ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /28
Δεν είναι τζόγος η ζωή

«Η εγχείρηση επέτυχε, ο ασθενής απεβίωσε».

Οι οικονομικοί δείκτες δείχνουν ανάκαμψη, αναφέρουν οι στατιστικές. Και λένε αλήθεια. Τα κέρδη των καπιταλιστών αυξάνουν κι ακόμα καλύτερα για τους καπιταλιστές υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι σε ορισμένους τομείς αυξάνεται εμφανέστατα το ποσοστό κέρδους (γιατί χωρίς αυτό, τι νόημα έχει η ανάκαμψη...).

Ο ασθενής, όμως - αυτοί που πληρώνουν την κρίση - πεθαίνει. Μεταφορικά, προς το παρόν. Αύριο, όταν πολλοί θα έχουν βρεθεί στα αζήτητα του νεκροτομείου, η Στατιστική δε θα καταγράψει αυτούς τους θανάτους σαν τέτοιους που έχουν σχέση με την κρίση (κάποιος πέθανε κάπου από το κρύο, ενός άλλου μειώθηκε ξάφνου το προσδόκιμο ζωής από 80 σε 70, καθώς έπαψε να έχει δικαίωμα σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη).

Καλώς ήρθαμε στην εποχή, όπου τίποτα πια δεν μπορεί να κρύψει ότι ο ιμπεριαλισμός (το ανώτερο στάδιο του καπιταλισμού) είναι όχι μόνο κυρίαρχος, αλλά και ευθέως εχθρός της ανθρωπότητας ως προς την ίδια τη ζωή των ανθρώπων του μόχθου.

Αυτό που έναν αιώνα πριν ήταν τεκμηριωμένη ανάλυση - γνώση όσων μελετούσαν - έψαχναν το πώς θα αντιμετωπιστεί ένα σύστημα βδέλλα, είναι ήδη βιωμένη πραγματικότητα για δισεκατομμύρια των ανθρώπων όπου Γης. Ο ιμπεριαλισμός - ξανά: το ανώτερο στάδιο του καπιταλισμού... - κάνει ήδη ορατή σε όλους τη βαρβαρότητα που αναγκαστικά επιβάλλει η παρουσία του.

Τι μένει; Να γίνει συνείδηση το «ως εδώ και μη παρέκει».

Ολο και περισσότεροι, όχι μόνον εδώ, στη «μικρή Ελλάδα», περνούν στο περιθώριο. Κάποτε τους έδειχναν ως το αναγκαίο «ένα τρίτο» που υπήρχε για να εξασφαλίζεται η ευημερία των άλλων «δύο τρίτων». Και σιωπούσαν πολλοί για την «πλέμπα» έξω από την πόρτα τους.

Σήμερα, αυτό το «ένα τρίτο» τείνει να γίνει πλειοψηφικό. Οι συνέπειες της συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κεφαλαίου, που πετούν στο περιθώριο και αυτούς από τους «μικρότερους» που υπερασπίζουν τον καπιταλισμό, αλλά δε χωράνε σ' αυτόν, δε συμμαζεύονται πια.

Αυτοί που υπερασπίζονται τον καπιταλισμό, αλλά δε χωράνε σ' αυτόν, είναι υποχρεωμένοι να πιουν το πικρό ποτήρι. Οχι γιατί το σύστημα τους πούλησε, αλλά γιατί αυτό είναι όρος ζωής για το σύστημα: Οσοι περισσότεροι στην εξαθλίωση, τόσο περισσότερα τα κέρδη.

«Φωνάζουν» ορισμένοι ότι έτσι μειώνεται η αγοραστική δύναμη και, άρα, το σύστημα πέφτει σε αδιέξοδο και, άρα, πρέπει - το σύστημα - να χαλαρώσει τα λουριά. Και κατά συνέπεια σπεύδουν να προτείνουν αυτήν ή την άλλη διαχειριστική πρόταση.

Κολοκύθια! Το επιχείρημα περί αγοραστικής δύναμης που πρέπει να ενισχυθεί το έχει ανάγκη εκείνο το τμήμα των μικρών εμπόρων που δε λένε να καταλάβουν ότι είναι παρείσακτοι για τον καπιταλισμό στην εποχή του ιμπεριαλισμού. Οτι τους «τρώνε» οι μεγάλοι.

Οι καπιταλιστές έχουν καθαρό ότι το κέρδος βγαίνει στην παραγωγή. Από την όλο και πιο σκληρή εκμετάλλευση της ζωντανής εργατικής δύναμης. Εκφράζεται στην κυκλοφορία, αλλά βγαίνει στην παραγωγή. Αν ο καπιταλιστής δεν έχει όλο και πιο φτηνούς εργάτες, δεν έχει την ολοένα μεγαλύτερη αύξηση του κέρδους και, άρα, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τον άλλο καπιταλιστή που καταφέρνει να πληρώνει λιγότερα τους εργάτες και να παίρνει περισσότερη παραγώμενη αξία απ' αυτούς.

Αυτό, λοιπόν, καίει τον καπιταλιστή. Οι άλλοι; είναι ενδιάμεσοι εισπράκτορες - που παίρνουν το διόλου ευκαταφρόνητο «κατιτί τους» για να του επιστρέψουν το κέρδος που έχει βγάλει στην παραγωγή, αλλά θα εκφραστεί στην κυκλοφορία.

Δεν περιμένουμε από τους μεγαλεμπόρους να καταλάβουν. Αυτοί ξέρουν πως είναι μέρος της καπιταλιστικής αλυσίδας. Οι «μικροί», όμως, οφείλουν όσο είναι καιρός να καταλάβουν ότι το μέλλον τους είναι τουλάχιστον στο πλάι της εργατικής τάξης. Δύσκολο, αλλά αυτό είναι. Ολο και περισσότερο τα ψέματα της γενικής ευημερίας τελειώνουν.

Οι ντρίπλες του ΠΑΣΟΚ «πληρώστε τώρα για να σας τα πάρουμε του χρόνου με άλλο τρόπο» (ανακοίνωσαν ήδη ότι θα καταργήσουν για το 2011 τον πράσινο φόρο στα αυτοκίνητα, αλλά θα επιβάλουν το 2010 αύξηση στον ΦΠΑ) δηλώνουν μόνο το βαθμό εξαχρείωσης όλων αυτών που ενώ γνωρίζουν πως καπιταλισμός και λαϊκή ευημερία είναι ασύμβατα πράγματα, επιμένουν να πλασάρουν διαχειριστικές λυτρώσεις που δεν είναι άλλο απο μεταξωτές αγχόνες.

Η φετινή Πρωτοχρονιά έχει ήδη καταργήσει τον εαυτό της ως μέρα ελπίδας για όσους επιμένουν να αγνοούν τους ατσάλινους νόμους κίνησης του κεφαλαίου και τζογάρουν στην ελπίδα πως και οι καπιταλιστές θα κερδίζουν, και οι εργάτες θα ζουν ανθρώπινα. Αυτό δε θα συμβαίνει στον αιώνα τον άπαντα. Οσο πιο γρήγορα η κενή ελπίδα δώσει τη θέση της στη συνειδητή πάλη για την ανατροπή της αιτίας που παράγει τη δυστυχία, τόσο λιγότερα τα θύματα.

Καλή χρονιά μπορεί να είναι μόνον η χρονιά που τα σήμαντρα δε θα προκαλούν ηχορύπανση, αλλά θα ανακοινώνουν τη νέα έλευση.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΛΙΓΟΙ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΛΟΙ ΧΑΝΟΥΝ

ΠΛΗΡΩΣΤΕ: «Ακουγα χθες τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου να προαναγγέλλει "διορθωτικές κινήσεις" της κυβέρνησης ως προς τα τέλη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων. Ο ίδιος περιέγραψε μείωση των (αυξημένων φέτος) τελών και ενίσχυση των εσόδων που σχετίζονται με τη χρήση του αυτοκινήτου, δηλαδή - με απλά λόγια - αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα (...) για να διατηρεί κάποιος ένα μικρού κυβισμού (1.000 - 1.600 κυβικών εκατοστών) όχημα 20ετίας είτε το έχει πραγματικά ανάγκη - μη μπορώντας να το αντικαταστήσει με νεότερο - ή είναι... συλλέκτης (...) η κυβέρνηση πληρώνει πλέον τα επίχειρα των αποφάσεών της (...) της βιασύνης της να "κόψει" (...) την επιδότηση απόσυρσης, διατηρώντας μόνον το εισπρακτικό τμήμα δηλαδή τα αυξημένα τέλη». (ο Γιωργος Tερζής στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

ΞΕΡΟΥΝ ΠΟΙΟΥΣ ΧΤΥΠΑΝΕ: «Παρότι οι φωνές διαμαρτυρίας (και μέσα από το ΠAΣOK) είχαν ακουστεί από την πρώτη στιγμή, τα αρμόδια υπουργεία δεν αντέδρασαν εγκαίρως, με συνέπεια οι αντιδράσεις να πάρουν τη μορφή χιονοστιβάδας. Παγιώνεται πλέον η εντύπωση ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε ένα μέτρο καθαρά εισπρακτικού χαρακτήρα, το οποίο στρέφεται εναντίον όλων όσοι κατέχουν ρυπογόνα οχήματα όχι από... καπρίτσιο, αλλά επειδή, απλούστατα, δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια να αποκτήσουν νέο αυτοκίνητο. Kαι αυτό είναι ό,τι χειρότερο θα μπορούσε να καταλογίσει κανείς σε μια κυβέρνηση, που επιμένει ότι μία από τις βασικές προτεραιότητές της είναι η αποκατάσταση της (στοιχειώδους) κοινωνικής δικαιοσύνης». (ο Χρ. Οικονόμου στο ΕΘΝΟΣ)

ΚΡΑΤΑ ΜΕ ΝΑ ΣΕ ΚΡΑΤΩ: «Η έστω και καθυστερημένη, αλλά επίσημη, αναγνώριση του λάθους - αν και είναι αδύνατη η αυτόματη διόρθωσή του - είναι ενθαρρυντική. Δείχνει, αν μη τι άλλο, ότι η νέα εξουσία ακούει και όντως διαβουλεύεται, πατάει εν τέλει επί της γης και δεν πετάει στα σύννεφα». (από το κύριο άρθρο στο ΒΗΜΑ)

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΛΗΣΤΕΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ετοιμάζει η κυβέρνηση

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «Δέσμευση» Παπανδρέου για πρόγραμμα αποδεκτό από την Κομισιόν

Ο ΛΟΓΟΣ: ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ στρατηγική

ΤΟ ΒΗΜΑ: Ο κ. Παπανδρέου εξομολογείται

ΤΑ ΝΕΑ: Πέντε νέοι φόροι και μία συγνώμη

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τα ρέστα με νέα κλίμακα

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: «Παράθυρο» για αύξηση ΦΠΑ

Η ΑΥΓΗ: ΦαΠΑ σε καταναλωτές και εμπόρους

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ με τα τέλη

ΕΘΝΟΣ: ΛΑΘΟΣ ΜΑΣ τα τέλη κυκλοφορίας

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Χιλιάδες πολίτες ακινητοποίησαν τα ΙΧ τους

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΕΚΑΝΑΝ ΑΚΙΝΗΤΟ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΟΠΙΣΘΕΝ ΟΛΟΤΑΧΩΣ

Η ΧΩΡΑ: Πολιτική Βαβυλωνία

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 3 ΕΚΑΤ. ΚΤΙΡΙΑ είναι τρωτά σε ισχυρό σεισμό

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΡΕΤΕ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Οι δείκτες ανακάμπτουν

«Οι δείκτες με τους οποίους οι οικονομολόγοι παρακολουθούν την πορεία της οικονομίας είναι πολλοί: ακαθάριστο εγχώριο προϊόν, καταναλωτική δαπάνη, επιχειρηματική εμπιστοσύνη κλπ. Αυτούς τους δείκτες μετρούν τώρα στην αμερικανική οικονομία και λένε πως βρίσκεται κοντά στην ανάκαμψη. Υπάρχει όμως ένας άλλος δείκτης που δείχνει πως οι παρενέργειες της οικονομικής κρίσης στην κοινωνία όχι μονάχα δεν τελείωσαν, αλλά μόλις τώρα αρχίζουν: 4,7 εκατομμύρια υποθέσεις εκδικάστηκαν τη χρονιά που φεύγει στα δικαστήρια της Νέας Υόρκης

Οι άνθρωποι δυστυχούν

Οι φάκελοι που σχηματίζουν σωρούς πάνω στα γραφεία των δικαστών της Νέας Υόρκης αφορούν σε υποθέσεις ανεξόφλητων χρεών, σε πτωχεύσεις και σε επεισόδια ενδοοικογενειακής βίας, καθώς οι απολύσεις και οι εξώσεις διασπούν τον κοινωνικό ιστό. Αυτές οι υποθέσεις είναι το βαρόμετρο αυτών των δύσκολων καιρών (...) Στη Φλόριντα, οι κατασχέσεις αυξήθηκαν 446% από το 2006. Στην Αριζόνα, οι εξώσεις τριπλασιάστηκαν πέρυσι. Και οι περιπτώσεις ανθρώπων που οδηγούνται λόγω στρες στα ψυχιατρεία έχουν πολλαπλασιαστεί. Στη Νέα Υόρκη οι αγωγές εξώσεων αυξήθηκαν 84% τα τέσσερα τελευταία χρόνια.

Κι απομένουν συντρίμμια

"Οποιος δεν έχει βρεθεί μπροστά σε 30-40 ανθρώπους που αγωνιούν μήπως χάσουν τα σπίτια τους, δεν μπορεί να καταλάβει πόσο ήταν σοβαρή αυτή η κρίση", λέει μία δικαστής οικογενειακών υποθέσεων (...) Στο δικαστήριό της, άνθρωποι που κάποτε ανέρχονταν την επαγγελματική και κοινωνική κλίμακα, τώρα δεν έχουν να αφηγηθούν παρά μονάχα προσωπικές ιστορίες απόγνωσης και καταστροφής: κομμένα τηλέφωνα, παιδιά τα οποία δεν μπορούν να στείλουν πια σε παιδικούς σταθμούς, διαζύγια (...) «Βλέπεις πολλούς που έχουν χάσει τη δουλειά τους, με ό,τι τους έχει απομείνει στην τσέπη από τον τελευταίο τους μισθό, λίγο προτού βρεθούν στο δρόμο», λέει ο δικαστής Ανιλ Σινγκ. Κρίνοντας από τις υποθέσεις που δικάζει, δυσκολεύεται να διακρίνει τα σημάδια οικονομικής ανάκαμψης που διακρίνουν οι οικονομολόγοι. "Βλέπω μονάχα συντρίμμια", λέει. "Και νομίζω πως τα πράγματα θα χειροτερέψουν τα επόμενα δύο χρόνια"». (ο Ρ. Βρανάς στα ΝΕΑ)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ