εργαζόμενος, στο ξεκίνημα της ζωής του, λέει χαρακτηριστικά: «Μου χρωστάει 6.000 ευρώ. Πρέπει κάποια στιγμή να μας υπολογίσουν κι εμάς, δε γίνεται να γυρίζουμε σπίτι και να ντρεπόμαστε να κοιτάξουμε τους δικούς μας στα μάτια...».

Τα χρήσιμα διδάγματα που βγαίνουν και από την περίπτωση αυτή σχολίασε μιλώντας με τους εργαζόμενους ο Ν. Παπακωνσταντίνου, λέγοντας πως και αυτή η διάτρητη νομοθεσία τσαλακώνεται από τους εργοδότες, ακόμα και στο στοιχειώδες, που είναι να πληρώνεται ο εργαζόμενος. Οι εργαζόμενοι έρχονται πάντα σε τελευταία μοίρα, αφού η νομοθεσία λέει πως προτεραιότητα για μια επιχείρηση έχουν οι τράπεζες, οι προμηθευτές, τα ασφαλιστικά ταμεία κλπ. «Το υπουργείο πρέπει να παρέμβει άμεσα, είναι πρόκληση αυτό που συμβαίνει», σημείωσε.

Οι εργαζόμενοι, οι συνδικαλιστές κι ο βουλευτής του ΚΚΕ συναντήθηκαν με τον υφυπουργό Γ. Κουτρουμάνη και απαίτησαν να καταβληθούν όλα τα δεδουλευμένα, ενώ τις επόμενες μέρες να τους δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση και να «παγώσουν» τα δάνεια όλων. Δεν υπήρξε δέσμευση για τα παραπάνω, ενώ θα γίνει τριμερής συνάντηση στο υπουργείο την ερχόμενη Τρίτη στις 12 το μεσημέρι.

ΕΡΓΑΤΙΚΑ «ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ»
Πέντε νεκροί μέσα σε έξι μέρες...

Νεκρός μετανάστης στον Εβρο που χτυπήθηκε στο κεφάλι. Κατέληξε ο 40χρονος που τραυματίστηκε στις 2 Νοέμβρη στην πρώην ΠΕΣΙΝΕ

Πέντε εργάτες έχουν χάσει τη ζωή τους από την ημέρα των Χριστουγέννων μέχρι χτες, ενώ σχεδόν δεν περνά μέρα που να μη σημειώνεται ένα σοβαρό ή θανατηφόρο ατύχημα. Αυτός είναι ο απολογισμός που αποκαλύπτει την τραγική έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς και μαζί την ανάγκη να δυναμώσει η ταξική αλληλεγγύη και πάλη των εργαζομένων.

Μετά το χαμό των τριών ναυτεργατών που μαζί με έξι αλλοδαπούς συναδέλφους τους πέθαναν από ασφυξία μέσα στο φορτηγό πλοίο «Aegean Wind», ανοιχτά της Βενεζουέλας, προχτές, σκοτώθηκε ο 33χρονος Rusev Anton, εργαζόμενος σε Βιοτεχνία Επεξεργασίας Ξύλου στη Μάνδρα Δ. Ορφέα του Νομού Εβρου. Ο νεαρός μετανάστης έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια εργασιών κοπής ξύλου, όταν χτυπήθηκε από κλαδί στο κεφάλι κατά την πτώση κορμού.

Στο μεταξύ, την περασμένη Κυριακή υπέκυψε στα τραύματά του ο 40χρονος Λουκάς Κουσκούκης, που νοσηλευόταν μετά από το εργατικό «ατύχημα» που έγινε στο εργοστάσιο της «Αλουμίνιον της Ελλάδας» (πρώην ΠΕΣΙΝΕ) στις 2 Νοέμβρη.

Χτες, οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση προχώρησαν σε 2ωρη στάση εργασίας, διαμαρτυρόμενοι για τις επικίνδυνες συνθήκες εργασίας και την εντατικοποίηση, ανήσυχοι καθώς πρόκειται για το 3ο θανατηφόρο «ατύχημα» τον τελευταίο 1,5 χρόνο. Τις απειλές για την ασφάλεια και τη ζωή τους ενισχύει και η ασυδοσία των εργολάβων στων οποίων τα συνεργεία απασχολούνται εργαζόμενοι με πετσοκομμένα δικαιώματα. Σε εργολάβο δούλευε άλλωστε και ο 40χρονος εργάτης, ο οποίος υπέστη εγκαύματα σε διάφορα σημεία του σώματός του, ενώ τον έστειλαν να εκτελέσει εργασίες άσχετες με την ειδικότητά του. Αν και είχε ειδικότητα καθαριστή, τον έστειλαν να αλλάξει πινακίδα σήμανσης στην εξωτερική πλευρά του προστατευτικού πλέγματος του διακόπτη του γκρουπ νούμερο 15 του υποσταθμού του εργοστασίου, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί «ηλεκτρικό τόξο» και ο ίδιος να πάθει ηλεκτροπληξία. Η συγκεκριμένη εργασία είναι άκρως εξειδικευμένη και επικίνδυνη εργασία και γι' αυτό πρέπει να γίνεται μόνο από εξειδικευμένο εργαζόμενο. Εργαζόμενοι σημειώνουν ότι το ρεύμα που διαπέρασε το κορμί του υπολογίζεται να ξεπερνά τα 12.000 βολτ!

ΔΑΣ ΚΑΒΑΛΑΣ
Συγκεκριμένες προτάσεις για την αναβάθμιση της ΠΦΥ

Τις θέσεις της για την Υγεία παρουσίασε χτες η παράταξη, με αφορμή την επικείμενη λειτουργία του νέου νοσοκομείου

Οι θέσεις της ΔΑΣ για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στην πόλη της Καβάλας, σύμφωνα με τις λαϊκές ανάγκες και με αφορμή την δυνατότητα αξιοποίησης της κτιριακής υποδομής που θα δημιουργηθεί μετά τη μετεγκατάσταση και λειτουργία του νέου Νοσοκομείου της πόλης, παρουσιάστηκαν χτες στην Καβάλα από εκπροσώπους της παράταξης. Οπως τόνισαν ο Βασίλης Λιόγκας, δημοτικός σύμβουλος της ΔΑΣ και ο Βασίλης Ιωαννίδης, γιατρός-Πνευμονολόγος και διευθυντής ΕΣΥ, η μετεγκατάσταση, που με ευθύνη της κυβέρνησης καθυστερεί απαράδεκτα και αχρηστεύεται ο ολοκαίνουριος εξοπλισμός του νέου Νοσοκομείου, πρέπει να συνοδευτεί από μια τολμηρή αναβάθμιση της Δημόσιας και Δωρεάν Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. «Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις, επισήμαναν, να προαχθεί η Δημόσια Υγεία στο επίπεδο που απαιτούν οι λαϊκές ανάγκες, στο επίπεδο που επιτρέπει η πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας, υπάρχουν τα ακίνητα, ακόμα και έτοιμα κτίρια, όμως η πολιτική επιλογή των περικοπών στην δημόσια Υγεία και της εμπορευματοποίησής της την αντιστρατεύονται με ευθύνη των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ».

Ο Β. Λιόγκας υπογράμμισε ότι η ΔΑΣ διαφωνεί με προτάσεις της διοίκησης του Δήμου για «αξιοποίηση» των δημοτικών κτιρίων του σημερινού Νοσοκομείου με χρήσεις εμπορικού κέντρου, ξενοδοχείου είτε κατοικιών με αντιπαροχή, που εμπορευματοποιούν δημοτική περιουσία. Επίσης εξήγησε γιατί η ΔΑΣ αντιτίθεται στη μεταφορά της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όπως και άλλων σημαντικών κρατικών αρμοδιοτήτων στην Τοπική Διοίκηση, που προωθούν από κοινού ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑ.Ο.Σ..

Ο Β. Ιωαννίδης παρουσιάζοντας τις προτάσεις της ΔΑΣ ζήτησε την αξιοποίηση των υφιστάμενων κτιρίων του σημερινού Νοσοκομείου για δημιουργία τριών σύγχρονων και δημόσιων πλήρως εξοπλισμένων Κέντρων Υγείας Αστικού Τύπου με βάση τα πληθυσμιακά και γεωμορφολογικά στοιχεία της Καβάλας, υπέδειξε συγκεκριμένα τους χώρους, πρότεινε την ενσωμάτωση των υφιστάμενων δομών Υγείας και Μέριμνας (π.χ. ΙΚΑ) στο δίκτυο των Κέντρων Υγείας. Πρότεινε επίσης την δημιουργία Ογκολογικού Νοσοκομείου και Κλειστής Μονάδας Απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ σε συγκεκριμένα κτίρια στα βόρεια της πόλης, δεδομένου ότι σε ολόκληρη την Β. Ελλάδα αντίστοιχες μονάδες υπάρχουν μόνο στη Θεσσαλονίκη. Ολα αυτά με τις προϋποθέσεις πλήρους στελέχωσης με το απαραίτητο εξειδικευμένο και βοηθητικό προσωπικό, τις οποίες ανέλυσε.

«NEWSPHONE»
Κύμα απολύσεων καταγγέλλει το ΣΕΤΗΠ

Σε τρομοκρατικές ομαδικές απολύσεις εργαζομένων προχώρησε η εργοδοσία της εταιρείας τηλεπικοινωνιών «Newsphone», όπως καταγγέλλει, με ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) Νομού Αττικής.

Η διοίκηση της εταιρείας αρχικά προχώρησε σε μείωση την ωρών εργασίας στους εργαζόμενους και ισχυριζόμενη ότι έχει χάσει «κομμάτια» - τμήματα έργων, προχώρησε στη μη ανανέωση συμβάσεων - απόλυση εργαζομένων, καταγγέλλει το Συνδικάτο. Ακολούθησε, αυτές τις μέρες, κύμα τρομοκρατικών απολύσεων. «Χωρίς καμία αιτιολογία προχώρησε σε απολύσεις στοχεύοντας συναδέλφους που εργαζόντουσαν αρκετά χρόνια, ενώ παράλληλα αρνείται να παραστεί σε συνάντηση με το Συνδικάτο, λέγοντας τηλεφωνικά ότι δεν έχει να προσθέσει τίποτα και ότι οι απολύσεις είναι απόφαση της διοίκησης», υπογραμμίζει το Συνδικάτο, που πραγματοποίησε χτες παράσταση διαμαρτυρίας στην εταιρεία ενάντια στις απολύσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ