ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
Συνεχίζεται η επιχείρηση εξαπάτησης

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος για τις εξαγγελίες ότι η κυβέρνηση ...θα επανεξετάσει τα ισχύοντα για τα τέλη κυκλοφορίας

Πληρώστε τώρα το χαράτσι που αποφασίσαμε και την επόμενη χρονιά ...θα δούμε τι θα γίνει, λέει τώρα η κυβέρνηση

Eurokinissi

Πληρώστε τώρα το χαράτσι που αποφασίσαμε και την επόμενη χρονιά ...θα δούμε τι θα γίνει, λέει τώρα η κυβέρνηση
Στα όρια του εμπαιγμού και της ανοιχτής εξαπάτησης επέλεξε να κινηθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να αντιμετωπίσει την οργή των ιδιοκτητών ΙΧ αυτοκινήτων, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν το υπέρογκο χαράτσι για τα τέλη κυκλοφορίας του 2010, που ανακοίνωσαν στις αρχές του Νοέμβρη οι αρμόδιοι υπουργοί.

Η λογική και η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης ήταν ότι με τις ρυθμίσεις της ευνοούνται όσοι κατέχουν αυτοκίνητα μικρού κυβισμού, ενώ η υπουργός Τ. Μπιρμπίλη είχε υποστηρίξει την άποψη ότι σε αντιδιαστολή με τις ρυθμίσεις της ΝΔ «με τη δική μας τροποποίηση, (...) τα μικρού κυβισμού αυτοκίνητα που αντιστοιχούν στις χαμηλότερες εισοδηματικά τάξεις επιβαρύνονται λιγότερο και αντίθετα τα μεγάλου κυβισμού, που είναι και ενεργοβόρα, επιβαρύνονται περισσότερο». Βέβαια, όλα αυτά ήταν ένα καλοστημένο ψέμα, αφού όπως αποκάλυψε την επόμενη μέρα κιόλας ο «Ρ», τα νέα τέλη κυκλοφορίας επιβάρυναν προοδευτικά λιγότερο όσους κατείχαν αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι ειδικά οι κάτοχοι αυτοκινήτων που πρωτοκυκλοφόρησαν πριν από το 1997 καλούνταν να πληρώσουν πρόσθετα τέλη ως εξής:

  • Μέχρι 301 κ.ε.: 68 ευρώ από 18 ευρώ (αύξηση 277,7%).
  • 301-785 κ.ε.: 96 ευρώ από 46 ευρώ (αύξηση 108,7%).
  • 786-1.357 κ.ε.: 187 ευρώ από 112 ευρώ (αύξηση 67%).
  • 1.358-1.928 κ.ε.: 352 ευρώ από 202 ευρώ (αύξηση 74,3%).
  • 1.929-2.357 κ.ε.: 671 ευρώ από 446 ευρώ (αύξηση 50,4%).
  • Πάνω από 2.357 κ.ε.: 880 ευρώ από 580 ευρώ (αύξηση 51,7%).

Το πρόβλημα μπορεί από τους κατόχους αυτοκινήτων να μη συνειδητοποιήθηκε εκείνη τη στιγμή, ωστόσο έγινε αντιληπτό μόλις έφτασαν τα ραβασάκια της εφορίας για την πληρωμή των τελών της επόμενης χρονιάς. Τότε, εκτός από την οργή για τις μεγάλες ανατιμήσεις, πολλοί, μπροστά στη δυσκολία τους να πληρώσουν τέτοια τέλη, επέλεξαν να καταθέσουν τις πινακίδες τους, ώστε να γλιτώσουν το χαράτσι.

Οι αντιδράσεις των ενδιαφερομένων και το αδιαχώρητο που προκλήθηκε στις εφορίες, αξιοποιήθηκαν προχτές από την κυβέρνηση για να προχωρήσει σε έναν ακόμα ελιγμό παραπλάνησης των εργαζομένων - κατόχων αυτοκινήτων, αφού τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο υπουργός Οικονομικών δήλωσαν μεν ότι «υπάρχει πρόβλημα με τα τέλη κυκλοφορίας», ξεκαθάρισαν όμως πως τα τέλη - χαράτσια θα πληρωθούν κανονικά και η κυβέρνηση ...θα εξετάσει το θέμα για τα τέλη κυκλοφορίας του 2011. Ζήσε ...Μάη μου, δηλαδή.

Το ΚΚΕ

Το ΚΚΕ, παρεμβαίνοντας και χτες στο θέμα των τελών κυκλοφορίας και τις νέες εξαγγελίες των κυβερνώντων, σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ τονίζει:

«Η κυβέρνηση επιχειρεί και πάλι να εξαπατήσει το λαό. Πριν ένα μήνα, ενώ αύξανε τα τέλη κυκλοφορίας, ισχυριζόταν ότι τα μείωνε. Το ίδιο επιχειρεί και τώρα εξαγγέλλοντας ότι θα επανεξετάσει τα ισχύοντα για τα τέλη φορολογώντας αντί της κατοχής κυρίως τη χρήση του αυτοκινήτου. Η αλήθεια είναι ότι η λαϊκή οικογένεια φορολογείται ήδη βαριά και για την κατοχή και για τη χρήση του πληρώνοντας υψηλότατη φορολογία στα καύσιμα, όλο και περισσότερα διόδια, μεγαλύτερα ασφάλιστρα».

ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αγανάκτησαν οι αγρότες του νομού

Εισπράττουν προκαταβολές αντί ολόκληρων των ενισχύσεων και αυτές «κουτσουρεμένες»

Αγανάκτηση στους αγρότες του Νομού Ηρακλείου έχει προκαλέσει η διαδικασία καταβολής των επιδοτήσεων αφού πέρα του ότι τα χρήματα είναι πενιχρά, τους καταβάλλεται μόνο το 60% απ' αυτά και μέρος αυτών τους το κρατάνε οι τράπεζες και οι Ενώσεις. Συγκεκριμένα, οι τράπεζες τους κρατάνε ένα ποσό λόγω οφειλών τους προς αυτές από δάνεια που φτάνει έως και 20%, ενώ οι ενώσεις για οφειλές και την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων τους έως 40%. Επίσης υπάρχουν χιλιάδες αγρότες που δεν έχουν πάρει καθόλου λεφτά χωρίς να έχει διευκρινιστεί ο λόγος. Μόνο στην Ενωση Ηρακλείου υπάρχουν 2.500 τέτοιοι παραγωγοί.

Η παραπάνω διαδικασία, που είναι αποτέλεσμα της πολιτικής των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ με τη συμβολή των αγροτοσυνδικαλιστών τους, έχει φέρει σε αδιέξοδο τους αγρότες του νομού οι οποίοι βλέπουν το εισόδημά τους να μειώνεται ακόμα περισσότερο. Ενδεικτικό του πού στοχεύει η αντιαγροτική πολιτική ΕΕ και ελληνικών κυβερνήσεων, για μείωση του αγροτικού πληθυσμού και συγκέντρωση της γης σε ακόμα λιγότερα χέρια, αποτελεί ο διαχωρισμός των αγροτών σε κατά κύριο επάγγελμα (αίτημα των κινητοποιήσεων του προηγούμενου χειμώνα των συνδικαλιστών του ΠΑΣΟΚ) και μη, με την Ενωση Ηρακλείου από τους 47.000 δικαιούχους επιδοτήσεων μόνο οι 3.700 να θεωρούνται κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και στην Ενωση Μεσσαράς από τους 12.000 οι 1.000.

Μάλιστα, τα τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ στο αγροτοσυνεταιριστικό κίνημα επιχειρούν να αποσείσουν τις ευθύνες τους, ρίχνοντας το μπαλάκι στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αναφέροντας με περίσσια υποκρισία ότι έχουν γίνει λάθη και δεν είναι «δυνατόν» να είναι τόσο μικρός ο αριθμός, σύμφωνα και με δηλώσεις του προέδρου της Ενωσης Ηρακλείου Μ. Γαβαλά.

Με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Υπαίθρου Ηρακλείου του ΚΚΕ ζητά την άμεση καταβολή του 100% των επιδοτήσεων, καλώντας ταυτόχρονα τους αγρότες να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα για την ΕΕ, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι τώρα αποκαλύπτονται «οι ψεύτικες υποσχέσεις τοπικών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και συνδικαλιστών ότι δε θα υπάρχει πρόβλημα για τις Ενώσεις που έχουν ολοκληρώσει την ψηφιοποίηση. Τα ψέματα και η υποκρισία των αγροτοσυνδικαλιστών, στελεχών του ΠΑΣΟΚ, που όλο έβγαιναν ικανοποιημένοι από τις συναντήσεις τους με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, επιχειρώντας να καθησυχάσουν και να αποπροσανατολίσουν τους αγρότες. Η προσπάθεια να κρύψουν ότι για την καθυστέρηση ενεργοποίησης των δικαιωμάτων και την καθυστέρηση για την πληρωμή ευθύνη έχει μόνο η ΝΔ, "ξεχνώντας" να πουν ότι το έργο ψηφιοποίησης το είχε αναλάβει με απόφαση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ το 2004 ιδιωτική εταιρεία. Επιβεβαιώνει ότι το μέτρο πρότασης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και αγροτοσυνδικαλιστών για το διαχωρισμό των αγροτών σε κατ' επάγγελμα και μη θα πλήξει τους πραγματικά μικρούς αγρότες, που για την Ενωση Ηρακλείου φτάνει το 90%, η πλειοψηφία τους αναγκάζεται να κάνουν και δεύτερη δουλειά για τη συμπλήρωση του εισοδήματός τους. Εξυπηρετεί τους μεγαλοαγρότες - επιχειρηματίες που η κυβέρνηση δηλώνει ότι μόνο αυτούς θα στηρίξει».

Κλείνοντας την ανακοίνωση, η Επιτροπή Υπαίθρου Ηρακλείου του ΚΚΕ καλεί τους αγρότες να συσπειρωθούν γύρω από την ΠΑΣΥ και το πλαίσιο πάλης που ανταποκρίνεται στα πραγματικά τους συμφέροντα και να καταδικάσουν ΕΕ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, διορθώνοντας ταυτόχρονα την ψήφο τους με αγωνιστική στάση και κοινή δράση με την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα.

Θησαυρίζουν από την κρίση

Οι εργαζόμενοι με δυσκολία κάνουν γιορτές και φέτος, μετρώντας κυριολεκτικά και το τελευταίο ευρώ στο πορτοφόλι τους, προκειμένου να τα φέρουν βόλτα σε εντελώς ανελαστικές δαπάνες. Ομως, κάποιοι τρίβουν τα χέρια τους, μετρώντας τα κέρδη που τους αποφέρει η πολιτική της «ελεύθερης αγοράς».

Η ακρίβεια σε όλα ανεξαιρέτως τα είδη πλατιάς κατανάλωσης, από τα είδη διατροφής μέχρι τα καύσιμα και οι κερδοσκόποι είναι που «γιορτάζουν» κάθε χρόνο. Στα 1,064 ευρώ το λίτρο διαμορφώθηκε την προηγούμενη βδομάδα η «μέση» τιμή της αμόλυβδης σε 2.300 πρατήρια σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, τιμή ενδεικτική του μεγέθους της κερδοσκοπίας σε μια περίοδο που υποτίθεται ότι οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου βρίσκονται σε ύφεση.

Αυτή είναι η «ελεύθερη αγορά»: Οταν η διεθνής τιμή ανεβαίνει, οι εταιρείες πετρελαιοειδών επιβάλλουν ανατιμήσεις και στην εγχώρια αγορά με άλλοθι τη διεθνή τιμή, ενώ όταν οι διεθνείς τιμές μειώνονται, οι εταιρείες τις διατηρούν στα ίδια επίπεδα, όχι απλά για να μη θιγεί η κερδοφορία τους, αλλά για να αυξήσουν ακόμα περισσότερο τα κέρδη τους.

Εξαγορά της τράπεζας «Proton»

Στον όμιλο του μεγαλοεπιχειρηματία Λαυρεντιάδη πέρασε χτες το 31,3% της Proton Bank που κατείχε (βασικός μέτοχος) η Τράπεζα Πειραιώς. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, το αντίτιμο διαμορφώθηκε στα 70,7 εκατ. ευρώ.

Ο εν λόγω μεγαλοεπιχειρηματίας και μεγαλομέτοχος της εισηγμένης στο χρηματιστήριο «Alapis», μέσω θυγατρικών εταιρειών και διαδοχικών συγχωνεύσεων και εξαγορών, έχει απλώσει πλοκάμια τόσο σε διάφορα επιχειρηματικά σχήματα μέσα στη χώρα όσο και στην ευρύτερη ζωτική περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και σ' άλλα κράτη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ