ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟΣ ΤΟ ΓΥΘΕΙΟ
Η ανυπαρξία υποδομών και σχεδιασμού οδηγεί σε αδιέξοδο

«Βουνά» από σκουπίδια σχηματίζονται μπροστά στους κάδους απορριμμάτων στο Γύθειο, με αποτέλεσμα η πόλη να έχει μετατραπεί, για μια ακόμη φορά, σε ...σκουπιδότοπο, καθώς τα αδιέξοδα της πλήρους κυβερνητικής απραξίας των ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων πληρώνουν (και με την κυριολεκτική και με τη μεταφορική έννοια του όρου) οι κάτοικοι.

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τη μεταφορική έννοια του όρου, η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί είναι αποπνικτική, καθώς γύρω από τους σωρούς των σκουπιδιών έχουν μαζευτεί κάθε είδους τρωκτικά και ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία είναι μεγάλος. Με την κυριολεκτική έννοια του όρου, επειδή η περιοχή του Γυθείου - με ευθύνη των τοπικών αρχών όλα αυτά τα χρόνια - δε διαθέτει οποιοδήποτε χώρο για να αποθέσει τα απορρίμματα, καταβάλλονται υπέρογκα ποσά στους εργολάβους καθαριότητας.

Οπως καταγγέλλει ο παραιτηθείς δήμαρχος, Μ. Βολάκος, εξαιτίας του αδιεξόδου που έχει δημιουργηθεί, «έχουν στηθεί επικερδείς επιχειρήσεις πάνω στα σκουπίδια με την ανοχή της πολιτείας» και σημειώνει: «Τα σκουπίδια του Γυθείου ταξιδεύουν εκτός Πελοποννήσου με 3.000 ευρώ το δρομολόγιο, όταν τα ανταποδοτικά τέλη στο δήμο δεν υπερβαίνουν το 1/5 του ποσού που απαιτείται για την αποκομιδή των απορριμμάτων με αυτό το σύστημα. Το άνοιγμα αυτής της ψαλίδας δεν μπορεί να καλυφθεί με έκτακτες εισφορές και αύξηση των δημοτικών τελών». Πρέπει να σημειώσουμε ότι η πρακτική αυτή συμβαίνει σε πάρα πολλούς δήμους, κυρίως της περιφέρειας. Δηλαδή, να πληρώνουν υπέρογκο κόστος σε εταιρείες για τη μεταφορά απορριμμάτων, ως αποτέλεσμα της ανυπαρξίας ενιαίου περιφερειακού σχεδιασμού στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, χωρίς την ιδιωτικοποίηση τομέων και υπηρεσιών.

Το πρόβλημα της διάθεσης των απορριμμάτων αφορά, βέβαια, ολόκληρη την Πελοπόννησο, μόνο που στην περίπτωση του Γυθείου είναι σε πιο οξυμένη κατάσταση από άλλες περιοχές. Στην Πελοπόννησο, με ευθύνη των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, όχι μόνο δεν υλοποιούνται οι περιφερειακοί σχεδιασμοί, αλλά δεν υπάρχουν και οι στοιχειώδεις υποδομές για τη διαχείριση των απορριμμάτων, με αποτέλεσμα οι δήμοι να μην μπορούν να ανταποκριθούν στην αποκομιδή των σκουπιδιών.

Ευθύνες, βέβαια, έχουν και εκείνες οι δημοτικές και νομαρχιακές αρχές, που όλα αυτά τα χρόνια - πέρα από τις όποιες υπαρκτές τοπικές ιδιομορφίες - δε διεκδίκησαν ποτέ πραγματική λύση του προβλήματος, αλλά καλύπτονταν πάντα πίσω από τις γενικόλογες και αόριστες διατυπώσεις των κυβερνώντων. Το αποτέλεσμα είναι να οδηγηθεί η κατάσταση σε αδιέξοδο, να εξακολουθεί να υπάρχει η ανεξέλεγκτη διάθεση των απορριμμάτων, να αυξάνει σταθερά η εμπλοκή ιδιωτών στις καθημερινές εργασίες διάθεσης των απορριμμάτων και, ταυτόχρονα, να αυξάνουν σταθερά τα τέλη καθαριότητας, καθώς και στην προώθηση αντιπεριβαλλοντικών μεθόδων και τεχνολογιών, αφού τα κριτήρια επιλογής τους δε θα είναι κοινωνικά - περιβαλλοντικά, αλλά θα διακρίνονται από την υπηρέτηση των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.

«Εφυγε» ο Μήτσος Αθανασίου

«Εφυγε» χτες από κοντά μας ο Μήτσος Αθανασίου. Ο θάνατος τον βρήκε ξαφνικά στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τα Φάρσαλα, όπου βρισκόταν για τις μέρες των γιορτών.

Ο Μήτσος Αθανασίου γεννήθηκε το 1950 και έζησε τα πρώτα 18 χρόνια της ζωής του στα Φάρσαλα. Κατόπιν, φοίτησε στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, παίρνοντας ενεργό μέρος στο αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα. Μετά τη μεταπολίτευση, παρέμεινε στην Πάτρα, συμμετέχοντας στο λαϊκό κίνημα της πόλης. Υπήρξε μέλος και στέλεχος του ΚΚΕ, δημοτικός σύμβουλος και αντιδήμαρχος Πάτρας για 12 χρόνια και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας για σειρά ετών.

Η ΚΕ του ΚΚΕ, όπως και η ΝΕ Αχαΐας του Κόμματος, μαζί με όλους τους συντρόφους του στους αγώνες, απευθύνουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στα δυο παιδιά του και σ' όλους τους οικείους του.

Προσφορές στο ΚΚΕ

Ο Ν. Κ. προσφέρει για την οικονομική εξόρμηση και το Αρχείο του Κόμματος 500 ευρώ στο ΚΚΕ.

Η Κουρτέλη Αιμιλία προσφέρει για την οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ 300 ευρώ, μέσω της Αχτίδας του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Ο Σωτήρης Αντωνίου προσφέρει στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Ν. Κόσμου, για την οικονομική εξόρμηση 200 ευρώ.

Ο Ζώης Κοτσάφτης προσφέρει στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Ν. Κόσμου, 300 ευρώ για την οικονομική εξόρμηση.

Ο Ζωγράφος Αλέξανδρος από τη Ματαράγκα Μεσολογγίου, κάτοικος Ιλίου, προσφέρει στο ΚΚΕ 100 ευρώ, μέσω ΚΟ Παλατιανής Ιλίου.

Ο Χρίστος Πλιάτσικας, πρώην πολιτικός πρόσφυγας στη ΛΔ Πολωνίας, προσφέρει 40 ευρώ για το Μνημείο και 50 ευρώ για την οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ.

Ο σ. Κώστας Βεσδρεβάνης από τα Γιάννενα προσφέρει στα πλαίσια της δίμηνης οικονομικής εξόρμησης του ΚΚΕ το ποσό των 30 ευρώ μέσω της ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ.

***

Στη μνήμη των αδερφών μου, ΖΩΗΣ ΜΠΟΥΡΟΥΤΖΗ, ΕΥΘΥΜΙΑΣ ΖΗΣΟΓΛΟΥ, ΒΑΣΙΛΗ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ και της γυναίκας του ΖΗΝΑΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ, του συζύγου μου ΧΡΗΣΤΟΥ ΣΚΟΠΙΔΗ, οι οποίοι ήταν όλοι αγωνιστές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, προσφέρω για την οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ 200 ευρώ, μέσω ΚΟ Καματερού. Επίσης, για την ανέγερση του Μνημείου των μαχητών του ΔΣΕ στη Φλώρινα προσφέρω 100 ευρώ.

Βασιλική Σκοπίδου

***

Στη μνήμη όλων των αγωνιστών, προσφέρω για την οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ το ποσό των 300 ευρώ.

Μιλτιάδης Αντωνιάδης, Αντιστασιακός από Ν. Ιωνία Αττικής

***

Στη μνήμη της ΜΑΡΙΑΣ ΠΡΟΕΣΤΑΚΗ - ΒΙΡΙΝΗ, του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΑΝΤΑ, του ΓΙΑΝΝΗ ΑΛΙΜΠΕΡΤΗ και όλων των Αγιοπετριτών Αρκαδίας που πήραν μέρος στην ΕΑΜίτικη Αντίσταση, προσφέρω 200 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Αγ. Δημητρίου.

Δημήτρης Σαράντος

***

Στη μνήμη του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΣΟΥΛΕΛΗ, αντιστασιακού, μέλους του ΚΚΕ, η οικογένειά του προσφέρει 40 ευρώ για την οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ.

***

Στη μνήμη των γονιών μου ΓΙΩΡΓΟΥ και ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ ΔΕΡΜΑΤΟΥΔΗ, προσφέρω στην οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ 50 ευρώ, μέσω ΚΟ Αργυρούπολης.

Δημήτρης Δερματούδης

***

Ο Κώστας Αλυσανδράτος προσφέρει στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Π. Φαλήρου: 200 ευρώ για την ενίσχυση του αγώνα για το σοσιαλισμό που είναι το μόνο ανθρώπινο σύστημα. 50 ευρώ για το Μνημείο στη Φλώρινα. 50 ευρώ για τη μέριμνα του αγωνιστή.

***

Ο Γιάννης και η Μαρία Παππά, μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, προσφέρουν 300 ευρώ στο ΚΚΕ, για το Μνημείο στη Φλώρινα και για την οικονομική εξόρμηση του Κόμματος, μέσω ΚΟ Αγ. Δημητρίου.

***

Στη μνήμη των γονιών μου ΠΑΝΤΕΛΗ και ΜΑΡΙΑΣ, αλλά και του συντρόφου μου ΚΩΣΤΑ ΣΤΟΥΡΑΪΤΗ, προσφέρω, μέσω ΚΟ ΔΕΗ της Αχτίδας Βιομηχανίας - Ενέργειας, το ποσό των 300 ευρώ, για την οικονομική εξόρμηση του Κόμματος.

Γλυνάτσης Σκεύος

***

Για τα γενέθλια της κόρης μας Ιφιγένειας, που έκλεισε αυτό το μήνα τον πρώτο χρόνο της ζωής της, αντί για δώρο προσφέρουμε στο Κόμμα μας 100 ευρώ για την οικονομική εξόρμηση, μέσω ΝΑ Εύβοιας της ΚΝΕ.

Α.Κ. - Π.Τ.

***

Ο Γεώργιος Μανόλης, αξιωματικός του ΕΛΑΣ και τραυματίας στη Μάχη της Χώρας στη Μεσσηνία όπου εξόντωσαν σε ενέδρα 200 Γερμανούς, προσφέρει 100 ευρώ στην οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ, μέσω του «Ριζοσπάστη».

***

Στη μνήμη του σ. ΜΑΝΩΛΗ ΠΟΛΙΤΗ, προσφέρω στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Κ. Τούμπας, 50 ευρώ.

Μαυρίδης Κώστας

***

Στη μνήμη των γονιών μου ΑΝΝΑΣ και ΠΑΝΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΡΑΒΙΑ από την Ιθάκη, και της σ/σας ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ ΓΚΟΓΚΟΓΛΟΥ που, πρόσφατα, «έφυγε» από τη ζωή, προσφέρω, μέσω ΚΟ ΔΕΗ 100 ευρώ για την οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ.

Αιμιλία Αγκαβανάκη

Για το Μνημείο του ΔΣΕ

Μεγάλη είναι η ανταπόκριση των αγωνιστών Αντιστασιακών, απογόνων και φίλων της Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, στο κάλεσμα για τη συγκέντρωση χρημάτων για την ανέγερση του Μνημείου του ΔΣΕ στη Φλώρινα. Ετσι, εκτός των άλλων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, προσφέρουν για την ανέγερση του Μνημείου στη Φλώρινα, τα αντίστοιχα ποσά, και οι:

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Ζωγράφου (1.000)

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Ν. Σμύρνης (300)

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Αλίμου (1.000)

Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (Π.Ε.Κ.Α.Μ.) (500)

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Ευόσμου (250)

ΠΕΑΦΕ (300)

Τσαγκαροπούλου Νικολέτα, στη μνήμη ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΤΣΑΓΚΑΡΟΥΣΙΑΝΟΥ (1.000)

Ακόμα προσφέρουν οι:

Τσίρης Λάμπρος (100), Χατζόπουλος Λεωνίδας (50), Τσώνης Παναγιώτης (50), Σγουμπόπουλος Νίκος (50), Σερετίδης Ευριπίδης (β' δόση) (100), Καραντούκιας Γιώργος, στη μνήμη ΘΟΔΩΡΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (200), Βενετσανοπούλου Δέσποινα (100), Μπακόπουλος Γιώργος (50), Τσιριγώτης Γιάννης (50), Τζελώνης Φάνης (20), Καπάτου Κατίνα & Νίκος (50), Δασκαλόπουλος Γιάννης (50), Πανταζή Ευγενία (200), Ζιώτου Ξανθή (30), Ζάρας Θανάσης, μέσω ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Τρικάλων (500), Φώτου Γρηγόρης, στη μνήμη ΑΜΠΑΤΖΗ ΔΗΜΗΤΡΗ (60), Μπαριαμίδης Στέργιος (50), Πούλου Μαριάνθη (35).

***

Προσφέρουν ακόμα οι: Διονύσης Γεωργάτος 200 ευρώ και Γ. Κοκκινόπουλος 300 ευρώ.

***

Στη μνήμη της γιαγιάς μου ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ (Κατέρη) αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης, προσφέρω για το Μνημείο των μαχητών του ΔΣΕ στη Φλώρινα, 100 ευρώ, μέσω ΚΟ Δοξά - Παπάφη της ΚΟΘ.

Αικατερίνη Γεωργιάδου

***

Ο σύντροφος Στάθης Καλαμπόκης προσφέρει 50 ευρώ, μέσω των ΚΟΒ Ηλιούπολης, για το μνημείο του Δημοκρατικού Στρατού στη Φλώρινα.

***

***

Ο αγωνιστής Κώστας Βίσγας από τις Φέρες Εβρου, προσφέρει 500 ευρώ για το Μνημείο του ΔΣΕ και 100 ευρώ για ενίσχυση του ηρωικού ΚΚΕ που στέκει ακλόνητο και αγωνίζεται σαν φάρος μέσα σ' αυτήν την ζούγκλα που ζούμε. Που καθοδηγεί τους εργαζόμενους στους αγώνες για να απαλλαχθούν από την εκμετάλλευση.

***

Στη μνήμη του πατέρα μου ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΝΙΚΟΥ και του αδελφού μου ΒΑΓΓΕΛΗ Δημ. ΝΙΚΟΥ, οι οποίοι καταδικάστηκαν από στρατοδικείο Λάρισας σε θάνατο και εκτελέστηκαν στο Μεζούρλο στις 2 Νοέμβρη 1948, προσφέρω το ποσό των 100 ευρώ στην ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Βόλου για την ανέγερση του Μνημείου της Φλώρινας.

Οικογένεια Γεωργίου Α. Νίκου

***

Ο Βαγγέλης Χρυσούλας, στη μνήμη όσων έπεσαν στη μάχη της Φλώρινας, προσφέρει 100 ευρώ για την ανέγερση του Μνημείου στη Φλώρινα.

***

Στη μνήμη του αδερφού μου ΣΠΥΡΟΥ ΜΠΕΡΟΥΤΣΟΥ και ΝΙΚΟΥ ΚΟΙΝΗ, αγωνιστών της ΕΑ, προσφέρω 100 ευρώ στην οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ και 100 ευρώ για το Μνημείο στη Φλώρινα, μέσω ΚΟ Γαλατσίου.

Χαράλαμπος Μπερούτσος.

***

Ο σ. Λάζαρος Σπυρόπουλος προσφέρει μέσω της Κομματικής Οργάνωσης Φλώρινας του ΚΚΕ 500 ευρώ για το μνημείο του ΔΣΕ στον Ομαδικό Τάφο των μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ στη Φλώρινα.

***

Η σ. Αλεξάνδρα Κωτσοβούλου, προσφέρει μέσω της Κομματικής Οργάνωσης Φλώρινας του ΚΚΕ, 100 ευρώ για το μνημείο του ΔΣΕ στον Ομαδικό Τάφο στην Φλώρινα και 100 ευρώ στην Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ